QUOTE(*Star* @ 2011 11 25, 12:38)
tai norit pasakyt neverst sienučių ir pečiaus mums namuos
gal palikt kaip dekorą? Bet kad pečius daug vietos virtuvėj užima.... Hmmmm... gal tada kokias lentynas reikt susimeistravoti...
Aš tai židinio norėčiau. Bet kaip sakot, gal jis nelabai į temą?
O gal išeitų tam pečiui įstatyt dureles su stiklu, ar padidint pakurą biski? Nes tik kaip dekorą palikt tokį gerą daiktą man tai būtų gaila
Židinys man tai nelabai..
QUOTE(trr @ 2011 11 25, 12:49)
prašom paaiškinti kas visa tai yra, kad kita kart žinočiau.
koptūras tai spėju tas "stogelis"?
Langedoko kasulė
nors gal čia ne į temą, tradicinis prancūzų kaimiškas patiekalas. Nu tikrai sudėtingokas, bent jau man, bet labai skanus. Gal kaip koks šiupinys, gaminamas orkaitėj moliniam inde. Keletas nuorodų su aprašymais ir receptu, jei kam bus įdomu:
http://www.clifforda.../recipe_id/893/
http://www.nytimes.c...f...=all&src=pm
http://www.routedescassoulets.com/
nors gal visoki senoviniai tradiciniai receptai, tik lietuviški, galima sakyti, visai prisidėtų prie lietuviškų namų jaukumo kūrimo..?
koptūras tai tas stogelis. Ležakas tai palėpėje, ant lentos, iš plytų sumūrytas horizontalus "kaminas". tiksliau, net ne kaminas, o kanalas dūmams nuvest iki jau statmenai sumūryto kamino. Nes kaminus darydavo per patį kraigo viršų, o pečiai dažnai kur nors šone troboje būdavo, ne per centrą. Tai tas ležakas kaip kokia rankovė tarp pečiaus ir kamino būdavo. Beveik visur kaimo trobose taip ir darydavo, tik va labai jau tokia "konstrukcija" nesaugi. Kai ardėm savo pečių ir ležaką, tai radom kad jis net nebuvo iš plytų mūrytas- tiesiog lentos, apteptos moliu iš vidaus
ir vietomis jau suanglėję net
QUOTE(Crazy Daisy @ 2011 11 25, 17:01)
Zebenkstiejka - svarstau ir as dėl kuknios virtuvėje, bet daug vietos užimtų
Čia labai priklauso kokią dėti tą viršutinę metalo plokštę. Jų būna pirkti ir "dviviečių" (na ten tos rinkės yra, ant kurių puodą statyti), ir vienviečių. Dar priklauso, ar dėti orkaitę, jei dėti tai kur ir kaip. Pas mus priekinė plokštuma kuknios yra 120 cm. ilgio. Jei nedaryt orkaitės išviso, (tik pakura ir virš jos "rinkės" vienam puodui), gerokai trumpesnė gautūsi. Viską galima padaryti, jei tik meistras talkovas
mes toli ieškojom.. galėsiu rekomenduoti jei kam reiks, jis iš Ukmergės tiesa.
Iš mano patirties, kuom gerai "kuknia": Atvažiavus į šaltą trobą žiemą, jei pečius stačiamalkis, kol įšils patalpa, ilgai užtruks. O tas visas metalinis kuknios viršus greit įšyla, ir gaunasi kaip "buržuikė", dar ventiliatorių pasistatom ir tą karštą orą virš pečiaus po kambarį paskirstom, ir šilta būna už pusvalandžio kažkur. Minusai: stačiamalkis visada geriau "laikys" šilumą nei pečius su kuknia. Vasarą maisto gaminimas taps tikra pirtimi.. reiks lauko virtuvėlės arba alternatyvios elektrinės/dujinės plytelės.