Įkraunama...
Įkraunama...

Ar dalyvauti laidotuvėse kartu su vaikais?

aš nuo mažens bijodavau eiti į laidotuves, labai bijodavau numirusių žmonių. Sulaukus 15metų mirė mama, ir vos parvežus karstą į namus, viena tetulė mane su jėga paėmė ir pradėjo tempti prie karsto, sakydama, eik prie mamytės. Man tai buvo toks šokas, kad klykdama, cydama išlekiau iš kambario. Iki šiol negaliu eiti į laidotuves, netgi tame kambaryje, kur buvo mama pašarvota man nejauku būti (mamą labai mylėjau) nors praėjo jau 15 metų. Dažnai visokie košmarai sapnuojasi.
Atsakyti
Sakyciau tam ateina savas laikas.
Atsakyti
Mus maziukus vesdavosi i laidotuves, ir mes savo vaikus vedames. Vaikai labai ramiai ir naturaliai priima mirti.
Pritariu Rūtos Mėtos pasisakymams. drinks_cheers.gif
Atsakyti
Kaip tik radau straipsniuka apie vaiku dalyvavima laidotuvese:
Dilema tevams: leisti ar ne vaikams dalyvauti laidotuvese?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Martute: 22 kovo 2012 - 15:24
QUOTE(Minėja @ 2012 03 20, 16:00)
Vaikai labai ramiai ir naturaliai priima mirti.

Greičiau sakyčiau - nesupranta kas vyksta.
Atsakyti
Netekau tevo budama 6 metuku verysad.gif . Puikiai prisimenu kaip ziurejau i visus susirinkusius ir raudojancius ir nesupratau, kas cia vyksta, kodel tetis guli ir nejuda... Ziauru...

Pritariu auksciau issakytai dianmos nuomonei - viskas turi buti savu laiku. Jei tik yra kas galetu priziureti vaikus, manau nebutina ju vestis i laidotuves... verysad.gif
Atsakyti
6 metu vaikas gali nesuprasti, kas vyksta, jeigu jam nepaaiskina, nes juk zinodamas negime. Bet jei toks dalykas kaip mirtis nebuvo tabu tema namuose, tai papasakojus vaikui kas bus per sermenis, laidotuves, kaip gali nesuprasti 6 metu amziaus g.gif

Tai kada tas "savas laikas"?
Atsakyti
QUOTE(ritat29 @ 2012 03 23, 21:47)
Netekau tevo budama 6 metuku  verysad.gif . Puikiai prisimenu kaip ziurejau i visus susirinkusius ir raudojancius ir nesupratau, kas cia vyksta, kodel tetis guli ir nejuda... Ziauru...

Pritariu auksciau issakytai dianmos nuomonei - viskas turi buti savu laiku. Jei tik yra kas galetu priziureti vaikus, manau nebutina ju vestis i laidotuves... verysad.gif

jei teisingai supratau, jūs manot, kad geriau būtumėt nedalyvavusi savo tėvo laidotuvėse?
Atsakyti
QUOTE(Onora @ 2012 03 26, 12:13)
6 metu vaikas gali nesuprasti, kas vyksta, jeigu jam nepaaiskina, nes juk zinodamas negime. Bet jei toks dalykas kaip mirtis nebuvo tabu tema namuose, tai papasakojus vaikui kas bus per sermenis, laidotuves, kaip gali nesuprasti 6 metu amziaus g.gif

drinks_cheers.gif Saviski i sermenis vedziausi pernai vasara, jam buvo 3 m. Tiesiog nebuvo kitos iseities. Pries tai ramiai pasikalbejom, paaiskinom kas atsitiko ir kur vaziuojam - vaikas buvo ramus, saleje paklause kodel teta miega. Dabar jau labai samoningai zino, kad pusbrolio mociute mire.
Mirtis musu namuose nera tabu, specialiai nekalbame, bet jeigu kyla klausimai paaiskiname, vaziuojame kartu i kapines - nematau nieko tame blogo. Pacia mociute irgi vedesi i viso kaimo laidotuves - nejauciau jokios baimes ar streso. Ojeigu tevai panikuoja ar nezino kaip elgtis laidotuvese tai nenuostabu, kad ir vaikai seks tokiu pavyzdziu. Tiesiog reikia i viska ramiai reaguoti, priimti tai kaip neisvengiama gyvenimo dali. Kaip galima bijoti mirusio zmogaus, jeigu iki mirties mes su juo bendravome, ji mylejome ir t.t.
Atsakyti
nevedėm į šermenis močiutės, tikrai nemanau, kad vaikui trejų metų tai gerai.
Atsakyti
o as kartais gailiuosi, kad savo vaiko (3 metai) siemet nevedziau i savo mamos laidotuves... zinot kodel?

uzknisa dabar giminiu klausinejimas.. ar pasigedo mociutes? ar pasaket, kad mociutes nebera.. ar zino, kad kapelis mociutes..

klausineja tokios giminaites, kurios kaip kokios erkes megsta regzti intrigas..

pasakiau, kad vaikas kuo puikiausiai pagal amziu supranta,m kad mociute mire.. tegul jos pacios darosi isvadas, ka reiskia pagal amziu..wink.gif
Papildyta:
QUOTE(Martute @ 2012 03 22, 15:23)
Kaip tik radau straipsniuka apie vaiku dalyvavima laidotuvese:
Dilema tevams: leisti ar ne vaikams dalyvauti laidotuvese?

pritariu visu 100 procentu..

vaikai, kur kas paparasciau viska supranta..

nepatikesite, bet po mams mirties (jau greit 2 men bus) puola mane pacia persalimo ligos kaip niekad: angina, surakino kakla, persalimas, gripas.. ir zinoma aritmija. kiekviena siu ligu lydi sudaznejes pulsas - vs ne dvigubai.. mano pacios orgznizmas sureagavo kur kas labiau nei tikejausi. zinau, kad del gedulo. sau kasdien kalu i galva, kad vaikui reikia ramios mamos. lankom mociutes kapeli.. degam zvakutes.. mociute danguje mus mato ir dziaugiasi, kad esame geri ir laimingi, tik mociute jau niekada negris pas mus, bet ji gyvens musu sirdelese..

tai dalis musu pasakos.. taip kartais noretusi rasti pasaka apie mirti, kad nereiktu galvoti, kaip vaikui visa tai paaiskinti..
Atsakyti
Mane pačią pakankamai anksti supažindino su laidotuvėmis, pati atsimenu prosenelės laidotuves buvo kokie 4 ar 5 m, ir tai nebuvo pirmosios mano laidotuvės ir esu už tai dėkinga.. Neturiu jokių nepagrįstų lavonų baimių ir pan. Manau, kad tinkamai paaiškinus neverta nuo vaikų slėpti mirties.. Aišku pritariu rutai metai, kad masiniu psichozes scenu, tokiu kaip karsto uzdarymas ir pirmos zemes pagal galimybes vengti.. Taip pat pritariu straipsnio issakytai minciai, kad daznai vaikus isgazdina ne pats laidotuviu ar mirties faktas, o tevu reakcijos.
Atsakyti