Įkraunama...
Įkraunama...

Duonelės kepėjos renkasi čia

QUOTE(Skarota Egle @ 2012 01 25, 01:11)

o dabar as dar klausiu kepejeliu, tikriausiai bus baisiai kvailas klausimas, bet nepykit jis man iskilo ir manau tik cia rasiu i ji atsakyma  4u.gif
kuo skiriasi ruginis ir kvietinis raugas? ar rugini rauga galima naudoti kepant duona su kvietiniais miltais ar jis naudojamas tik duoneles receptams kur ieina ruginiai miltai?  g.gif  4u.gif



skiriasi miltai iš kurių jis padarytas.
Raugo funkcija iškelti tešlą, tai darys abu (jei geri), nepriklausomai nuo to iš kokių miltų kepsite.
Tiesiog ruginis raugas yra mažiau kaprizingas, su juo paprasčiau.
O iš jo ir kvietinį galima labai greit pasidaryt, na ne šimtaprocentinį, bet arti to.
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2012 01 25, 09:00)
skiriasi miltai iš kurių jis padarytas.
Raugo funkcija iškelti tešlą, tai darys abu (jei geri), nepriklausomai nuo to iš kokių miltų kepsite.
Tiesiog ruginis raugas yra mažiau kaprizingas, su juo paprasčiau.
O iš jo ir kvietinį galima labai greit pasidaryt, na ne šimtaprocentinį, bet arti to.


labas rytas,

Papasakokit prasau kaip kvietini is ruginiu pasidaryt? O gal nuoroda yra kokia?
4u.gif
Atsakyti
QUOTE(chica @ 2012 01 25, 02:04)
Sveiki,

tikiuosi jusu pagalbos, turiu keletą klausimų. Kiekvieną diena jų daugėja, su lig kikevienu naujai iškeptu kepaliuku.
1. Kada būna raugas perruges?
2. Kepiau duoną maždaug tokiomis proporcijomis: 200g raugo, 1 kg miltu (ruginiai+kvietiniai) + 800gr vandens. Per 3 val iškilo dvigubai, bet kepant vidurys sumego, kodėl?
3. Kokių proporcijų (miltų ir vandens )reikia laikytis, kad formuoti kepaliuka, o ne formoje kepti?
4. Ką priduoda raugo kiekis duonai? Vienur 3šaukštai, kitur recepte 200gr.
5. Ką suteikia 12val rauginimas ir 3val rauginimas? Aš skirtumo nelabai pajutau..
6. Kodėl sakoma, kad 3 dienų raugas dar nesubrendęs? Ką reiškia subrendęs raugas? O jei aš laikysiu 6dienas?
7. Koks skirtumas tarp raugo ir pagranduko? Duonos skoniui, kilimui ir panašiai.

Dar turiu begales klausimu!! Ieškau atsakymų, bet dar ne į visus radau, jei padėtumete atsakyti, būčiau labai dėkinga.
Auginu raugą, turiu pagranduką šaldytuve , maišau, darau, suvalgom, išmetu - ekperimentuoju.
Nemegstu virtuvės, nemegstu valgyti daryti, bet duonos kepimas... chm.. kažkas čia magiško-užkabina iki širdies gelmių smile.gif

Sveika,
pabandysiu atsakyti į rūpimus klausimus.
1. Teisingai naudojamas raugas gali perrūgti gal po 3-4 metų. Tiesa, raugas perrūgs, jei jį išimsite iš šaldytuvo ir kambario temperatūroje laikysite nepamaitintą porą dienų.
2.Tokioms proporcijoms raugo aiškiai per mažai. Reikėjo apie 400gr raugo. Pagal mane miltų ir vandens santykis neteisingas.
3. Jeigu grubiai imant, galiu pasakyti, kad vandens ir miltų santykis turi būti maždaug pusė vandens ir viena dalis miltų. Bet čia labai grubiai. Geriausia pradžioje pasinaudoti jau išbandytais receptais, kur nurodomas tikslus proporcijų santykis.
4. Raugas iškelia tešlą, priduoda duonai minkštumą, ir duonos skonį. O raugo turi būti apie 30% nuo visų naudojamų miltų.
5.nelabai supratau klausimo. Paprastai 12 val. pradinis(starteris) raugas rūgsta, kai yra pamaitintas, o apie 3val. yra kildinami jau suminkyti ir suformuoti kepalai duonos. Kitokio paaiškinimo aš neturiu, bet gal ne taip supratau klausimą.
6. Raugas bręsta 4 dienas, penktą jau galima kepti. Tik jis dar būna labai šviežias. O pilnai subrendęs raugas būna, kai jį naudosite apie 15-20dienų, t.y. iš pamaitinto raugo atsidėsite porą šaukštų indelyje ir laikysite šaldytuve kitam maitinimui.
7. Pagrandukas yra suminkytos tešlos atgnybtas gabalėlis( saujos dydžio), kuris paskui naudojamas minkant tešlą kitam kepimui. Bet duonos kepimui, tas būdas man nėra priimtinas, nes raugas yra raugas (kurį sudaro tik vanduo ir miltai), o pagrandukas jau gaunasi su visais priedais , kuriuos dedame į duoną.
P.S. Jeigu jūs kepate duoną pagal receptus, kurie kartais būna ant įvairių miltų pokelių arba tokiais receptais, kuriais pasiekiamas rezultatas be kokybės, tai, deja, mano atsakymai jums bus nepriimtini.
Atsakyti
QUOTE(Liutuke! @ 2012 01 25, 09:25)
labas rytas,

