Toks kvailas ir man tolimas dar klausimas. Jei man išeis padaryti raugą. Jei recepte parašyta dėti mielių, o aš norių pakeisti jas raugu, tai kokį raugo kiekį turėčiau dėti? Tarkim ant mielių pakelių (sausų) būna parašyta, kad turinio užtenka 500kg miltų. Kaip su raugu?
Ar kepat bandeles ir pyragus su raugu?
Tiesa, o jei mano raugas taip ir nerodys jokių gyvybės ar mirties ženklų, ką turėsiu daryti? Galiu iš naminio pieno kefyro gyvo padaryt. Kiek jo reikėtų pilti?
QUOTE(Shatura @ 2011 02 20, 20:09)

QUOTE(sssagis @ 2011 02 20, 20:24)

Shatura, ant 500g miltų ~150-200g raugo
QUOTE(rugiagele26 @ 2011 02 20, 19:48)
Sakykit, jei as noriu sekanti karta det miltu tarkim jei reikia det 1 kg, tai deciau 700 g kvietiniu, ir 300 g ruginiu, ar labai keiciasi skonis, ar geriau perpus po lygiai det miltus? Ir cukraus reik mazint nei iprastai dedu i vien kvietine duona, ar det iprasta kieki? Cia mano duonyte ta , kur dedasi po stikline visokiu semenu, saulegrazu, dribsniai ir pan.
skonis keičiasi, bet ne blogėja

nataliuncik, noriu kepti skaldytu grudu duonele, pagal jusu bloge rasta receptuka
sakykite, jei desiu rugini rauga nieko baisaus?

QUOTE(nataliuncik @ 2011 02 20, 17:38)
bandžiau, super, bet...gaunasi kaip grybas, nes 2l per mažas duonai, o jei iš puse porcijos daryt
kiek laiko kepat ir kokioje temp., ar uždengiat? galima padalint ir į du kepaliukus, bet pas mane ko puikiausia išsikepa per val. ~2-2.5kg kepaliukai ir nepasakyčiau kad su stora pluta.
sumažinkit mielės, tik nedauginkit sviesto, trupės
cukrų reikia tirpint vandenyje

kiek laiko kepat ir kokioje temp., ar uždengiat? galima padalint ir į du kepaliukus, bet pas mane ko puikiausia išsikepa per val. ~2-2.5kg kepaliukai ir nepasakyčiau kad su stora pluta.
sumažinkit mielės, tik nedauginkit sviesto, trupės
cukrų reikia tirpint vandenyje
Dekui uz pagalba, o kepu pradzioj 10-15 min 200-220, paskui dar 60 min 180, va o del dangcio dengimo kepant tai cia man tikras anekdotas su praejusiu kepimu gavos

Keistuole, jei gerai supratau, tai del raugo rauginimo esam kaip ir bendramintes, abi nededam i saldytuva, o vis primaitinam, dali ismesdamos. Tai as pagalvojau, kad to raugo gal nereik mest lauk, o vis det i stiklainiuka ir laikyt saldytuve, o kai sugalvosim kept duonele imt is saldytuvo ir pamaitint miltais ir vandeniu, kad suaktyvetu... Ar ne nesamone as cia sugalvojau

QUOTE(Totore @ 2011 02 21, 00:36)
Tai as pagalvojau, kad to raugo gal nereik mest lauk, o vis det i stiklainiuka ir laikyt saldytuve, o kai sugalvosim kept duonele imt is saldytuvo ir pamaitint miltais ir vandeniu, kad suaktyvetu... Ar ne nesamone as cia sugalvojau :
Aš ne keistuole, bet įkišiu savo trigrašį. Aš nors savo starterį visada laikau šaldytuve, nes kepu duoną kas antrą savaitę, bet turiu atskirą indelį, kuriame laikau išgrandytus raugo likučius. Visada galima iš tų likučių pasigaminti ką nors originalaus, pvz. iškepti skanius blynus. O galima tuos likučius palikti kokiai parai sudžiūti, tai tie sudžiūvę raugo milteliai gali stovėti apie metus ir juos atgaivinus, vėl kepti duoną.
QUOTE(Totore @ 2011 02 20, 23:36)
Keistuole, jei gerai supratau, tai del raugo rauginimo esam kaip ir bendramintes, abi nededam i saldytuva, o vis primaitinam, dali ismesdamos. Tai as pagalvojau, kad to raugo gal nereik mest lauk, o vis det i stiklainiuka ir laikyt saldytuve, o kai sugalvosim kept duonele imt is saldytuvo ir pamaitint miltais ir vandeniu, kad suaktyvetu... Ar ne nesamone as cia sugalvojau

visada laikiau šaldytuve, bet visada man gaudavos per rūgštu. Kažkada Rasma buvo pasidalinus savo bandymais, kad rūgštumo nelieka, jei nededi į šaldytuvą, o vis maitini kasdien. Tai jau kelinta savaitė taip darau ir tikrai rūgštumo nėra, bet yra daug raugo, kurį man gaila mėtyt. Ką su juo daryt neįsivaizduoju.
Blynų aš kept nemoku jokių arba nemėgstu, nes vaikams kokius bekepčiau su mielėm, soda, kepimo milteliais, man visi neskanūs, namai smirdi aliejum, bet vaikai valgo ir vis prašo, tai gal ir nėr taip blogai, bet vis tiek su raugu vis nedrįstu bandyt.
O iš mano bandymų tai geriausiai dirbdavo ir laikydavosi raugas, kai laikydavau šaldytuve ir šaukštą išsiimdavau kepimui, o šaukštą - kitam padėjimui į šaldytuvą. Abu pamaitindavau, tik tą kur dėt į šaldytuvą maitindavau vieną kart ir didesniu kiekiu ir laikydavau parą, o tą kepimui maitindavau porą kart ir maišydavau tešlą po kokių 14 val nuo išėmimo. (taip kas kokį trečią kart darydavau, kai jau likdavo mažai raugo, o kitais kartais išsiimdavau tik kepimui šaukštą). Taip aš turėdavau visad grynai ruginį stiprų raugą.
QUOTE(sssagis @ 2011 02 20, 21:24)

QUOTE(nataliuncik @ 2011 02 20, 22:04)
Shatura, ant 500g miltų ~150-200g raugo
Ačiū

Mano raugas per nakti suputojo. Atrodo gyvena
QUOTE(keistuole @ 2011 02 21, 09:51)
išsiimdavau tik kepimui šaukštą
O kokiomis proporcijomis tuomet maitindavai?
QUOTE(@asta @ 2011 02 21, 10:39)
O kokiomis proporcijomis tuomet maitindavai?
tiek kiek reikdavo pagal receptą raugo.
Jei pvz 300 tai po 75 g miltų ir vandens ryte ir po 75 g po piet. Užmaišau visada apie 23-24 val prieš pat einant miegot