Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 9

QUOTE(madwifi @ 2011 09 16, 19:03)
tai kad tuose linkuose, kur Viliene pirmam poste imete, yra net keletas linku su rusiu irengimo pavyzdziais...

... nes Evoy buvo rūsio fanatas biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 09 16, 16:55)
ne teisingai mane supratote. Pvz., plokštuminiai pamatai brangiau už gręžtinius, tačiau ar dėl sutaupytos šilumos plokštuminiai vertesni? Juk ir gerai apšiltinti gręžtiniai šilumą praras tik per polius.


Tai kad drystu paprieštarauti. Savo namo projektą buvau pateikęs "legalet" ir įprastus gręžtinius ir polinius pamatus gaminančioms bendrovėms. Panašios šiluminės varžos pamatai pas "legalet" gaunasi netgi pigesni. Turiu oficialius komercinius pasiūlymus tikrai ne vienos ir ne dviejų firmų. Kainų nepateikinėsiu, bet tikrai "legalet" kaina, kuri iš pradžių mane išgąsdino, kaip labai didelė, galiausiai pasirodė viena mažiausių. Net ir brigadininkai nesugebėjo pigesnių gręžtinių pamatų kainų išlaužti.

Abejų pamatų atveju reikalinga betonuoti grindis. Plokštės atveju šiek tiek daugiau reikia betono ir armatūros į plokštę, gręžtinių pamatų atveju roostverkas sunaudoja dar net daugiau to betono ir armatūros nei susitaupo ant grindų, plius dar ir poliai dar papildomai ir labai nemažai kainuoja. Šiltalo abejais atvejais reikia panašiai, o mano atveju tai apie pusė pamatų kainos.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 09 16, 18:48)
Tai kad drystu paprieštarauti. Savo namo projektą buvau pateikęs "legalet" ir įprastus gręžtinius ir polinius pamatus gaminančioms bendrovėms. Panašios šiluminės varžos pamatai pas "legalet" gaunasi netgi pigesni. Turiu oficialius komercinius pasiūlymus tikrai ne vienos ir ne dviejų firmų. Kainų nepateikinėsiu, bet tikrai "legalet" kaina, kuri iš pradžių mane išgąsdino, kaip labai didelė, galiausiai pasirodė viena mažiausių. Net ir brigadininkai nesugebėjo pigesnių gręžtinių pamatų kainų išlaužti.

Abejų pamatų atveju reikalinga betonuoti grindis. Plokštės atveju šiek tiek daugiau reikia betono ir armatūros į plokštę, gręžtinių pamatų atveju roostverkas sunaudoja dar net daugiau to betono ir armatūros nei susitaupo ant grindų, plius dar ir poliai dar papildomai ir labai nemažai kainuoja. Šiltalo abejais atvejais reikia panašiai, o mano atveju tai apie pusė pamatų kainos.


Tai gal galima pasakyti tokius dalykus: pamatų plotą ant žemės ir galutines kainas - Legalet ir gręžtinių. Baisiai smalsu.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 09 16, 17:59)
Man atrodo, kad rusys nedera šiltam namui. Jį aišku galima daryti, tačiau jis stipriai didina namo statybos kainas. Mano galva, daug labiau apsimoka namo plotą didinti virš žemės - pigiau ir paprasčiau.

Beje, kiek žiūrėjau vokišką puslapį apie PN, tai su rūsiu buvo vos keli namai iš kelių tūkstančių. Be to rusys turėtų būti atskirai nuo namo. Tokius rūsius darydavo ankčiau: rusys sau, namas sau. Aišku reikia didelio sklypo ir kaime gyventi, bet jai namą statai mieste, tai rusui - ne.


Kai dariau namo projektą, lygiai taip pat mąsčiau, bet kai dabar susiduriu su gręžtinių pamatų kainomis, pradedu mąstyti, kad vis tik EVOY buvo teisus. Juostiniai pamatai, pats tas rūsiui, ne taip jau ir brangesni už polinius, o gauto papildomo ploto gauni labai daug. Aš dabar suprojektavau mažus sandėliukus antžeminiuose aukštuose, be sandėliavimui skirtų patalpų nei pro kur, rūsio atveju visus sandėlius galima išgrūsti po žeme. Žinok tikrai permąstyčiau iš naujo rūsio klausimą, jei daryčiau naują projektą. Beje, net ir legalet pamatams sakė bus reikalingi grunto tyrimai. Pasidaryk juos prieš eidamas pas architektą. Tikrai bus daug kas aiškiau, pav. gruntinio vandens lygis.

