Įkraunama...
Įkraunama...

Hormonas AMH

Del nestumo tai labai abejoju, bet man jau minimalu dziaugsma sukele tas teigiamas ovuliacijos testukas ..

Oj :D ne taip suskaiciau :D bet žinau panele pastojusia su 0.02 amh

Tai kad pas jus dar tikrai viskas įmanoma :) 

Atsakyti

Labas, pas mane tokia pati beda... tik deja, man per velai nustate.. is pardziu kai menesines pradejo dingineti, prirasydavo vis kontraceptiku pagerti... ir galiausiai vis tik nustate prieslaikine.. deja man buvo vos 29 m. :( dabar 34 m. ir leliuko dar nessiulaukiau... ko tik nebandziau, kur tik nejau... ir gydytojai, ir babytes visokios. Siuo metu darausi akupunktura, leidziuosi alijosiaus ampules, nerukau, negeriu, uzsiimu joga... galvoju, gal bent jau karmos tasku prikaupsiu  :angel_not:​ 

Atsakyti

Labas, pas mane tokia pati beda... tik deja, man per velai nustate.. is pardziu kai menesines pradejo dingineti, prirasydavo vis kontraceptiku pagerti... ir galiausiai vis tik nustate prieslaikine.. deja man buvo vos 29 m. :( dabar 34 m. ir leliuko dar nessiulaukiau... ko tik nebandziau, kur tik nejau... ir gydytojai, ir babytes visokios. Siuo metu darausi akupunktura, leidziuosi alijosiaus ampules, nerukau, negeriu, uzsiimu joga... galvoju, gal bent jau karmos tasku prikaupsiu  :angel_not:​ 

Papildyta:
QUOTE(laume19 @ 2018 11 02, 10:58)
<p></p><blockquote  class="ipsBlockquote" data-author="Meile_laime_ir_seima" data-cid="72250770" data-time="1541148631"><div><p>Aš negaliu padėti dėl gydymo, tačiau noriu papasakoti apie savo požiūrį į donorinius kiaušinėlius, mat sužinojusi savo AMH lygį, daug vilčių, jog IVF padės neturėjau, todėl gana greitai pradėjau domėtis vaisingumo centrais, kurie siūlo apvaisinimą, naudojant donorinius kaiušinėlius.
Nors, aišku, buvo šokas didžiulis, nes visą laiką su vyru juokaudavom, kad mūsų vaikai turės mano nosytę ar jo šypseną ir pan., tai sužinojus, kad biologinio vaikelio susilaukti šansai tapo labai maži, didžiausias šokas buvo, kad nebepamatysiu, kieno gi visgi šypseną tas vaikelis turės.
Tačiau galvojant logiškai, tai jau yra kaip yra ir sunkiai čia ką pakeisi.. Nutariau, kad turime tris likusias galimybes:
1. Arba visai neturėti vaikų, tačiau aš visada svajojau apie didelę šeimą ir be proto noriu būti mama, taigi ši galimybė man buvo nepriimtina.
2. Įsivaikinti vaikelį, tačiau šiuo atveju nei aš, nei vyras nebūtume biologiniai tėvai. Aš dalinai jaučiausi kalta, mat problema tai mano, kodėl turėčiau ir iš savo vyro atimti galimybę turėti savo vaikelį, o dar svarbiau man pasirodė, kad negali žinoti ar būdama neščia mama gėrė alkoholį, naudojo narkotikus ir pan. (Žinau, kad skambu gana žiauriai, kažkada svajoju įsivaikinti vieną vaikelį, tačiau tikrai ne kaip pirmąjį).
3. Pasinaudoti mokslo mums suteiktu šansu ir naudojant donorę tapti tėveliais! Juk kai pagalvoji, tai jūs būsite ta, kuri išnešios šį vaikelį, jokios kitos mamos jis gyvenime neturės. Nu tai kas, kad ne biologinis, bet jūs pasiskolinsite tik mažą mažą jo dalelę, o visa kita sukuriste pati! O ir vaikelis apie tai sužinoti neprivalo, niekas neprivalo. Juk net "sveikos" poros nesismulkina pasakodamos, kaip vaikelis buvo pradėtas vartotojo įkelta nuotraukaGalite žinoti tik jūs ir jūsų vyras, išsirinkite į save kažkiek panašią donorę ir džiaukitės motinystės džiaugsmais!</p></div></blockquote><p></p><p>Mano vyras buvo apsoliučiai prieš donorines kiaušinėlius. Sakė arba abiejų, arba nei vieno smile.gif nors ar irgi galvojau panašiai kaip Jūs. </p><p>Bet kaip ir sakiau, reikia nenuleisti ranku per anksti </p>

mano vyras irgi tokios pat nuomones arba abieju ar nieko... unsure.gif

QUOTE(Sabelyte @ 2018 12 29, 14:28)
<p>Moony, pas mane tokia pat situacija. Aš galvoju apie prp procedūrą, ji laikinai gali gražinti jaunystę kiaušidėms. Jei pavyksta tada pabandote 3 mėn natūraliai pastoti, nepavykus tada ivf, na bent jau taip man pasakojo gyd. </p>

apie prp procedura kalbate? Gal darete? as taip pat svarstau apie ja smile.gif
Atsakyti

Aš galvoju apie šia procedūrą taip pat. buvau jau konsultacijoje, surase kokius kraujo tyrimus reikia pasidaryti. Sake kadangi nemato visiskai antros kiausides tai leistu i viena ir likuti kraujo i gimda suleistu. Bet gaila, kad jokio konkretumo dar apie šia procedura.. baisu kazkaip darytis..

Atsakyti

o gal kas bande vitamina e gert ar padeda kazkiek? 

Atsakyti

Merginos gal kas turite parduoti trisequens?? 

