Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam pačios skanią duonelę

QUOTE(Oragė @ 2011 02 20, 14:34)
1.Šios temos pirmam psl kalbama apie maitinimą po antros paros. O beskaitant temas radau, kad kad maitinama ir po paros. Tai kaip yra iš tikrųjų??? Tikiu, kad kepant -nioliktą duoną, naujovių jums nėra. O kepant pirmą - kelintą kartą ne viskas ir aišku iš karto.
2.Ar teisę rašyti čia turi tik tos, kur "kalba apie tas merginu duonasi kurias ideta daug triuso, daug isanalizuota, daug isbandyta kol atidirbamas vienas ar kitas geras receptas"?  Beje, o man skaityti kaip tik ir buvo įdomiau, kurioms kažkas nesigavo, o ne "vakar kepiau šitą duoną, pavyko puikiai, ir fotkė".

1.viskas priklauso nuo temp. ir viso kito
2.gali rašyt visos, tik kad įsivaizduokit, ateina naujokės, ir sako, neturiu laiko viską skaityt, atsakykit ... doh.gif jau čia bet ką gali išvest iš kantrybės kai kas antram lape tas pats per tą patį
Pykt nereikia, reikia tiesiog kiek kantrybės ir supratimo, visi negimė specais, kiekvienas perėjo per savo klaidas, jos aprašė, ištobulino, pasidalino su kitais
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2011 02 20, 15:50)
1.viskas priklauso nuo temp. ir viso kito
2.gali rašyt visos, tik kad įsivaizduokit, ateina naujokės, ir sako, neturiu laiko viską skaityt, atsakykit ... doh.gif jau čia bet ką gali išvest iš kantrybės kai kas antram lape tas pats per tą patį
Pykt nereikia, reikia tiesiog kiek kantrybės ir supratimo, visi negimė specais, kiekvienas perėjo per savo klaidas, jos aprašė, ištobulino, pasidalino su kitais

1. Temp. ~24 C. Laikau vonioj (nes ten šilčiausia) uždengusi plėvele su skylėm kvėpavimui.
2. Suprantu tikrai. Bet kadangi dabar esu toj kitoj pusėj biggrin.gif tai labai suprantu ir klausiančias. Nes tikrai skaičiau. Bet vat, kad tikrai niekas negimė specu. O čia ir yra tikriausiai esminis skirtumas kada pradedama kepti duona. Jums, reikalo asėms, tikiu, kad knisa amžini raugo klausimai ir kiti jūsų akims žiūrint paprasčiausi klausimai. O pradedančiosioms šie klausimai atrodo esminiai ir svarbiausi, nes kai neturi net pradmenų, tai kiekvienas veiksmas atrodo be galo svarbus. Po to jau ateina laikas variacijoms ir tobulinimui. O kai elementarus dalykas nesigauna ir puolam pas reikalo ases.
Pamąstymui: gal reikėtų daryti 2 temas g.gif . Vieną jau pažengusioms, kitą pradedančiosioms g.gif Taip neužknisinėtume žmonių tais pačiais klausimais ir nereikėtų šimtą kartų į tai atsakinėti, o ir šviežios nesijaustų trukdančios ir visada galėtų su puikiais gaminiais ir išgrynintais receptais keltis į profių temą? 4u.gif
Ačiū nataliuncik 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Oragė @ 2011 02 20, 17:04)
Pamąstymui: gal reikėtų daryti 2 temas  g.gif . Vieną jau pažengusioms, kitą pradedančiosioms  g.gif Taip neužknisinėtume žmonių tais pačiais klausimais ir nereikėtų šimtą kartų į tai atsakinėti, o ir šviežios nesijaustų trukdančios ir visada galėtų su puikiais gaminiais ir išgrynintais receptais keltis į profių temą?  4u.gif
Ačiū nataliuncik  4u.gif


o tai kas toje pradedanciuju temoje mums pradedanciosioms taip tiksliai ir profesonaliai atsakines i rupimus klausimus lotuliukas.gif
na arba pacios pradedanciosios tik atsakinesim viena kitai is savo patirties per savo klaidas ir "grybavimus" mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(virgonca @ 2011 02 20, 16:14)
1. o tai kas toje pradedanciuju temoje mums pradedanciosioms taip tiksliai ir profesonaliai atsakines i rupimus klausimus    lotuliukas.gif
2. na arba pacios pradedanciosios tik atsakinesim viena kitai is savo patirties per savo klaidas ir "grybavimus"  mirksiukas.gif

