Įkraunama...
Įkraunama...

Hormonas AMH

KNYGA
AMAZING EGGS 

Pirmi patarimai: pakankamai kokybiško miego, pilnavertė mityba, judėjimas ir streso mažinimas - patys svarbiausi.

Stresas duoda signalą organizmui, kad yra netinkamas metas reprodukcijai.

Kortisolis hormonas kuris mums kasdien suteikia energijos. Streso metu jis padidėja. Chroniško streso metu, užkilęs kortisolis būna toks aukštas, kad jis gali neigiamai veikti endokrininę ( hormonų) sistemą, mažinant lytinių hormonų aktyvumą. Esant nuolatos padidėjusiam kortisoliui, organizmas būna paūmėjusio uždegimo būsenoje, todėl gali sukelti miego sutrikimus. Miego metu organizmas išskiria augimo hormoną skirtą pataisyti ir gaminti ląsteles. Chroninis stresas taip pat veikia ciklą- ciklas G dingsta arba neįvyksta ovuliacija. To rezultate aukšto fsh, žemo amh ir ,prastų kiaušialąsčių' diagnozė. Gyvenant pastoviame strese, antinkščių veikla ( kuri gamina kortizolį) gali išsisemti. Taip atsitikus, jausis pastovus nuovargis, kartosis ligos, arba diagnozuojama autoimuninė arba kita ligos. Yra papildomų veiksnių, kurie organizmui taip pat sukelia stresą: pelėsis pastatuose, infekcijos burnoje arba žarnose, chemikalai čiužinyje bei maiste...

Maistas- subręsti kiaušialąstėm svarbus gryno vandens, gerųjų riebalų, vitaminų ir mineralų vartojimas. Per daug baltymų mityboje, gali įtakoti mažesnį kiaušialąsčių skaičių, kurios subręs ir išsilukštens/ išsileis. Pradėkite dieną atsigerdamos karšto arba kambario temperatūros vandens stikline. Dar geresnis variantas į stiklinę įlašinti pusės citrinos sulčių. Gerkite vandenį visą dieną, tačiau ne valgio metu. Turinčioms didesnį fizinį krūvį ar sportuojančioms reiktų vartojami vandens kiekio išgerti daugiau negu įprastai. Valgykite daug šviežio maisto, dalį žalio, dalį pagaminto. Pavyzdžiui žalios morkos yra sunkiau virškinamos, todėl jas geriau pagaminti kartu su sviestu, geresniam beta karoteno įsisavinimui. Arba detoksikuojančiam poveikiui- lengvesniam įsisavinimui sutarkuoti ar išgerti išspaustas sultis. Tikslas - 6-8 porcijos daržovių per dieną, 1-3 porcijos vaisių. Įtraukite į mitybą ir fermentuotus maisto produktus. Rekomenduojama visada rinktis vietoje užaugintas , sezonines gėrybes, nes dėl ilgo transportavimo importuotos daržovės ir vaisiai praranda didelę dalį savo maistingųjų savybių. Vartokite riebalus ir baltymus reikalingus hormonams ir kiaušialąstėms. 

>>>Pvz geri riebalų šaltiniai: 

  • aukštoje temperatūroje kepimui naudokite avokado aliejų, taukus, kokosų aliejų bei ghee sviestą.
  • Vidutiniam karštumui maistui gaminti naudokite nerafinuotą sezamų aliejų, sviestą, alyvuogių aliejų. 
  • Užkanžiams šviežias riešutų sviestas, avokadas, nerafinuotas linų sėklų aliejus, alyvuogių aliejus, šviežios sėklos bei mirkyti riešutai ( dėl šviežumo laikyti šaldytuve ir malti tik prieš pat valgymą).                      
  • Geriausia rinktis laukinę žuvį bei žole maitinto gyvūlio mėsą.                                       
    >>>Taip pat puikūs baltymų šaltiniai yra pupelės, kiaušiniai, riešutai ir  sėklos.                                                      >>>Maiste vengti: maisto dažų, dirbtinių skonių stipriklių, gmo, pesticidų, rapsų ir sojų aliejaus, kukurūzų sirupo, perdirbto cukraus, perdirbtų grūdų,  pelėsio, herbicidų, augimo hormonų, gluteno, pasterizuotų pieno produktų. Šie aukščiau išvardinti neigiamai veikia kiaušialasčių kokybę bei vaisingumą sukeliant organizme uždegimus, insulino atsparumą bei nutukimą.

*Pastaba apie gluteną: Celiakija ( autoimuninis jautrumas glutenui) yra pirminė kiaušidžių nepakankamumo ir nevaisingumo priežastis. Reiktų laikytis mitybos be gluteno, bei laikytis vidurių gydymo protokolo. Gliuteno vartojimas ( apskritai), gali būti priešlaikinio kiaušidžių (jausnesnių nei 35m) nepakankamumo priežastimi. Šiuolaikinė gliuteno molekulė yra sunkiai suvirškinama, todėl jo vartojimas gali iššaukti uždegimus, laisvus vidurius, autoimunines ligas, kurių rezultate nevaisingumas.

