QUOTE(derka @ 2011 05 11, 17:55)
Jei zmogus su sitais rubais jauciasi puikiai ir jie dera su bendra saviraiska, charakteriu, asmenybe - koks pasaliniu reikalas ka kas devi?
O dabar aš norėčiau apvesti Jūsų klausimą į kitą pusę. Jei Jums reiktų širdies operacijos, ir galėtumėte pasirinkti iš dviejų operuosienčių chirurgų, kurių savo srities išmanymo lygis yra vienodas. Tarkim, Jūs su jais bendraujate neformalioje aplinkoje ir turite pasirinkti, kurį pasirinksite savo operacijai.
Pirmas chirurgas: sakykim statistinis vadinamosios pilkos masės atstovas, savo išvaizda neišsiskiria iš aplinkos. Toliau nedetalizuosiu.
Antras chirurgas: tvarkingas, tačiau tatuiruotas, susipynes dredus, suplyšusiais džinsais, su daug žiedų.
Atsakykite nuoširdžiai. Pasirinksite tą, kuris atrodo patikimesnis. Ir tikrai yra sričių, kur išvaizda yra reglamentuotas dalykas. Jauskis kaip nori gerai apsimovęs po masyvų žiedą ant kiekvieno piršto, jei tapsi banko tarnautoju, gydytoju, lėktuvo pilotu, darbo metu privalėsi visa tai nusiimti ir atrodyti taip, kaip visi. Arba nedirbsi tokio darbo. Apskritai net einant darbinantis teks susitaikyti su tarnybiniu etiketu ir vidaus taisyklėmis, kad ir kokios laisvos ar meniškos sielos žmogus bebūtum. Aš tame neįžvelgiu jokio blogio, nes stereotipai nebūtinai yra blogis, jie mums leidžia atfiltruoti tam tikrus dalykus ir palengvinti atranką. Stereotipas, kad Vilniaus stoties rajonas yra nesaugus, todėl naktį viena ten neičiau pasivaikščioti, pasirinksiu centrą. Galbūt man ir nieko nenutiktų prie stoties, tačiau taip išvengiu potencialios nelaimės. Stereotipas, kad tatuiruotas banko tarnautojas bus mažiau atsakingas už pilkos masės atstovą, bet aš, kaip darbdavys, pasiimsiu pilkos masės atstovą, nes padarysiu prielaidą vadovaudamasi savo gyvenimiška informacija (t. y. per visą gyvenimą formuotais stereotipais).
Dar siūlau pažiūrėti čia, vienas tokių darbų pavyzdžių:
http://tbe.taleo.net...i...s=1&rid=134Atkreipčiau dėmesį į:
Requirements:
* Aged 19 or over
* Minimum 165cm (girls) and 170 cm (boys) in height
Additional information
* Tattoos and piercing (other than one earring per ear) are acceptable but must not be visible.
Ir tai nesivadina diskriminacija, čia tiesiog tie standartai nuo kurių, jeigu nori užimti tam tikras pareigas ar patekti į tam tikrą visuomenės grupę, tikrai nepabėgsi. Arba liksi užribyje. Bet čia off topic, jau nevisai apie grožį. Iš esmės aš su jumis sutinku, išskyrus tame, kad kai kuriais atvejais privalėsi susitaikyti net ir būdamas labai laisvas.
Reziumuočiau taip, kad žmogaus išvaizda ne pašalinių reikalas, jei tas žmogus yra eilinis sutiktas praeivis. Bet jei jis tuo metu yra kažkokio profesinio vaidmens atlikėjas, o tas vaidmuo yra labai atsakingas, pašaliniai ir nustato normas, kaip žmogus turi atrodyti, o išvaizdos reglamentavimas visada yra pagrįstas daugumos nuomone, t. y. visada bus stereotipinis.