Man juokas ima...12 val nevalge ir kojos linksta
Ar jus kada buvote vaiku namuose??Arba pavyzdziui savaite ,menesi lanketes ten??Maistas zyyymiai prastesnis negu musu darzeliuose,vakariene 16-17val,veliau gal gerti duoda kazko likusio nuo pietu-vakarienes:kompoto,kakavos ar arbatos juodos.Nemaciau nei vieno kojomis nebepaeinancio.(be proto gaila,kad padeti deja niekuom negalim)
Kažką čia netaip sakot apie vaikų namus - tikrai ne kalnai,, bet paskutinis maitinimas tikrai ne 16 val.
Mamos, noriu paklausti, ar yra kokios oficialios rekomendacijos del lopselinuku maitinimo lyginant su darzelinukais?? Man idomu, nes musu darziuke turbut bendras maistas visiems - man toks meniu 2 metuku neturinciam vaikui tikrai kliuva, vat ir idomu, ar rekomenduojama ir ribojama kazkokios proporcijos, maistingumas, galu gale maisto riebumas??
QUOTE(Dairana @ 2011 09 14, 17:10)
Mamos, noriu paklausti, ar yra kokios oficialios rekomendacijos del lopselinuku maitinimo lyginant su darzelinukais?? Man idomu, nes musu darziuke turbut bendras maistas visiems - man toks meniu 2 metuku neturinciam vaikui tikrai kliuva, vat ir idomu, ar rekomenduojama ir ribojama kazkokios proporcijos, maistingumas, galu gale maisto riebumas??
Taip, yra reikalavimai.
Atsidarykit 2 priedą
Surašyta pagal amžių reikalingas kaloringumas, baltymai, riebalai, angliavandeniai, ir t.t.
Nuo gimimo iki 6 mėn:
Energijos kiekis: kūno svoris (kg) x 108
Baltymų kiekis: kūno svoris (kg) x 2,4
Riebalų kiekis: kūno svoris (kg) x 4,9
Angliavandenių kiekis: kūno svoris (kg) x 13,6
Skaičiuojant imamas vid. kūno svoris
Nuo 7 mėn. iki metų:
Energijos kiekis: kūno svoris (kg) x 96
Baltymų kiekis: kūno svoris (kg) x 2,1
Riebalų kiekis: kūno svoris (kg) x 3,7
Angliavandenių kiekis: kūno svoris (kg) x 13,6
13 m. 1400 kcal, 45 g baltymų, 50 g riebalų, 193 g angliavandenių
46 m. 1700 kcal, 55 g baltymų, 60 g riebalų, 235 g angliavandenių.
Kiti reikalavimai:
ikimokyklinio ugdymo mokykloje maitinami vietoje gaminamu šiltu maistu
Vaikų maitinimo valgiaraščiai turi būti sudaromi atsižvelgiant į rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas vaikams
Maisto paruošimas ir patiekalų įvairumas turi atitikti vaikų amžiaus ypatumus ir sveikos mitybos principus bei taisykles.
Vaikų maitinimui neturi būti vartojami: subproduktai (inkstai, kepenys, smegenys, plaučiai); grybai; sultinių koncentratai; saldainiai, konditerijos gaminiai su kremu ir (ar) šokoladu; nealkoholiniai gėrimai su maisto priedais (dažikliais, konservantais, saldikliais); gazuoti gėrimai; bulvių traškučiai ir kiti riebaluose virti gaminiai; žuvies konservai; nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai; žlėgtainiai; šaltiena; nešiluminiai pagaminti gėrimai; blyneliai su mėsa; makaronai su mėsa; genetiškai modifikuotas maistas ar genetiškai modifikuotų sudedamųjų dalių turintys produktai; daug riebalų (daugiau nei 21 g/100 g), sočiųjų riebalų rūgščių (daugiau nei 6 g/100 g), cukraus (daugiau nei 18 g/100 g) ar druskos (daugiau nei 2,4 g/100 g) turintys produktai (mėsos produktai, konditerijos gaminiai).