Keletas maisto produktų, kurie organizmui padės kasdien valytis nuo toksinų: 8 stiklinės švaraus vandens per dieną; neapdoroti produktai (raw); daigai; raugintos daržovės; burokėliai; citrina; kiaulpienių lapai; gerieji riebalai kaip ghee sviestas ir kokosų aliejus; uogos; žalias obuolys; greipfruktas; tamsiai žalios salotos; Chris sėklos ( turi tirpius/skaidomus  ir netirpius/neskaidomus pluoštus pašalinimui, taip pat baltymus ir mineralus); morkos; brokoliai (turėtų būti virti); Briuselio kopustai( virti); špinatai; česnakas; svogūnas; kiaušinis; arbūzas; šparagai; avokadas; laukinė žuvis ir žuvies taukai; kalendra; braziliški riešutai. Dauguma šių detoksikuojančių produktų taip pat veikia ir kaip antioksidantai, apsaugodami svarbius ląstelės komponentus nuo pažeidimo. Vartokite maistą, kuris būtų Vit A, Vit C, Vit E, cinko ir seleno šaltinis.

Keletas supermaisto:

  • bičių žiedadulkės, neapdirbtas medus ( kiaušides reguliuojančios maistinės medžiagos);
  • laisvai augintų vištų kiaušiniai, sviestas ir cod liver oil ( vitaminai A ir D reikalingi ovuliacijai);
  • jūros dumbliai/žolės ( kupini mineralų reikalingų kraujui);
  • Saulėgrąžos (cinkas reikalingas DNA gamybai ir hormonų panaudojimui/utilizavimui);
  • Avokadas (mononesotieji riebalai gerinti kiaušialąsčių veiklai);
  • Kepenys ( puikus antioksidantas, Vit A);
  • Širdis (CoQ10);
  • Migdolai (Vit E);
  • Austrės ir krabai (cinkas);
  • Braziliški riešutai, grybai, ir dauguma mėsų (selenas);
  • Granatas (Vit C, palaiko hormonų augimą);
  • Kaulų nuoviras (turi tris amino rūgštis, kurios padeda gamintis gliutationui, stiprus antioksidantas).             

Daugiau informacijos  apie mitybą galima rasti bridgitdanner.com

Kiaušialąstėms taip pat svarbi cirkuliacija ir deguonimi prisotintas kraujas. Tai turėtų būti nesuper aktyvus sportas; kasdien pasivaikščiokite (tai išlygins jūsų dubenį); eikite į žygį gamtoje; išbandykite šokių pamokas grupėse; yoga; dviratis; mylėjimasis (bent 1k į savaitę tonizuoja dubens raumenis. Labai naudingi judesiai ir išsiskiriantys hormonai orgazmo metu); grindų pratimai; YouTube ,circuit training'; hula hoop; jogos kvėpavimo pratimai; rinkitės laiptus; lengvai pasivaikščiokite po pietų; pritūpimai; užsiimkite žaidimų aikštelėse esančia įranga. 

Lengvesni užsiėmimai: sauna; savęs masažavimas; profesionalus masažas; pilvo masažas (tik pirmas dvi ciklo savaites, chi nei tsang, mayan abdominal, mercier method, holistinė pilvo priežiūra); akupunktūra; išbandykite chiropraktinį reguliavimą; craniosacral terapiją; sausai šukuokite odą.

