Įkraunama...
Įkraunama...

Knygų skaitytojų klubas, 80 tema

QUOTE(zuvyte26 @ 2012 01 24, 16:32)
Jose Saramago - Evangelija pagal Jėzų Kristų. Uch pagaliau perskaičiau. Pradėjusi skaityti 91 puslapį visiškai buvau tikra, kad knyga ne man  schmoll.gif Toliau skaityti vertė tik smalsumas, kodėl knygos autorius buvo priverstas palikti savo šalį. Knygoje nieko apart eretikos aš neradau. Gal žmonės jau nesugalvoja apie ką rašyti, kad paima šventus dalykus ir iš jų daro pasakaitę. Neslėpsiu, kad esu nors ir nepraktikuojanti, bet stipriai tikinti. Biblija man yra nuostabus filosofinis traktatas, gyvenimo knyga. Štai ją galima skaityti ir mąstyti, ieškoti žodžiuose prasmės. Evangelija pagal Jėzų Kristų yra išsityčiojimas iš katalikų, žmonių, kurie tiki tai, kas jau tūkstančius metų gyva bažnyčioje ir namuose.
Kas labiausiai pritrenkė - knygos pabaiga. Jėzaus ištarti žodžiai turėjo būti ištarti ne Dievui, o žmonėms. Perskaičiau ir trenkiau knygą. Ji manyje sukėlė tik pyktį. Jau žinau, kas šiais metais bus pati blogiausia skaityta knyga.  biggrin.gif Nežinau ar verta dar komentuoti tam tikras vietas, kurios šokiravo, vertė jaustis nepatogiai skaitant.
Verdiktas mano toks ban.gif - pateisinu tas šalis, kurios uždraudė šios knygos leidybą. Nes knygą galėčiau priskirti prie kažkokios sektos leidinių. Netvirtas katalikas paskaitęs ją juk gali patikėti tuo, kas joje rašoma. Jau nekalbu apie jaunus žmones. Pateisinu tik autoriaus rašymo stiliaus grožį/įdomumą. Skaitymas buvo tarsi savotiškas plaukimas sakiniais.
Įvertinimas 0
P.S. kam dar tie 307-310 psl.? Kokia jų prasmė.  blink.gif

Noriu iš dalies palaikyt šitą nuomonę, kaip tik dėl to, kad jaučiuosi ir esu katalikė..
-Saramagas, kaip jau ne kartą čia liejaus, man nepatiko jau savo "Aklumu"-gryniausias antihumanistas...
-Maždaug įsivaizduoju apie ką yra ir ta jo "Evangelija pagal Jėzų" , skaičiau atsiliepimus, recenzijas, bet šiaip iš principo net nesiruošiu jos skaityt, nes kaip minėjau man nepatinka nei pats Saramagas, nei ypač nepatinka nūnai labai madingos tokios pseudo-evangelijos...Ir aplamai visokios savotiškos biblijinės interpretacijos su popso elementais, kad pritraukt publiką arba su tikslu išsityčiot iš krikščionybės..

Kita vertus:
-Nemanau, kad neverta kažką uždraust-tegul skaito žmonės, gal kai kas perskaitys ir supras, kad čia tik tokia versija, gal susidomės ir tikrą Bibliją tada pavartyt..
-Suprantu tą pyktį, bet jis blogas patarėjęs šitoj vietoj-kitų nuomonės šitoj vietoj tikrai nepakeisi...

Bet šiaip man patinka, kai žmonės ima ir pasako viską, ką galvoja, nevyniodami į vatą.. drinks_cheers.gif

QUOTE(Helianta @ 2012 01 24, 17:03)
oho, kokia griežta reakcija, radikalu unsure.gif
o tu esi skaičiusi, pvz., Kazantzakio "Paskutinį gundymą"?Kas skaitėte, įdomu jūsų nuomonė - kuri knyga labiau 'eretiška' / provokuojanti?
ai, dar ir "Marijos knyga" iš panašios tematikos, nors visai kitos 'svorio kategorijos' biggrin.gif

"Paskutinį gundymą" buvau paėmus ir perskaičiau gerus 100 pslp..Paskui atidėjau kitiems laikams...Irgi provokuojanti knyga, nors manau truputį iš kitos serijos..Šiaip Kazantzakį gerbiu kaip rašytoją, todėl neatmetu galimybės kažkad grįžt ir prie "gundymo" rolleyes.gif

QUOTE(zuvyte26 @ 2012 01 24, 18:38)
Smalsumas mano bekraštis privertė tą knygą paiimti į rankas. Prieš skaitydama netikėjau, kad ji bus parašyta taip riebiai laugh.gif

Dėl uždraudimo aš tai tiesiog pritariau toms katalikiškoms šalims, kurios uždraudė ją. Nežinau, ar tai duos kokių vaisių, bet.....