Jeigu vaikai ikimokyklinio ugdymo mokykloje būna 4 val. ar ilgiau, turi būti organizuojamas jų maitinimas.
Vaikai turi būti maitinami kas 3,54,0 val. pagal valgiaraščius, patvirtintus ikimokyklinio ugdymo mokyklos vadovo ir suderintus su teritorine visuomenės sveikatos priežiūros įstaiga. Sudaromi atskiri 10 dienų valgiaraščiai 13 ir 47 m. amžiaus vaikams.
Pusryčiams vaikas turi gauti 25 %, pietums 3540 %, pavakariams 15 %, vakarienei 2025 % rekomenduojamo paros maisto raciono kaloringumo.
Patiekiamo karšto maisto temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 68oC.
Draudžiama naudoti susidėvėjusius, įskilusius, apdaužytais kraštais indus ir aliumininius įrankius.
QUOTE(Dairana @ 2011 09 14, 17:10)
Mamos, noriu paklausti, ar yra kokios oficialios rekomendacijos del lopselinuku maitinimo lyginant su darzelinukais?? Man idomu, nes musu darziuke turbut bendras maistas visiems - man toks meniu 2 metuku neturinciam vaikui tikrai kliuva, vat ir idomu, ar rekomenduojama ir ribojama kazkokios proporcijos, maistingumas, galu gale maisto riebumas??
vienodas meniu kabo visam daželiui, gal skiriasi tik porcijos
QUOTE(Rasma @ 2011 09 14, 21:19)
Taip, yra reikalavimai.
Atsidarykit 2 priedą
: http://www3.lrs.lt/p...s...ery=&p_tr2= , bet šiek tiek ir pacituosiu:
Surašyta pagal amžių reikalingas kaloringumas, baltymai, riebalai, angliavandeniai, ir t.t.
Nuo gimimo iki 6 mėn:
Energijos kiekis: kūno svoris (kg) x 108
Baltymų kiekis: kūno svoris (kg) x 2,4
Riebalų kiekis: kūno svoris (kg) x 4,9
Angliavandenių kiekis: kūno svoris (kg) x 13,6
Skaičiuojant imamas vid. kūno svoris
Nuo 7 mėn. iki metų:
Energijos kiekis: kūno svoris (kg) x 96
Baltymų kiekis: kūno svoris (kg) x 2,1
Riebalų kiekis: kūno svoris (kg) x 3,7
Angliavandenių kiekis: kūno svoris (kg) x 13,6
13 m. 1400 kcal, 45 g baltymų, 50 g riebalų, 193 g angliavandenių
46 m. 1700 kcal, 55 g baltymų, 60 g riebalų, 235 g angliavandenių.
Kiti reikalavimai:
ikimokyklinio ugdymo mokykloje maitinami vietoje gaminamu šiltu maistu
Vaikų maitinimo valgiaraščiai turi būti sudaromi atsižvelgiant į rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas vaikams
Maisto paruošimas ir patiekalų įvairumas turi atitikti vaikų amžiaus ypatumus ir sveikos mitybos principus bei taisykles.
Vaikų maitinimui neturi būti vartojami: subproduktai (inkstai, kepenys, smegenys, plaučiai); grybai; sultinių koncentratai; saldainiai, konditerijos gaminiai su kremu ir (ar) šokoladu; nealkoholiniai gėrimai su maisto priedais (dažikliais, konservantais, saldikliais); gazuoti gėrimai; bulvių traškučiai ir kiti riebaluose virti gaminiai; žuvies konservai; nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai; žlėgtainiai; šaltiena; nešiluminiai pagaminti gėrimai; blyneliai su mėsa; makaronai su mėsa; genetiškai modifikuotas maistas ar genetiškai modifikuotų sudedamųjų dalių turintys produktai; daug riebalų (daugiau nei 21 g/100 g), sočiųjų riebalų rūgščių (daugiau nei 6 g/100 g), cukraus (daugiau nei 18 g/100 g) ar druskos (daugiau nei 2,4 g/100 g) turintys produktai (mėsos produktai, konditerijos gaminiai).
