Įkraunama...
Įkraunama...

Daržo mulčiavimas. 2 tema

QUOTE(uolma @ 2011 05 11, 18:33)
http://lt.wikipedia.... ir dar tokios yra http://lt.wikipedia....lioji_dilgėlė tai čia gal jokio skirtumo kuri, valgomos abi ? Jo galvojau apie tą notrelę

Visą laiką galvojau, kad vartoju Didžiąją, o pasirodo ta kita daugumoj pas mane lotuliukas.gif Maniau, kad nuo dažno pjovimo lapeliai susmulkėjo ax.gif Ale vartoju jau kiek metų ir arbatai ir užpilams, ir nieko thumbup.gif vadinasi abi tinka g.gif
Atsakyti
O sakykit, mulčui tinka šienas? Tas kur būna ritiniuose susuktas. Kažkaip niekus neužtikau apie tai kalbant. Nors ir domiuosi ne pirmus metus. Šiais metais niekaip nepavyko šiaudų gauti sad.gif
Atsakyti
Kaip tik skaičiau GŽ forume - tinka šienas, šienainis(baltoj plėvelėj. Silosas netinka. http://gerazemdirbys...p...f&start=150 prisiregistravus tik duos skaityti. Turbūt...
Atsakyti
QUOTE(egute @ 2011 05 11, 15:23)
Gal kas pasidalins info dėl dilgėlių raugo...
Kaip tinkamai jį padaryti ir kiek laikyti kad būtu pats tas naudojimui
gal išgelbėčiau mb ir kaimynus nuo to dvoko nes maniau kad kuo ilgiau tuo geriau ;(

geriau apsieiti pasirodo be jo smile.gif))
Geriau šieno lazdeles "veistis" wink.gif (bet apie tai gal merginos parašykit, kuri tiksliai receptą prisimenat?)

Daržu reikia rūpintis kaip savo pilvu - ten keliauja viskas ką galime suvaldyti ar išgertį.
Smardalo nei iš dilgėlių, nei sugedusio maisto nevalgome? Ne. Tai ir nedėkime ant lysvių.
Dėl žuvies miltų, kažkuri rašėte kad pilate.
Man tokie pomidorai užaugę smirda prasmirdusia žuvimi, reiškia - netinkamas dalykas. Jei jūr0s dumbius dėti (kuo kaip mulčiumi gali pasinaudoti pajūrio gyventojai), tada liuks.

Zujka,
šienas puikiausiai tinka mulčiui, naudok ramiai, ir didelaiis kiekiais thumbup.gif

Lotynė,
tinka viskam mulčuoti.
Ypač tinka serbentams, avietėms, braškėms, bet gali berti visur.
O seniai ar naujai pjauta - jokio skirtumo, nes bakterijoms kad galėtų skaidyti celiuliozę, vistiek reikės drėgmės, tai irgi įeina į mulčio "pareigas" (t.y. - palaikyti drėgmę augalams)

O aš šiandien braškes sodinau ir mulčiavau. Gaila, kad pjuvenų labai mažai turėjau, tai tik padengiau plonai paviršių, o viską storokai gazonine nupjauta padžiųvusia žole apdėjau (man tokia palikta buvo porą dienų saulėje džiovinta) smile.gif))
Įdomu kelioms dienoms pakaks to "šienelio" wink.gif Bet kokia atrakcija buvo stebėti kaimynei ką aš ten dirbu smile.gif)) Greta ji sodino tą pačią braškių rasodą "kaip visi", žiūrėsim kaip galėsim paskui sulyginti thumbup.gif
Atsakyti
Nuotaikinga,
kiek reikia maždaug kibirui vandens dėti karvės torto, kad užkurti mulčo fabrikėlį? Šiandien kaip tik parsivežiau šviežutėlio, bet nebespėjau palaistyti.
Atsakyti
QUOTE(crocus @ 2011 05 11, 23:06)
Kaip tik skaičiau GŽ forume - tinka šienas, šienainis(baltoj plėvelėj. Silosas netinka. http://gerazemdirbys...p...f&start=150  prisiregistravus tik duos skaityti. Turbūt...

Labas vakaras.

Prisiregistravau, dabar skaitysiu, nes labai susidomėjau.
Atsakyti
QUOTE(crocus @ 2011 05 11, 23:16)
Nuotaikinga,
kiek reikia maždaug kibirui vandens dėti karvės torto, kad užkurti mulčo fabrikėlį? Šiandien kaip tik parsivežiau šviežutėlio, bet nebespėjau palaistyti.

vienas tortas dideliam kibirui vandens (apie 20 litru) , ir į laistytuvą.

