
Plačiau:
http://ribaude.blogs...yragaiciai.htmlKlasikinės madlenos.~50 pyragaičių susirandam:
125 g sviesto
6 kiaušinius
125 g cukraus
dosnaus žiupsnio tarkuotos citrinos žievelės arba esencijos
125 g miltų
plyta pieniško šokolado/debesis cukraus pudros
Procesas:
Pora valandų prieš procesą išimam kiaušinius iš šaldytuvo - lai sušyla iki kambario temperatūros. Sviestą išlydom ir ataušinam. Čia labai patogu mikrobangė, bet maniškė sugedo, todėl visai gerai ir garų vonelėj tasai sviestas tirpsta. Kiaušinius į dubenį, cukrų - iš paskos. Dabar, dėmesio, prasideda kruopštus ir atsakingas darbas - visas madlenų pasisekimas priklauso nuo kiaušinių išplakimo ir sugebėjimo paskui oro iš jų neišvaryt kitus produktus maišant. Todėl išsitraukiam iš spintelės kampo mikserį ir plakam. Pora minučių švelniai, paskui dar trejetą mažiausiai - maksimaliu pajėgumu. Masė turi kone patrigubėti. Supilam riebalus ir sudedam citrinos žievelę/esenciją. Išmaišom. Taip, teisingai, mikserio darbo valandos baigėsi, maišom šaukštu. Įsijojam miltus. Anksčiau minėtu šaukštu tęsiam maišymo procesą, bet būnam ypač atsargūs - miltai baisiai oro kiaušiniuos nemėgsta ir visaip bando jį iš dubens išvaryt, todėl vos nebesimato baltų miltų debesų, maišyti liaujamės. Dedam tešlą šaldytuvan valandos poilsiui.
Orkaitė on - 180. Madlenų formą, jei toji ne iš silikono, ištepam sviestu. Tešla užpildom dvi trečiąsias formelės tūrio, jos likutį laikom šaldytuve. Kai jau orkaitė įkaista - dedam kept. 8-12 minučių, nelygu, kaip greitai kraštai tamsesni už auksą pasidarys. Kol kepa - dedam puodą vandens ant viryklės, nedidelį tokį, ant jo viršaus pasodinam dubenėlį, sulaužom ten šokoladą ir tirpdom, laiks nuo laiko pamaišydami ir taip leisdami lydymosi procesui tolygiau vykt. Iškepusias madlenas verčiam pilvais ant grotelių - negalima rizikuota, kad banguoti užpakaliai susiplotų. Formą išplaunam šaltu vandeniu, nusausinam, vėl tepam sviestu - tešlai karščio ne iš orkaitės visai nereikia. Jei mėgstam silikoną, pakanka tiesiog atvėsint. Vėl kepam. O tų, besiilsinčių ant grotelių, galus merkiam į šokoladą, dedam ant kepimo popieriaus ar folijos ir, jei jau pakankamai nekarštos, - šaldytuvan, šokoladas stings greičiau. Arba nesiterliojam, paskandinam cukraus pudroj ir valgom iškart. Čia ir dabar, kaip mūsuos pastaruoju metu dažnai sakoma. Skanaus.