Atsakyti

Gal kas domejotes papildais fh pro for women? Ar veiksmingi jie?:)

Atsakyti

Poryt PRP, mano AMH 0,21, FSH svyruoja 19-29. VK atliksim PRP, mato tik 1 kiaušidę, tai jon ir leis. Kita kiaušidė yra, folikulų ten nėra, bet ji operuota, mažai likę audinio.

Tada esu prašoma vartoti papildus, kurie aprašyti keletu puslapių aukščiau, dar DHEA laukiu, gydytoja siūlė 50 mg, 2 mėn., vėliau, nesant pakankamo poveikio 75 mg, nes tik nuo 80 kg siūlo 100 mg. Ir testosterono gelis kartą per dieną, Q10 200 mg, MYO - Inositolis 2000mg, omega 3  RR 1000 mg x 2.

Akupunktūron vaikštau apie mėnesį.

Gal kas esat tą DHEA naudoję? Kaip jautėtės? 

Atsakyti

o gal kas bande vitamina e gert ar padeda kazkiek? 

Manau, visi vitaminai, kurie vartojami, kažkiek prašviesintų ir paveiktų. Bet Mimiliukas, jūs pabandykit aukščiau aprašytuosius atsisiųsti ir pavartoti bent 3 mėn.

FSH liepia man daryti 2 c.d., kad jei pakris mažiau 14, galėtų stimuliuoti pradėti trumpu protokolu.

A, ir iš anksto liepia sifilį, HBs ag, ŽiV ir hepatitą C išsitirt. 

Atsakyti

Pasidariau AMH ir skaičiai baisiai liūdina... 0.01😞😞😞 net nežinau ar beverta kažką gerti ir stengtis 😞😞

Atsakyti

Sveikos, prikaupiau informacijos, pasidalinsiu su jumis, gal kas nors pravers. Perspėju, teksto bus daug. :4u:

KNYGA
"IT STARTS WITH THE EGG" glaustas vertimas
Autorė: Molekulinės biologijos ir biochemijos išsilavinimas (nagrinėjo DNR sutrikimus, pataisymus, energijos gamybą ląstelių lygyje ir kaip šie procesai susiję su antioksidantais, bei išorinių veiksnių įtaka), nesulaukus 30 diagnozuota mažarezerve ir savo žinias taikė ieškant atsakymų kaip pagerinti kiaušialąsčių kokybę. IVF daroma su surogatine motina, savom kiaušialąstėm ir vyro sperma.
Pradėjo nuo:
- išbraukė iš valgiaraščio angliavandenius (refined carbohydrates, su tikslu sumažinti insulino lygį, kuris įtakoja kiaušialąstės kokybę;
- Mitybą papildė papildais;
- Namų apyvokoje sumažino naudojamus toksinus: plastiką pakeitė stiklu (Pvz: BPA toksinas, dažnai aptinkamas plastinikėse maisto pakuotėse kenksmingas reprodukcinei sistemai), naudojo pilnai natūralias valymo priemones;
- Pradėjo galvoti apie save kaip "prieš pat nėštumą", ir savo kiaušinėlius saugojo kaip saugotų save nėštumo metu;
- Vartojo DHEA (rašau pastabą, kad tai ne šiaip papildas, o hormonas, kuris kelia testosterono lygį kraujyje ir yra skiriamas/ rekomenduojamas dažniausiai vyresnėms ir tik mažarezervėms, su mažu AMH ir prieš jo vartojimą būtina pasitikrinti dhea ir testosterono lygį kraujyje);
- Tą darė su tikslu ir savo įsitikinimu, kad net ir po nepavykusio IVF, bus užtikrina, kad buvo padarius viską, ką galėjo iš savo pusės.
- Rezultate, po keletos mėnesių echo metu, vietoje seniau matomų 1-2 antrinių folikulų, dabar stebimi buvo apie 20. Po stimuliacijų, iš jos išpunktavo 22 kiaušialąstes, iš jų 19 apsivaisino ir visos užaugo iki geros kokybės blastocystų. Šeštą dieną po punkcijos, buvo sodinamas vienas puikios kokybės embrionas surogatinei motinai. Pavyko.

Kodėl svarbūs 3-4 mėn iki ovuliacijos?
Per šį laikotarpį kiaušialąstės nuo savo pirminės stadijos drąstiškai auga bei vyksta chromosomų dalinimasis. Jeigu šio proceso metu įvyksta klaidos, kiaušialąstė turės chromosominius sutrikimus/anomalijas (turi būti teisingas visų chromosomų kopijų skaičius). Šie sutrikimai vystymosi metu yra dažniausia priežastis persileidimų, nepavykusio IVF, o vyresnėms moterims- ilgesnio bandymo pastoti. Būtent šiuo 3-4 mėn laikotarpiu iki ovuliacijos galima pakenkti (stresas, toksinai) arba pagerinti (antioksidantų apsaugančiom savybėm arba papildomomis maistinėmis medžiagomis) kiaušialąsčių kokybę. Gyvenimo būdu ir maistinėmis medžiagomis galima kiaušialąstėms suteikti energijos, kurią jos galės panaudoti kritiniu momentu- energija reikalinga taisyklingam chromosomų dalinimuisi.
Kiaušidės susiformuoja dar moteriai negimus, pirmame nėštumo trimestre (todėl saugotis toksinų ir tinkamai maitintis reikia ir nėštumo metu, kad būtų apsaugotas mergaitės rezervas).