PAPILDAI

  • CoEnzyme Q10 CoQ10. Svarbus antioksidantas kiaušialąsčių kokybei. Rekomenduoja ubiquinol 200mg/dienai bent 3mėn.
  • Vitex (chaste tree berry). Gali būti naudingas norint atstatyti ciklo ilgumą, reguliariumą, gerinant liuteininę ciklo fazę ir didinant progesteroną, gali mažinti prolaktiną. Ciklas pradeda reguliuotis vartojant bent kelis mėn, geriausi rezultatai po 3-6mėn vartojimo. Jeigu pirmą mėn vartojant pasijutote emocionali ir be nuotaikos, atsirado depresijos požymiai ar acne, tiesiog nutraukite tolimesnį vartojimą.
  • Ciberžolė (turmeric) stiprus antioksidantas, palaikantis 150 mechanizmų organizme, nuo uždegimų gydymo viduriuose iki cukraus kraujyje balansavimo.
  • Magnis. Palaiko 300 enzymo/ fermentavimo procesų organizme. Dėl prastos žemės kokybės, streso ir perdirbto maisto, dauguma moterų turi nepakankamai magnio. Vartojant tik multivitaminų kompleksą, jo gausite tik maždaug 50mg, taip pat nerekomenduojama visus vitaminus ir mineralus vartoti/išgerti vienu kartu dėl įsisavinimo. Geriau gerti magnį arba multi mineralų kompleksą vakare, nes jis turi raminamųjų savybių, gali padėti miegui. Magnis naudingas liuteininei fazei, jis padeda išsiskirti pakankamam embriono augimui reikalingo progesterono kiekiui. Taip pat prisideda prie kraujotakos į reprodukcinius organus ir apsaugo kiaušintakius nuo susitraukimų/mėšlungio skausmų. Autorė dažniausiai rekomenduoja naudoti RDA nustatytą dozę 400mg/dieną.
  • Vitaminas D. Svarbus optimaliam vaisiaus vystymuisi reikalingų brandžių kiaušialąsčių augimui. Vit D taip pat pajėgus kontroliuoti estrogeną gaminančius genus. Gimdos gleivinė Vit D naudoja prieš pat implantaciją, embrionui patekus į gimdos ertmę. Vit D kontroliuoja keletą su embriono implantacija susijusių genų.  Pastojus, gimda ir placenta toliau gamina Vit D, kuris prisideda vystant/kuriant  imunitetą esantį gimdoje, siekiant susidoroti su infekcijomis nepakenkiant nėštumui. Vit D trūkumas ypač  dažnai pasireiškia pas moteris, turinčias autoimunines ligas. Natūraliai galima jo gauti būnant 20min per dieną saulėje. Jo trūkumą galima pasitikrinti atlikus kraujo tyrimą. Optimalus Vit D kraujo tyrime kiekis laikomas 50-70ng/ml.  Esant trūkumui rekomenduojama vartoti Vit D3 kartu su K2.
  • Vitaminas C. Taip pat antioksidantas, efektyvus gerinant kiaušidžių veiklą esant anovuliacijai ir nevaisingumui. Vit C svarbus antinksčių veiklai. Autorė rekomenduoja vartoti Vit C su bioflavonoids (aš pridedu, kad Ž man buvo rekomendavusi gerti citrosept greipfruktų sėklų ekstraktą, kuriame yra ir Vit c ir bioflavonoidai, kaip prevenciją peršalimui ir geresniam imunitetui).
  • Vitaminai B. B veikia kaip grupės vitaminai, dauguma jų labai svarbūs kiaušialąsčių vystymuisi ir ovuliacijai. Folio r ( taip pat žinomas kaip folatas ir Vit B9) yra svarbus augančio oocito ląstelių dalijimosi metu. Vitaminas B6 palaiko estrogeną ir ypač progesteroną, abu, kurie yra reikalingi geram ciklui ir oocito vystymuisi. Vitaminai B6, kartu su B2 ir B5 palaiko kiaušidžių veiklai reikalingų hormonų išskyrimą. Vit B12 trūkumas gali prisidėti prie nereguliarių ovuliacijų ir anovuliacijų. Esant B12 trūkumui, dažnai kraujo rezultatuose matoma sunki anemijos forma. B12 sinergetinis su geležimi, juos rekomenduojama vartoti kartu. Turint MTHFR mutaciją, rekomenduojama  vartoti methylfolate, B12 ir B6 P5P pyridoxal 5 phosphate ( nežinant ar šią mutaciją moteris turi, irgi rekomenduojama geriau rinktis šias, geriau organizmo įsisavinamas vitaminų formas).
  • Geležis. Geležis reikalinga tiekti deguonį į kiaušides ir gimdą. Žemas geležies kraujyje lygis, gali įtakoti anovuliaciją. Geležis taip pat reikalinga DNR sintezei bei ląstelių dalinimuisi, rezultate augančiam vaisiui. Tačiau ne visoms moterims reikia jo vartoti papildomai. Svarbu prieš vartojant, visada pasitikrinti kraujo tyrimu ar yra trūkumas.  Hemoglobino optimalus kiekis turėtų būti 13,5-14,5g/dl (atsiminkite išsiversti rezultatus į atitinkamus matavimo vienetus). Prastas virškinimas ar gausus menstruacinis ciklas gali būti to kaltininkai. Vitaminas C padeda geležies įsisavinimui, jam taip pat reikalingi folatas ir B12. Pažymima, kad gyvenant aukštoje altitudėje, kraujo tyrime gali atsispindėti netikslūs aukšti hemoglobino rodikliai, o atvirkščiai nėštumo metu, gali rodyti netikslius peržemus rezultatus.
  • Black cohosh. Labiausiai rekomenduojamas vartoti vyresniame, priešmenopauziniame amžiuje (iki 10 metų prieš menopauzę) siekiant pastoti. Žinomas kaip turintis priešuždegiminių  ir antioksidacinių savybių organizmui. Yra pastebimas teigiamas poveikis organizmui tvarkantis su stresu, reguliuojantis teigiamus pakitimus LH lygio ir Fsh/Lh santykyje, bei tinkamas toms, kurioms nustatytas per žemas estrogeno lygis.
  • Glutathione (gsh). Prisideda prie organizmo gebėjimo detoksikuotis ir susitvarkyti su oksidaciniu stresu. Prieš tai išvardintas Super maistas (sulfur gausu brokoliuose, kopūstuose, svogūnuose, česnake) palaiko glutathione gamybą, kurio sudėtyje esantis sulfur tarsi prisiklijuoja prie savęs ir surenka organizme laisvuosius radikalus, toksinus, gyvsidabrį bei kitus sunkiuosius metalus. Siekiant, kad organizme netruktų glutathione, reiktų imtis įvairiapusiško požiūrio ir įtraukti papildomus elementus: - žuvies taukus; - antioksidantus kaip Vit A, C ir selenas; - methyl B vitaminus; - vartoti išrūgų baltymus (jei toleruojama); - alpha lipoic acid. NAC n-acetyl cysteine yra nežymiai modifikuota sulfur versija- turinti amino acid cysteine. Vartojant 600mg /d NAC , glutathione kraujo plazmoje padidėja apie 38 proc, bet stebimas tik staigus  trumpalaikis pakilimas, bet ne ilgalaikis poveikis. Glutathione papildai, kolkas nepakankamai ištirti, bei nėra aiškus ir užtikrintas jų poveikis.
  • Prieš vartojant bet kokius papildus iš pradžių įsitikinkite ar tikrai jums jų reikia, pasirinkite juos kokybiškus ir patikimus. 