Tos asės kur turi geležinę kantrybę ir užeis į šviežių kepėjų temą padėti biggrin.gif 4u.gif arba antrasis variantas, o po to mus užknisinės ateinančios naujokės, nes jos procese pradiniam nedalyvavo, kol išmoko užsiraugt gerą raugą ir klausinės lotuliukas.gif cool.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Oragė: 20 vasario 2011 - 15:21
QUOTE(Oragė @ 2011 02 20, 16:34)
1. Deja taip. Nes po pirmos dienos kepimo, viduj košė, o išorė juoda buvo.  doh.gif Supratot teisingai. Pagailėjau išmesti, pabandžiau dar pakept.
2. Atsiprašau, tikriausiai man čia per aukšas pilotažas. Kepiau pagal receptą: http://sauletavirtuv...e-rugine-duona/ ten apie raugo maitinimą iš viso neina kalba. Malsenos psl. apie raugo maitinimą parašyta, kad tik laikant sekančiam kepimui raugą reikia maitinti. Šios temos pirmam psl kalbama apie maitinimą po antros paros. O beskaitant temas radau, kad kad maitinama ir po paros. Tai kaip yra iš tikrųjų??? Tikiu, kad kepant -nioliktą duoną, naujovių jums nėra. O kepant pirmą - kelintą kartą ne viskas ir aišku iš karto. Ar teisę rašyti čia turi tik tos, kur "kalba apie tas merginu duonasi kurias ideta daug triuso, daug isanalizuota, daug isbandyta kol atidirbamas vienas ar kitas geras receptas"?  Beje, o man skaityti kaip tik ir buvo įdomiau, kurioms kažkas nesigavo, o ne "vakar kepiau šitą duoną, pavyko puikiai, ir fotkė".


Manau nesusipratimas del to, jog reiktu atskirti 2 dalykus: raugo primaitinima ji gaminant ir pagaminto raugo priimaitinima, kad jis "nenumirtu".
Raugo receptu is ties daug, tiesiog pradzioj reikia pasirinkti viena recepta pagal kuri gaminsite rauga ir tiek. Jei paciam duonos recepte nurodytas specifinis raugo gaminimo budas galit gaminti butent tam konkreciam receptui. Jei as neklystu, tai bet kuriai ruginei duonai kepti tinka bet koks ruginis raugas, ta prasme pagal kuri recepta begamintumet, jis vis tiek bus reikalingas ruginis. Kvietinis raugas - visiems batonams, netgi saldiems gaminiams,jo variaciju irgi yra daug. Manau tik eksperimento budu atsirinksit jums patikusi rauga 4u.gif . Man pvz. nesigavo svelnus kvietinis raugas 14 kartu doh.gif Bet nenuleidziu ranku gaminu dar ir dar karta ta pati. Ir kaip rekomendavo, perdariau is ruginio kvietini.
Pamaitinti jau pagaminta, subrendusi rugini rauga reiktu bent karta per savaite, nors kai kur raso jog uztenka per 2 savaites karta. As tai planuoju duonos kepima, ir rugine duona kepu karta per savaite, todel ir pamaitinu tik karta per savaite.
Vienos kepejos atsideda teslos gabaleli, kitos raugo kitam kartui, velgi manau vieningos taisykles nera. Orentuokites pagal konkretu recepta 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Oragė @ 2011 02 20, 14:34)
1. Deja taip. Nes po pirmos dienos kepimo, viduj košė, o išorė juoda buvo.  doh.gif Supratot teisingai. Pagailėjau išmesti, pabandžiau dar pakept.
2. Atsiprašau, tikriausiai man čia per aukšas pilotažas. Kepiau pagal receptą: http://sauletavirtuv...e-rugine-duona/