Ilgai nepavykstant pastoti ar turėjus kelis persileidimus, rekomenduojama išsitirti: Vit D trūkumą, skydliaukės veiklos nepakankamumą ir celiakiją (angl. Celiac disease).
- Vitaminas D: reikalingas gimdos gleivinės receptyvumui, nepakankamumas atsiliepia estrogenų sistemai ir sumažėjusiai AMH hormono gamybai, kuris atsakingas už kiaušidžių folikulų augimą. Nepakankamumas taip pat siejamas su pks. Vartojimas: dažniausiai skiriama bent 2000IU, rekomenduojama vartoti (jei yra trūkumas!) aliejaus kapsules, išgerti valgio, turinčio kažkiek riebalų, metu. Taip pat rekomenduojama daugiau laiko praleisti lauke bei valgyti produktus, turinčius Vit d sudėtyje.
- Skydliaukės nepakankamumas, skydliaukės antikūnai: siejami su pasikartojančiais persileidimais, hipotiroze, neaiškios kilmės nevaisingumu, ovuliacijos sutrikimu, priešlaikiniu kiaušidžių nepakankamumu, Pvz kai stimuliacija nutraukiama dėl kiaušidžių blogo atsako.
- Celiakija siejama su neaiškios kilmės nevaisingumu, persileidimais, susijęs su AFS bei glitimo netoleravimu (tokiu atveju glitimas, gali įtakoti mėnesių dingimą, jų reguliarumą, AFS antikūnius, persileidimus). Manoma, kad Celiakija neigiamai įtakoja folio r ir kt vitaminų įsisavinimą (žemas folis įtakoja aukštą homocisteiną - abu susiję su prasta kiaušialąsčių kokybe, nevaisingumu, persileidimais), vartojant papildus (dažniausiai skiriami B6, B12, folatas, ir ypač aktualu papildomai vartoti prenatal vitaminus) situacijai tvarkyti, rekomenduojama geresniam įsisavinimui laikytis dietos be glitimo, t.y. vengti kviečių, rugių, miežių...Skydliaukės sutrikimai glaudžiai susiję su celiakija, todėl patvirtinus vieną, reiktų pasitikrinti ir dėl kito.
- Dantys. Pasitikrinti, kad nebūtų dantenų uždegimo, kraujavimo (pastovus organizmo kovojimas su uždegimu, gali iššaukti nenaudingą imuniteto atsaką).

Pasikartojantys persileidimai
Būtini pasidaryti papildomi tyrimai dėl kraujo krešumo/ tirštumo (AFS, homocisteinas pagrindiniai), imuninių ligų ir skydliaukės antikūnių (angl. thyroid antibodies, underactive thyroid gland, paaiškinta, kad jeigu moters antikūniai atakuoja jų skydliaukę, med. Hashimoto's thyroiditis, tokiu atveju paskiriamas papildomai vartoti skydliaukės hormonas). Atveju, kai šie visi nepasitvirtina, tuomet greičiausiai tai bus kiaušialąstės kokybės klausimas (dėl chromosominių sutrikimų/anomalijų vystymosi metu).