PKS (angl. pcos)


Normaliame cikle, subręsta keletas folikulų. Labiausiai subrendęs/ dominuojantis folikulas yra paleidžiamas, o visi likę kiti turėtų sunykti. Turint pks, organizmas gali nerasti pakankamai subrendusio paleidimui folikulo, arba prastos kokybės kiaušialąstė gali ovuliuoti, o “atmesti/neparinkti” likę folikulai gali ir toliau augti ar tiesiog išlikti, ir tokiu būdu išskirti estrogeną, kuris trikdys hormoninius signalus.

Amh yra labiausiai išskiriamas antrinių mažųjų folikulų, kurie yra apie 5-8mm. 

Pas dauguma moterų su pks, šio tipo folikulų skaičius bus didesnis. Naujausiuose tyrimuose teigiama, be to, kad pas moteris su pks yra padidėjęs antrinių folikulų skaičius, taip pat yra stebimas ir individualių folikulų ląstelių išskiriamas padidėjęs AMH. Atsitiktinai, padidėjęs AMH gali būti neįvykusios ovuliacijos kaltininku. Normalioje kiaušidėje, AMH veikia lėtindamas bei užkirsdamas kelią folikulų priešlaikiniam suaugimui,  prieš jiems pilnai subręstant - apsaugodamas kiaušides nuo nepilnai subrendusių kiaušialąsčių auginimo. AMH mažina kiaušidžių receptorius į FSH, pagrindinį hipofizės hormoną, dėka kurio kiekviename cikle subręsta kiaušialąstė. Kai AMH yra aukštas, galime tik įsivaizduoti, kaip šis poveikis gali nueiti “per toli” ir sveikos pilnai subrendusios kiaušialąstės produkcija gali būti sustabdyta. 

Ką daryti? Moterims, turinčioms pks, iš pradžių rekomenduojama 1-3 mėn sustabdyti nėštumo planavimą, ir per tą laiką pradėti nuo detoksikacijos, konsultuojantis su specialistu. Tai padės atstatyti cukraus kraujyje perdirbimą ir išvalyti organizmą nuo hormonų, kurie trikdo tinkamą smegenų-kiaušidžių komunikaciją. Po detoksikacijos, rekomenduojama laikytis tinkamo mitybos rėžimo, atlikti mankštas ar pratimus, vartoti tinkamus papildus - su tikslu reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. 


Hipotireozė


Simptomai: stiprus nuovargis, silpna imuninė funkcija, visada jausti, kad šalta, išorinės/viršutinės antakių dalies plaukelių kritimas, plaukų retėjimas, vidurių užkietėjimas.

Silpna skydliaukės veikla gali duoti padidėjusių, cistinių kiaušidžių su nepageidaujamais dariniais/ skysčiais trukdančiais pilnavertei ovuliacijai, rezultatą. Hipotireozei būdingas žemas liuteinizuojančio hormono lygis (hormonas, kuris “paleidžia” kiaušialąstę iš folikulo).  Labiausiai tikėtina hipotireozės priežastis yra autoimuninė liga, Hashimoto’s tiroiditas. Rekomenduojama pasitikrinti kartu su TTH ir anti- thyroid antibodies/skydliaukės antikūniai, kuris susijęs su autoimuniniu tiroiditu. Ši, autoimuninė skydliaukės liga, taip pat kaip ir kitos autoimuninės ligos kaip Celiakija ar Addison’s liga, gali neigiamai paveikti kiaušides uždegimu ir antikūniu veikla. Silpna skydliaukės veikla gali trikdyti ovuliaciją ir silpną liuteininę ciklo fazę (antra ciklo fazė arba 15-28ciklo dienos). Tai gali būti nevaisingumo, persileidimo bei prasto embriono vystymosi priežastimi.

Ilgametis kontraceptinių vaistų vartojimas, gali atsiliepti vitaminų trūkumu, uždegimu ir kepenų perkrovimu, kurie gali privesti prie laisvų vidurių ir auto imuniteto.


Endometriozė


Simptomai: skausmingos menstruacijos,  skausmas lytinių santykių metu, skausmas    žarnyno judėjimo metu, gausis menstruacijos, vidurių užkietėjimas, nevaisingumas. 

Endometriozės pažeidimai gali augti ant kiaušidės, blokuodami folikulų vystymąsi. Ji taip pat gali išskirti toksines medžiagas, kurios gali pakenkti embrionams ir jų pajėgumui implantuotis. Ankstyva endometriozės stadija kiaušialąsčių kokybei gali pakenkti daug stipriau, dėl spartaus endometriozės audinio augimo, kuris išskiria didesnį uždegininių toksinų lygį. Aukštas estrogeno lygis gali dominuoti luteininėje ciklo fazėje, gali įtakoti persileidimą. Ką daryti? Tiksliai diagnozei gauti, rekomenduojama atlikti laparoskopiją, jos metu esant galimybei ir būtinumui, židinius pašalinti. Po to, veiksmingais laikomi pilvo masažai ir ricinos aliejus (castor oil packs). Kritiškai svarbi priešuždegiminė, maistinių medžiagų kupina mityba. Gydytojas gali taip pat parekomenduoti vartoti papildus imuninei sistemai ir sveikam virškinimui.


Virškinimo problemos


Virškinimo problemos (maistinių medžiagų neįsisavinimas) gali būti paslėpta nekokybiškų kiaušialąsčių priežastis.