Papasakokit prasau kaip kvietini is ruginiu pasidaryt? O  gal nuoroda yra kokia?
4u.gif


tiesiog šaukštą turimo raugo pamaitinat kvietiniais miltais ir turėsit iš principo kvietinį raugą 4u.gif
Atsakyti
Sveikos kepėjėlės,
Susiruošiau ir aš duonos išsikept, tik, kad niekur salyklo nerandu. Kaip manot, bus gerai ir be jo, ar labai kas nors nesigaus, jei jo neįdėsiu?
Atsakyti
QUOTE(@usr@ @ 2012 01 25, 13:03)
Sveikos kepėjėlės,
Susiruošiau ir aš duonos išsikept, tik, kad niekur salyklo nerandu. Kaip manot, bus gerai ir be jo, ar labai kas nors nesigaus, jei jo neįdėsiu?

delona.lt salyklo turi, iš jų ir pirkau.
O šiaip salyklas pagrinde tamsesnę spalvą priduoda...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Alinva: 25 sausio 2012 - 13:28
QUOTE(keistuole @ 2012 01 25, 07:00)
skiriasi miltai iš kurių jis padarytas.
Raugo funkcija iškelti tešlą, tai darys abu (jei geri), nepriklausomai nuo to iš kokių miltų kepsite.
Tiesiog ruginis raugas yra mažiau kaprizingas, su juo paprasčiau.
O iš jo ir kvietinį galima labai greit pasidaryt, na ne šimtaprocentinį, bet arti to.



aciukas didelis 4u.gif , man ruginis raugas irgi rodos mieliau "suvaldomas"
Atsakyti
Pirma karta neisejo pasidaryti gero raugo ir duona gavosi kieta kaip plyta, tai po ilgos pertraukos vel susigundziau issikepti duonos smile.gif Nusprendziau daryti rauga taip kaip nurodyta Malsenos ruginiu miltu pakuoteje. Ar kas nors darete(atsiprasau jeigu kartojuosiu, bet kiek perskaiciau lyg nemaciau, kad butu kalbama apie si rauga). Nes pagal recepta ji reikia laikyti 72val ir kasdien tik pamaisyti, nereikia maitinti g.gif Kazin ar toks raugas pribrenda iki tinkamumo naudoti?
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2012 01 25, 08:00)
skiriasi miltai iš kurių jis padarytas.
Raugo funkcija iškelti tešlą, tai darys abu (jei geri), nepriklausomai nuo to iš kokių miltų kepsite.
Tiesiog ruginis raugas yra mažiau kaprizingas, su juo paprasčiau.
O iš jo ir kvietinį galima labai greit pasidaryt, na ne šimtaprocentinį, bet arti to.


Kvietinis švelnesnis šiek tiek. Aš tai į ruginį dėjau kvietinius vis, ir gavosi kvietinis.
Atsakyti
QUOTE(JusRuMa @ 2012 01 24, 11:04)
O gal Jums davė tikro sauso raugo (ne to, kuris duonai suteikia tik rūgštelės) ir kurį perka, pvz. Delonoj? Jei gerai pamenu, šios temos merginos yra džiovinusios naminį raugą - ant popieriaus plonai užtepa ir laukia kol sudžius. Tokio aš nesu turėjusi, bet, manau, kad tuomet pakanka šiek tiek užpilti šilto vandenuko ir jis pabus g.gif Pamaitinat ir ruošiat duonikę. Pabandykit savąjį raugą taip sudrėkinti ir užminkyti nedidelį kiekį tešlos. Kaip sakoma, nepabandęs nesužinosi. O geriausia pasidaryti savo - ne taip baisu, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio mirksiukas.gif