Iš šiuose forumuose pasireiškusių žmonių EVOY tikrai vienas iš geriausiai šį reikalą išmanančių, o jis buvo už PN su rūsiu.
Papildyta:
QUOTE(New Mantas @ 2011 09 16, 18:14)
Mano supratimu tai čia ne vieta išdėstyti kaip pigiausiai pastatyti pasyvų namą.


"Pigus" čia mano manymu nelabai teisingai pavartotas žodis. Čia labiau tiktų kainos/gaunamo rezultato santykis. Kalba eina apie investicijų į pastato davedinėjimo į PN atsiperkamumą. Nors aš į apsimokėjimo svarstykles dar įtraukiu "kaban" akcentuotą idėjinį svarmenį, bei PN namo komfortą, kai nereikia baimintis, šaltos žiemos metu kelioms paroms palikus namą, čia kas vakarą nereikia malkučių užmetinėti.
Atsakyti
gal kas zino kur galima rasti lietuvoje http://www.knauf-per...kte/tectem.html
ir kiek tai kainuoja? blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kisinka: 16 rugsėjo 2011 - 19:40
QUOTE(cibulis @ 2011 09 16, 18:34)
Mano surinkta informacija tokia:


idėjų, ne būtinai teisingų, kratinys

1. sklypas - įvažiavimas iš šiaurės, kad namo terasa - būtų rytų/pietų/vakarų pusėje.

Iš principo teisinga, nors čia dar architektas turėtų tarti savo žodį.


2. Namas - be garažo, be rūsio, dvišlaičiu stogo. Namo apačia - kvadratas. Kuo primityviau, tuo geriau.


Papildomi priestatai pristatyti prie sienos tai tarsi papildomas apšiltinimo sluoksnis tai sienai. Taigi iš principo šį punktą laikyčiau neteisingu. Problemos tiktai šalčio tiltelių išvengimo klausime, bet atidžiau į šį klausimą pažiūrėjus, garažas bus tik pliusas, o ne minusas.

Dvišlaitis stogas turės didesnį plotą, taigi bus didesni nuostoliai, taigi kaip tik teisingesnis sprendimas būtų iš vis plokščias stogas.


3. Šiltos patalpos - pietuose, šaltos - šiaurėje.


Toks vidaus išplanavimas būtų teisingiausias.


4. Architektūroje būtina panaudoti saulės architektūros principus.


Kategoriškai išbraukčiau žodį "būtina". Nieko nėra būtina, o ir dėl saulės, kaip šildymo technologijos naudingumo lyginant su kitomis šildymo technologijomis ankstesnėse temose vyko atkaklūs ginčiai ir bendros nuomonės prieita nebuvo.

Jei čia turima omenyje saulės energija paimama ne specialių prietaisų, tokių kaip saulės kolektoriai ar saulės elementai pagalba, o architektūriniais saulės namo sprendimais, tai aš iš vis siūlyčiau į tai pažiūrėti iš naujo ženkliai kritiškesniu žvilgsniu.


5. Pamatai: tik pamatinė plokštė arba gręžtiniai.


keliai postais aukščiau paneigiau šią nuomonę. Tikrai ne tik. Ir poliniai šiuo atveju sakyčiau netgi mažiau šilti, nei gerai apšiltinti juostiniai.


6. Sienos - EPS blokeliai arba gamykloje surinktas skydas;


Geras pasirinkimas, bet jis tikrai platesnis.


7. Langai - tik tie, kurių U - 0,8. Lietuvos atveju - tik Doleta arba Megrame. Stoglangiai itin pageidautini, tačiau tik pietinėje pusėje. Šiaurinėje jų geriau vengti.



Šiluminė langų varža tikrai tokia rekomenduotina, bet Lietuvoje tikrai ne tik šios dvi paminėtos įmonės tokius siūlo. Aš pavyzdžiui nusižiūrėjęs esu REHAU GENEO profilio langus. Vien langais iš šio profilio prekiauja ženkliai didesnis įmonių kiekis, beje, Megrame kaip suprantu siūlo savo gamybos profilius, kas yra pliusas prijaučiantiems Lietuviškiems produktams.