QUOTE(klopedija @ 2012 01 24, 19:21)
Reikia atsižvelgti, į tai, kad Saramago, pasikartosiu, buvo komunistas. Tačiau jis ne tik neneigė Jėzaus kaip istorinės asmenybės, bet ir stengėsi paaiškinti neeilinį fenomeną, kai žmogus, kilęs iš vargšų, sutelkė minias pasekėjų, kurie sukūrė labiausiai paplitusią religiją pasaulyje.
Papildyta:
Wow!  bigsmile.gif   Reiks gal autografą nugriebt?  g.gif

Nežinojau, kad komunistas, bet dabar pasakysiu "A to i vydno" lotuliukas.gif

QUOTE(Brūkšniukas @ 2012 01 25, 10:31)
gal ką nors riebaus? biggrin.gif
smagu, kai temoje tiek daug diskusijų.

aš prie jų neprisidėsiu - matote, esu tvirta katalikė cool.gif

lotuliukas.gif drinks_cheers.gif
Bet būtent dėl to ir turi prisidėt ir gint mirksiukas.gif

QUOTE(Alexia @ 2012 01 26, 11:48)
groovy
Vasara
Gemma (sia bet kokiu atveju skaitysiu, tik ar ji tinkama aptarimui  g.gif )
Jurzole (sita mano favorite butu)
sm2002

Brandos amžius

groovy
Vasara (gal irgi bandyčiau, siek tiek dar gasdina Sartre smile.gif )
jurzole
nihilistė
Alexia
svetima

Volteras

Gemma
sm2002
svetima

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo svetima: 26 sausio 2012 - 14:15
QUOTE(svetima @ 2012 01 26, 14:14)
Noriu iš dalies palaikyt šitą nuomonę, kaip tik dėl to, kad jaučiuosi ir esu katalikė..
-Saramagas, kaip jau ne kartą čia liejaus, man nepatiko jau savo "Aklumu"-gryniausias antihumanistas...

**Bet būtent dėl to ir turi prisidėt ir gint  mirksiukas.gif

* o man "Aklumas" labai patiko. Bet žodis "patiko" čia netinka - knyga sukrėtė, ilgai dar nešiojausi mintyse daugybę knygos vietų, situacijų, tragedijų. Viena jų - kokia trapi riba skirianti mus, kaip žmones nuo gyvulių. Kaip greitai galima tapti beatodairiškai žiauriu, gašliu, nežmonišku. Kaip sunku gali būtų likti žmogumi....Tas "aklumas" gali būti suprantamas ne vien fiziškai, bet ir dvasiškai, moraliai, daugybe sluoksnių.
Saramagas man - vienas geriausių XX rašytojų, ir jeigu po jo knygos skauda, pikta ar baisu - vadinasi savo tikslą jis pasiekė. Tikslą - supurtyti žmogų.

**kalbant visai apie tikėjimą - nejaugi Viešpatį sujaudina ar papiktina tokios knygos? arba mūsų mintys tokiais klausimais? arba abejonės - turėjo žmoną, neturėjo, yra palikuonių ar nėra. Tai ne esmė. Esmė mūsų darbai, mūsų siekis būti šviesiems. kai atsistosim prieš Viešpaties veidą, nemanau, kad mūsų klaus kokias knygas skaitėm, ar kiek viena kitai akis išdrąskėm, kad neteisingas skaitom, aptariam ir kodėl jų dar neuždraudė biggrin.gif paklaus ar padarėm viską, ką galėjom. aš taip manau.
aš tik mirtinga moteris, ir ne man suvokti Dievą ir Jo darbus.
Rašytojas - irgi tik mirgingas žmogus. jis parašė taip, kaip manė esant reikalinga. Tai juk grožinės literatūros kūrinys, ar ne?

Laiškų knyga

groovy
Vasara
Gemma (sia bet kokiu atveju skaitysiu, tik ar ji tinkama aptarimui )
Jurzole (sita mano favorite butu)
sm2002

Brandos amžius

groovy
Vasara (gal irgi bandyčiau, siek tiek dar gasdina Sartre )
jurzole
nihilistė

Volteras

Gemma
sm2002
svetima
Brūkšniukas

Papildyta:
Tiesa, dar apie "erezijas", "sektantizmą" knygose ir baimę, kad mažai tikintys arba jauni žmonės paskaitys ir "nuklys".

