Įkraunama...
Įkraunama...

Netaisyklingas sąkandis

Sveikos ir sveiki!

Ką čia gudraus beprigalvosiu... smile.gif Pradžiai, kad būtų aiškiau, apie ką kalbu, cituoju iš puslapio www.orthognatic.lt:

„Ortognatinė chirurgija (graik. „orthos“ – tiesus, „gnathos“ – žandikaulis) – tai žandikaulių operacijos, kurių metu vienam arba abiems žandikauliams suteikiama nauja padėtis, užtikrinanti taisyklingą žandikaulių tarpusavio santykį ir galimybę ortodontinio gydymo pagalba pasiekti taisyklingą sąkandį. Be to, paslinkus žandikaulius pirmyn arba atgal, į viršų arba žemyn, kartu su jais pajuda ir veido minkštieji audiniai, t.y., smakras, lūpos, nosies galiukas. Todėl pastačius žandikaulius į teisingą padėtį, veidui suteikiamas tiesus profilis, veide atsiranda naujų bruožų harmonija.

Anksčiau visos sąkandžio anomalijos, netgi skeletinės, buvo gydomos tik ortodontiškai, t.y., ant dantų klijuojami breketai, kurių pagalba tiesinami dantų lankai, ir stengiamasi išgauti kiek galima geresnį dantų kontaktą, nesvarbu, kokioje padėtyje yra žandikauliai. Šis metodas vadinamas maskavimu, kadangi gydymo metu pagerinama tik kramtymo funkcija, tačiau tikroji anomalijos priežastis – netaisyklinga žandikaulių tarpusavio padėtis, nepašalinama. Be to, po gydymo gali dar pablogėti veido profilis.

Dabar pacientams, turintiems skeletines sąkandžio anomalijas, galime pasiūlyti kompleksinį gydymą, susidedantį iš ortodontinio gydymo ir chirurginio gydymo. Bet kuriuo atveju gydymas pradedamas ortodontiniu paruošimu. Išlyginus dantų lankus, atliekama žandikaulių operacija, kurios metu vienas arba abu žandikauliai fiksuojami naujoje taisyklingoje padėtyje. Po operacijos toliau gydoma ortodontiškai, kol visi dantys suvedami į taisyklingą idealų sukandimą.

Ortognatinės operacijos gali būti atliekamos nuo 18 metų amžiaus, kuomet sustoja žandikaulių augimas. Iki 18 metų vaikams, turintiems sąkandžio anomalijas, taikomas tik ortodontinis gydymas, kurio pagalba stengiamasi modifikuoti žandikaulių augimą. Jei gydymas neefektyvus, pacientas ruošiamas ortognatinei operacijai. Viršutinė amžiaus riba nėra griežtai apibrėžta, svarstant operacijos galimybes, daugiau atsižvelgiama į žmogaus likusių dantų būklę, bendrą sveikatos būklę. Geriausius rezultatus chirurginis gydymas duoda, jei operuojamas pacientas yra ne vyresnis negu 35-38 metų. Vyresnius pacientus operuoti taip pat galima, tačiau prastesnės jų adaptacinės galimybės, prastesnė dantų būklė, neretai būna progresavusi periodonto liga, žymiai apsunkinanti ortodontinį gydymą.“


Man labai aktualu būtų tas kompleksinis gydymas – breketai + operacija, nes ir dantys netiesūs, ir sąkandis blogas. Kai man gydytoja jį pasiūlė ir pažiūrėjau ką tik nurodytame www puslapyje įdėtą filmuką anglų kalba, baisoka pasidarė dėl galimo šalutinio pooperacinio poveikio. scare.gif Be to, Lietuvoj dar tokių operacijų nedaug daryta, bijau sumeluoti g.gif , bet rodos, kad keliasdešimt. Gal iš tų keliasdešimties kas nors ir šiame forume lankosi??... Būtų be galo įdomu išgirsti apie operacijos eigą ir padarinius... Netrukus žadu eit pas gydytoją ir pasakyti savo apsisprendimą – pasiryžti tam gydymui ar ne, o aš vis dar neapsisprendus...

Rašykit!!! help.gif bis.gif
Atsakyti
Galiu pasakyti tik tiek,kad po to tokiu operaciju labai pasikeicia veido profilis.
Negali sakyti,kad Lietuvoj labai mazai ju daro. Manau apsisprendimui labai dideles itakos turi pacio zmogaus psichologinis nusiteikimas ir ryztas, nes gaunasi tikrai radikalus pokyciai.
Mano bendradarbes draugei ,kaip tik mazdaug pries menesi,Zalgiry Grybauskas atliko tokia operacija. Pas ta mergina problema buvo didelis ir atsikises apatinis zandikaulis. Dare jo sumazinima. Draugiu nuomone operacija tikrai gerai pavyko-mergina pagrazejo( nors pooperacinis patinimas laikesi mazdaug menesi laiko), taciau grizus namo mama nepazino smile.gif ,nes labai buvo pasikeitusi.
Sekmes. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(ner_ko @ 2005 07 26, 22:26)
Sveikos ir sveiki!
Netrukus žadu eit pas gydytoją ir pasakyti savo apsisprendimą – pasiryžti tam gydymui ar ne, o aš vis dar neapsisprendus...
Rašykit!!! help.gif  bis.gif