Tarp kitko, reikia atskirti langus ir stiklo paketus. Langai visuomet bus šaltesni už stiklo paketus, tad tikri PN fanai stato stiklo paketus tiesiai į namo sienas be jokių profilių. Taip gaunasi ir šilčiau ir pigiau. Nors reikia atkreipti dėmesį į sunkesnį tokių langų pakeitimą jiems sudužus.
Stoglangiai iš vis yra labai nepageidautini. Pirmiausiai dėl to, kad tai šalčiausios atitvaros, kurių tikrai nerekomenduočiau statyti į labiausiai termiškai apkrautą namo vietą, antras dalykas, labai svarbu teisingai šešėliuoti į pietų pusę nukreiptus langus. Turint omenyje, kad PN ar A++ namas labai gerai išsaugo visą sukauptą šilumą, tai net ir mažiausi jos kiekiai patekę pro nešešėliuotus langus labai greitai iš gyvenamų patalpų namus pavers pirtimi.


8. Sienų apdaila - tinkas, stogas - čerpės. Lengai parasti, jokiu būdu ne kampiniai.



Nesupratau, kokias čia rekomendacijas pateikėte, šilto namo, ar kaip galima pigiausiai pasistatyti namą? Jei kaip pigiausiai pasistatyti namą, tai taip, sienų apdaila - tinkas, jei kaip galima šiltesnį namą, tai sienų apdaila - kokios tiktai nori, jokių apribojimų. Čerpės, absoliučiai blogas termoizoliatorius ir dar brangi stogo danga, jos čia nei pro vienus vartus netelpa.
Kampiniai langai - šilumos tiltelis, sutinku, tokių reikia vengti.


9. Rekupracija - sistema patikimai veikianti tik žemomis temperatūromis. Šiuo atveju Amalva (bėda tik, kad kvapus sumaišo), nes Alasca bijo žemų temperatūrų.


Yra ženkliai daugiau rekuperacinės įrangos gamintojų. Taip pat ir įvairių technologijų. Čia atskira tema, dėl jos nesiplėsiu, trumpai tik pasakysiu, kad šis teiginys neteisingas.


10. Šildymas - jokiu būdu ne vien elektra. O koks - negaliu pasakyti. Idealu būtų ŠS, bet brangu. Lieka granulės. Arba malkos su didele akumuliacija ir saulės kolektoriais.


Kodėl gi ne vien elektra? Jums gal pateikti "Statyk" žurnale pateiktus specialistų skaičiavimus? Ten "standartui" buvo skaičiuota šildymo įrangos įrengimo kaina ir ekspluatacijos įkainiai ir buvo prieita išvados, kad elektra šildytis nėra brangiausia. Akcentuoju tai, kad skaičiuojama buvo standartui, PN ar A++ name elektrinis šildymas žiūrėtis turėtų dar patraukliau. Net jei ir nebus pats pigiausias PN šildymo būdas, tai tikrai bus vienas iš pigiausių, beje, dėl galimybės labai tiksliai dozuoti išskiriamos energijos kiekį, šis šildymo būdas yra ir vienas patraukliausių, kai kalba eina apie PN ar A++ namą.


11. Būtinas apsauginės žaliuzės, kad būtų galima pasislėpti nuo saulės vasarą.


Būtina pietų pusėje esančius langus paslėpti šešėlyje. Visai nesvarbu kokiu būdu jūs tai padarysite. Beje, mano nuomone, nuo saulės slėptis žaliuzių pagalba yra pats kvailiausias sumanymas. Negi jūs skaisčią vasaros dieną norite sėdėti namuose prie dirbtinio apšvietimo? Taip, apsauginės žaliuzės yra geras dalykas ir net labai tinkantis PN ar A++, bet labai neteisingas požiūris, kad jomis galima gintis nuo saulės šilumos, o tuo pačiu ir šviesos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 16 rugsėjo 2011 - 20:05
QUOTE(mintas @ 2011 09 16, 18:48)
Tai kad drystu paprieštarauti. Savo namo projektą buvau pateikęs "legalet" ir įprastus gręžtinius ir polinius pamatus gaminančioms bendrovėms. Panašios šiluminės varžos pamatai pas "legalet" gaunasi netgi pigesni. Turiu oficialius komercinius pasiūlymus tikrai ne vienos ir ne dviejų firmų. Kainų nepateikinėsiu, bet tikrai "legalet" kaina, kuri iš pradžių mane išgąsdino, kaip labai didelė, galiausiai pasirodė viena mažiausių. Net ir brigadininkai nesugebėjo pigesnių gręžtinių pamatų kainų išlaužti.