Jeigu vaikai ikimokyklinio ugdymo mokykloje būna 4 val. ar ilgiau, turi būti organizuojamas jų maitinimas.
Vaikai turi būti maitinami kas 3,54,0 val. pagal valgiaraščius, patvirtintus ikimokyklinio ugdymo mokyklos vadovo ir suderintus su teritorine visuomenės sveikatos priežiūros įstaiga. Sudaromi atskiri 10 dienų valgiaraščiai 13 ir 47 m. amžiaus vaikams.
Pusryčiams vaikas turi gauti 25 %, pietums 3540 %, pavakariams 15 %, vakarienei 2025 % rekomenduojamo paros maisto raciono kaloringumo.
Patiekiamo karšto maisto temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 68oC.
Draudžiama naudoti susidėvėjusius, įskilusius, apdaužytais kraštais indus ir aliumininius įrankius.
Atsidarykit 2 priedą
Surašyta pagal amžių reikalingas kaloringumas, baltymai, riebalai, angliavandeniai, ir t.t.
Nuo gimimo iki 6 mėn:
Energijos kiekis: kūno svoris (kg) x 108
Baltymų kiekis: kūno svoris (kg) x 2,4
Riebalų kiekis: kūno svoris (kg) x 4,9
Angliavandenių kiekis: kūno svoris (kg) x 13,6
Skaičiuojant imamas vid. kūno svoris
Nuo 7 mėn. iki metų:
Energijos kiekis: kūno svoris (kg) x 96
Baltymų kiekis: kūno svoris (kg) x 2,1
Riebalų kiekis: kūno svoris (kg) x 3,7
Angliavandenių kiekis: kūno svoris (kg) x 13,6
13 m. 1400 kcal, 45 g baltymų, 50 g riebalų, 193 g angliavandenių
46 m. 1700 kcal, 55 g baltymų, 60 g riebalų, 235 g angliavandenių.
Kiti reikalavimai:
ikimokyklinio ugdymo mokykloje maitinami vietoje gaminamu šiltu maistu
Vaikų maitinimo valgiaraščiai turi būti sudaromi atsižvelgiant į rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas vaikams
Maisto paruošimas ir patiekalų įvairumas turi atitikti vaikų amžiaus ypatumus ir sveikos mitybos principus bei taisykles.
Vaikų maitinimui neturi būti vartojami: subproduktai (inkstai, kepenys, smegenys, plaučiai); grybai; sultinių koncentratai; saldainiai, konditerijos gaminiai su kremu ir (ar) šokoladu; nealkoholiniai gėrimai su maisto priedais (dažikliais, konservantais, saldikliais); gazuoti gėrimai; bulvių traškučiai ir kiti riebaluose virti gaminiai; žuvies konservai; nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai; žlėgtainiai; šaltiena; nešiluminiai pagaminti gėrimai; blyneliai su mėsa; makaronai su mėsa; genetiškai modifikuotas maistas ar genetiškai modifikuotų sudedamųjų dalių turintys produktai; daug riebalų (daugiau nei 21 g/100 g), sočiųjų riebalų rūgščių (daugiau nei 6 g/100 g), cukraus (daugiau nei 18 g/100 g) ar druskos (daugiau nei 2,4 g/100 g) turintys produktai (mėsos produktai, konditerijos gaminiai).
Jeigu vaikai ikimokyklinio ugdymo mokykloje būna 4 val. ar ilgiau, turi būti organizuojamas jų maitinimas.
Vaikai turi būti maitinami kas 3,54,0 val. pagal valgiaraščius, patvirtintus ikimokyklinio ugdymo mokyklos vadovo ir suderintus su teritorine visuomenės sveikatos priežiūros įstaiga. Sudaromi atskiri 10 dienų valgiaraščiai 13 ir 47 m. amžiaus vaikams.