Sia savaite pirma karta as surizikavau issikept duona su raugu ir butent pagal si rugines duonos recepta. Man gavosi viskas puikiai. Duonele iskilo, kiek bekepdama sonai sutrukinejo, nes matyt neuzglosciau kaip reikiant. Kepiau 2val, vidus buvo toks kiek "slapias", bet tikrai ne kose, nors po 2 paru ir skonis ir tekstura duoneles pasikeite smile.gif Vidus pasidare tvirtesnis, skonis sodresnis thumbup.gif Atvertus kelis puslapius atgal rasit mano duonos foto.
O kiek jus miltu dejot? Manau miltu per mazai buvo, kad viduj kose g.gif As tikrai dejau daugiau, nei parasyta recepte. O kvietiniu sunaudojau tik pora saukstu.
Atsakyti
Eiii, mergiukai, nei vienai asmeniskai netaikiau ten 4u.gif tai buvo mano pamastymai ir tiek.

Norisi temoje naujoviu ir informatyvumo ir tiek ax.gif

Orage, siulau pabandyti pasigaminti rauga pagal Terros recepta pirmame lape. Ten issami instrukcija. Ir jis primaitinamas ir ilgaamzis.
Info taip susiteminta deka Nataliuncik'o, kad tik tereikia atsirinkti smile.gif
O pagal sita recepta is Sauletos virtuves nieko nereikia maitinti, tai vienkartinis raugas, butent tam kepimui.
Pavasarine labai teisingai atsake apie tai smile.gif
Ir sitoookia kantrybe, is 14 karto darytis rauga 4u.gif

Atsakyti
nataliuncik ar bandet duonele Ultra Pro puode kept? Batonas saket gavos puikus, o kaip su duonyte? rolleyes.gif
Dar norejau paklaust, kaip suprantu duonos plutos storis priklauso nuo kepaliuko dydzio, kepimo laiko ir temperaturos? As kepu duonele 2 kg svorio ir pluta storoka gaunas, tai jei kepciau mazesnio svorio, keptu trumpiau ir plutele butu plonesne? Na kazkaip nespejau dar nuo pirktines duonos atprast ir norisi, kad plutele toooookia minkstute gautus, na kaip pirktines blush2.gif Dekui 4u.gif
Subtilybes del plutos minkstinimo zinau, bet vis tiek ne tas..... blush2.gif
Ir dar, kepiau sastingio batona, tai man jis toks purus gavosi, pjaunant batono vidus nuo plutos atsiskiria, gal reikejo maziau mieliu ir daugiau sviesto? Ir aplamai man duonkepej tie batonai tokie purus, koreti gaunas, o as svajoju apie toki tankuti tankuti mazutem mazutem skylutem rolleyes.gif ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Totore: 20 vasario 2011 - 16:34
QUOTE(Oragė @ 2011 02 20, 14:34)
1. Deja taip. Nes po pirmos dienos kepimo, viduj košė, o išorė juoda buvo.  doh.gif Supratot teisingai. Pagailėjau išmesti, pabandžiau dar pakept.


Aš galima sakyti "tundra" dar duonos kepime, bet man atrodo, kad kai košė viduj būna, vadinas, per daug vandens buvo dėta. Pataisykit kas mane, jei aš neteisi blush2.gif Kai pati bandžiau iš anytos duoto raugo keptis, gavos visiška košė su gražia luobele iš išorės lotuliukas.gif išvada buvo- per daug vandens.