Jei neklystu mažiausia du forumo dalyviai buvo pateikę Legalet kainas ir jos buvo dvigubai didesnės nei po to padarė brigada. Vidutiniam, ale Vilienės namui Lagalet pasiūlyta kaina apie 60 000 lt. Jeigu ištikro įvyko stebuklas ir Legalet pasiūlė dvigubai mažesnę kainą arba neatsirado brigados kuri už tiek padarytų gręžtinius tai šią naujieną reikėtų paskelbti visam pasauliui. Abejoju ar atsiras daug tikinčių jei nepaskelbsite nors mažiausių įrodymų. Bet neabejoju, kad po tokių pareiškimų kyla daugybė bereikalingų ginčų. Dar kartelį visų mūsų labui paprašysiu pateikiant informaciją nors minimaliai ją pagrįsti skaičiais, nuorodomis ar pirminiais šaltiniais, ypač tokią stebinančią. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 09 16, 19:52)


1. Papildomi priestatai pristatyti prie sienos tai tarsi papildomas apšiltinimo sluoksnis tai sienai. Taigi iš principo šį punktą laikyčiau neteisingu. Problemos tiktai šalčio tiltelių išvengimo klausime, bet atidžiau į šį klausimą pažiūrėjus, garažas bus tik pliusas, o ne minusas.

2. keliai postais aukščiau paneigiau šią nuomonę. Tikrai ne tik. Ir poliniai šiuo atveju sakyčiau netgi mažiau šilti, nei gerai apšiltinti juostiniai.



Ar jūs ruošiatės sieną tarp namo ir garažo papildomai šiltini iš garažo pusės? Aš tai nemačiau, kad kas taip darytų Lietuvoje, kai kalbama apie mums įprastą blokelių statybą. Žinoma, jei sienas iš EPS blokelių, tuomet jos šiltinti nereikės, bet priešingu atveju kalbate nesąmone.

Dėl pamatų - nieko nepaneigėte. Jokių skaičių. Tik pasakymas - aš žinau, turiu skaičius, bet nerodysiu.

P.S. Ar jūs diskutuojate taip, kaip Vilienė. Viename poste jis varė ant Baltijos polistireno, kad tie EPS blogus blokelius jam įkišo: trūko lenkiškų, tai ėme pigius vietinius, kurie atsieit šūdų šūdas.

Kuomet Baltijos Polistireno atstovas išsakė viską kaip buvo (kad ties EPS blokeliai buvo bandomieji, nekondiciniai, parduoti ženkliai pigiau ir apie visą tai buvo pirkėjui žinoma), Vilienė pabrukęs uodegą daugiau nieko neatsakė.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 09 16, 19:54)
Jei neklystu mažiausia du forumo dalyviai buvo pateikę Legalet kainas ir jos buvo dvigubai didesnės nei po to padarė brigada. Vidutiniam, ale Vilienės namui Lagalet pasiūlyta kaina apie 60 000 lt. Jeigu ištikro įvyko stebuklas ir Legalet pasiūlė dvigubai mažesnę kainą arba neatsirado brigados kuri už tiek padarytų gręžtinius tai šią naujieną reikėtų paskelbti visam pasauliui. Abejoju ar atsiras daug tikinčių jei nepaskelbsite nors mažiausių įrodymų. Bet neabejoju, kad po tokių pareiškimų kyla daugybė bereikalingų ginčų. Dar kartelį visų mūsų labui paprašysiu pateikiant informaciją nors minimaliai ją pagrįsti skaičiais, nuorodomis ar pirminiais šaltiniais,  ypač tokią stebinančią.  4u.gif


Noriu atkreipti dėmesį, kad jūs iškreipėt mano žinutėje pateiktus faktus, atitinkamai išvados gavosi neteisingos. Dėl plokštės, kreipiausi tik į vieną firmą - "Legalet", visos kitos kainos buvo gręžtinių ar polinių pamatų. Tai vat, net brigados nesugebėjo pasiūlyti geresnės gręžtinių pamatų, su panašiu apšiltinimo sluoksniu kainos nei pasiūlė firmą plokštės kainą.

