Rytorasa,
susiginčijau su mama, ji sako, kad garšvos netinkamos jau naudoti - paneik arba patvirtink...
Ačiū
QUOTE(irmaliet @ 2011 05 10, 19:37)
Rytorasa,
susiginčijau su mama, ji sako, kad garšvos netinkamos jau naudoti - paneik arba patvirtink...
Ačiū
susiginčijau su mama, ji sako, kad garšvos netinkamos jau naudoti - paneik arba patvirtink...
Ačiū
Garšvas reikia skinti ir naudoti su visu koteliu, taip žymiai skaniau.
O skinami turi buti švieži augaliukai, tie kurie dar "blizga" ir nėra pilnai išsiskleide.
Matiniai dideli lapai jau nebetinka, nes tiesioj turi grubesni "pluoštą, ir tiesiog nebėra tokie skanūs.
Sekmes naikinant garšvas

QUOTE(žalia @ 2011 05 10, 20:52)
Garšvas reikia skinti ir naudoti su visu koteliu, taip žymiai skaniau.
O skinami turi buti švieži augaliukai, tie kurie dar "blizga" ir nėra pilnai išsiskleide.
Matiniai dideli lapai jau nebetinka, nes tiesioj turi grubesni "pluoštą, ir tiesiog nebėra tokie skanūs.
Sekmes naikinant garšvas
O skinami turi buti švieži augaliukai, tie kurie dar "blizga" ir nėra pilnai išsiskleide.
Matiniai dideli lapai jau nebetinka, nes tiesioj turi grubesni "pluoštą, ir tiesiog nebėra tokie skanūs.
Sekmes naikinant garšvas

As skyniau visokias,nes peraugusiu dar nera ir pridejau ka turejau,daugiausia svogunu laisku dar pora cesnako skilteliu ir cili pipiriuku milteliu ir ant galo alyvuogiu aliejaus.Buvo neapsakomai skanu.Dabar senesnius lapus skinsiu mulciavimui,nes anksciau bijojau,kad visur neprisisetu.Aciu kas pamoke,o tai nervinaus kur zoles gaut,kaimynai neatiduoda-patys i komposta krauna.
QUOTE(irmaliet @ 2011 05 10, 20:37)
Rytorasa,
susiginčijau su mama, ji sako, kad garšvos netinkamos jau naudoti - paneik arba patvirtink...
Ačiū
susiginčijau su mama, ji sako, kad garšvos netinkamos jau naudoti - paneik arba patvirtink...
Ačiū
tikrai valgomos... aš irgi valgau..

Garšva tos pačios skėtinių šeimos augalas, kaip morka, krapas ir kt. Jos stiebas tuščiaviduris, žiedai smulkūs, susitelkę į skėčius, lapai plunksniški. Veisiasi garšva požeminėmis palaipomis ir greitai sudaro platų, tankų sąžalyną. Ji yra tipiška parkų ir daržų piktžolė (įš tikrųjų, teisingiau ją vadinti "geržole"). Auga ūksmingose vietose, patvoriuose ir pakrūmėse. Nuo senų laikų garšva buvo vienas iš pagrindinių maistinių augalų kraštuose su panašiu į mūsų kraštą klimatu (kaip kad dabar bulvės). Tai vienas iš naudingiausių maistinių augalų, turintis daug vitamino C, mineralinių medžiagų, baltymų, taip pat eterinių aliejų.
Šventasis Serafimas Sarovskij savo raštuose pažymi, kad garšva sudaro apie 80% viso žalumynų raciono vienuolyne, ji yra pagrindinis vienuolių maistas. Rinkti jaunus garšvos lapelius galima nuo ankstyvo pavasario, kai jie būna šviesūs ir garbanoti, iki birželio mėnesio, o kur žolė šienaujama ir vėliau. Visiškai suaugę lapai yra lygūs ir tamsesni, aštraus skonio ir gana kieti. Elijas Lionrotas apie paprastąją garšvą rašė: pavasarį lapai vartojami taip pat, kaip mums įprasti kopūstai ir špinatai. Šiaurinėje Vokietijos dalyje garšva priskiriama prie taip vadinamųjų pagrindinių devynių žolių ir naudojama gaminant žalias sriubas.