Kas kenkia ir kodėl? Rekomendacijos
* BPA, Bispherol A. : pilnai vengti šio toksino. Dažniausiai naudojamas pirkimo čekiuose, maisto ir gėrimų skardinėse, maisto plastikiniuose indeliuose (išsiskiria net plastikinius indelius plaunant plovikliu, esant maisto kontaktui su plastiku, ypač paveikus šiluma bei karščiu, vengti bet kokio kontakto), atkreipkite dėmesį ir į vandens virdulį, pirkite stiklinį arba metalinį, ir, kad būtų pažymėta BPA free (tas pats galioja ir kavos aparatams, kur vanduo turi sąlytį su plastiku). Neigiamai įtakoja vaikų ir suaugusių sveikatą, paveikia hormonus (ypač estrogeną, testosteroną ir skydliaukę, insuliną, sutrikdo endokrininę sistemą) bei pakenkia augančioms kiaušialąstėms ( trikdo kiaušialąsčių vystymuisi, jų kiekiui IVF metu ir implantacijai), ir implantacijai ( kenkia gimdos receptyvumui). Chemiškai tai yra sintetinė estrogeno forma ir net mažas kiekis sąlyčio su šia medžiaga smarkiai įtakoja endokrininę sistemą. Jis sumažina organizme esančio estrogeno gamybą kiaušidėse, kuris yra svarbus folikulų augimo stimuliuotojas ir vėliau atsiliepia nesubrendusiai kiaušialąstei. Kenkia vaisingumui ir yra toksiškas vaisiui nėštumo metu, taip pat gali būti persileidimo priežastimi. Taip pat venkite plastikinių dėžučių, maisto pakuočių ir pan., juos plaunant nenaudokite indaplovės, nenaudokite kartu su karštu maistu ar gėrimu arba mikrobangų krosnelėje.
*Vengti Phthalates ir kitų toksinų, kurie taip pat neigiamai veikia hormonus, vaisingumą, besivystantį vaisių (aptinkamas didesnis phthalates kiekis organizme pas moterį nėštumo metu, siejamas su: estrogenų ir progesterono gimdoje sumažėjimu, kuris gali iššaukti priešlaikinį gimdymą, besilaukančioms berniukų, jų reprodukcinės sistemos sutrikimus, bei kūdikio protinį, motorikos ir elgsenos vystymąsi. Vaikuose - prisidėti prie alergijų ir egzemos, gyvenantiems namuose su įrengta plastikine (su phthalate) grindų danga siejama astma ), kiaušialąsčių kokybę, jų skaičių bei jų galimybę apsivaisinti, folikulų augimą, bei spermos kokybę (labiausiai spermai ir kiaušialąstei sukeliant oksidacinį stresą, laisvaisiais radikalais ir oksidantais, taip pat oksidacinis stresas dar priskiriamas prie folikulų kiaušidėse sunykimo, endometriozės ir neaiškios priež. nevaisingumo, todėl svarbu papildomai apsisaugant, užtikrinti, kad organizme netrūktų antioksidantų- valgyti daug uogų, pomidorų ar tiesiog kasdien vartoti atitinkamus antioksidantų papildus ir pan. ). Phthalates yra EU pripažinti kaip reprodukcinės sistemos toksinai, USA pripažinti kaip endokrininės sistemos trikdytojai. Jie aptinkami minkštame plastike (dušo užuolaida, lietpaltis, yoga kilimėliai, stalo paklotai, kosmetinės, maisto pakavimo pakuotėse (pažymėti numeriu 3 pakuotės perdirbimo ženkle/recycling symbol), viską rinktis PVC free), vinyle, plovikliuose, nagų lake ( pabrėžiama, kad lakuose dažniausiai aptinkama didžiausia koncentracija toksinų palyginus su kitomis kosmetinėmis priemonėmis, šalia kurių sudėtyje dažnai aptinkami formaldehyde ir toluene chemikalai, kurie susieti su neigiama įtaka vaisingumui bei padidėjusia rizika persileidimui, esant būtinumui, rinktis tik "three-free" (free of toxic trio: formaldehyde, toluene, phthalate DBP) ir "phthalate" free, bei užtikrinti gerą patalpos vėdinimą), kvepaluose, skalbinių minkštikliuose/ plovikliuose (rinktis augalų pagrindu pagamintus), losjonuose, plaukų lakuose, oro kvapikliuose, plaukų bei odos priežiūros priemonėse (reiktų rinktis be fragrance/kvepalų/kvapiklių, bei rinktis be parabenų, Pvz: propyl-paraben susietas su sumažėjusiu kiaušidžių rezervu). Pvz skirtingų phthalate pavadinimai: di-n-butylphthalate (DBP), diethyl phthalate (DEP). Dėl spragų įstatymuose, gamintojai nėra įpareigoti išvardinti visko etiketėse, bet jeigu sudėtyje yra įvardintas "fragrance"/ kvepalai - galite manyti, kad to produkto sudėtyje bus phthalates. Tokiu atveju rekomenduojama rinktis produktus, kur kvapą suteiktų eterinis aliejus ir produktas būtų pažymėtas "phthalate free". Gali patekti į organizmą sąlyčiu su oda bei įkvepiant (rekomenduojama saugoti ne tik savo, bet ir kūdikių ir vaikų vaisingumą nuo pirmų dienų ir atidžiai rinktis produktus, kuriuos tepate bei purškiate ant jų odelės, vartojate šalia jų, kruopščiai parinkti žaislus, daiktus, su kuriais vaikai turės sąlytį juos čiupinėjant, tyrinėjant, kišant į burnytę).
Keli kiti papildomi toksinai trikdantys endokrininę sistemą kurių rekomenduojama vengti:
*Dioxin: rinktis neriebią mėsą bei pieno produktus, vartoti alyvuogių aliejų vietoj sviesto;
*Atrazine: daržovės, vaisiai, vanduo;
*Perchlorate: skydliaukės hormonus išderinantis, siekiant sumažinti įtaką, užtikrinti, kad su maistu pakankamai gaunate jodo, Pvz: vartoti juoduotą druską.
*Švinas: naudoti šviną filtruojantį vandens filtrą, grįžus namo, batus palikti prie durų.
*Arsenic: vandens filtras pašalina.
*Gyvsidabris: rinktis atsargiai žuvį, nelaikyti naujų kompaktinių fluorescencinių lempučių (sudužus gyvsidabris pasklinda ore).
*Perfluorrinated chemicals PFCs: naudoti nerūdijančio plieno arba keto virtuvės rakandus, vietoje nonstick. *Organophosphate Pesticides: stengtis pirkti ir vartoti natūraliai užaugintus vaisius ir daržoves, arba variantus, kurie tikėtina bus mažiau užteršti pesticidais- tai su storesne žievele kaip mangai, kiviai, kopūstas, avokadas.
*Glycol Ethers: vengti valymo priemonių sudėtyje turinčių 2-butoxyethanol (EGBE) ir methoxydiglycol (DEGME).
*Quaternary ammonium compounds: naudojami dezinfekciniuose purškikliuose ir servetėlėse, geriau rinktis natūralesnio pagrindo, netoksiškas namų buičiai skirtas valymo priemones.

