Įkraunama...
Įkraunama...

Knygų skaitytojų klubas, 80 tema

QUOTE(Brūkšniukas @ 2012 01 26, 14:58)
kai atsistosim prieš Viešpaties veidą, nemanau, kad mūsų klaus kokias knygas skaitėm

Uždavei tu man mįslę .. Niekaip negaliu prisimint kokioj knygoj Viešpats būtent to ir klausė, Salingerio? Škėmos ? g.gif biggrin.gif
Atsakyti
Po jusu diskusijos, ir ypac ZUVYTES 26 atsiliepimo dabar labai knieti Saramago "Evangelija..." paskaityti, nieko dar nesu jo skaiciusi, kazkaip nelipo, o dabar sudominot, aciu .( Kazkuria prasme jauciuosi beveik laboratorine pelyte eksperimente patvirtinanti taisyke - kazkas pasake "uzdrausti", tai juk reikia dabar perskaityti, ka ten taip drausti reikia biggrin.gif )

RASMA, TUTELE - SU UOGIENES DIENA 4u.gif
Atsakyti
Na bet jei jau lyginam Saramago knyga su Sventu rastu, tai tada reiketu aptarti ir Sventa rasta kaip knyga, t.y. literaturos kurini: itikino, neitikino, stilius, raiskos priemones...
O siaip pirmoji ta kategoriskoji nuomone buvo pasiepiama daugiausiai uz siulyma knyga uzdrausti ar net deginti,(ups, tau jau Jurzole parase blush2.gif ) o ne uz jos tikejima ar jo tvirtuma. Esu pries bet kokiu knygu uzdraudima, deginima: skaitantieji patys atsirinks. Tai pat esu pries parodomaja religija ar jos kaisiojima bet kur ir bet kada. Kam Dievo reikia, tas ji randa, nesvarbu, baznycioje, Sventame raste ar kitame saltinyje
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo langana: 26 sausio 2012 - 15:50
QUOTE(svetima @ 2012 01 26, 15:34)
Kita vertus-labai gerbiu įsitikinusius ateistus, kurie taip ir gyvena-į bažnyčią kojos nekelia, jokių paslaugų ten neieško ir aišku tada neskaito Šventų Raštų..
Saramagas tada kaip tik į temą-juk komunistas mirksiukas.gif

Na kodėl gi? Manau, kad ateistai gali ir perskaityti Šventąjį raštą bent iš smalsumo, ką gi ten tokio rašo. Kaip ir katalikams galbūt įdomu, ką gi tokio Saramago parašė savo evangelijoje mirksiukas.gif Nors prisipažįstu, kad man ši misija (Šventojo rašto skaitymas) sunkiai įvykdoma smile.gif
Bet, aišku, не то рыба, не то мясо pozicija ir man nepriimtina ax.gif
Atsakyti
Taip-tai buvo patogus pretekstas parodyt, kokie katalikai yra netolerantiški...Bet prispažinkim, tarp eilučių buvo ir lengvos pašaipos..

Sakai? As tai isivaizdavau, kad ta temos dalyve savo vardu kalbejo, o ne visu kataliku blink.gif

Kita vertus, jei nesinori sulaukti pastabu del netolerancijos, tai tereikia susilaikyt nuo netolerantisku nuomoniu reiskimo mirksiukas.gif

O siaip, kai prasideda kalbos apie pretekstus, tai as pasuoju rolleyes.gif Nes gali kad ir ant galvos atsistoti, bet neitikinsi zmogaus, kad yra taip, jei jis nori galvoti, kad yra kitaip cool.gif Griztam geriau prie knygu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(svetima @ 2012 01 26, 16:34)
Bet kartais keista matyt, kad žmonės tokias knygas priima už gryną pinigą tiek istorine, tiek idėjine prasme-jie jomis tiesiog įtiki..Galbūt tai tiesiog lengviau negu įtikėt pačiu Jėzum ir tikrąja Evangelija? Čia man tikrai klaustukas...