Papildyta:
QUOTE(nataliuncik @ 2012 01 24, 11:07)
gal ten išdžiovintas raugas  g.gif pabandykit ištirpint šiltame vandenuke ir pamaitint jei subujos, reiškia natūralus, jei ne-reiškia citrinų rūgštis su miltais atidrėkusi
naminis raugas skaitosi prie laukinių mielių, kaip yra natūralus bakterijos, bet jei nenorit su raugų, pabandykit su sodą.


nu kazkokia nesamone su raugu. Vakar ta sausa uzpiliau siltu vandeniu,istirpo,labai skaniai kvepejo. Paemiau dar pamaitinau ir padejau siltai (labai vonioj silta,ten ir palikau), ryte atsibudau ir prie raugo,koki padejau toki ir radau. Per pietus kelius burbuliukus radau,dabar paziurejau ju vel nera. Lauksiu kas bus rytoj. Jei tas pats ismesiu ir reikes paciai daryti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Alacka: 25 sausio 2012 - 16:19
QUOTE(Alinva @ 2012 01 25, 14:27)
delona.lt salyklo turi, iš jų ir pirkau.
O šiaip salyklas pagrinde tamsesnę spalvą priduoda...

Ačiū už info, iš karto ir nusipirkau, ryt bandysiu kept
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2012 01 25, 09:35)
Sveika,
pabandysiu atsakyti  į rūpimus klausimus.
1. Teisingai naudojamas raugas gali perrūgti gal po 3-4 metų. Tiesa, raugas perrūgs, jei jį išimsite iš šaldytuvo ir kambario temperatūroje laikysite nepamaitintą porą dienų.
2.Tokioms proporcijoms raugo aiškiai per mažai. Reikėjo apie 400gr raugo. Pagal mane miltų ir vandens santykis neteisingas.
3. Jeigu grubiai imant, galiu pasakyti, kad vandens ir miltų santykis turi būti maždaug pusė vandens ir viena dalis miltų. Bet čia labai grubiai. Geriausia pradžioje pasinaudoti jau išbandytais receptais, kur nurodomas tikslus proporcijų santykis.
4. Raugas iškelia tešlą, priduoda duonai minkštumą, ir duonos skonį. O raugo  turi būti apie 30% nuo visų naudojamų miltų.
5.nelabai supratau klausimo. Paprastai 12 val. pradinis(starteris) raugas rūgsta, kai yra pamaitintas, o apie 3val. yra kildinami jau suminkyti ir suformuoti kepalai duonos. Kitokio paaiškinimo aš neturiu, bet gal ne taip supratau klausimą.
6. Raugas bręsta 4 dienas, penktą jau galima kepti. Tik jis dar būna labai šviežias. O pilnai subrendęs raugas būna, kai jį naudosite apie 15-20dienų, t.y. iš pamaitinto raugo atsidėsite porą šaukštų indelyje ir laikysite šaldytuve kitam maitinimui.
7. Pagrandukas yra suminkytos tešlos atgnybtas gabalėlis( saujos dydžio), kuris paskui naudojamas minkant tešlą kitam kepimui. Bet duonos kepimui, tas būdas man nėra priimtinas, nes raugas yra raugas (kurį sudaro tik vanduo ir miltai), o pagrandukas jau gaunasi su visais priedais , kuriuos dedame į duoną.
P.S. Jeigu jūs kepate duoną pagal receptus, kurie kartais būna ant įvairių miltų pokelių arba tokiais receptais, kuriais pasiekiamas rezultatas be kokybės, tai, deja, mano atsakymai jums bus nepriimtini.


Aciu labai! 4u.gif bandau perprasti subtilybes... t.y. ne tik recepta, bet ka duoda laikas, vanduo, miltai ir raugas duonai.

Del teslos kildinimo:
Kartais buna receptu pvz sveikuoliu, kur sumaisai visus produktus ir palieki 12val. ir tada kepi.
Kitur būna, kad rauga pamaitini, palieki 12val, o tada sudedi likusius miltus ir kepaliuka kildini 3val. koks čia gaunasi skirtumas?

Dar klausimas dėl salyklo (šiandien atvežė). Aš pirkau Anglijoje, iš alaus darymo parduotuvės. Aš anksčiau nesu mačiusi salyklo. Pirkau ruginį, skaldytu grūdų.Užplikinau ir man jis kvepia kava ax.gif duonos dar nekepiau smile.gif kažkaip tikėjausi kito kvapo. Čia viskas gerai?

Atsiprašau už kvailus klausimus, jei ką.. 4u.gif
Atsakyti