Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam pačios skanią duonelę

4u.gif tik keli žmonės skirtingai sako iki kelių miltų galima gaut. biggrin.gif kuo tikėt? lotuliukas.gif
O nereik išanksto susitarti? Tiesiog atvažiuoji ir imi?
Atsakyti
QUOTE(Sense @ 2011 02 28, 20:42)
4u.gif  tik keli žmonės skirtingai sako iki kelių miltų galima gaut.  biggrin.gif  kuo tikėt?  lotuliukas.gif 
O nereik išanksto susitarti? Tiesiog atvažiuoji ir imi?


aš paskutinį kart kai buvau, tai klausiau, tik dabar susimaišiau iki kada tiksliai, ar iki keturių, ar iki pusės keturių sakė, bet keturios tikrai buvo paminėtos.

O tartis nereikia, atvažiuoji ir imi, tik nebent kažko ekskliuzyvinio norit. Vieną kart esu užtaikius, kai nebuvo ruginių, bet tik vieną kart.
Atsakyti
QUOTE(Sense @ 2011 02 28, 20:42)
4u.gif  tik keli žmonės skirtingai sako iki kelių miltų galima gaut.  biggrin.gif  kuo tikėt?  lotuliukas.gif 


Pačiai nuvažiuot ir patikrinti darbo laiką,tada tikėti savimi smile.gif
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2011 02 28, 20:35)
tiksliai nepamenu, bet arba iki 16, arba iki 15:30 galima atvažiuot miltų pas juos

anksčiau sakė taip, kad dirba iki 16val., bet paimt iki 14val.
Atsakyti
QUOTE(@asta @ 2011 02 28, 21:30)
Pačiai nuvažiuot ir patikrinti darbo laiką,tada tikėti savimi smile.gif

Oi, koks geras patarimas 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Sense @ 2011 02 28, 22:11)
Oi, koks geras patarimas  4u.gif


pasiskambinkit 852826162
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2010 02 08, 11:46)
Taigi, ruginis raugas "kitaip""
Patį pirmajį raugą geriausia daryti iš rupių ruginių mitų. Ruginiai miltai nėra tokie kaprizingi ir raugas pavyksta iš pirmo karto. Tuo labiau, kad ruginį raugą bet kada galima perdaryti į kvietinį ir atvirkščiai. Visa metodika paimta iš rusiško forumo ( nuorodą tuoj surasiu), viską išstudijavau ir jau daug kartų patikrinau praktikoje.
Pirminis raugas paruošiamas per 4 dienas, o 5ą dieną galima kepti duoną.
1diena:
Plastmasiniame, stikliniame ar kokiam kitame švariame inde išmaišyti 100gr rupių ruginių miltų ir 100-150ml drungno(40laipsnių) vandens. Masė turi gautis blynų tirštumo. Pirmam kartui reikia truputį daugiau vandens, kitiems maitinimams, naudosime po 100ml vandens. Nesandariai uždengti( aš uždengiau plastikiniu maišeliu ir prabadžiau skylutes, kad raugas kvėpuotų). Pastatome šiltai(vonioje ar prie radiatoriaus ir paliekame ramybėje 24 val.
2 diena:
Raugą permaišome, dapilame 100gr rupių ruginių miltų ir 100ml drungno vandens. Viską sumaišome vėl nesandariai uždengiame ir paliekame šiltai 24 val.
3 diena :
Ta pati procedūra kaip ir 2 dieną. Raugą permaišome, dapilame 100gr rupių ruginių miltų ir 100ml drungno vandens. Viską sumaišome vėl nesandariai uždengiame ir paliekame šiltai 24 val.
4 diena:
Šiandien raugą pamaitinsime paskutinį kartą. Kartojame jau įprastą procedūrą:
Raugą permaišome, dapilame 100gr rupių ruginių miltų ir 100ml drungno vandens. Viską sumaišome vėl nesandariai uždengiame ir paliekame šiltai 24 val.
5diena:
Raugas paruoštas! Galima kepti duoną. Tiesa, nuo visos raugo masės, reikia į atskirą indelį atsidėti apie 80-100gr raugo, uždaryti sandariai ir pasidėti į šaldytuvą. Taip raugas galės "miegoti" apie 2 savaites. Tą atidėtą raugą vokiečiai vadina "starteriu". Visiems duonų kepimams jau bus naudojamas tik starteris, kurį išėmę iš šaldytuvo ir pamaitinę, turėsime naują raugą, nuo kurio vėl atsidėsime 80-100gr "starterio" sekančiam kartui. Iš starterio pasiruošti naują raugą labai paprasta, apie tai parašysiu vėliau.
"PALANGOS" duona:
Kadangi raugas yra labai šviežias ir dar neturi pilnos galios, pirmam kartui reikia dėti apie 3-4 gr mielių. Sekantiems kepimams jų jau nereikės. Kadangi, aš kepiau iš karto du kepalus(apie 900 gr vienas kepaliukas}, tai man reikėjo:
400gr ruginio raugo
200gr ruginių miltų
600gr kvietinių miltų
1 v.š. druskos
2 v. š cukraus
2 v.š. kmynų
460gr vandens.
3-4gr. mielių.
Kadangi tokio kiekio mano duonkepė nepajėgi išmaišyti, tai maišiau per du kartus, viską dalindama į dvi dalis. Duonkepėje reikia maišyti apie 15-20min. Išimame tešlą iš duonkepės, pastatome šiltai ir duodame tešlai pailsėti 20-30 min. Per tą laiką tešla turi tik pailsėti, o ne pakilti. Tada rankomis permaišome ir formuojame pailgus arba apvalius 2 kepaliukus. Pabarstome skardą miltais arba patiesiame popierių, sudedame suformuotus kepaliukus ir pastatome šiltai 3 valandoms. Tešla turi pakilti dvigubai. Jei patalpa vėsoka, gali prireikti ir 4 val. Orkaitę įkaitinu iki 220 laipsnių, apačioje pastatau skardą arba dubeni su karštu vandeniu. Tada suformuotuose kepaliukuose darau 3-4 įpjovas aštriu peiliu, apipurškiu vandeniu arba pabarstau miltais. Kepti 10 min. 220 - temperatūroje, po to sumažinti temperatūrą iki 180* ir dar kepti apie 40-50 min.  Išimtą duoną uždengti dregnu rankšluoščiu ir atvėsinti ant grotelių. Superinė duona!
Žinoma, galima kepti ir iš pusės normos, bet kadangi pirmam kartui pasidariau tokį kiekį raugo, tai gaila buvo išmesti, nes sekantiems kartams reikia tik 80-100gr. starterio.
Jeigu kas nors bandysite šį metodą, tolimesnius veiksmus aprašysiu vėliau.