Man labai įdomu duonos kepimas, bet laabai daug kas yra neaišku. Šiaip netaip su savo "siaubingai protinga" umn.gif Moulinex duonkepe išmokau kepti duoną. Bet visai ne taip, kaip tos duonkepės receptų knygutėje rašo. Nei pagal vieną receptą man nesigavo iš ten, oi kiek nervų man kainavo tie visoki bandymai frusty.gif tarpkitko, šio forumo temų skaitymas man kažkodėl nepadėjo suprasti savo nuostabiosios duonkepės mirksiukas.gif dabar kepu taip: (Tundros duonos kepimo metodas hihihi.gif ): viską sudedu duonkepėn, įjungiu kad suminkytų tešlą, tada išjungiu visai, užkloju rankšluosčiu ir palieku pakilti tešlą. Kai matau kad pakilo- įjungiu paskutinį režimą "Tik kepimas", ir duona iškepa. O tas likusias kuo mandriausių 13 kepimo programų jei galėčiau- švystelčiau pro langą lotuliukas.gif nesuprantu aš, kam jos reikalingos. Kepu aišku su mielėm. Man baisu pagalvot apie raugo darymąsi- čia tikrai ne mano jėgom blush2.gif užklausinėčiau negyvai čia kantriausias kepėjas turbūt lotuliukas.gif Jei būtų atskira tema "beviltiškiem naujokam", tai gal ir drįsčiau bandyti kadanors..
Atsakyti
Mano raugas kažkoks labai pasyvus. Nemiręs, bet ir nelabai veiklus. Šiandien vakare bus lygiai 3 paros. Vos vos burbuliuoja ir nekyla nei kiek (suprantama). Tik ką biški dar pamaitinau ir įdėjau žiupsniuką cukraus. Žiūrėsiu, kas bus.
Atsakyti
QUOTE(Totore @ 2011 02 20, 16:27)
nataliuncik ar bandet duonele Ultra Pro puode kept? Batonas saket gavos puikus, o kaip su duonyte?  rolleyes.gif
Dar norejau paklaust, kaip suprantu duonos plutos storis priklauso nuo kepaliuko dydzio, kepimo laiko ir temperaturos? As kepu duonele 2 kg svorio ir pluta storoka gaunas, tai jei kepciau mazesnio svorio, keptu trumpiau ir plutele butu plonesne? Na kazkaip nespejau dar nuo pirktines duonos atprast ir norisi, kad plutele toooookia minkstute gautus, na kaip pirktines  blush2.gif Dekui  4u.gif
Subtilybes del plutos minkstinimo zinau, bet vis tiek ne tas.....  blush2.gif
Ir dar, kepiau sastingio batona, tai man jis toks purus gavosi, pjaunant batono vidus nuo plutos atsiskiria, gal reikejo maziau mieliu ir daugiau sviesto? Ir aplamai man duonkepej tie batonai tokie purus, koreti gaunas, o as svajoju apie toki tankuti tankuti mazutem mazutem skylutem  rolleyes.gif  ax.gif

bandžiau, super, bet...gaunasi kaip grybas, nes 2l per mažas duonai, o jei iš puse porcijos daryt thumbup.gif
kiek laiko kepat ir kokioje temp., ar uždengiat? galima padalint ir į du kepaliukus, bet pas mane ko puikiausia išsikepa per val. ~2-2.5kg kepaliukai ir nepasakyčiau kad su stora pluta.
sumažinkit mielės, tik nedauginkit sviesto, trupės

QUOTE(Shatura @ 2011 02 20, 17:15)
Mano raugas kažkoks labai pasyvus. Nemiręs, bet ir nelabai veiklus. Šiandien vakare bus lygiai 3 paros. Vos vos burbuliuoja ir nekyla nei kiek (suprantama). Tik ką biški dar pamaitinau ir įdėjau žiupsniuką cukraus. Žiūrėsiu, kas bus.

cukrų reikia tirpint vandenyje
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2011 02 20, 18:38)
cukrų reikia tirpint vandenyje

Aš taipir padariau. Ištirpinau vandenyje, tada įdėjau miltų ir viską supyliau į raugą
Atsakyti