Papildai
#Folatas (sintetinė forma yra folio r.)- B grupės vitaminas, ne tik apsaugo nuo nervinio vamzdelio defekto, bet ir padeda išvengti ovuliacijos sutrikimų bei gerina kiaušialąsčių kokybę (jų brandumui, kokybei, svarbus kuriantis naujoms DNR kopijoms ir ląstelių dalinimuisi), kelia progesterono lygį. Minimali dozė 400mcg (0,4mg), paprastai skiriama 800mcg, o moterims, turėjusioms nėštumų su nervinio vamzdelio defektu - dozė 4000mcg. Moterys su folato metabolizmo geno mutacija MTHFR, turi didesnę tikimybę turėti chromosomiškai netaisyklingus embrionus bei implantacijos problemas (ir IVF metu). Šios mutacijos taip pat siejamos su pasikartojančiais persileidimais. Moterims, turinčioms šią mutaciją, įprastai skiriama 1000-4000mcg. Joms rekomenduojama rinktis methyl-folate formą. Kadangi organizme, prieš įsisavinant, folio r paverčiama folatu, rekomenduojama visoms planuojančioms rinktis natūralią formą - folatą.
#B12 - kiaušialąstės kokybei, gaunamas iš gyvūlinės kilmės produktų kaip mėsa arba pieno produktai. Folatas ir B12, mažina homocisteiną.
#B6 - svarbus vartoti kartu su folatu ir B12.
#Cinkas, selenas, jodas - svarbūs skydliaukės veiklai. Nepakankama skydliaukės veikla, gali atsiliepti užslopintai ovuliacijai arba galimam persileidimui. Multi planuojančioms skirtuose papilduose atkreipkite dėmesį, kad šių būtų bent: 2mg B6, 6mcg B12, 100mg jodo, 7mg cinko, 50mcg seleno. (Pastaba, geriau rinktis vartoti seleną ir cinką, jodas gali būti per stiprus).
#Coenzyme Q10 (CoQ10) - reikalingi mitochondrijoms, gaminačioms ląstelinę energiją skirtą kiaušialąsčių ir embriono kokybei (reikalinga energija dalinantis chromosomų kopijoms, neužtekus energijai, gali atsiliepti ankstyvoje stadijoje: embriono pirmos savaitės išgyvenimui, implantacijai arba ankstyvam persileidimui). CoQ10 taip pat yra antioksidantas, padedantis įsisavinti/perdirbti vitE. Rekomenduojami moterims nuo 35 metų ir vyresnėms, bei toms, pas kurias sumažėjęs kiaušidžių rezervas. Taip pat aktualus turinčioms kiaušidžių nepakankamumą, bei turėjusioms silpną kiaušidžių atsaką į stimuliacijas IVF metu, turėjusioms pasikartojančius persileidimus, pasikartojančius nesėkmingus IVF. Rekomenduojami pradėti gerti 4-6mėn prieš IVF. Nustoti vartoti pastojus. Yra dvi formos, ubiquinone ir ubiquinol. Rekomenduojamas ubiquinol (dauguma bus pažymėta sudėtyje Kaneka), ant pakuočių žymimas Q10 (tikrinti sudėtį, kad būtų ubiquinol), ubiquinol, active antioxidant form, reduced form- kuris yra aktyvi antioksidanto forma, geriau įsisavinamas. Dozės: 200-300mg ubiquinol prilygsta 600mg ubiquinone (tokia dozė skiriama nuo 35metų ir turėjusioms nesėkmingų IVF bandymų), paprastai užtenka vartoti 100mg ubiquinol arba 200mg ubiquinone. Rekomenduojama vartoti rytais su maistu, nes suteikia energijos, vakare išgėrus gali trukdyti užmigti. Pastaba: turintiems diabetą, ilgiau vartojant Q10, pastebimas cukraus kraujyje kontrolės pagerėjimas, todėl reiktų kreiptis pas gydytoją, dėl diabeto vaistų dozių sumažinimo.
#Antioksidantai - labai svarbūs apsaugant kiaušialąstes nuo oksidacinio streso. Jeigu esi jauna ir neturi nevaisingumo problemų, tuomet pagrindiniai planuojančioms skirti multi papildai ir sveikas maitinimasis pakankamai organizmą aprūpins antioksidantais. Tačiau jeigu esi vyresnė, turi pks (turint pks: svarbu kontroliuoti cukraus lygį kraujyje mityba, nes aukštas sukelia oksidacinį stresą, tai viena pagrindinių problemų turint pks, rezultate būna prastos kokybės kiaušialąstės), arba neaiškios kilmės nevaisingumą, ar ruošiesi IVF, reiktų papildomai vartoti antioksidantų papildus kiaušialąstės kokybei optimizuoti. Jų trūkumas gali pakenkti (pažeidžiant) DNR, baltymams, ląstelių membranoms, mitochondrijoms, rezultate - kiaušialąstės kokybei.
#Melatoninas - stipriausias antioksidantas, pagrinde vartojamas sureguliuoti miego režimą. Gerina kiaušialąsčių ir embrionų kokybę, bet ilgai vartojamas, gali sutrikdyti ovuliaciją, todėl bandančioms pastoti natūraliai nerekomenduojamas, tačiau puikiai tinkamas einančioms IVF keliu. Natūraliai melatonino kiekis padidėja, dienomis valandą arba dvi praleidus saulėje. Priešingai, naktį būnant ryškioje šviesoje, gali dirbtinai jį sumažinti, todėl rekomenduojama valandą dvi prieš miegą pritemdyti šviesas ir vengti ekranų. Melatonino nedideli kiekiai randami vyšniose (Pvz: gerti naktimis tart cherry sultis), graikiškuose riešutuose, miežiuose ir kt. Tačiau planuojant IVF (ypač kai problema yra prastos kokybės kiaušialąstės) rekomenduojama gerti jo papildus. IVF metu dozė yra 3mg, geriama prieš pat miegą, gerti pradedant IVF ciklo pradžioje, tipiškai kai antagonistų vaistai pradedami leistis. Pajutus, kad stiprėja depresijos požymiai, dozę reiktų sumažinti.
#Vitaminas E - antioksidantas, randamas sėklose, riešutuose, aliejuje. Dienos dozė suaugusiam max 300mg 450IU. Tačiau ruošiantis IVF rekomenduojama vartoti 200IU (600mg Vit e tas pats efektas kiaušialąstėms, kaip ir 3mg melatonino , todėl kombinuojant kelis reiktų nepadaugint). Negalima vartoti moterims, geriančioms aspiriną, nes prisideda prie aspirino kraujo skystinimo efekto.
#Vitaminas C - antioksidantas, dozė rekomenduojama 500mg.
#Alpha lipoic acid - antioksidantas, mažina skydliaukės hormonus, todėl turinčioms problemų su skydliauke nerekomenduojama. Gerina cukraus kiekį kraujyje, todėl sergantiems diabetu reiktų atidžiau jį sekti vartojant šį papildą. Aiški nauda kiaušialąstėms neįrodyta. Užsienyje nauda turinčioms pks stebima vartojant 600mg/2kd. Standartinės dozė 100mg/d. Vartojamas ant tuščio skrandžio, 30min prieš/2val po valgio. Natūrali, lengviau įsisavinama forma r-alpha-lipoic acid arba r-lipoic acid.
#N acetyl cysteine - antioksidantas, aiški nauda neįrodyta.
#Myo-inositol - kolkas rekomenduojamas tik turinčioms Pks (patvirtinta, kad subalansuoja hormonus, cukrų kraujyje, mažina insuliną((aukštas insulinas kelia testosteroną)), atnaujina ovuliacijas, gerina kiaušialąsčių ir embrionų kokybę turinčioms pks), nes atlikus tyrimus ir stebėjimus, teigiamas poveikis stebimas tik pas moteris su pks arba turinčias atsparumą insulinui. Galima vartoti ir toms, kurioms nenustatytas pks, tačiau turi arba insulino atsparumą arba joms nevyksta ovuliacija ir gydytojai negali tiksliai nustatyti to priežasties, tokiu atveju gali būti panašus į pks hormonų disbalansas, ir myoinositolis galėtų padėti atkurti ovuliacijas. Teigiamas efektas, stebimas net papildą pradėjus vartoti vos tik pradėjus ivf stimuliaciją (didesnis skaičius subrendusių kiaušialąsčių). Deja, neturinčioms pks, vartojant myoinositolį, stebimas neigiamas efektas- mažesnis subrendusių kiaušialąsčių ir embrionų skaičius (vienintelė to nauda, kad gali būti išvengta hyperstimuliacija). Turinčioms pks gali gydytojas rekomenduoti tęsti vartoti ir nėštumo metu, siekiant išvengti gestacinio diabeto (turinčios pks, dažnas atvejis, nėštumo metu turi aukštą cukraus kraujyje lygį) . Negalima vartoti turint šizofreniją ir bipolinį sutrikimą. (metformin skiriamas turinčioms pks arba diabetą atlieka tą patį, sureguliuodamas insulino lygį į normalų, siejama, kad tuo pačiu padeda balansuoti hormonus ir atstatyti ovuliaciją- parašiau pastabą, nes skaičiau kažkas forume yra vartojęs, todėl būkite atidžios, abu atlieka tą pačią punkciją, todėl jei vartojate jau metformin, atidžiau nuspręskite ar jums papildomai reikalingas myoinositolis ir atvirkščiai). Dozė 4g per dieną, padalinus į pusę ryte ir likusią pusę vakare/naktį. Netinka D-chiro inositol nes jis duoda neigiamą poveikį.
#Dhea - aktualus einančioms IVF keliu, diagnozuotoms išsekusiu kiaušidžių rezervu ( jei jaunesnės negu 35, priešlaikiniu išsekusiu kiaušidžių rezervu) bei su amžiumi (nuo 35 ir aukščiau) siejamu nevaisingumu. Dažnai, tai būna atvejai, kai tuo pačiu dar būna ir prastas kiaušidžių atsakas į stimuliacijas ir kai kartais dėl to net nutraukiama stimuliacija. Kiaušidžių rezervas vertinamas atliekant amh tyrimą ir echo metu skaičiuojant antrinius folikulus. Negalima vartoti turinčioms pks arba sergant kai kuriomis jautriai su hormonais susijusiomis vėžio formomis (nes dhea pakelia hormonų lygius ir augimo faktorius kiaušidėse). Dhea įvardinamas kaip estrogenų ir testosterono pirmtaku, todėl jį vartojant, pakyla ir šių hormonų rodikliai. Dhea su metais mažėja. Jis veikia teigiamai pirminius folikulus, kurie bręsta dar keli mėn prieš ovuliaciją. Gerina kiaušialąstės kokybę, kiaušialąstės ir embrionių kiekybę, mažina chromosomines anomalijas (to pasekoje ir persileidimus). Reiktų rinktis Dhea 'micronized' 'pharmaceutical' formuluotę (Pvz kokybiško dhea Fertinatal). Dažniausiai vaisingumo klinikose skiriama 25mg dozė 3k/d. Galima vartoti ir 25mg 1-2k/d. Rekomenduojama pradėti vartoti 2-3mėn prieš IVF.
Nesaugūs vartoti: pycnogenol (pušies žievės ekstraktas), royal jelly ir l-arginine (nėra moksliškai pagrįstas teigiamas poveikis ir teigiama, kad gali būti kenksmingi vaisingumui, todėl rekomenduojama vengti planuojant nėštumą).
IVF metu, rekomenduojama papildus pradėti gerti bent 2-3 mėn prieš numatomą punkciją ir jei gydytojas neliepė kitaip, visus papildus nustoti gerti prieš pradedant stimuliacijas (apie savaitę ar dvi prieš punkciją). Dėl multi skirtų planuojančioms/nėštukėms papildų (prenatal multivitamin) atsiklausti gydytojo, kada galima pratęsti gerti vėl, ar gal net vartoti stimuliacijos metu.

