QUOTE(zuvyte26 @ 2012 01 24, 16:32)
Jose Saramago - Evangelija pagal Jėzų Kristų. Uch pagaliau perskaičiau. Pradėjusi skaityti 91 puslapį visiškai buvau tikra, kad knyga ne man
Toliau skaityti vertė tik smalsumas, kodėl knygos autorius buvo priverstas palikti savo šalį. Knygoje nieko apart eretikos aš neradau. Gal žmonės jau nesugalvoja apie ką rašyti, kad paima šventus dalykus ir iš jų daro pasakaitę. Neslėpsiu, kad esu nors ir nepraktikuojanti, bet stipriai tikinti. Biblija man yra nuostabus filosofinis traktatas, gyvenimo knyga. Štai ją galima skaityti ir mąstyti, ieškoti žodžiuose prasmės. Evangelija pagal Jėzų Kristų yra išsityčiojimas iš katalikų, žmonių, kurie tiki tai, kas jau tūkstančius metų gyva bažnyčioje ir namuose.
Kas labiausiai pritrenkė - knygos pabaiga. Jėzaus ištarti žodžiai turėjo būti ištarti ne Dievui, o žmonėms. Perskaičiau ir trenkiau knygą. Ji manyje sukėlė tik pyktį. Jau žinau, kas šiais metais bus pati blogiausia skaityta knyga.
Nežinau ar verta dar komentuoti tam tikras vietas, kurios šokiravo, vertė jaustis nepatogiai skaitant.
Verdiktas mano toks
- pateisinu tas šalis, kurios uždraudė šios knygos leidybą. Nes knygą galėčiau priskirti prie kažkokios sektos leidinių. Netvirtas katalikas paskaitęs ją juk gali patikėti tuo, kas joje rašoma. Jau nekalbu apie jaunus žmones. Pateisinu tik autoriaus rašymo stiliaus grožį/įdomumą. Skaitymas buvo tarsi savotiškas plaukimas sakiniais.
Įvertinimas 0
P.S. kam dar tie 307-310 psl.? Kokia jų prasmė.

Kas labiausiai pritrenkė - knygos pabaiga. Jėzaus ištarti žodžiai turėjo būti ištarti ne Dievui, o žmonėms. Perskaičiau ir trenkiau knygą. Ji manyje sukėlė tik pyktį. Jau žinau, kas šiais metais bus pati blogiausia skaityta knyga.

Verdiktas mano toks

Įvertinimas 0
P.S. kam dar tie 307-310 psl.? Kokia jų prasmė.

Noriu iš dalies palaikyt šitą nuomonę, kaip tik dėl to, kad jaučiuosi ir esu katalikė..
-Saramagas, kaip jau ne kartą čia liejaus, man nepatiko jau savo "Aklumu"-gryniausias antihumanistas...
-Maždaug įsivaizduoju apie ką yra ir ta jo "Evangelija pagal Jėzų" , skaičiau atsiliepimus, recenzijas, bet šiaip iš principo net nesiruošiu jos skaityt, nes kaip minėjau man nepatinka nei pats Saramagas, nei ypač nepatinka nūnai labai madingos tokios pseudo-evangelijos...Ir aplamai visokios savotiškos biblijinės interpretacijos su popso elementais, kad pritraukt publiką arba su tikslu išsityčiot iš krikščionybės..
Kita vertus:
-Nemanau, kad neverta kažką uždraust-tegul skaito žmonės, gal kai kas perskaitys ir supras, kad čia tik tokia versija, gal susidomės ir tikrą Bibliją tada pavartyt..
-Suprantu tą pyktį, bet jis blogas patarėjęs šitoj vietoj-kitų nuomonės šitoj vietoj tikrai nepakeisi...
Bet šiaip man patinka, kai žmonės ima ir pasako viską, ką galvoja, nevyniodami į vatą..

QUOTE(Helianta @ 2012 01 24, 17:03)
oho, kokia griežta reakcija, radikalu
o tu esi skaičiusi, pvz., Kazantzakio "Paskutinį gundymą"?Kas skaitėte, įdomu jūsų nuomonė - kuri knyga labiau 'eretiška' / provokuojanti?
ai, dar ir "Marijos knyga" iš panašios tematikos, nors visai kitos 'svorio kategorijos'

o tu esi skaičiusi, pvz., Kazantzakio "Paskutinį gundymą"?Kas skaitėte, įdomu jūsų nuomonė - kuri knyga labiau 'eretiška' / provokuojanti?
ai, dar ir "Marijos knyga" iš panašios tematikos, nors visai kitos 'svorio kategorijos'

"Paskutinį gundymą" buvau paėmus ir perskaičiau gerus 100 pslp..Paskui atidėjau kitiems laikams...Irgi provokuojanti knyga, nors manau truputį iš kitos serijos..Šiaip Kazantzakį gerbiu kaip rašytoją, todėl neatmetu galimybės kažkad grįžt ir prie "gundymo"

QUOTE(zuvyte26 @ 2012 01 24, 18:38)
Smalsumas mano bekraštis privertė tą knygą paiimti į rankas. Prieš skaitydama netikėjau, kad ji bus parašyta taip riebiai 
Dėl uždraudimo aš tai tiesiog pritariau toms katalikiškoms šalims, kurios uždraudė ją. Nežinau, ar tai duos kokių vaisių, bet.....

Dėl uždraudimo aš tai tiesiog pritariau toms katalikiškoms šalims, kurios uždraudė ją. Nežinau, ar tai duos kokių vaisių, bet.....
QUOTE(klopedija @ 2012 01 24, 19:21)
Reikia atsižvelgti, į tai, kad Saramago, pasikartosiu, buvo komunistas. Tačiau jis ne tik neneigė Jėzaus kaip istorinės asmenybės, bet ir stengėsi paaiškinti neeilinį fenomeną, kai žmogus, kilęs iš vargšų, sutelkė minias pasekėjų, kurie sukūrė labiausiai paplitusią religiją pasaulyje.
Papildyta:
Wow!
Reiks gal autografą nugriebt? 
Papildyta:
Wow!

Nežinojau, kad komunistas, bet dabar pasakysiu "A to i vydno"

QUOTE(Brūkšniukas @ 2012 01 25, 10:31)
gal ką nors riebaus?
smagu, kai temoje tiek daug diskusijų.
aš prie jų neprisidėsiu - matote, esu tvirta katalikė

smagu, kai temoje tiek daug diskusijų.
aš prie jų neprisidėsiu - matote, esu tvirta katalikė