Nežinau nei vienos kitos Lietuvoje firmos, kuria galėčiau pasitikėti leisdamas suprojektuoti plokščiuosius pamatus, todėl dėl šio tipo pamatų įrengimo kreipiausi tik į vieną firmą, atitinkamai ir nei viena brigada nebuvo užklausta dėl plokščiųjų pamatų įrengimo.

Matot "DEU", kai neteisingai perskaitot vieną žodį, paskui grandinine reakciją prieinate prie netikėčiausių išvadų.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 09 16, 21:17)
Noriu atkreipti dėmesį, kad jūs iškreipėt mano žinutėje pateiktus faktus, atitinkamai išvados gavosi neteisingos. Dėl plokštės, kreipiausi tik į vieną firmą - "Legalet", visos kitos kainos buvo gręžtinių ar polinių pamatų. Tai vat, net brigados nesugebėjo pasiūlyti geresnės gręžtinių pamatų, su panašiu apšiltinimo sluoksniu kainos nei pasiūlė firmą plokštės kainą.

Nežinau nei vienos kitos Lietuvoje firmos, kuria galėčiau pasitikėti leisdamas suprojektuoti plokščiuosius pamatus, todėl dėl šio tipo pamatų įrengimo kreipiausi tik į vieną firmą, atitinkamai ir nei viena brigada nebuvo užklausta dėl plokščiųjų pamatų įrengimo.

Matot "DEU", kai neteisingai perskaitot vieną žodį, paskui grandinine reakciją prieinate prie netikėčiausių išvadų.

kodėl legalet tiksliau kėlmiškės statyba patikima o pvz a-z statyba ne
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo narvid: 16 rugsėjo 2011 - 20:21
QUOTE(cibulis @ 2011 09 16, 20:09)
Ar jūs ruošiatės sieną tarp namo ir garažo papildomai šiltini iš garažo pusės? Aš tai nemačiau, kad kas taip darytų Lietuvoje, kai kalbama apie mums įprastą blokelių statybą. Žinoma, jei sienas iš EPS blokelių, tuomet jos šiltinti nereikės, bet priešingu atveju kalbate nesąmone.


Kai kalba eina apie PN ar A++ namą, standartinis mąstymas, kuriuo vadovaujamasi statant "standart" netinka. Taip, sieną su garažu reikia apšiltinti, ir ne tik apšiltinti. Garažą su namo siena reikia sujungti taip, kad būtų išvengta šalčio tiltelių.

QUOTE
Dėl pamatų - nieko nepaneigėte. Jokių skaičių. Tik pasakymas - aš žinau, turiu skaičius, bet nerodysiu.


Iš esmės, dviejų susitariančių šalių santykiai yra paslaptis, kol su jų atskleidimu nesutiko abi susitariančios šalys. Tai čia vienas dalykas, antras dalykas, kai jūs pradėsit statybas, pats pamatysit, kad nelabai norisi skelbti savo gabumų numušinėti kainas. Statybų dar nebaigiau, maža ką, gal būsimas pardavėjas dabar skaito šį postą, ar realu bus iš jo gauti gerą kainą, jei jis žinos, kad ta kaina vėliau bus paplatinta internete? Beje, koks tamstelės atlyginimas wink.gif ?


Papildyta:
QUOTE(narvid @ 2011 09 16, 20:20)
kodėl legalet tiksliau kėlmiškės statyba patikima o pvz a-z statyba ne


Aš nesakiau, kad patikima ar nepatikima, aš nesu statybų firmų žinovas. Aš minėjau "aš pasitikiu" arba "aš nepasitikiu". Dėl "legalet" tai būtent šios firmos pamatai buvo sumontuoti viename iš "veikmės" statomų antro etapo pasyvių namų.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 09 16, 20:33)

Garažą su namo siena reikia sujungti taip, kad būtų išvengta šalčio tiltelių.



Pirma pamokslas, kad negalima kainų skelbti, o po to klausimas į kaktą - koks atlyginimas. Aš pensininkas - jau nebedirbu.

Dėl sienos jūs nuėjot į lankas. Norint teisingai apšiltinti vidinę mūrinę sieną (pvz., tarp namo ir garažo) yra mūrijamos dvi sienos, į kurių tarpą dedamas apšiltinimo sluoksnis. Arba reikia rinktis ICF blokelius arba skydinę statybą.

Priešingu atveju garažas bus ne papildoma šilumos siena, o tik šalčio nuostolis.
Atsakyti