Dariau viską pagal šį receptuką. Bet iškilo toks klausimas kaip paskui daryti su tuo starteriu,kaip jį vėl atgaivinti?
Atsakyti
QUOTE(NOKIA @ 2011 03 01, 12:55)
Dariau viską pagal šį receptuką. Bet iškilo toks klausimas kaip paskui daryti su tuo starteriu,kaip jį vėl atgaivinti?

išėmus iš šaldytuvo po valandos pamaitinti 100 gr rupiais ruginiais miltais ir 100 ml šiltu valdeniu
Atsakyti
QUOTE(Jaunutia @ 2011 03 01, 13:03)
išėmus iš šaldytuvo po valandos pamaitinti 100 gr rupiais ruginiais miltais ir 100 ml šiltu valdeniu

ir galima kepti? tai jau neliks vėl atsidėt?
Atsakyti
QUOTE(NOKIA @ 2011 03 01, 13:06)
ir galima kepti? tai jau neliks vėl atsidėt?

aš vakare kai ''išburbuliuoja'' tada jį naudoju kepimui. viso nesudedu, palieku (neparašysiu kiek, nes viską darau ''iš akies''), bet maždaug palieku apie gal 50 ml ir dedu į šaldytuvą iki kito kepimo (kai kepu kartą per savaitę), bet jei kepu kokius 2-3 kartus per savaitę, tai vėl tą likutį pamaitinu ir dedu ant radiatoriau, po paros vėl maitinu ir t.t.
Atsakyti
Keistuole, pas tave berods tokia pati duonkepė Moulinex iš FR kaip ir pas mane g.gif Nelabai man apskrunda pats viršus. Duona iškepusi, viskas su ja gerai. Bet va pluta tai tokia papilkėjusi, neapskrudusi. g.gif O pas tave irgi taip ? Logiškai mastant viršuje gi nėra teno, tad ir neapskrunda.
Atsakyti
QUOTE(laguna @ 2011 03 01, 18:39)
Keistuole, pas tave berods tokia pati duonkepė Moulinex iš FR kaip ir pas mane  g.gif  Nelabai man apskrunda pats viršus. Duona iškepusi, viskas su ja gerai. Bet va pluta tai tokia papilkėjusi, neapskrudusi.  g.gif  O pas tave irgi taip ? Logiškai mastant viršuje gi nėra teno, tad ir neapskrunda.


aš joj nekepu, tai nežinau, ten tų visų niuansų, bet kai tik nusipirkus pirmąsias su mielėm kepiau, tai apskrusdavo viršus. Vieną kart pabandymui užstačiau maximalų apskrudimą, tai ir apdegė mažumėle
Atsakyti