Pas kurią čia toks aukštas teologinis išsilavinimas, kad XXI amžiuje grožinėje literatūroje leis sau pirštu baksnoti kur erezija, o kur ne? ir kas davė tokią teisę? ir beje, kas poto - ką deginsim? cool.gif

"Sektantizmas" - kur sektos idėjinis vadovas, pasekėjai bei bažnyčia? Čia - tik knyga. Dar kartą!

Tikėjimas - Dievo dovana ir malonė. Tikėjimas galbūt gali susvyruoti dėl ypač sunkaus įvykio gyvenime. Bet ne nuo perskaitytos knygos. Nes tokiu atveju jo nė nebuvo!

Ir galiausiai.... Jauni žmonės... hmm, jie turi internetą, televiziją ir panašiai. jie neskaito Saramago.
Jeigu jau pradedam jaudintis dėl to, ką jaunimas perskaitys, ir kaip tai pekeis jų gyvenimą.... hmm..... g.gif tada mes gyvenam ne ten, ne tada ir ne taip.

neklauskit daugiau mano nuomonės šitais klausimais ph34r.gif
Atsakyti
QUOTE(Brūkšniukas @ 2012 01 26, 12:45)
* o man "Aklumas" labai patiko. Bet žodis "patiko" čia netinka - knyga sukrėtė, ilgai dar nešiojausi mintyse daugybę knygos vietų, situacijų, tragedijų. Viena jų - kokia trapi riba skirianti mus, kaip žmones nuo gyvulių. Kaip greitai galima tapti beatodairiškai žiauriu, gašliu, nežmonišku. Kaip sunku gali būtų likti žmogumi....Tas "aklumas" gali būti suprantamas ne vien fiziškai, bet ir dvasiškai, moraliai, daugybe sluoksnių.
Saramagas man - vienas geriausių XX rašytojų, ir jeigu po jo knygos skauda, pikta ar baisu - vadinasi savo tikslą jis pasiekė. Tikslą - supurtyti žmogų.

**kalbant visai apie tikėjimą - nejaugi Viešpatį sujaudina ar papiktina tokios knygos? arba mūsų mintys tokiais klausimais? arba abejonės - turėjo žmoną, neturėjo, yra palikuonių ar nėra. Tai ne esmė. Esmė mūsų darbai, mūsų siekis būti šviesiems. kai atsistosim prieš Viešpaties veidą, nemanau, kad mūsų klaus kokias knygas skaitėm, ar kiek viena kitai akis išdrąskėm, kad neteisingas skaitom, aptariam ir kodėl jų dar neuždraudė biggrin.gif paklaus ar padarėm viską, ką galėjom. aš taip manau.
Rašytojas - irgi tik mirgingas žmogus. jis parašė taip, kaip manė esant reikalinga. Tai juk grožinės literatūros kūrinys, ar ne?

Dėl "Aklumo" žinau, kad jis taip tipo turi būt suprantamas-bet aš ten neįžvelgiau jokių sluoksnių-tik bjaurastis ir tiek..Rašytojus vertinu visų pirma pagal jų skleidžiamas idėjas-Saramago idėjos man pasirodė nepriimtinos, todėl tiesiog daugiau nenoriu "teptis rankų".. rolleyes.gif

O dėl tikėjimo, tai su visom mintim sutinku drinks_cheers.gif
Bet tiesiog noriu palaikyt žmogų, kurį čia visi užsipuolė dėl išsakytos nuomonės..
Beje, suprantu, kodėl ta nuomonė tokia gali būti..

Keista, kad katalikiškam krašte vos ne gėda pasidarė prisipažint, kad esi katalikas... 4u.gif Kur kas madingiau yra skaityt kokią pseudo-evangeliją ir tokiu būdu jaustis labai progresyviu..Juk tik tamsuoliai skaito šiaip Šventą Raštą.. doh.gif

Atsakyti
QUOTE(Brūkšniukas @ 2012 01 26, 14:58)
"Sektantizmas" - kur sektos idėjinis vadovas, pasekėjai bei bažnyčia? Čia - tik knyga. Dar kartą!

drinks_cheers.gif Teisingai, mano paožiūrį irgi ne knyga pakeitė. Ir net jei knyga turį įtakos tikėjimui, tai, manau, jau prieš ją skaitant jis nebuvo tvirtas, svyravo g.gif