Sudirgęs žarnynas gali rodyti chroninę vidaus toksiškumo ir uždegimo būseną. Tai sukelia organizmui stresą, o jis kenkia hormonų veiklai. Kiti virškinimo stresoriai gali būti organizme esantys parazitai, mielių disbalansas (yeast imbalanse), arba bakterinis disbalansas. Šie gali atsirasti dėl mažo skrandžio rūgštingumo, antibiotikų vartojimo, perteklinio cukraus vartojimo mityboje, streso, Gmo maisto, vartojamų vaistų, sunkių metalų ir dar daugiau. Ką daryti? Valgyti aplalaiduojančioje aplinkoje, maistą gerai sukramtyti, vengti skysčių maisto metu, valgyti tris kartus per dieną ir vengti dažnų užkandžiavimų, nevalgyti vėlai vakare/naktį, valgyti sotesnius pietus, bet rinktis lengvesnę vakarienę, galima vartoti 1 tablespoon of raw Apple cider vinegar prieš valgymus (netinka turintiems SIBO small intestine bacterial overgrowth/ plonosios žarnos nevaldomas bakterijų dauginimasis/augimas?!), išbandyti multi spektro virškinimo fermetus pagrindinių valgymų metu, patiekaluose įtraukti raugintus kopūstus arba kimchi, vengti pagrindinių maisto dirgiklių kaip kukurūzai/pieno produktai/ cukrus/ kviečiai, valgyti daugiau šviežių daržovių ir sėklų kaip chia ar kanapės. Galima reguliariai vartoti probiotikus, arba išbandyti vartoti gysleles/pluoštas (kaip Lepicol ir tas ir tas sudėtyje).
>>>Nebaigta dar<<<

Atsakyti

KAS TURI ĮTAKOS IMPLANTACIJAI
Bendra surinkta info iš vaisingumo klinikų

PRIEŽASTYS
Prastas endometriumo receptyvumas, gimdos ertmės sutrikimai, plonas endometriumas, imunologiniai faktoriai ( β2-glikoproteino-I antikūnai), trombofilija, nepilnavertis/defektinis embriono vystymąsis, genetiniai sutrikimai (vyro, moterns, lytinių ląstelių, embriono), endometriozė, hidrosalpingas, nepakankama kiaušidžių stimuliacija.

