oho, kokios diskusijos užvirė, smagu tokią gyvą temą matyti
Jungiuosi su pavėluotais gimtadienio sveikinimais
Rasmai ir
tutelei
QUOTE(Vasara @ 2012 01 26, 10:39)
Laba diena, norėčiau ir aš prie jūsų prisijungti
junkis junkis, pasakok, kokios knygos tau patinka, kokias dabar skaitai ir t.t.
QUOTE(Brūkšniukas @ 2012 01 26, 14:58)
Jeigu jau pradedam jaudintis dėl to, ką jaunimas perskaitys, ir kaip tai pekeis jų gyvenimą.... hmm.....

tada mes gyvenam ne ten, ne tada ir ne taip.
neklauskit daugiau mano nuomonės šitais klausimais
yra, kas jaudinasi - pvz., mane labai nustebino straipsniukas vienos Coelho knygos (berords "Prie Piedros upės...") pabaigoje, kuriame jo autorė (ten buvo toks kaip ir redaktoriaus žodis ar pan, rašė lietuvė) būgštavo, kad ši knyga gali skaitytojus į sektantizmą pastūmėti ar pan - nors aš skaitant nieko 'tokio' nepastebėjau ir man tai net nebūtų užkliuvę, jei ta autorė nebūtų to paminėjusi
QUOTE(svetima @ 2012 01 26, 14:59)
Keista, kad katalikiškam krašte vos ne gėda pasidarė prisipažint, kad esi katalikas...

Kur kas madingiau yra skaityt kokią pseudo-evangeliją ir tokiu būdu jaustis labai progresyviu..Juk tik tamsuoliai skaito šiaip Šventą Raštą..
man labai įdomu, kiek žmonių šiame mūsų katalikiškame krašte yra skaitę Šventą Raštą? (netaikau tau, tiesiog šiaip bendras pastebėjimas)
Pvz., aš vaikystėje/paauglystėje tik visokias "Biblijas vaikams" skaičiau, pačio ST ir NT - ne. Nuo-iki esu tik visas keturias evangelijas perskaičiusi, o kai prieidavau iki "Apaštalų darbų", pasidarydavo nuobodu ir kantrybė baigdavosi

Tai ST ir NT tik ištraukas ir žinau. Man patinka juos viešbučiuose paskaitinėti (pagal tradiciją daugumos Europos ir JAV /su kitais kraštais nebuvau susidūrusi/ viešbučių kiekviename kambaryje staliuko stalčiuje būna Biblija - dažniausiai tik NT, bet esu ir visą radusi).
Brūkšniuk, o kaip tavo projektas visą Šventąjį Raštą perskaityti? Ar jau baigei?
QUOTE(svetima @ 2012 01 26, 15:34)
Bet kartais keista matyt, kad žmonės tokias knygas priima už gryną pinigą tiek istorine, tiek idėjine prasme-jie jomis tiesiog įtiki..Galbūt tai tiesiog lengviau negu įtikėt pačiu Jėzum ir tikrąja Evangelija? Čia man tikrai klaustukas...
kadangi kaip tik šiandien skaičiau diskusiją susijusia tema Carrière ir Eco "Nesitikėkite atsikratyti knygų", praleisiu progą patylėti ir įsiterpsiu (nes mėgstu 'kabinėtis prie žodžių'

)
O kas yra 'tikroji Evangelija'? Kaip Carriere ar Eco sakė, mums išliko būtent šios keturios evangelijos. Taip nusprendė Bažnyčia berods IV amžiuje. O tų evangelijų buvo ir daugiau. Bet kanonizuojant kitos buvo paskelbtos eretiškomis, atrinktos būtent šios keturios. Šis sprendimas priimtas praėjus keliems šimtams metų po Jėzaus mirties.
Full disclosure (maždaug 'visiškas interesų atskleidimas' ar pan): nesu uoli katalikė, daug kas katalikų Bažnyčioje kaip organizacijoje, jos kanonuose man nepatinka/nėra priimtina, nesuprantu tiesiogiai priimančių Šventojo Rašto žodžius (kaip kai kur JAV pietinėse valstijose

), netapatinu katalikų Bažnyčios ir krikščionybės (nes ji apima kur kas daugiau).
QUOTE(langana @ 2012 01 26, 15:45)
Esu pries bet kokiu knygu uzdraudima, deginima: skaitantieji patys atsirinks.
ar taip jau visai prieš bet kokių?
Man tai knygų draudimo tema (nesvarbu, ar jas draustų/degintų katalikai, ar musulmonai, ar naciai, ar dar kas nors) labai susijusi su žodžio laisvės tema.
Žodžio laisvė nereiškia, kad galima viešai kalbėti/skelbti ką tik užsigeidi.
Bet jei Saramago knyga neskatina neapykantos krikščionims, paskaitę ją neužsidegs noru mušti/žudyti ar kitaip jiems kenkti, tai pagrindo draudimams nelabai yra.
Na, aišku, yra visokių pseudoreliginių, sektantiškų, pseudopsichologinių knygų, kurios linkusiems pasiduoti įtakai/įtaigai skaitytojams tikrai gali pakenkti. Bet kaip atrasti tą ribą, kas ją nustatys?
Pvz., neseni pavyzdžiai - Vokietijoje po ilgos pertraukos išleidžiama Hitlerio "Mein Kampf" (tiesa, kiek supratau iš žinių reportažo, tai jos ištraukos su moksliniais paaiškinimais ar pan.).
Va tokios knygos draudimui pritariu.
Jei kas išleistų knygą, kurioje būtų raginama eiti ir žudyti, pvz., latvius ar mėlynakius (ir be jokio humoro, rimtų rimčiausiai, ir aiškinamos priežastys,
kodėl tai reikia daryti), tai tokios knygos draudimui irgi pritarčiau. Kaip ir knygoms, kuriose būtų skatinama prievarta prieš moteris, vaikus ir t.t.