Oi, kol perskaiciau tongue.gif . Gaila, bet neesu kompetetinga siuo klausimu, taciau dabar "draugauju" su odontoligija, taisau breketu pagalba sakandi (isvadoje is tavo pateikto teksto- "maskuoju" biggrin.gif ta sakandi) Tciau kadangi man buvo atlikta pasaiteliu operacija ir blablabla, tai daug klausinejau, ieskojau info apie stomatologinius dalykelius. Isvada tokia, kad kiek operaciju bebutu atlikta, kiekvienas atvejis toks individualus, kad manau tik kvailys gali garantuoti apsoliuce pergale ir jokiu pasekmiu bei baimiu. Todel manau jei tiki daktaru- nebijok, nes kiek suprantu kito pasirinkimo ir neturi. Sekmes 4u.gif
Atsakyti
lucky, kropka, ačiū už info. 4u.gif Man, kaip ir tai merginai iš lucky pasakojimo, reikėtų patraukti atgal apatinį žandikaulį. Na, atvejis ne tragiškas, bet man kliūna... ax.gif Deja, nepavyko užsirašyt, užrašinėja tik nuo rugsėjo. O eilės katastrofiškos, pas ortodontus užrašinėja tik vieną dieną per mėnesį ir tik pusvalandį anksti ryte. Na, dabar laukiu, kad entuziazmas neišblėstų iki rugsėjo. smile.gif
Atsakyti
Lucky ir Kropka- labai teisingi abiejų postai. mirksiukas.gif Iš tikrųjų tokios operacijos nėra jau tokios retos. Bet viskas labai priklauso nuo kiekvieno žmogaus psichologinio nusiteikimo ir svarbiausia lūkesčių ir norų. Kažkiek tai galima būtų lyginti su plastine operacija. Studijų laikais rašiau referatą šia tema. Toks ten ir referatas buvo, tiesiog vieno rimto strapsnio vertimas iš anglų kalbos blush2.gif . Bet esmė tame, kad 2 puslapiai buvo apie gydymo techniką, o 8 apie psichologinius padarinius. Manau, tai daug ką pasako.
Atsakyti
Laba diena 4u.gif

Dukrytei greit bus dveji. Vakar vakare pastebėjau, kad priekiniai dantukai, kai juos sukanda, viršutinieji neišsikiša, o lygiai sueina su apatiniais. Ar sukandimas dar tik formuojasi, ar tai jau rimta problema? Ar tokiam mažam vaikui galima bus koreguot sukandimą briketais? Kaip elgtis?


Ačiū 4u.gif

Atsakyti
QUOTE(Karambola @ 2005 10 18, 10:33)
Laba diena 4u.gif

Dukrytei greit bus dveji. Vakar vakare pastebėjau, kad priekiniai dantukai, kai juos sukanda, viršutinieji neišsikiša, o lygiai sueina su apatiniais. Ar sukandimas dar tik formuojasi, ar tai jau rimta problema? Ar tokiam mažam vaikui galima bus koreguot sukandimą briketais? Kaip elgtis?
Ačiū 4u.gif


Breketai dedami tik ant nuolatinių dantukų. O ortodontinėms konsultacijoms dar ankstoka. Realiai minimalų ortodontinį gydymą, net ir esant netaisyklingam žandikaulių vystymuisi galima pradėti taikyti bent jau sulaukus 4-5 metukų.
Atsakyti
Ačiū už atsakymą 4u.gif
Atsakyti
labas vakaras. norėjau paklausti ar netaisyklingas sąkandis (kai per didelis apatinis žandikaulis) pataisomas 21 m amžiuje? ar būtina operacija? maždaug kokios kainos? ačiū
Atsakyti
As taip pat turiu tokia problema,man 23. Ar imanoma dar ka padaryti?
Atsakyti
Sveiki, gal yra uzklystanciu ortodontu ar siaip susidurusiu su sia problema. Situacija ta, kad esu ne Lietuvoje, o pries keleta metu sekmingai isitiesinau dantukus 4u.gif lietuvoje, tik kad kai isitiesinau, sukandimas pasidare tragiskas - tiksliau isvis nesusikanda dantys, nes virsutinis zandikaulis siauresnis uz apatini. Esu JAV, tik ka gizau is ortodonto konsultacijos visa nusigandus - pasake - kad vienintele iseitis operacija (zandikaulio), kiek zinau Lietuva sioj srity kiek atsilikus, ir operaciju labai nedaro. Kas turit panasia problemele - pasidalinkit. gal kam pavyko pataisyti sukandima be operaciju (kam virs 20 metu)
Lauksiu atsakymu, nes reikia apsisprest del operacijos (pries tai 1 metai dar nesiot breketus. nors dantys tiesus doh.gif doh.gif doh.gif )
Atsakyti
man panasi problema.. operacija yra geriausias turbut, bet gan drastiskas buda istaisyt ta problema.. va linkas paskaityt ta tema - http://www.orthognatic.lt/04_info.php

as noreciau darytis ta operacija, bet mama nesutinka doh.gif ir kadangi dar salyginai jauna esu (17m) prie breketu man tvirtins tokia specialia kauke, kuri tempia virsutini zandikauli ir laiko, stumia atgal apatini. ziauriai atrodo, kaip hanibalas po namus vaikscioju ir siaip nepatogu, bet gal issitaisys viskas.. blush2.gif
Atsakyti