Maistas
- kontroliuoti insulino lygį: vengti rafinuotų angliavandenių, rinktis minimaliai apdirbtus grūdus kaip quinoa, laukiniai ryžiai, pupos, sėklos, rudi ryžiai, grikiai, kuskusas, pilnagrūdžiai makaronai, avinžirniai ir nevartoti nieko iš miltų, kaip duona, makaronai arba perdirbus į pusryčių dribsnius.
- mažinti cukrų: glukozę ir fruktozę visomis formomis. Cukrus kenkia kiaušialąsčių kokybei ir vaisingumui. Geriau rinktis tokius kaip obuolys, kriaušės ar uogos. Turinčioms pks, dar labiau reiktų reguliuoti cukraus vartojimą, reiktų turėti tik vieną ar du vaisių valgymus per dieną ir tai turėtų būti vienintelis cukraus šaltinis. Nepiknaudžiauti daržovėmis, turinčiomis krakmolo: moliūgas, saldžios bulvės, morkos, yams. Riboti, nes naudos vaisingumui neduoda: bulvės, kukurūzai.
- vengti trans riebalų: sausainiai, spurgos...
- vyrauti turi daržovės, vaisiai, augaliniai aliejai, ankštiniai, liesi baltymai (žuvis konkrečiai) kartu su mažai glikemijos angliavandeniais. Labai gerai:• špinatai, paprikos, kale, brokoliai, žalios salotos • liesa žuvis, vištiena, mėsa (rekomenduojama rinktis maitintus žole), pupos, ankštiniai • alyvuogių aliejus, avokadas, riešutai • kažkiek quinoa, laukinių ryžių, grikių • daug uogų, kažkiek vaisių •kažkiek ryškių spalvų, krakmolo turinčių daržovių kaip saldžių bulvių, Winter squash, moliūgo, morkų.
- geras pasirinkimas Virduržemio jūros dietos.
- ypač svarbu laikytis sveikos mitybos turinčioms pks arba diabetą.
<<<>>>

