Įkraunama...
Įkraunama...

Kardeliai V tema

QUOTE(staselė @ 2013 08 23, 18:01)
vera.vera, jediara, gražumėlis 4u.gif

dėkui 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(sivita @ 2013 08 10, 12:35)
Gerai patyrynėkit augalą, praskleiskit lapus, neprasiskleidusį žiedą, ir pamatysit 0,8-1 mm dydžio vabaliukus. Tai jie pasidarbavo, kai buvo kaitra (karštį jie labai mėgsta, greit dauginasi). Man taip buvo vienais metais atsitikę vienam lauke (o aš auginu po 500-600 vnt. ir jau kokie 15 metų). Svogūnėliai irgi bus "apčiulpti", bet išgyvens. O jau rudenį nukasus reikia nuplauti, pamirkyti insekticide (pvz. decis), dar kokiame nors fungicide nuo rauplių ir gerai išdžiovinti. Turėtų būti viskas gerai. Šiaip, aš kiekvienais metais taip darau profilaktiškai: yra tripsų ar nėra. Šįmet net pupelės ir agurkai buvo apnikti tripsų, tai didelė tikimybė, kad nukeliaus ir iki kardelių. Sėkmės !

Akivaizdu,kad ir mano kardelius uzpuole tripsai. doh.gif Is pradziu maniau jog lietus apdauze,bet va parsiveziau pasiskynus i namus ir siandien pamaciau viduje mazycius rusvus vabalelius. doh.gif Salia stovejo pora orchideju ir sanpauliju,kazi ju negalejo apkrest?Apziurejau,nesimato ant ju,bet vistiek baisu.
O vat pupeles,agurkai pas mane ko gero irgi buvo apkresti. doh.gif

Tai ka dabar daryt?Purkst ziedus?O gal geriau visus nupjaut ir ismest?O tada jau nukastus svogunelius mirkyt fungicido tirpale?O kada gewriausia kast?Ir kiek laiko mirkyt?Mirkyt neislukstentus?Baisu man tie fungicidai visi,bijau nudegint .Kaip parinkt koncentracija?Ir kur po to dziovint,kad nesuputu?Prie radiatoriaus ar uztenka kambario temperaturoje?
Papildyta:
Ko gero ir jurginai bus pazeisti,nes nebezydi nauji ziedai,o nuruduoja. verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Liutukeee @ 2013 08 24, 00:44)

Tai ka dabar daryt?Purkst ziedus?O gal geriau visus nupjaut ir ismest?O tada jau nukastus svogunelius mirkyt fungicido tirpale?

o prie ko čia fungicidai? Juk tripsai ne grybelinis susirgimas... doh.gif
Atsakyti
QUOTE(rytorasa @ 2013 08 24, 10:42)
o prie ko čia fungicidai? Juk tripsai ne grybelinis susirgimas...  doh.gif

Atsiprasau netaip parasiau,sumaisiau.Pasitaisau-Insekticidai.Tiesiog orchidejoms ne syki naudojau fungicidus-tai is ipratimo parasiau. blush2.gif doh.gif
Atsakyti
dar keletas smile.gif

user posted image

user posted image
Atsakyti
Labai grazu.

Nupjoviau savo kelis simtus kardeliu.Kitu pazeistos ir saknys jau. verysad.gif Nupjoviau,ismeciau,bet nezinau-gal tie tripsai net ziema nesusala. g.gif Galvoju ka toliau daryt.Ar purkst likusius stagarelius prie saknu. g.gif

Ai,neviltis apeme.Jurginai ir dar daug geliu pazeistos.Jurginu ziedus su sakelemis irgi nukirpau.
Atsakyti
QUOTE(Liutukeee @ 2013 08 24, 19:48)
Labai grazu.

Nupjoviau savo kelis simtus kardeliu.Kitu pazeistos ir saknys jau. verysad.gif Nupjoviau,ismeciau,bet nezinau-gal tie tripsai net ziema nesusala. g.gif Galvoju ka toliau daryt.Ar purkst likusius stagarelius prie saknu. g.gif

Ai,neviltis apeme.Jurginai ir dar daug geliu pazeistos.Jurginu ziedus su sakelemis irgi nukirpau.

Na, ir ko jūs panikuojat? Ką dabar darysit nupjovus kardelius - neužaugs (nesivystys) svogūnėliai. Galėjo jie ir toliau augti. O pati neatidžiai skaitot, ką aš parašiau: rudenį iškasus svogūnėlius nuplauti ir pamirkyti insekticide ir fungicide, paskui išdžiovinti. Tegu tie tripsai sėdi sau žiedynuose, reikėjo tokiu atveju nulaužti žiedynus. Tripsų nesunaikinsit suvisam, kaip ir amarų. Jų bus ir kitąmet. O jurginai kuo kalti? Gumbai liks sveiki, tegu žydi. Neturiu kompiuterio kaime, nespėjau atrašyt anksčiau. Taip viską raunant galima likti ir be gėlių ir be daržovių :-)
Atsakyti
QUOTE(sivita @ 2013 08 24, 21:24)
Na, ir ko jūs panikuojat? Ką dabar darysit nupjovus kardelius - neužaugs (nesivystys) svogūnėliai. Galėjo jie ir toliau augti. O pati neatidžiai skaitot, ką aš parašiau: rudenį iškasus svogūnėlius nuplauti ir pamirkyti insekticide ir fungicide, paskui išdžiovinti. Tegu tie tripsai sėdi sau žiedynuose, reikėjo tokiu atveju nulaužti žiedynus. Tripsų nesunaikinsit suvisam, kaip ir amarų. Jų bus ir kitąmet. O jurginai kuo kalti? Gumbai liks sveiki, tegu žydi. Neturiu kompiuterio kaime, nespėjau atrašyt anksčiau. Taip viską raunant galima likti ir be gėlių ir be daržovių :-)