Moters kraujo tyrimai
- Krešumo (trombofilijos) - radus, skiriamas aspirinas arba heparinas. Maži krešuliukai kraujyje, gali būti priežastis, dėl kurios nėštumas negali progresuoti.
- Imuninis fonas. Padidėjęs skaičius/lygis gimdos NK natūralių žudikių (baltųjų ląstelių) ir autoantikūnių (antikūnai pažeidžiantys specifinius organus) gali būti nesėkmingų ciklų priežastimi.
Endometriumas
- Hysteroskopija arba pabraižymas. Histeroskopija – tai diagnostikos ir gydymo metodas, padedantis apžiūrėti bei įvertinti gimdos ertmės pokyčius (polypai, miomos, sąaugos, vidinės pertvaros gimdos, išvešėjimas) ir atlikti chirurginius veiksmus joje. Jei kyla įtarimų dėl gimdos gleivinės būklės, ištyrimui paimama biopsija – audinių gabalėliai (intraveninė nejautra, su siuntimu kompensuojama). Pabraižymas- Endometro paruošimas prieš IVF, FET gimdos gleivinė yra įbrėžiama specialiu plonu kateteriu. NW 80eur, santaros 90eur.
- ERA testas (Endometriumo receptyvinių savybių nustatymo testas, angl. Endometrial Receptivity Analysis) ypač aktualus toms poroms, kurioms nepavyksta pastoti net ir atliekant IVF (pagalbinio apvaisinimo mėgintuvėlyje procedūrą), kai į gimdą patalpinamas geros kokybės embrionas. ERA yra individualizuotas genetinis tyrimas, kuriuo nustatomos endometriumo priimančiosios savybės, t. y. gimdos gleivinės pasirengimas tam tikru metu priimti ir implantuoti embrioną. Atliekant šį tyrimą biopsijos būdu gauta endometriumo RNR hibridizuojama ir ištiriama pagal 238 genų molekulinius žymenis, atsakingus už šį procesą. Po hibridizacijos kompiuterinė programa pagal specifinius genų ekspresijos profilius numato, kurie iš jų turi embrionų priėmimo galimybių. ERA testas padeda kiekvienai moteriai individualiai nustatyti tinkamiausią embriono implantavimo laiką. Atlieka NW (1100eur), IVFRYGA (1000eur).
Vyriškas faktorius
- Spermos DNA fragmentacija. Fragmentacija – nutrūkusios ar pažeistos spermatozoidų DNR grandinėlės. Kuo daugiau pažeidimų, tuo mažesnė nėštumo tikimybė. DNR fragmentacijos testu įvertinama spermos kokybė ir spermatozoidų gebėjimas užtikrinti tinkamą genetinės medžiagos perdavimą. DNR fragmentacija turi įtakos embriono vystymuisi ankstyvosiose stadijose, ypač blastocistos susiformavimą (penktos dienos embrionas), o tai turi įtakos dirbtinio apvaisinimo ciklų rezultatams. Spermatozoidai su aukšta DNR fragmentacija gali apvaisinti kiaušialąstę, tačiau toliau blastocistos stadijos embrionas nesivysto. Netgi jei visi spermos tyrimo rezultatai yra normalūs (morfologija, judrumas, kiekis), vyrui gali būti nustatyta didelė spermatozoidų DNR fragmentacija ejakuliate. IVFRYGA 100eur, AVAclinic 59eur.
Spermos genetinis tyrimas, parodantis DNR brandumą (spermos HBA tyrimas). T.y. spermatozoido brandumo ir DNR vientisumo tyrimas. HBA yra naudingas nustatant spermatozoidų gebėjimą apvaisinti kiaušialąstes ir padeda atskirti mėginius, kuriems tikslinga atlikti fiziologinę intracitoplazminę spermatozoidų injekciją ( PICSI). HBA tyrimas padeda reikšmingai sumažinti persileidimų rodiklius. NW 80eur
Oksidacinės pažaidos spermoje tyrimas MiOXSYS. Ypatingai naudingas diagnozuojant neaiškios kilmės nevaisingumą, taip pat nevaisingumą susijusį su varikocele, įvairiomis infekcijomis ir uždegimais, prastais spermos kokybiniais parametrais ir identifikuojant galimas nesėkmingų dirbtinio apvaisinimo procedūrų priežastis. NW 90eur, GBVC 80eur
Embriono faktorius
- Genetinis ištyrimas PGD, PGS.
PGD, genetinė diagnozė prieš implantavimą. Taikant šį metodą iš embriono paimama ląstelių, kurios tiriamos prieš jo perkėlimą į gimdą ir ieškoma konkrečių genetinių defektų (ligos požymių). Šis tyrimas rekomenduojamas tik tiems asmenims ar poroms, kurios serga konkrečia genetine liga arba turi ją lemiančių genų, taigi yra šių ligų perdavimo vaikui rizika. IVFRYGA 6450eur
PGS, genetinis atrankinis tyrimas prieš implantavimą. Metodas skirtas bendrai įvertinti, ar embriono chromosomos yra normalios. Atliekant PGS nemėginama nustatyti konkrečios ligos diagnozės – tai yra atrankinis embriono testas, skirtas nustatyti, ar jis turi normalų chromosomų skaičių. Avaclinic nuo 2500eur, IVFryga 1embryo 550eur/1-4embryo 2250eur...
- Embrionų stebėjimas.
EmbryoScope metodu Time lapse kamera (neinvazinis periodinio fotografavimo) metodas leidžia nepertraukiamai stebėti embrionų vystymąsi ir perkėlimui į gimdą atrinkti tik pačius geriausius ir kokybiškiausius embrionus. NW 300eur, IVFRIGA 650EUR
ESCO – embrionų stebėjimas 24/7. Naujausio modelio embrionų inkubatorių Esco Miri® TL, kurio veikimas paremtas „time-lapse“ metodu. Embrionai stebimi neištraukiant auginimo lėkštelių iš jiems tinkamiausios aplinkos, o taip pat fiksuojama visa embriono raidos istorija. Tai užtikrina geriausias sąlygas embrionams vystytis 5-6 dienas, iki kol jie bus patalpinti į moters gimdą. VK 250eur.
- Embriono skaidriojo dangalo suploninimas („Assisted hatching“). Atliekamas prieš patalpinant embrioną į gimdą, siekiant palengvinti jo implantaciją. Rekomenduojama: vyresnio amžiaus pacientėms (virš 37 metų amžiaus), poroms po kelių nesėkmingų IVF ciklų, poroms, kurių embrionai yra prastos kokybės turi ypač storą skaidriąją zoną (Zona pelliucida). Procedūra gali būti atliekama mechaniškai, chemiškai arba lazerio pagalba. NW 400eur, IVFRIGA 140eur, AVAclinic 285eur, VK lazerinis 150eur
Papildai
*selenas - padeda implantacijai ir embrionui įsitvirtinti gimdoje, prevencija persileidimui. Braziliški riešutai, žalios lapinės salotos, pilnagrūdžiai, žuvis.
*cinkas - padeda implantacijai, prevencija persileidimui. Moliūgų sėklos, austrės, žuvis, mėsa, kiaušiniai, paukštiena.
*Vit E - tocopherols and tocotrienols (įsisavinamas vartojant kartu su q10, vit c) – vartoti su selenu, tinka ir stimuliacijos metu, gimdos gleivinei, jos receptyvumui, implantacijai. Iki OV 1-14ciklo dienas. Avokadai, saldžios bulvės, žalios lapinės salotos, migdolai, žemės riešutai, sėklos.
*l-argininas - gerina cirkuliaciją gimdoje, pakelia nitric oxide (NO) lygį, skatina jo sintezę. Gali prisidėti prie sveikos gimdos aplinkos reikalingos implantacijai, pakeliant NO lygį, bei palaikant sveiką uždegimo lygį. Tai labai svarbu siekiant išvengti uždegiminių gimdos vaisingumo problemų, tokių kaip endometriozė, PCOS ir fibroidai.
*Mityba. Stengtis vartoti daugiau maisto produktų, kurie turi priešuždegiminių savybių, prisilaikyti priešuždegiminės mitybos/anti-inflammatory diet, vegti uždegimus sukeliančių produktų (ypač įtariant imuninį nevaisingumą, pcos, endo....kas susiję su uždegimais ir imunine reakcija), maitintis reguliariai.