 

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lieput: 25 kovo 2019 - 15:21

KNYGA

EGG QUALITY
Išversta dalis visoms virš 35, bei toms kurios yra mažarezervės. Knygoje plačiau aprašyta apie dhea: kaip atsirado jo taikymas, tyrimai vertinant rezervą ir rekomendacijos dozėms bei tyrimai kontrolei.
Tai jeigu trumpai:
- Dhea pagerina kiaušialąsčių kiekybę, iš kurių jų bus subrendę ovuliacijai, bei embriono kokybę - vertinant galutinį susidariusių embrionų skaičių bei jų įvertinimus augant. Kai kurioms vartojančioms dhea rezultatai matomi jau po 2 mėn., bet geriausi rezultatai pasiekiami vartojant 4-5 mėn. Vartojančių dhea tikimybė persileidimams sumažėjo 50-80%. Remiantis tyrimais, dhea padeda embrionams taisyklingiau dalintis ir geriau augti. Rekomenduojama vartoti 50-75mg, bei tikrinti dhea ir testosteroną. Vartojant dhea, tikslas yra pasiekti bei išlaikyti testosteroną ties normaliu suaugusio žmogaus testoterono lygiu, t.y. tikrinti, kad būtų daugiau negu 30ng/dL. Vartojant ilgą laikotarpį rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju. Rekomenduojama vartoti 3-6 mėn prieš bandant pastoti.
testosterono tyrimą išsiversti galima čia (iš nmol/L į ng/dL): unitslab.com/node/136
Prieš geriant DHEA būtų naudinga pasidaryti DHEA ir testosterono tyrimus. Jeigu jie ties žemesne riba - galima pradėti arba toliau varoti dhea. Kaip jau rašiau, dozė 50-75mg (knygoje rašoma, kad nėra aptikta neigiamų padarinių vartojant iki 100mg, bet bandant pastoti, visoms virš 35 ir mažarezervėms (net jei jaunesnės) rekomenduojama vartoti 50-75mg, daugiausia pasaulio klinikų rekomenduoja būtent 75mg dozę per dieną). Tai arba 3 kartus per dieną po 25mg, arba 1k 50mg. Vartojant pagal galimybes pasitikrinkit kas mėn ar kas du, kaip reaguoja organizmas ir ar kyla testosteronas ir ar dhea išlieka normos ribose (todėl aš visada stengiuosi pirkti papildus mažesnėmis dozėmis, kad vėliau galėčiau mažinti jų mg kiekį arba didinti. Aš šiuos tyrimus dariausi lietuvoje Medicina practica laboratorija, man kainavo testosterono tyrimas -11,30eur, DHEA 13,90eur. Šiuos rezultatus vėliau reiktų išsiversti ir pasitikrinti.
Kartu rekomenduojama vartoti:
* Vit D ( planuojančioms nėštumą, rekomenduojama kraujyje palaikyti ne mažiau 40-50ng/mL, daugumai rekomenduojama varoti 2000IU Vit D per dieną, vasarą daugiau laiko praleidžiantiems lauke, vartoti tik šaltuoju laikotarpiu, tikrintis bent 2 kartus per metus).
*CoQ10 kuris reikalings kiaušinėlių brendimui prieš ovuliaciją, taip pat įvykus apvaisinimui auginti embrionui, bei tam embrionui ieškant vietelės kur implantuotis gimdoje ir vystytis į vaisių (jei trumpai - energijai, augimui, visose stadijose, mitochondrijų maistas). Rekomenduojama 600mg CoQ10 ubiquinol formoje kasdien. Coenzyme Q10 Ubiquinol (atkreipkit dėmesį į užrašus ir sudėtį/ingredients, ten turi būti įvardinta ubiquinol CoQ10, o ne ubiquinone, nes jis geriau įsisavinamas). CoQ10 yra atsakingas už 95% žmogaus organizmo sukuriamos energijos. Kofermentas Q10, kitaip dar vadinamas tiesiog CoQ10, yra energiją ląstelėse sukuriantis junginys. Moterų vaisingumas su amžiumi tik mažėja. Tai atsitinka dėl mažėjančių vaisingų kiaušinėlių skaičiaus. Kofermentas Q10 glaudžiai susijęs su šiuo procesu. Senstant, CoQ10 gamyba sulėtėja, todėl darosi vis sunkiau apsaugoti kiaušinėlius nuo oksidacinės žalos. Panašu, jog papildant organizmą kofermentu Q10, galima sumažinti ar apskritai panaikinti kiaušinėlių kokybės ir kiekybės mažėjimo problemą.