Kodėl? Gi protingai pašnekėjai mirksiukas.gif biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(madrugada @ 2012 01 26, 10:20)
Lengviausia kokia durna knyga butu aptarinet  bigsmile.gif
Pavyzdžiui, "Ateinu su šaukštu" lotuliukas.gif

QUOTE(Vasara @ 2012 01 26, 10:39)
Laba diena, norėčiau ir aš prie jūsų prisijungti smile.gif
Maloniai prašom. 4u.gif

QUOTE(groovy @ 2012 01 26, 11:48)
Kad bardakas čia, gal normaliai į sąrašiuką tas knygas ir pridedam nikus? g.gif
Nesirašysiu! tongue.gif Man tinka visos. biggrin.gif

kalbant visai apie tikėjimą - nejaugi Viešpatį sujaudina ar papiktina tokios knygos? arba mūsų mintys tokiais klausimais? arba abejonės - turėjo žmoną, neturėjo, yra palikuonių ar nėra. Tai ne esmė. Esmė mūsų darbai, mūsų siekis būti šviesiems. kai atsistosim prieš Viešpaties veidą, nemanau, kad mūsų klaus kokias knygas skaitėm, ar kiek viena kitai akis išdrąskėm, kad neteisingas skaitom, aptariam ir kodėl jų dar neuždraudė biggrin.gif paklaus ar padarėm viską, ką galėjom. aš taip manau.
Tikėjimas - Dievo dovana ir malonė. Tikėjimas galbūt gali susvyruoti dėl ypač sunkaus įvykio gyvenime. Bet ne nuo perskaitytos knygos. Nes tokiu atveju jo nė nebuvo!
Na ir pavarei. Man patiko good.gif

QUOTE(svetima @ 2012 01 26, 14:59)
Bet tiesiog noriu palaikyt žmogų, kurį čia visi užsipuolė dėl išsakytos nuomonės..
Tai kad niekas nepuolė žmogaus, tik padiskutavom tam tikru klausimu. biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(svetima @ 2012 01 26, 14:59)

Keista, kad katalikiškam krašte vos ne gėda pasidarė prisipažint, kad esi katalikas... 4u.gif Kur kas madingiau yra skaityt kokią pseudo-evangeliją ir tokiu būdu jaustis labai progresyviu..Juk tik tamsuoliai skaito šiaip Šventą Raštą.. doh.gif

Na gal jau tik neperdekim... rolleyes.gif Ne del to gi ja "uzsipuole", kad katalike blink.gif Neigiamu reakciju sulauke pasakymas, kad tokias knygas reiketu uzdrausti (cituoju netiksliai, bet esme buvo tokia).
Atsakyti
QUOTE(Jurzole @ 2012 01 22, 19:55)
Baigiau skaityti "Silva Rerum II". Labai patiko  bigsmile.gif  Labiau negu pirmoji knyga, nors ir anai mažai priekaištų turėjau. Ši antroji - brandesnė, rafinuotesnė, išbaigtesnė. Ir tokia prašmatniai barokinė...

Kaip man faina tada biggrin.gif Gavau nesenai abi “Silver Rerum” knygas dovanu, tai is karto ir pulsiu turbut.

Smagu, kad David Lodge patiko. Man si trilogija – jo geriausios knygos. Ar seki “The Guardian” ? Praeita savaite pats D. Lodge rase, ir kur pasiseme ideju “Small World”.

Maciau, kad ir S.Faulks “Week in December” perskaitei. Man labiau patiko pradzia, jei gerai atsimenu. O John Crace tavo minetoje “Brideshead Abreviated” anotacijoje tikrai skamba, kaip R.Tranter is “Week…”. Turiu prisipazinti, kad sio kritiko pavarde man buvo nezinoma, turbut skaiciau jo straipsnius ir net neitariau, kad jis toks “baisuoklis”.
Atsakyti

Blestatelno 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2012 01 26, 15:07)
Nesirašysiu!  tongue.gif  Man tinka visos.  biggrin.gif

Ot anarchiste! doh.gif tongue.gif Uzsirasyk gi tada prie visu, sarasas ilgesnis bus, o tai dabar mizernas toks... biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Jurzole @ 2012 01 26, 15:11)
Ne del to gi ja "uzsipuole", kad katalike  blink.gif Neigiamu reakciju sulauke pasakymas, kad tokias knygas reiketu uzdrausti
Būtent! drinks_cheers.gif
Man nei šilta, nei šalta dėl pažiūrų, net ir nuomonė nekliudo. 4u.gif
O mano nuomonė kam nors kliudo? g.gif Tik prisipažinkit - ir nieko jums nebus! lotuliukas.gif
Papildyta:
QUOTE(Jurzole @ 2012 01 26, 15:14)
Ot anarchiste!  doh.gif  tongue.gif Uzsirasyk gi tada prie visu, sarasas ilgesnis bus, o tai dabar mizernas toks...  biggrin.gif
Gerai. pioneer.gif Tik reikia apmąstyti, po kuria pirmiau rašytis. hihihi.gif
Atsakyti
QUOTE(Numenor @ 2012 01 26, 15:13)
Kaip man faina tada biggrin.gif  Gavau nesenai abi “Silver Rerum” knygas dovanu, tai is karto ir pulsiu turbut.

