Greitesnio ir paprastesnio pyrago nemačiau

Mano įvesti pataisymai: aš riešutų nesmulkinu (bo tingiu), tešlos ant viršaus irgi nededu, tik dugne. Bo man per daug tešlos neskanu. Aš darau iš ½ tešlos normos ir 1 normos įdaro. Tešlos nekapoju ir kitaip neprisigalvoju, o tiesiog sumaigau pirštų galiukais sviestą tešloje ir baigiu minkyti kaip paprastą tešlą (tik žinoma greitai, nes sviestas šyla nuo rankų ir tešlą skystėja). Jeigu sunku kočiot tai sutarkuoju per burokinę tarką ir pirštais apspaudžiu į formą. Ant jų sudedu atvėsintą įdarą ir iškepu. Mano bandytos riešutų variacijos: graikiniai (man labiausiai patinka) ir lygiom dalim migdolai-lazdynai
Šveicariškas riešutų pyragas Šis pyragas yra ypatingas ir skirtas tikrai išrankiam skoniui. Riešutų ir medaus įdaras - pikantiška ir skanu. Jeigu jums graikiškų riešutų skonis pasirodys per stiprus, įdarui galite naudoti ir lazdynų riešutus ar migdolus.
Tešlai:
350 g miltų,
200 g cukraus,
250 g atšaldyto sviesto arba margarino,
1 kiaušinis,
žiupsnelis druskos.
Įdarui:
300 g graikiškų riešutų,
200 g cukraus
100 g grietinėlės (aš dedu visą indelį, t.y. 200 ml),
3 šaukštai medaus,
1 kiaušinio trynys,
1 šaukštas pieno arba grietinėlės.
Miltus suberiame į didelį platų dubenį ir sudedame gabaliukais sukapotą sviestą. Ant viršaus suberiame 200 g cukraus, žiupsnelį druskos, į vidurį įmušame kiaušinį. Viską kapojame dideliu plačiu peiliu, paskui greitai rankomis suminkome kietą trapią tešlą.
Tešlą suvyniojame į plėvelę ir maždaug 1 valandai padedame šaltai.
Sukapojame riešutus. Keptuvėje ant vidutinės ugnies iki gelsvumo apgruzdiname cukrų, suberiame susmulkintus riešutus ir dar truputį pakepiname. Tada supilame grietinėlę ir medų ir mišinį užviriname.
Masei užvirus keptuvę greitai nukeliame nuo ugnies ir mišinį ataušiname.
Orkaitę įkaitiname iki 200° C. Kepimo skardą ištepame riebalais arba išklojame folija.
Ant plonai miltais pabarstytos lentos iškočiojame 3-4 mm storio trapios tešlos lakštą, iš kurio išpjauname 30 cm skersmens skritulį. Juo išklojame paruoštą kepimo skardą.
Ant tešlos skritulio iškrečiame riešutų mišinį, išlyginame ir užlankstome prasikišusius kraštus.
Iš likusios tešlos išpjaunamas tokio pat dydžio skritulys ir juo užklojamas įdaras. Lakštų kraštus gerai prispaudžiame, o iš tešlos likučių išpjaustome įvairias figūrėles mėnuliukus, žvaigždutes ir jas išdėliojame ant viršaus.
Išplakame kiaušinio trynį su 1 šaukštu grietinėlės arba pieno. Mišiniu ištepame pyrago viršų.
Pyragą įšauname į karštą orkaitę ir kepame maždaug 40 min. Iškepęs ir ataušintas pyragas gerai suvyniojamas ir laikomas kelias dienas (mes laikom tik per nakį), kol įgauną tikrąjį savo skonį. Iš formos išimti geriau kol šiltas, man visiškai atvėsęs suiro, nes padaryta karamelė per daug sustingsta, sunku tada išimti.
Skanaus!