Pusryčiams vaikas turi gauti 25 %, pietums 3540 %, pavakariams 15 %, vakarienei 2025 % rekomenduojamo paros maisto raciono kaloringumo.
Patiekiamo karšto maisto temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 68oC.
Draudžiama naudoti susidėvėjusius, įskilusius, apdaužytais kraštais indus ir aliumininius įrankius.
Atrodo neblogai, galetu dar pasipyldyt E621 ir kitu kenksmingu priedu uzdraudimu. Pas mus kaip suprantu desreles ir desra naudojama neatsizvelgiant i tai
QUOTE(maidala @ 2011 09 15, 08:53)
Atrodo neblogai, galetu dar pasipyldyt E621 ir kitu kenksmingu priedu uzdraudimu. Pas mus kaip suprantu desreles ir desra naudojama neatsizvelgiant i tai
Aciu Dievui desreles tik karta per savaite
aciu mamytei uz issamia informacija:) Kaip supratau, lopsiuke maistas niekuo nesiskiria nuo darzelio - kas mane nustebino - daugelio produktu, riebiu padazu, rukytu desru, batono su sviestu ir pan. namuose nevartojam:) vaikui dar nera nei 2 metu, tad visu pirma todel.., o plius ir del to, kad ne vaiku maistas tai, manyciau...
QUOTE(Dairana @ 2011 09 20, 17:11)
aciu mamytei uz issamia informacija:) Kaip supratau, lopsiuke maistas niekuo nesiskiria nuo darzelio - kas mane nustebino - daugelio produktu, riebiu padazu, rukytu desru, batono su sviestu ir pan. namuose nevartojam:) vaikui dar nera nei 2 metu, tad visu pirma todel.., o plius ir del to, kad ne vaiku maistas tai, manyciau...
)
tai va, namuose galima vaikuti apsaugot nuo visos chemijos ir gliutomatu, o isvedus i darzeli jau nebe
kodel zmones taip bijo E
E153: Augalinė anglis
E170: Kalcio karbonatas
E162: Burokėlių raudonasis (betaninas)
E175: Auksas
E174: Sidabras
E260: Acto rūgštis
E270: Pieno rūgštis
E296: Obuolių rūgštis
E307: Alfa-tokoferolis (Ekstraktas, išgautas iš augalinių aliejų, turtingų tokoferoliais (vitaminu E), ypatingai iš saulėgrąžų aliejaus. )
E363: Gintaro rūgštis (Natūrali rūgštis, esanti daugelyje vaisių ir daržovių. Pramoniniu būdu sintetinama iš acto rūgšties. )
E422: Glicerolis (Natūralus angliavandenis alkoholis, įeinantis į visų riebalų sudėtį. Jo taip pat mažomis koncentracijomis randama kraujyje. )
E551: Silicio dioksidas (Gaunamas iš smėlio. placiai naudojama alaus ir vyno daryme)
E620: Glutamo rūgštis
Kilmė:
Natūrali amino rūgštis (baltymų sudėtinė dalis). Pramoniniu būdu gaunama iš melasos bakterinės fermentacijos metu. Taip pat gaunama iš daržovių baltymų, pvz. glitimo ar sojų baltymų. Glutamo rūgšties ir glutamatų yra visuose baltymuose. Laisvų glutamatų didelėmis koncentracijomis yra bręstančiame sūryje, piene, pomidoruose ir sardinėse.
tai kur jus cia ta siauba bauba izvelgiat? taip vaikams iki 12men negalima,nes jiems net pieno/surio negalima.