Kiek šviežias būna? Na kiek gali bakterijos gyvos laikytis... Kai ima paviršius džiūti, jau darosi neveiklios.
Tad kuo šviežesnis, tuo daugiau ten bus veiklių bakterijų štamų, kurie tiesiog superinis pats pačiausias natūralus gamtos sukurtas M-preparatas thumbup.gif . Va kodėl mums nereikia JOKIOS chemijos nei herbicidų/fungicidų thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 11, 23:41)
vienas tortas dideliam kibirui vandens (apie 20 litru) , ir į laistytuvą.

Kiek šviežias būna? Na kiek gali bakterijos gyvos laikytis... Kai ima paviršius džiūti, jau darosi neveiklios.
Tad kuo šviežesnis, tuo daugiau ten bus veiklių bakterijų štamų, kurie tiesiog superinis pats pačiausias natūralus gamtos sukurtas  M-preparatas  thumbup.gif . Va kodėl mums nereikia JOKIOS chemijos nei herbicidų/fungicidų  thumbup.gif

Ir ką konkrečiai reikia laistyti šitu užtaisu, visus mulčiuotus daržus, pvz. šiaudais dengtas braškes, ir šviežiai pjauta žole daržoves pamulčiuotas galima? Ir kaip suprantu visiškai rauginti nerikia, nes tėvai tai vis raugdavo kiek pamenu. g.gif
Atsakyti

QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 11, 10:59)

Mano pažįstama augina savo sode braškes. TIK DĖL GROŽIO , prieš 6 metus ji jas apmulčiavo medžio žievių mulčiumi.
Užpernai greta pasodino dar vieną lysvę, bet jos nemulčiavo.
Laikoma, kad braškės vienoje vietoje neauga daugiau kaip 4 metus. Teisingai? Tai jos mulčiuotos braškės ir puikiai atrodo, ir gerai dera, o jaunosios, tipo "pačiame jėgų žydėjime" palyginus vegetuoja.

Tai pasakė žmogus, absoliučiai tolimas nuo GŽ, tik prisiklausiusi mano liaupsių šiai metodikai  mirksiukas.gif  Praktika ir "netyčiniai" atradimai  thumbup.gif

Visą vakarą apie tas "senas" braškes galvojau - cool.gif nagi, GERAS, čia. Man tas "keitimas" kas keletą metų - doh.gif daug darbo (nors pagal šią technologiją susodinau, "šachmatų" tvarka, kad vėliau būt lengviau "sukeist" vietom naujas ir senasias).

Papildyta:
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 11, 13:30)

Kartais Thomas Philips" būna tokių didelių sudedamų krepšių skirtų lapams rudenų surinkti , tokį galima bagažinėje ir vežiotis, super dalykas  thumbup.gif

drinks_cheers.gif geri jie, yra ir Maximoj tokių.
Papildyta:
QUOTE(zujka @ 2011 05 11, 22:55)
O sakykit, mulčui tinka šienas? Tas kur būna ritiniuose susuktas. Kažkaip niekus neužtikau apie tai kalbant. Nors ir domiuosi ne pirmus metus. Šiais metais niekaip nepavyko šiaudų gauti sad.gif

Seminare apie tai kalbėjo dalyviai - svarbu yra žinot ar nesupurkštas ten šienukas, nes būna, kad supurškia, kad nepūtų ir pan. bet yra ir "švarių" ritinių - pati aš nežinau, bet pora žmonių dalijosi tokiais pastebėjimais.
Atsakyti
Sveikos,

Vakar kelias lysves uzmulciavau drebancia ranka (visgi pirmas kartas doh.gif biggrin.gif ) Siandien vakare pabandysiu fotkiu Jums ikelt.

O bet taciau truputelis neramu del mulciaus: Kai kurias lysves uzmulciavau tik ka pjauta zole, tai kaip suprantu kaip ir nieko blogo, taciau keleta lysviu uzmulciavau pusies ir egliu stambiomis pjuvenomis is lentpjuves (be priedu pjuvenos, nes ten tik pjauna, o ne lakuoja ar dazo) Tai ar nenurugstins man zemes tos pjuvenos? unsure.gif

Dekui atsakiusioms/-iusiems 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo indrusep: 12 gegužės 2011 - 06:35
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 11, 23:11)
geriau apsieiti pasirodo be jo smile.gif))
Geriau šieno lazdeles "veistis" wink.gif (bet apie tai gal merginos parašykit, kuri tiksliai receptą prisimenat?)