Tai va,kad skubejau "gelbeti".Kiek skaiciau vakar-neradau kaip geriau elgtis.Tai siandien ir nupjoviau visus beveik iki saknu.Jau vat katik paskaiciau senoje temoje,kad negerai padariau-nebeuzaugs gumbai. doh.gif verysad.gif
Sakot jurginu gumbai liks sveiki?Juk kardeliu gumbus pazeidzia.O jurginu gumbu tikrai nepazeis?Nes ziedu zydinciu jau nebera,iskart vysta net nesusiformave.Acidanteros irgi pazeistos,nors taip toli nuo kardeliu ir kitu augalu.Net rugstynes nuvarytos,bet del ju dar nesupratau-gal kazkas kitas per 3d.taip nuvare.
Bet tai net prie kardeliu saknu pazeisti stiebai-pajuode,o atlupus matosi tripsai. doh.gif
Dalis kardeliu net neuzaugo,nudziuvo anksciau dar,bet neatkreipiau demesio,maniau gal kurmiai iskniso,pazeide saknis ir nudziuvo,o cia ko gero ir buvo tu tripsu pradzia. doh.gif Ir is kur jie. doh.gif

Aciu jums uz pagalba!O tai per ziema susals tie tripsai zemeje?Ar kitamet vel ju tiketis?
Bet tai zinokit siaubinga doh.gif Jau keleta savaiciu vis pastebedavau apvytusiu kardeliu,bet dabar doh.gif .Pries 3d.buvau sode-viskas normaliai atrode.O siandien neatpazistamai viskas "suesta " doh.gif O juk lijo,ne sausa buvo.
Atsakyti
QUOTE(sivita @ 2013 08 24, 21:24)

QUOTE(Liutukeee @ 2013 08 24, 22:44)
Aciu jums uz pagalba!O tai per ziema susals tie tripsai zemeje?Ar kitamet vel ju tiketis?

jūs prašot patarimo, bet neįsiskaitot, ką žmonės pataria. Nusiraminkit ir atidžiai perskaitykit postus... 4u.gif
Aš kažkaip labai abejoju, ar ten pas jus tikrai tripsai. Būtų gerai foto pamatyti... rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(rytorasa @ 2013 08 25, 07:48)
jūs prašot patarimo, bet neįsiskaitot, ką žmonės pataria. Nusiraminkit ir atidžiai perskaitykit postus... 4u.gif
Aš kažkaip labai abejoju, ar ten pas jus tikrai tripsai. Būtų gerai foto pamatyti...  rolleyes.gif

Tą patį norėjau ir aš parašyt. Gal kokios ligos užpuolė. Reiktų google'j paieškoti ligų aprašymų. Tikėtina, kad gali būti rauplės. O kaip suprasti: pažeisti gumbeliai? Ar sveiki pasodinti, be išorinių lukštelių? Tikrai foto (ir iš arti) pagelbėtų.
Atsakyti
QUOTE(rytorasa @ 2013 08 25, 08:48)
Aš kažkaip labai abejoju, ar ten pas jus tikrai tripsai. Būtų gerai foto pamatyti...  rolleyes.gif

Na as suprantu,kad gali likti tripsu svoguneliuose ir t.t.
Bet norejau paklaust ar tripsai per ziema susala zemeje(sode).Skaiciau jog reikia kardeliu gumbus po mirkymo insekticide ir isdziovinimo det i saldytuva,kad like tripsai susaltu.O kitur raso,kad jie ziema issala tik per 3men.jei pastoviai buna -10 laipsniu temperatura.Tai ir idomu pasidare-kaip praktikoje.

Na ten tikrai tripsai.Bijau,kad fotoaparatas nepritrauks taip gerai tu tripsu,juk jie gal 2mm.O lervos dar mazesnis.Lervos rusvos,patys tripsai juodi.Pagal foto internete tikrai jie.

Bandysiu nufotkint kai nuvaziuosiu i soda.Tik nezinau kada vaziuosiu.

Dekui uz cisa info!et kartais kuo daugiau skaitau-tuo labiau neaisku,nes info buna skirtinga.
Papildyta:
QUOTE(sivita @ 2013 08 25, 10:32)
Tą patį norėjau ir aš parašyt. Gal kokios ligos užpuolė. Reiktų google'j paieškoti ligų aprašymų. Tikėtina, kad gali būti rauplės. O kaip suprasti: pažeisti gumbeliai? Ar sveiki pasodinti, be išorinių lukštelių? Tikrai foto (ir iš arti) pagelbėtų.

Pazeisti gumbeliai tu ,kurie visiskai nurudavo.As tokius isroviau-tai ju saknu beveik nerasta.gumbelis mazas,o po naujo(ne pernykscio,jo nenagrinejau)gumbelio luksteliais radau tripsu.
Paskaitysiu ir apie rauples,aciu.

Del foto bandysiu nufotkint.
Atsakyti
Jei Jūs tikrai auginate, kaip rašėte, kelis šimtus kardelių, tai prieš nusprendžiant auginti tokį kiekį, reikia iš karto pasidomėti auginimo subtilybėmis. Kardelius profilaktiškai reikia purkšti insekticidais ir fungicidais, tada tokių problemų nebūna. Todėl aš ir atsisakau jų auginimo, nes per daug priežiūros, neturiu tiek laiko rolleyes.gif
Atsakyti