Įkraunama...
Įkraunama...

Vaikas nekalba 11-oji tema

Tik, neaisku kokiam mieste..pagal viskas turetu buti Vilnius, bet kainos ir vietos info ner. unsure.gif
Dziugu, akd atsiranda tokiu pagalbu thumbup.gif
Atsakyti
Vilnius: http://www.netvibes....opede#Kontaktai mirksiukas.gif
Atsakyti
Įdomus straipsnis: http://gyvenimas.del...s.d?id=46929157
Gal kada pravers. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Mergiona @ 2011 06 26, 09:55)
Kodel taip yra?
Alchemie kaip ir atsakė į klausimą:
QUOTE(Alchemie @ 2011 06 27, 09:28)
vaikas zodzio nesurisa su esama padetimi, laiku, nemoku nusakyti.

Tiksliau, vaikas nesieja skirtingo modalumo informacijos (gaunamos rega, klausa ir kt.). Jis taip pat negeba klausa ar rega gautą informaciją "pervirt" galvoje ir išreikšti kalba (atsakyti į klausimą). Todėl jam lengviau būna parodyti paveikslėlį/objektą.
Laiko, erdvės sąvokos apskritai labai sudėtingos. Lėtesnės kalbos raidos vaikui sunku suvokti, kad atskiri daiktai gali būti vadinami vienu žodžiu/sąvoka: baldai (lova, spinta, komoda... juk jie tokie skirtingi!), daržovės, drabužiai ir t.t. O ką jau ten šnekėt apie metų laikus... doh.gif Telieka apsišarvuot kantrybe ir "kalt", ieškot kažkokių asociacijų, atrasti "kodavimo" strategiją.
Atsakyti
klopedija, bet mansikis pvz. savokas baldai, darzoves, irankiai puikiai suvokia. kai kalseje vaikai gavo apibudinti ir susieti zodi svelnumas, jis kazkodel vienintelis is visu vaiku (buvo antrokai atrodo tada) siejo su sirdim, jausmu, o ne su katinu, ar minkstu pukuotu daiktu. Cia tiesiog jo toks atvejis, kad kai kurios savokos visai aiskios, kaip ir orientavimasis erdvinese figurose, uzdaviniuose, is dalies jo paties padeti vietoveje, bet sakysim jeireikia rasti daikta kambaryje ir nusakau zodziais, jis visai pasimetes buna doh.gif
Zodziu toks karpytas suvokimas..vieniems vaikams gal bendrai laiko suvokimas sudetingas, kitiems susijes su orientacija erdveje ir kalba..cia matyt smegenu zonos skirtingai dirba ir jas skatint reikia..ale kaip...reikia individualiai rasti 4u.gif doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Alchemie @ 2011 06 27, 22:05)
cia matyt smegenu zonos skirtingai dirba ir jas skatint reikia..ale kaip...reikia individualiai rasti 4u.gif  doh.gif
Taip, tai labai sunkus darbas.
Gal kažkoks šeštas jausmas pasako? g.gif
Atsakyti
Man atrodo, kad cia labai veikia meile ir mamoms budingas klausymasis, panasiai, kaip klausai kudikio, ar kvepuoja, kai miega, taip ir su kalbos raidos bedom..klausai viska, ka sako, kaip sako ir staiga isgirsti, kur vaikui iseina, kur jo stiprioji vieta padedanti isvesti is akligatvio.
As vis bunu nustebinta, kai pvz. pasakojau vaikui apie paparcio zieda, sakaiu, kad su jo gali pamatyti visus pasaulio turtus, lobius..o jis man atsako, bet juk didziausiias turtas tai ismintis bigsmile.gif buvo mano viduje uzslepta ta mintis, bet garsiai nepasakiau, jis pats ivardino..tokiais momentais pajunti ta gilia vaiksika, o gal atsinesta isminti, kuri dar neturi galimybiu per kalba banguoti
Atsakyti
QUOTE(Alchemie @ 2011 06 27, 08:28)
mergiona butent vaikas zodzio nesurisa su esama padetimi, laiku, nemoku nusakyti. maniskis visus is eiles vardindavo, kol pataikydavo

as pastebejau, kad maniske gerai pasako kai zvilgteli i lango puse (ne paziuri pro langa, bet tik zvilgteli lango link). Gal visgi pradeda kazkas svieset jos galveleje g.gif

Dar patyrusiu paklausiu, ar yra prasme mokytis raidziu/ skaiciu, e... asociacijom, ar kaip cia pavadinus? g.gif VRC jos ikyriai klausineja: "parodyk SAVO skaiciu", "parodyk SAVO raide". Koks skaicius yra "jos", "jos pusbrolio", "jos drauges", "jos seses" (cia VRC turi omeny amziu unsure.gif ) mes nesunkiai ismokom per vakara. Per du vakarus ji suprato, kad tam, kad pasakyt koks cia skaicius "3", "5"- reikia suskaiciuoti prie paveikslelio nupiestus daiktus, bet itariu iki supratimo, kad cia ne "MANO skaicius" arba "vienas, du, trys" tai kiek? "trys" tolimas kelias. Ar verta to uzsiimt?

Tas pats ir su raidem. Nesunkiai ismokom kokias 5-6 "mamos raide", "tecio raide", bet iki pasakymo "A", "C"- toli. Irgi, ar verta?