Atsakyti

Maca. Maca daržovė, kurios valgoma dalis yra šaknis (gimininga su brokoliu, kalafijoru, kopūstu). Reguliuoja menstruacinį ciklą, reguliuoja bei didina endokrininės sistemos veiklą. Rekomenduojama ne daugiau 1-2g per dieną (neviršyti 3g, t.y. 3000mg, vartoti tik rytais, nes kitaip sutriks miegas, dėl specifinio skonio, labai tinka įmaišyti į smoothies, avižinę košę, salotas, sriubas, sultis, vandenį ir pan.). Vartoti galima ne daugiau 3 mėn, būtina daryti bent 2 mėn pertrauką. Pradėti vartoti nuo 1 kart į savaitę, stebėti kaip veikia organizmą (gali įtakoti mm dingimą). Vėliau galima dažninti. Prieš pradedant vartoti būtina pasitikrinti hormonus, skydliaukės hormonus, jeigu viskas normose, galima vartoti.
***Maca nerekomenduojamas turinčioms policistines kiaušides (PCOS), nes pas jas natūraliai didesni androgenų kiekiai, kurie slopina moteriškuosius hormonus – estrogenus. Moterims androgenai slopina hormono folikulino gamybą, o tai stabdo folikulų subrendimą kiaušidėse, geltonkūnio susidarymą, skatina gimdos atrofiją. Esant dideliems androgenų kiekiams, estrogenų veikla slopintina.
Maca turi polinkį mažinti estogeno, progesterono, melatonino rodiklius kraujyje, bet didinti DHEA, androgenus (vyriškus hormonus kaip testosteroną).
***Nerekomenduojama turinčioms problemų su skydliauke. Gali pabloginti situaciją turinčioms hipotirozę (skydliaukės liga).
***Nerekomenduojama sergantiems diabetu.
Vyrams jokių neigiamų atsiliepimų ar rekomendacijų nevartoti neradau, tik teigiami atsiliepimai spermai. Matyt dėl to, kad kelia androgenus, vyriškus hormonus.

Atsakyti

PAPILDOMOS PRIEMONĖS

Užsiėmimai kūnui

*Vitalijus Naumavičius (Baltijos Amerikos klinika, Northway, arba privačiai namie) – akupunktūra, klasikinė kinų medicina, fizioterapija, limfologija. +37065264555, tcm.lithuania@gmail.com
*Rasa Vilkienė – specialūs kvėpavimo pratimai, dubens kraujotakai suaktyvinti, norint pastoti.

https://www.youtube....h?v=zbaGNyaGZZU
*liudmilavingiliene.lt - ginekologė ir tradicinės kinų medicinos atstovė su 37m patirtim, akupunktūra, akupresūra.
*Dainius Butvila - kinumedicina.lt, akupunktūra.
*Alfredas Maruška - www.amklinika.lt, akupunktūra.
*Kėgelio pratimai
YOGA for fertility  https://www.youtube....LYogaYin/videos

Atsakyti

Po nesėkmingų ivf ir fet, privartojus kalnų vaistų, keletas gydytojų parekomendavo išsivalyti organizmą (kartais užterštas organizmas, net ir papildų gali gerai  dėl to neįsisavinti) ir poto stengtis maitintis sveikai, rinktis priešuždegiminę mitybą. Aš ieškojau įvairių būdų, pasitariau su šeimos gydytoja ir vaistininke ir pasirinkau tokį variantą:
1. Parazitų išvalymas (jei valgai mėsą, sūšius, reikia bent 1 k į metus, galima vartoti vermox arba natūralius produktus).
Tai 2 sav nuo 1cd iki 14cd (30min prieš valgį) gėriau 3k/d antiparazitinę arbatą (vaistinė Širdažolė) plius 1k/d dvi kapsules juodojo riešuto (black wallnut) prieš vieną valgį ir 2 kapsules Gvazdikėlio prieš kitą valgį. Dar gydytoja rekomendavo Verminus (antiparazitinis) iš ilgamgyvenimui tinklapio.
2. Žarnyno valymas. Tada po parazitų valymo reikia arba klizmos, arba kitokio žarnyno valymo, yra daug būdų, bet aš pasirinkau šitą komplektuką:
Tai sako normalu tuštintis eiti po kiekvieno valgymo (tai rodo, kad yra sveikas neužterštas žarnynas). 4life Fibre system plus reikia vartoti 10 dienų 3k per dieną po 30min prieš valgį. Man suveikė super.
Jį vartojant dar papildomai geriu ir 4life Super detox, kuris savo sudėtimi skirtas valyti būtent kepenis. Tai jį aš geriu nes jau turėjau 2 IVF, vartojau daug daug vaistų ir papildų, tai pagalvojau reikia ir kepenims valymo. Prie jų dar toliau geriu papildomai black walnut ir gvazdikėlį (nes nuo parazitų rekomenduoja kažką vartoti 1 mėn).
3. Detoksikacija 1k į savaitę.
Aš radau Rasos Vilkienės rekomendaciją (ji pati ilgai nepastojo, mačiau kažkada laidoje YRa kaip Yra, pasakojo, kad atrado specialius kvėpavimo pratimus, kurių dėka paskui natūraliai pastojo- ji trenerė ir sveikos gyvensenos ten kažkas). Tai jos toks receptas:
Detox 1k į sav: 3raud greipfruktai+3-5apelsinai+2 citrinos+3 š. alyvuogių aliejaus +3,5litro vandens (ji rekomenduoja nusipirkti 5litrų bambalį vandens, nupilti 1,5litro, ir į tą bambalį supilti visas išspaustas sultis, tada jame viską išmaišyti ir per dieną suvartoti). Ryte pasidarai, ir per dieną jį suvartojo, daugiau nieko nevalgai. Tą dieną nesportuoti, jei žemas spaudimas, galima mažą espreso išgerti. Rekomenduoja vengti alco meat milk. Irgi bent 1 mėn.
Galima ir kitokių detox pasieškoti, visą dieną vien tik grikius valgyti, arba dar esu radusi ilgamgyvenimui tinklapyje 7 dienų detox su mitybos programa+pratimais (https://ilgamgyvenim...itybos-programa 10eur).
4. Gerosios bakterijos +enzimai.
Kadangi visas organizmas išvalytas nuo toksinų ir kitų negerybių, jį reikia papildyti gerosiomis bakterijomis, probiotikais ir enzimais.