Labai tikiuosi, kad ir tau patiks... nors pastebejau, kad musu skoniai sutampa daznai, bet ne visada ax.gif

QUOTE(Numenor @ 2012 01 26, 15:13)
Smagu, kad David Lodge patiko. Man si trilogija – jo geriausios knygos. Ar seki  “The Guardian” ? Praeita savaite pats D. Lodge rase, ir kur pasiseme ideju “Small World”.

Ups... taigi visai pamirsau, per visokius kitokius uzsiemimus! doh.gif Dekui, kad priminei 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Brūkšniukas @ 2012 01 26, 12:58)

Ir galiausiai.... Jauni žmonės... hmm, jie turi internetą, televiziją ir panašiai. jie neskaito Saramago.
Jeigu jau pradedam jaudintis dėl to, ką jaunimas perskaitys, ir kaip tai pekeis jų gyvenimą.... hmm..... g.gif tada mes gyvenam ne ten, ne tada ir ne taip.

drinks_cheers.gif
Beje, dėl sunkių gyvenimo įvykių tikėjimas gali ir atgyti..

Nesakau, kad uždraust tokias knygas...Protingam žmogui tikrai nepakenks ir jo įsitikinimų nepakeis...Bet kartais keista matyt, kad žmonės tokias knygas priima už gryną pinigą tiek istorine, tiek idėjine prasme-jie jomis tiesiog įtiki..Galbūt tai tiesiog lengviau negu įtikėt pačiu Jėzum ir tikrąja Evangelija? Čia man tikrai klaustukas...
Nors sako, kad Šventas raštas iki šiol pasaulyje pirmauja pagal pardavimus-bet gal paskui tiesiog dūli lentynose g.gif
Kitaip nesuprantu tada pseudo-evengelijų populiarumo.. g.gif

QUOTE(klopedija @ 2012 01 26, 13:07)
Tai kad niekas nepuolė žmogaus, tik padiskutavom tam tikru klausimu.  biggrin.gif

Na nepuolė nepuolė, bet kad šiek tiek bandė pašiept, tai akivaizdu... mirksiukas.gif

Šiaip man priimtiniau, kai žmonės tikėjimo klausimais turi tvirtą stuburą...
Jei jau esu katalikas, krikštiju vaikus, tuokiuosi bažnyčioj, tai kokio velnio (atsiprašant rolleyes.gif ) man reikalingos Saramago evangelijos..???

Kita vertus-labai gerbiu įsitikinusius ateistus, kurie taip ir gyvena-į bažnyčią kojos nekelia, jokių paslaugų ten neieško ir aišku tada neskaito Šventų Raštų..
Saramagas tada kaip tik į temą-juk komunistas mirksiukas.gif

Kaip ten yra pasakyta-būk arba šaltas arba karštas, bet ne drungnas ax.gif

Suprantu, kad tuoj bus apeliacija į Saramago literatūrinę išmonę ir šiaip talentą...O bet tačiau...kol kas susilaikysiu... rolleyes.gif
Papildyta:
QUOTE(Jurzole @ 2012 01 26, 13:11)
Na gal jau tik neperdekim...  rolleyes.gif Ne del to gi ja "uzsipuole", kad katalike  blink.gif Neigiamu reakciju sulauke pasakymas, kad tokias knygas reiketu uzdrausti (cituoju netiksliai, bet esme buvo tokia).

Taip-tai buvo patogus pretekstas parodyt, kokie katalikai yra netolerantiški...Bet prispažinkim, tarp eilučių buvo ir lengvos pašaipos..
Gal aš ir klystu..Nebenoriu išnaujo knaisiotis... rolleyes.gif

QUOTE(klopedija @ 2012 01 26, 13:19)
Būtent!  drinks_cheers.gif
Man nei šilta, nei šalta dėl pažiūrų, net ir nuomonė nekliudo.  4u.gif 

drinks_cheers.gif
Atsakyti