QUOTE(dewdew @ 2011 09 12, 15:26)
Aš pagyvenusios posto, kaip jau sakiau, nelabai supratau, kad ir kiek kartų skaičiau.

Šiaip tai aš nenorėjau pasakyti nieko, kas būdinga vakarams, o vat ji, manau, norėjo. Asmeniškai aš nemanau, kad reikia galvoti lietuviams ar dar kam nors, jog įstatymai visiškai tas pats, kas moralinės normos. Tipo jei nesi baudžiamas pagal įstatymus, tai ir nieko blogo nepadarei. Aš manau, kad vaiką reikia išmokyti tos esmė, kurią jau rašiau, ir tikėtis, jog jis nevogs net ir tokiais atvejais, kuriais būtų pagal įstatymus nebaudžiamas (pvz., atlyginimo dirbtinį pakėlimą prieš išeinant vaiko auginimo atostogų ir visokias kitokias gudrybėles vadinu vogimu). Taip pat norėčiau, kad lietuviai savo požiūriu būtų panašesni į švedus. Švedijoje nedingsta neprirakinti dviračiai (nebent lietuviai juos nuvogia

), palikęs kur nors daiktą gali ir po kelių dienų jį surasti toje pačioje vietoje.
Tada pakartoju paprasčiau. Jūs esate laisva vadovautis ne įstatymu, o savo moralinėmis normomis, tol kol jos nepažeidžia įstatymų ir kito asmens teisių.
Konkrečiu jūsų nurodytu atveju, jūs turite pilną teisę laikyti atlyginimo pasididinimą norint gauti didesnės išmokas nemoraliu ir nesididinti atlyginimo. Tačiau po aukščiausio teismo sprendimo, kad atlyginimo dydis nėra reglamentuojamas ir bet koks jo pakėlimas yra įstatymiškai teisėtas, jūs neturėtumėte viešai vadinti tokių veiksmų vogimu, o taip besielgiančių asmenų - vagimis. Nes taip elgdamasi jūs darote kriminalinį nusikaltimą - šmeižiate kitą asmenį.
Natūralu, kad jūs vaiką mokinate tų moralinių normų, kurias pati turite. Tačiau jūs neturite supratimo ir moralinės normos, kad KIEKVIENAS asmuo yra LAISVAS elgtis pagal SAVO (o ne JŪSŲ) supratimą ir sąžinę, jei jis NEPAŽEIDŽIA ĮSTATYMO. Tai yra vienas iš teisinės valstybės pagrindų. Kadangi jūs to pati nesuvokiate, tai ir vaiko išmokinti negalite. O jūsų vaikui to supratimo tikrai reikė.
Nesana istorija, kai vyriškį nuteisė už komentarus delfi portale nukreiptus prieš gėjus akiviazdžiai iliustruoja, kaip šios normos trūkumas gali žlugdyti jūsų vaikui gyvenimą. Juk iš esmės kiekvienas yra laisvas laikyti gėjų santykius nemoraliais ir taip nesielgti, tačiau neturi teisės jokiu būdu diskriminuoti kitap mąstančių.
Tokia pati siatuacija yra ir su abortais. Galima laikyti juos amoraliais ir taip nesielgti, tačiau jei viešai pavadintumėte abortą pasidariusią moterį "žmogžude" (kas neretai išlenda šiame forume pavyzdžiui), o ji kreiptųsi į teismą dėl įžeidmo, patirtos turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo, normalioje teisinėje valstybėje, kur abortai yra legalūs, teismas pripažintų jus kalta.
ragnez čia minėjo, kad teisinėje valstybeje moralinės normos ir įstatymai yra arčiau vieni kitų, nei pas mus. Viena iš priežasčių yra būtent mano aukščiau įvardinta moralinė norma nesteisti kito, kol jo poelgis atitinka įstatymus. Tuo atveju, jei visuomenės dauguma įstatymus atitinkantį poelgį laiko amoraliu, kyla ne judėjimas prieš taip besielgiančius, o visuomeninė iniciatyva dėl įstatymų keitimo.