Atsakyti

Sielai ir dūšiai.
Likimo draugės ir ne tik, yra pasidalinusios knygomis ir seminarais, kurios vienaip ar kitaip padėjo nepasiduoti ir siekti motinystės džiaugsmo. Dalinuosi ir su jumis:
KNYGOS
Pamilk save ir būk laimingas. Louise L. Hay
Pamilk savo ligą. Pasąmonės paslaptys. Valerijus Sinelnikovas
Tavo kūnas sako:"Mylėk save". Lise Bourbeau
365 būdai pakelti savo vibracijų dažnį. Melissa Alvarez
Laimė, kuri išlieka. Kur nuveda šeimos konsteliacija. Bert Hellinger

www.oya.lt/eimos-konsteliacijos/

Straipsniai: www.konsteliacijos.lt/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=32



Atsakyti

Oho Lieput,kiek informacijos!!!

Šaunuolė!!!

Ačiū!!

Atsakyti
prie visko kas pasakyta galiu dar rekomenduoti prof.gydytoja genetika D. Serapina. dirba In Medica santariskese.
Siulo kraujo tyrimus, kurie parodys kame gali buti beda. Ypac kas turi tyriodita, kai kuriu vaistiniu preparatu - zoleliu gali but sumazintas TTH ir isnykti skausmas ypac skausmingu menesiniu.
Atsakyti

Sveikos merginos,

Kažkokia papiktinta man šiandien nuotaika... Pirmiausiai dėl to kad visgi Lt dar gerai atsilikusi šalis.

Esmė kame, jau kurį laiką stipriai domiuosi AMH rodiklio pakėlimo variantais ir.... pasirodo įmanoma jį pakelti ir gan stipriai.

Perskaičiau begalę straipsniu, užsirašiau į US forumą su mažarezervėm, ir tikrai - per 3-6 men., AMH panos tikrai pasikelia vien vitaminų pagalbą. Aišku vitaminai ne vieni, tačiau manau verta pabandyti :)? Šiandien radau vieną panelę kuri nuo lapkričio, turėdama AMH 0,3 pradėjo gerti visus vitaminus ir jos AMH šiandien 1,2. Kitoms per pusmetį nuo 0,1 pasidaro 0,5 ir t.t.

Taigi, kadangi LT nėra net tokių vitaminų (o jei ir yra, tai ne tokiais ml), prisisakiau krūva vitaminų iš UK ir US.

Sakiau sekantį ciklą pasidarysiu dar AMH kad žinočiau nuo kokio rodiklio startuoju ir pradėsiu :D Gi vitaminai tikrai nepakenk, o jau n variantų radau, kad padėti gali.

Jei kam įdomu koks visgi tas vitaminų kompleksas rašykit ;)

Sveika, sansu mazai kad atrasysi, bet.. ar pavyko pasikelti? Jai taip koks rezultatas? 

Atsakyti

Sveika, sansu mazai kad atrasysi, bet.. ar pavyko pasikelti? Jai taip koks rezultatas? 

 

Sveiki, 

Kaip čia pasakius :D pirmą kart pastojau tik po nesėkmingo ivf su 0.366 AMH. Pusmetį po gimdimo pasidariau AMH jis jau buvo 0.7. Taigi 7 men po gimdymo vėl pastojau. Dabar laukiuosi jau antro :) 

Atsakyti

Sveiki, 

Kaip čia pasakius :D pirmą kart pastojau tik po nesėkmingo ivf su 0.366 AMH. Pusmetį po gimdimo pasidariau AMH jis jau buvo 0.7. Taigi 7 men po gimdymo vėl pastojau. Dabar laukiuosi jau antro :)

Omg kaip sveikinu jus!

truputeli nesupratau, pastojot naturaliai? 

Pas mane siuo metu 0,33

geriu tiroxina 0,25 del skydliaukes ir turiu problemu su kepenim, daugiau viskas ciki siuo metu. Tiesa po mirenos gleivine praktiskai vos vos uzaugdavo, onpaskui isvis nustojo augti. Papildai vitaminai poilsis ir praita menesi uzaugo gleivine ideali. Kaip ir folikulas grazuolis pagaliau buvo. 

Atsakyti

Omg kaip sveikinu jus!

truputeli nesupratau, pastojot naturaliai? 

Pas mane siuo metu 0,33

geriu tiroxina 0,25 del skydliaukes ir turiu problemu su kepenim, daugiau viskas ciki siuo metu. Tiesa po mirenos gleivine praktiskai vos vos uzaugdavo, onpaskui isvis nustojo augti. Papildai vitaminai poilsis ir praita menesi uzaugo gleivine ideali. Kaip ir folikulas grazuolis pagaliau buvo. 

Nezinau ar tai galima vadinti naturaliai, nes per ivf buvo suvartota daug vaistu, kurie sako issivalo poer 3 men, o as pastojau po memesio :) 

Atsakyti