Specialiai knyginių atsiliepimų "reketininkei" Martux
Šiek tiek apie
Graham Swift "Vandenų žemę".Manau, tai bus laaabai stipri kandidatė į mano metų knygos titulą.

Man ji labai susisiejo su neseniai perskaityta Phillipe Claudel "Pilkosios sielos". Tai tikrai labai skirtingos, bet tuo pačiu ir panašios knygos. Atrodė, kad abu autoriai gavo užduotį parašyti romaną pagal tam tikrą schemą-kodą: pagrindinis veikėjas prisimena tam tikrą kriminalinę istoriją, įvykusią maždaug prieš 30 metų, tos dramos "įspaudas" veikėjo likimui, karo vaizdai. Abu autoriai šią savotišką užduotį sprendžia visiškai skirtingai. P. Claudelio "Pilkosios sielos" - kuklus gėlės žiedelis, bet labai mielas, o G. Swifto "Vandenų žemė", kad ir kaip banaliai nuskambėtų, lyg medis su tvirtomis šaknimis, išsišakojęs, sulapojęs. "Vandenų žemė" - savotiškas epas, šeimos saga, , užgriebianti keletą šimtmečių Anglijos istorijos, o taip pat ne mažiau svarbūs ir įdomūs pamąstymai apie Istoriją, Laiką.
"Vandenų žemė" mane užbūrė, sužavėjo, įtraukė į tas vandenų gelmes, ilgai nepaleido ir net trukdė kitas knygas skaityti.

Rekomenduoju šeimos istorijų skaitytojoms, Markeso gerbėjoms.