QUOTE(chica @ 2012 01 25, 02:04)
Sveiki,
tikiuosi jusu pagalbos, turiu keletą klausimų. Kiekvieną diena jų daugėja, su lig kikevienu naujai iškeptu kepaliuku.
1. Kada būna raugas perruges?
2. Kepiau duoną maždaug tokiomis proporcijomis: 200g raugo, 1 kg miltu (ruginiai+kvietiniai) + 800gr vandens. Per 3 val iškilo dvigubai, bet kepant vidurys sumego, kodėl?
3. Kokių proporcijų (miltų ir vandens )reikia laikytis, kad formuoti kepaliuka, o ne formoje kepti?
4. Ką priduoda raugo kiekis duonai? Vienur 3šaukštai, kitur recepte 200gr.
5. Ką suteikia 12val rauginimas ir 3val rauginimas? Aš skirtumo nelabai pajutau..
6. Kodėl sakoma, kad 3 dienų raugas dar nesubrendęs? Ką reiškia subrendęs raugas? O jei aš laikysiu 6dienas?
7. Koks skirtumas tarp raugo ir pagranduko? Duonos skoniui, kilimui ir panašiai.
Dar turiu begales klausimu!! Ieškau atsakymų, bet dar ne į visus radau, jei padėtumete atsakyti, būčiau labai dėkinga.
Auginu raugą, turiu pagranduką šaldytuve , maišau, darau, suvalgom, išmetu - ekperimentuoju.
Nemegstu virtuvės, nemegstu valgyti daryti, bet duonos kepimas... chm.. kažkas čia magiško-užkabina iki širdies gelmių
Sveika,
pabandysiu atsakyti į rūpimus klausimus.
1. Teisingai naudojamas raugas gali perrūgti gal po 3-4 metų. Tiesa, raugas perrūgs, jei jį išimsite iš šaldytuvo ir kambario temperatūroje laikysite nepamaitintą porą dienų.
2.Tokioms proporcijoms raugo aiškiai per mažai. Reikėjo apie 400gr raugo. Pagal mane miltų ir vandens santykis neteisingas.
3. Jeigu grubiai imant, galiu pasakyti, kad vandens ir miltų santykis turi būti maždaug pusė vandens ir viena dalis miltų. Bet čia labai grubiai. Geriausia pradžioje pasinaudoti jau išbandytais receptais, kur nurodomas tikslus proporcijų santykis.
4. Raugas iškelia tešlą, priduoda duonai minkštumą, ir duonos skonį. O raugo turi būti apie 30% nuo visų naudojamų miltų.
5.nelabai supratau klausimo. Paprastai 12 val. pradinis(starteris) raugas rūgsta, kai yra pamaitintas, o apie 3val. yra kildinami jau suminkyti ir suformuoti kepalai duonos. Kitokio paaiškinimo aš neturiu, bet gal ne taip supratau klausimą.
6. Raugas bręsta 4 dienas, penktą jau galima kepti. Tik jis dar būna labai šviežias. O pilnai subrendęs raugas būna, kai jį naudosite apie 15-20dienų, t.y. iš pamaitinto raugo atsidėsite porą šaukštų indelyje ir laikysite šaldytuve kitam maitinimui.
7. Pagrandukas yra suminkytos tešlos atgnybtas gabalėlis( saujos dydžio), kuris paskui naudojamas minkant tešlą kitam kepimui. Bet duonos kepimui, tas būdas man nėra priimtinas, nes raugas yra raugas (kurį sudaro tik vanduo ir miltai), o pagrandukas jau gaunasi su visais priedais , kuriuos dedame į duoną.
P.S. Jeigu jūs kepate duoną pagal receptus, kurie kartais būna ant įvairių miltų pokelių arba tokiais receptais, kuriais pasiekiamas rezultatas be kokybės, tai, deja, mano atsakymai jums bus nepriimtini.