E153: Augalinė anglis
E170: Kalcio karbonatas
E162: Burokėlių raudonasis (betaninas)
E175: Auksas
E174: Sidabras
E260: Acto rūgštis
E270: Pieno rūgštis
E296: Obuolių rūgštis
E307: Alfa-tokoferolis (Ekstraktas, išgautas iš augalinių aliejų, turtingų tokoferoliais (vitaminu E), ypatingai iš saulėgrąžų aliejaus. )
E363: Gintaro rūgštis (Natūrali rūgštis, esanti daugelyje vaisių ir daržovių. Pramoniniu būdu sintetinama iš acto rūgšties. )
E422: Glicerolis (Natūralus angliavandenis alkoholis, įeinantis į visų riebalų sudėtį. Jo taip pat mažomis koncentracijomis randama kraujyje. )
E551: Silicio dioksidas (Gaunamas iš smėlio. placiai naudojama alaus ir vyno daryme)
E620: Glutamo rūgštis
Kilmė:
Natūrali amino rūgštis (baltymų sudėtinė dalis). Pramoniniu būdu gaunama iš melasos bakterinės fermentacijos metu. Taip pat gaunama iš daržovių baltymų, pvz. glitimo ar sojų baltymų. Glutamo rūgšties ir glutamatų yra visuose baltymuose. Laisvų glutamatų didelėmis koncentracijomis yra bręstančiame sūryje, piene, pomidoruose ir sardinėse.
tai kur jus cia ta siauba bauba izvelgiat? taip vaikams iki 12men negalima,nes jiems net pieno/surio negalima.
ne E, o kenksmingu E.
http://www.sveikasva...lt/spring/eList
Ypac E621, kuris dabar kiek matau yra visuose kumpiuose, desrose ir desrelese.. Namie mes siu maisto produktu jau atsisakem. Verciau jau orkaitej patiems kumpi issikept ir su tokiu sumustinius darytis..
http://www.sveikasva...lt/spring/eList
Ypac E621, kuris dabar kiek matau yra visuose kumpiuose, desrose ir desrelese.. Namie mes siu maisto produktu jau atsisakem. Verciau jau orkaitej patiems kumpi issikept ir su tokiu sumustinius darytis..
QUOTE(maidala @ 2011 09 21, 14:21)
tai va, namuose galima vaikuti apsaugot nuo visos chemijos ir gliutomatu, o isvedus i darzeli jau nebe 
Papildyta:
QUOTE(maidala @ 2011 09 21, 15:53)
ne E, o kenksmingu E.
http://www.sveikasva...lt/spring/eList
Ypac E621, kuris dabar kiek matau yra visuose kumpiuose, desrose ir desrelese.. Namie mes siu maisto produktu jau atsisakem. Verciau jau orkaitej patiems kumpi issikept ir su tokiu sumustinius darytis..
http://www.sveikasva...lt/spring/eList
Ypac E621, kuris dabar kiek matau yra visuose kumpiuose, desrose ir desrelese.. Namie mes siu maisto produktu jau atsisakem. Verciau jau orkaitej patiems kumpi issikept ir su tokiu sumustinius darytis..
http://www.maistogidas.lt/ geriau paskaitinek,nes tas sveikas vaikas net sultis visame pasaulyje parduodamas priskyre prie siaubo baubo,kuri tik rasti lietuvoje galima( cia buvo pries pora metu,nuo to karto nebeskaitau tos nesamones)
E621 Glutamo rūgšties (E620) natrio druska, natūrali amino rūgštis (baltymų sudėtinė dalis). Pramoniniu būdu gaunama iš melasos bakterinės fermentacijos metu. Taip pat gaunama iš daržovių baltymų, pvz. glitimo ar sojų baltymų. Glutamo rūgšties ir glutamatų yra visuose baltymuose. Laisvų glutamatų didelėmis koncentracijomis yra bręstančiame sūryje, piene, pomidoruose ir sardinėse.
QUOTE(Reika @ 2011 09 21, 15:55)
saugau nuo baltymu, kuriuose yra chemijos, kenksmingos vaikui chemijos.
beje, mesa nera vienintelis baltymu saltinis. o jei jau neimanoma gyventi be mesos, tai nebutina valgyti parduotuvines desras ir kumpius..