Bandsysiu prisiminti - pataisykit, kas daugiau pamena. Glėbį tokio šienuko su tom lazdelėm (pagulėjusi krūvoj žolė, būna kai pakeli, toks "dulkių" baltų debesiukas pakyla) - užpilti vandeniu ir pavirti valandą. Tuomet pastatyti kur tamsiai - šieno lazdelės nežūvą aukštoj tempoj, kai dauguma žūva. per tą laką jos pradeda valgyt visa, kas tam kibire buvo (žoles), po savaitės vandens paviršiuje plėvelė blizgi užsideda. Po poros savaičių, atidngus kibirą- matosi apačioje lyg pienas - ten jau būna likę viską suvalgę ir į sporas susimetę tos lazdelės. Skaidrų vandenį nuo viršaus nupilam, o kaip aktyvujį preparatą naudojam ta "pienuką" skiesdami santykiu - viena stiklinė 10ties litrųkibirui (jei gerai pamenu). blush2.gif na, surašiau kaip prisimenu - kas daugiau ir aiškiau pamena - pataisykit.
Daržu reikia rūpintis kaip savo pilvu - ten keliauja viskas ką galime suvaldyti ar išgertį.
Smardalo nei iš dilgėlių, nei sugedusio maisto nevalgome? Ne. Tai ir nedėkime ant lysvių.
Dėl žuvies miltų, kažkuri rašėte kad pilate.
Man tokie pomidorai užaugę smirda prasmirdusia žuvimi, reiškia - netinkamas dalykas. Jei jūr0s dumbius dėti (kuo kaip mulčiumi gali pasinaudoti pajūrio gyventojai), tada liuks.

drinks_cheers.gif taip, kaip savo pilvu. Mano mama pamena metus, kai vištiena iš parduotuvės žuvim smirdėdavo - kaip tik LT buvo pradėta šiuos miltus į vištų maistą dideliu kiekiu pilt ph34r.gif . Yra vaikų, kurie alergiški žuviai - girdėjau, kad nuo tokiu pašaru šertų gyvulių tokie vaikai "sureaguoja", manau, kad nuo daržovių taip pat gali atsitikti -nieko gero doh.gif

Papildyta:

O aš šiandien braškes sodinau ir mulčiavau.  Gaila, kad pjuvenų labai mažai turėjau, tai tik padengiau plonai paviršių, o viską storokai gazonine nupjauta padžiųvusia žole apdėjau (man tokia palikta buvo porą dienų saulėje džiovinta) smile.gif))
Įdomu kelioms dienoms pakaks to "šienelio" wink.gif Bet kokia atrakcija buvo stebėti kaimynei ką aš ten dirbu smile.gif)) Greta ji sodino tą pačią braškių rasodą "kaip visi", žiūrėsim kaip galėsim paskui sulyginti  thumbup.gif

thumbup.gif jo, kaimynams ir aš "nuotaiką pakeliu". tegu sau linksminasi cool.gif - žmonėm daugiau vitamino C pasigamins, sveikesni bus, mažiau ligų aplink nešios.

labai greit gazonžolę "suvalgo" doh.gif
Papildyta:
QUOTE(uolma @ 2011 05 12, 01:50)
Ir ką konkrečiai reikia laistyti šitu užtaisu, visus mulčiuotus daržus, pvz. šiaudais dengtas braškes, ir šviežiai pjauta žole daržoves pamulčiuotas galima? Ir kaip suprantu visiškai rauginti nerikia, nes tėvai tai vis raugdavo kiek pamenu.  g.gif

Aš pernai laisčiau svogūnus, kai laiškai vasaros pradžioj gelst pradėjo - thumbup.gif labai padėjo.
Papildyta:
QUOTE(indrusep @ 2011 05 12, 07:35)
Sveikos,

Vakar kelias lysves uzmulciavau drebancia ranka (visgi pirmas kartas  doh.gif  biggrin.gif ) Siandien vakare pabandysiu fotkiu Jums ikelt.

O bet taciau truputelis neramu del mulciaus: Kai kurias lysves uzmulciavau tik ka pjauta zole, tai kaip suprantu kaip ir nieko blogo, taciau keleta lysviu uzmulciavau pusies ir egliu stambiomis pjuvenomis is lentpjuves (be priedu pjuvenos, nes ten tik pjauna, o ne lakuoja ar dazo) Tai ar nenurugstins man zemes tos pjuvenos?  unsure.gif

4u.gif kažkur skaičiau GŽ forume - dėl spygliučių pjuvenų - kad neužrūgština, jei nemaišai jų su žemėmis (nors bet koks mulčo su žemėmis maišymas nėra gerai)- tai tikrai neužrūgštins.
Atsakyti

Prašau neįsižeisti, bet kažkur jau pralėkei.... O nuo kada į "savo pilvą krauni" šviežią karvės tortą? Skanus? Nesmirdi?
Manau, jei viską naudosi su protingu saiku, tai niekas ir nesmirdės. Čia kaip ir su parfumeriniais kvepalais, jei pasikvepiname truputį - kvepiame, o pabandykit susipilti visą buteliuką.....baisiau nei raugintų dilgėlių ar šūdo smarvė....
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ex: 12 gegužės 2011 - 06:53