Šių metų pastebėjimas:
mulčiuotos bulvės pradėjo anksčiau dygti nei ne mulčiuotos, nors buvo sudintos tuo pačiu laiku ir toje pačioje vietoje.
mulčiuotos bulvės pradėjo anksčiau dygti nei ne mulčiuotos, nors buvo sudintos tuo pačiu laiku ir toje pačioje vietoje.
Prakalbot apie grašvą, ar iš garšvos kotuko bėga geltonas skystis? O gal aš ką maišau. Lyg ir pas mane pagal nuotaruką tokio gėrio yra, reiks parsivežt.
QUOTE(uolma @ 2011 05 11, 10:27)
Prakalbot apie grašvą, ar iš garšvos kotuko bėga geltonas skystis? O gal aš ką maišau. Lyg ir pas mane pagal nuotaruką tokio gėrio yra, reiks parsivežt.
Įtariu - maišai su ugniažole.
Su tuo augalu atsargiai, jis nuodingas (bet stipri vaistažolė)
Otaip, smagu matyti tokį vaizdą

Mano pažįstama augina savo sode braškes. TIK DĖL GROŽIO , prieš 6 metus ji jas apmulčiavo medžio žievių mulčiumi.
Užpernai greta pasodino dar vieną lysvę, bet jos nemulčiavo.
Laikoma, kad braškės vienoje vietoje neauga daugiau kaip 4 metus. Teisingai? Tai jos mulčiuotos braškės ir puikiai atrodo, ir gerai dera, o jaunosios, tipo "pačiame jėgų žydėjime" palyginus vegetuoja.
Tai pasakė žmogus, absoliučiai tolimas nuo GŽ, tik prisiklausiusi mano liaupsių šiai metodikai


Braškės labai myli ilgai skaidomą mulčią - žieves, pjuvenas. Kad uogos neapsiveltų pjuvenomis, ant viršaus galima paskleisti šiaudų. Bus "dinamitinis" buterbrodas

QUOTE(uolma @ 2011 05 11, 11:27)
Prakalbot apie grašvą, ar iš garšvos kotuko bėga geltonas skystis? O gal aš ką maišau. Lyg ir pas mane pagal nuotaruką tokio gėrio yra, reiks parsivežt.
iš jaunų garšvų kotelių balzganas skystis bėga ,tikrai ne geltonas .
QUOTE(uolma @ 2011 05 11, 10:27)
Prakalbot apie grašvą, ar iš garšvos kotuko bėga geltonas skystis? O gal aš ką maišau. Lyg ir pas mane pagal nuotaruką tokio gėrio yra, reiks parsivežt.
nebėga..


Aš esu tylioji temos gerbėja
pernai nuo pusės vasaros mulčiavau daržą, nes apsigyvenom sodų bendrijoj, tai žemelė tiek išdrgrežta, kad bijau ar pavyks man nors šiek tiek atgaut
Šiais metais užsiėmiau nuo pat pradžiu šiuo gėriu, bet atsitiko taip , kad netekau žolės, kur pernai gaudavau, tai dabar sėdžiu ir nervuojuos, iš kur man jos gaut, vienoj vietoj pasisekė, nusipjoviau ir parsinešiau, tai truputi užmečiau, bet mažai pasirodo,eisiu prašinėsiu, kad duotų nusipjaut ir pasiimt
Jei ne tai taip ir liksiu prie sudžiūvusios žemės
o vietoj derliaus- špygutę



Jei ne tai taip ir liksiu prie sudžiūvusios žemės


http://www.infomed.l...s,id,d7a4b7746b tikrai taip ten buvo UGNIAŽOLĖ ir vyras tuo skysčiu pradėjo karpą ant galvos gydyti, sakė jau nuo vaikystės žinojo, kad šituo skyčiu galima karpas išnaikinti, bus matyt. Dabar tik belieka nuvažiuot į sodybą ir pasižiūrėt pačiai kur pas mane garšva auga ir ar išvis jos turiu. O tada jau galėsiu šeimyną saviatgaliais vitaminų bomba maitinti