Nors pazanga akivaizdi, pabandem pries puse metu- ji isvis absoliuciai nieko nesuprato, o cia nors ir "mano/ tavo" savokom bet bent supranta kazkiek apie ka kalba.

P.S. jai 3 metai ir 6 men.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mergiona: 27 birželio 2011 - 22:40
QUOTE(Mergiona @ 2011 06 27, 23:37)
P.S. jai 3 metai ir 6 men.
Nuo to ir reikėjo pradėti. Jūsų minėtos "bėdos" tokiame amžiuje yra visiškai normalus reiškinys. Galite mokyti, bet nei skaičius, nei raides mokėti dar neprivaloma. Jei ir šešerių nebus įsidėmėjus daugumos raidžių, tada jau bus bėda.

Aš turbūt kažką praleidau. g.gif Dėl ko lankotės VRC? g.gif
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2011 06 28, 05:42)
Aš turbūt kažką praleidau.  g.gif  Dėl ko lankotės VRC?  g.gif

"zymus kalbos neissivystymas". 2 metu ir 9 men darem DISK, kalbos suvokimas ir expresyvi kalba- "24 men"- taigi atsiliko 9 men. Dar 4 ar 5 men atsiliko "girdimasis demesys" (bet cia as biski abejoju, jai tiesiog nera prasmes kartot kelis kartus, jei nesureagavo is pirmo karto- nesuprato arba nezino atsakymo, ju kartojimas po 3-4 kartus ja tik erzina) Kitos srytys atitinka amziu. Nuo tada tfu-tfu labai-labai didele pazanga padare wub.gif Tikiuosi daug geresni rezultatai si karta bus. Nors, aisku, tikras sugebejimas kalbet svarbu, o ne DISK skaiciai.

Siaip, man labai uzkliuvo toks dalykas: man buvo greztai pasakyta "nemokyt is knygeliu", o dabar klausia dalyku, kuriu ne "is knygeliu" moket neimanoma: rodo smailus ir klausia "kaip zmogus jauciasi?" blink.gif Na is kur jai ta grafini zymejima moket. ji sako "cia saulute", na e... tikrai smailas i zmogu labai is tolo panasus. Arba dvi vienodos peles, viena tiesiog pele, kitai lasai aplink galva nupesti. Tai viena "eina", kita "bega" (prakaitas), na is kur vaikui moket blink.gif Nors ir "linksmas, liudnas, bega, eina"- vartoja be problemu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mergiona: 28 birželio 2011 - 08:22
mama, nu tu ka "visai be fantazijos" reikia begioti, tada vaikui rodyti, matai, as prakaituoju doh.gif unsure.gif tipo cia lasai, tai prakaitas, kai lyja tai ne prakaito lasai, lietaus, kai maudaisi, tai duso vandens doh.gif doh.gif doh.gif as jau tyliu apie smailikus, gal kaukes nesioti pasidarius, kad dabar as pikta, dabar linksma g.gif man keista kartais su tuo VRC vietomis tikrai daug pagalbos ir ismanymo, vietomis, nu atrodo, akd pats gali jiems patarti..aisku vaikai labai skirtingi..bet pvz. maniskis knygeliu ne uz ka neskaito ir neleidzia man skaityti, o va paveiksliniai mokymaisi is knygu eina kaip is pypkes, daiktu grupes, pavadinimai, spalvos ir t.t.
Nu siaip pvz. as savo mazike tai stengiuosi nuotaiku supratimo kyti per trumpus eilerastukus, pvz. mano batai buvo du, tai per sita eilerastuka ir liudesio ir dziaugsmo ir rupsecio imanoma parodyti, tik reikia buti paciam labai israiskingam 4u.gif
Mergiona, o tai VRC atsizvelge, kad vaikas yra dvikalbeje seimoje? ir, akd dar atsirado mazesne sese? Juk tai vaikui irgi stresas, kartais stabdantis raida g.gif
Atsakyti
QUOTE(Alchemie @ 2011 06 28, 08:45)
Mergiona, o tai VRC atsizvelge, kad vaikas yra dvikalbeje seimoje? ir, akd dar atsirado mazesne sese? Juk tai vaikui irgi stresas, kartais stabdantis raida g.gif

na, dvikalbyste buvo patarta "nuimt", ko, aisku, nepadarem. O del seses tai nemanau. Kai gime sese jai buvo 2 ir 4men, o 2 ir 5 men pagaliau pradejo vystytis jos kalba.

P.S. smailai tai fignia palyginus su kitais VRC bajeriais.

Pvz, rusiskai jie ten kalba prastokai blush2.gif Tai maniskei buvo pasakyta (taip gavosi isvertus i rusu) "ta kamuoli, kuris turi koja" doh.gif Ta saziningai apziurejo esamus, atnese ta, ant kurio buvo nupiesta varle ir parode kojas lotuliukas.gif

arba testavo maziukes RUSU kalbos supratima (ji dar labai maza, tai lietuviu beveik negirdi, jau virs menesio negirdejo visai): "kur suniukas? Na kur suniukas? o kamuoliukas kur? parodyk kamuoliuka!" LIETUVISKAI. Rezultatas TEIGIAMAS bigsmile.gif vaikas kalba supranta lotuliukas.gif doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mergiona: 28 birželio 2011 - 09:32