***Moksliniuose straipsniuose rašoma, kad moterims saugu vartoti iki 1200mg, tačiau geriausiai visgi pasisavinama iki 600mg (nėra užfiksuota žymių pablogėjimų, kartais kai kurios skundėsi pilvo blogumu/maudimu/pykinimu, tada tiesiog dozę mažindavo per pusę ir viskas susitvarkydavo). Dauguma vaisingumo klinikų rekomenduoja vartoti mažiausiai nuo 200mg per dieną, o dažniausiai rekomenduojama 600 mg per dieną padalintom į dalis (pvz 200mg ryte, per pietus ir vakare). Gydytojai rekomenduojama pirkti kapsules (capsule) arba kramtomas (chewable), vietoje tablečių (tablet), ir vartoti kartu su kokiais nors riebalais arba aliejumi, kad geriau įsisavintų. Natūraliai jo būna riebiose žuvyse, gyvūnų kepenėlėse, širdyse, inkstuose, bei pilno grūdo maiste. pvz: kur daugiausia: kiaulės širdyje yra maždaug 127mcg CoQ10 per mėsos gramą, jaučio širdis turi maždaug 113 mikrogramų/mcg CoQ10 per mėsos gramą (apdorotas karsčiu/virtas/keptas patiekalas praranda apie 14-32% CoQ10). Čia sąrašas su produktais turinčiais CoQ10.
www.cholesterol-and-health.com/Coenzyme-Q10.html#Table
Panašiai jautri ir vyrų sperma. Oksidacinė žala gali sumažinti spermos kiekį, kokybę bei sukelti nevaisingumą. Mokslas „įrodė“, jog pasipildymas kofermentu Q10 gali pagerinti spermos kokybę, aktyvumą bei koncentraciją. Taip atsitinka dėl antioksidacinių kofermento Q10 savybių. Reziumė: antioksidacinės CoQ10 savybės gali pagerinti vyrų spermos kokybę bei padidinti moterų vaisingų kiaušinėlių skaičių bei kokybę, išvengti fragmentacijos, bei mažina persileidimo riziką ir persigimimams. Vyrų spermai pagerėjimas pastebimas vartojant jau nuo 50-60mg per dieną bent 3 mėn (dar jiems tinka L-carnitine, antioxidantai vit c ir e, kuriuos galima gauti ir vartojant vit c braškes ir apelsinus, vit e migdolus ar saulėgrąžų sėklas, dar labai gerai moliūgų sėklos vyrams ir granatų sultys), o geriausi rezultatai matomi vartojant po 200mg 6 mėnesius.
* Daugiau omega 3 ir mažiau omega 6 = geresnė embriono morfologija, kokybė. Vartojamas Omega 3 duos naudos jeigu stengsitės omega 6 palaikyti kuo žemesnį, o tai reiškia atsisakyti greito maisto, saldumynų, kepto, perdirbto bei greitai paruošiamo maisto (atsisakyti saulėgrąžų/kukurūzų/sojos/sesamo aliejų) bei daugiau vartoti omega 3 papildais arba maitintis daugiau riebia žuvimi bei tam tikromis daržovėmis (pvz: linų sėmenų aliejus, sviestas, alyvuogių aliejus ). Rekomenduojama Omega 3 300-500mg EPA plus DHA kasdien. Vegetarams Omega 3 išgautas iš augalų būtų ALA, bet rašo, kad jis mažiau veiksmingas.

 

Papildomai apie rezervą:
Kaip patikrinti koks yra kiaušinėlių rezervas? Geriausiai tai atspindės FSH Follicle stimulating hormone ir AMH Anti Mullerian hormone tyrimai. Tačiau tai nebus kiaušinėlių kokybės rodiklis. FSH rekomenduojama atlikti 3 ciklo dieną (kartu galima priduoti ir LH, E2). AMH yra daugiau mažiau nekintantis viso ciklo metu, todėl galima jį priduoti kartu su FSH 3 c.d. Atkreipsiu dėmesį, kad dariausi 3 kartus amh tyrimą metų bėgyje ir jis svyravo smarkiai nuo 2,1 nukrito iki 0,7 ir vėl pakilo iki 1,2. Todėl siūlyčiau tą tyrimą pasikartoti ir geriau ciklo pradžioje su kitais tyrimais.

Su metais normalu, kad FSH didėja (signalas siunčiamas iš smegenų kiaušidėms, kad laikas išleisti kiaušinėlius bręsti, ir su metais jo reikia vis daugiau, nuo 35 metų šis rodiklis būna svyruojantis ciklas nuo ciklo). Nuo FSH 10 IU/L ir daugiau, jau reiktų atkreipti dėmesį , nes tai rodo, kad kokybiškų apvaisinimui tinkamų kiaušinėlių jau mažėja, o virš FSH 20 IU/L jau reiškia, kad kiaušinėlių liko tik labai mažai. Visa tai reiškia, kad padidėjus FSH reiktų nebenukelti vaiko planavimo ir greičiau bandyti susilaukti vaikų.
Kai AMH nukrenta iki 1-2 ng/mL ar žemiau reiktų nebeatidėlioti vaikelio planavimo ir stipriai susirūpinti kaip pagerinti likusių kiaušinėlių kokybę, kad būtų kuo didesnė tikimybė pastoti.
<<<>>>

Atsisakyti kavos patartina ne vien dėl kofeino, bet ir dėl to, kad kavos ph yra tik 5 ir ji labai užrūgština organizmą, po jos tada reikia išgerti bent puslitrį šarminio vandens su ph 9. Apskritai, patartina kiekvieną rytą 30min prieš pusryčiaujant išgerti šilto vandens su citrinos sultimis.
Čia apie produktus ir jų ph: www.geragyventi.lt/2012/08/rugstingu-sarminiu-maisto-produktu-spektras/

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lieput: 25 kovo 2019 - 15:40