Man visai nekeista ir labai suprantama. Kiekvienas pasirenka kuo tikėt. mirksiukas.gif
Kiba eit ieškot tos evangelijos... Žadėjau kada nors ją skaityt, bet kuo toliau, tuo įdomiau darosi, kas ten tokio parašyta. biggrin.gif
Atsakyti

Paskutiniu metu perskaitytos knygos:

Julian Barnes "The Sense of an Ending" (Pabaigos jausmas) - patiko, bet palyginus gana "silpnas" paskutinis Booker laimetojas. Puikiai parasyta, tuo megavausi, bet kai kurie svarbus siuzeto elementai neitikino, todel sugriuvo visas knygos "kortu namelis", arba bent jau stipriai aptrupejo smile.gif . Knyga apie saviapgaule. Nors mane kazkodel labiau sukrete tiesiog labai paprasto, nuobodoko gyvenimo meistriskas aprasymas. Skaityti rekomenduociau, o paciai dabar visai knieti paskiaityi kitas Barnes knygas.

Kazua Ishiguro "Never let me go" (Neleisk man iseiti) - kaip jau cia rasiau, buvo nuobodu skaityi, tik gal paskutnis trecdalis buvo nebenuobodus. Taciau nesigailiu perskaiciusi, butent pabaiga "sudeliojo visus taskelius ant i".

Patrick deWitt "The Sisters Brothers" (Broliai Sisters) - tarsi vesterno parodija, nors ne tik, persunkta tokio makabrisko, bet liudno jumoro. Siaip niekada nebuciau pasirinkusi sios knygos, kad ir is Booker pretendentu saraso, bet gavau dovanu, tai perskaiciau puse blush2.gif Ne "mano" knyga, kelis kartus lyg uzsikabinau, gerai parasyta, bet ne man, abejoju, ar kada pabaigsiu.

Siandien pradejau O. Pamuk "The Museum of Innocence" (Nekaltybes muziejus), perskaiciau dar tik apie 20 puslapiu, bet kol kas tiesiog lengva skaityti, o pats siuzetas nelabai domina, banali "tuoj susizadesiu su viena, bet isimylejau kita" istorija. Na, gal toliau bus geriau, kazkas juk turi idomaus ir keisto ivykti, ka?. Vel gi viena is tu knygu, kurios pati nebuciau pasirinkus skaityti, bet matyt per daug apie "My name is Red" (Mano vardas raudona) tutavau, tai artimieji ir draugai "uzregistravo", kad gal man Pamuk labai patinka doh.gif, tai dar gavau ir "Snow" (Sniegas), ir su giliu liudesiu turejau pranesti, kad sia jau perskaiciau, bet patikti tai ...ee.. nelabai blush2.gif
Atsakyti
nemanau, kad Šventą Raštą galima vertinti kaip knygą - t.y. grožinę - tai daugelio autorių ir įvairių laikotarpių veikalas. Dar pagalvokit apie vertimo įtaką.

Gal kaip knygą pakalbam apie Dovydo Psalmes? cool.gif
Atsakyti
QUOTE(giluze @ 2012 01 26, 16:57)
Man visai nekeista ir labai suprantama. Kiekvienas pasirenka kuo tikėt.  mirksiukas.gif
  Kiba eit ieškot tos evangelijos... Žadėjau kada nors ją skaityt, bet kuo toliau, tuo įdomiau darosi, kas ten tokio parašyta.  biggrin.gif

Jei turi galvoje Saramago "Evangelija...", tai einam skaityti kartu, man ta pati mintis kilo biggrin.gif
Matai, ZUVYTE 26, gal geriau nedrausti, nes va kas darosi smile.gif
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2012 01 26, 15:19)
Gerai. pioneer.gif  Tik reikia apmąstyti, po kuria pirmiau rašytis. hihihi.gif

po ta, kurios dar neskaitei, jei yra tokia knyga siame sarase mirksiukas.gif

QUOTE(Numenor @ 2012 01 26, 16:32)
Jei turi galvoje Saramago "Evangelija...", tai einam skaityti kartu, man ta pati mintis kilo biggrin.gif
Matai, ZUVYTE 26, gal geriau nedrausti, nes va kas darosi smile.gif

tik beliko atnaujinti baznycios draudziamu knygu sarasa, kuri nustojo pildyti 20 amziuje, ir apnuodyti kampu puslapius...
Kaip ne keista Viktoro Hugo "Vargdieniai" uzdrausti, o Hitlerio „Mein Kampf“ sarase nera
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sm2002: 26 sausio 2012 - 17:02
QUOTE(Numenor @ 2012 01 26, 16:32)

Ir mane, ir mane priimkit i kompanija biggrin.gif Nors mano sarase ta knyga jau seniai yra, po visu geru atsiliepimu sioje temoje. Bet gal reikes ja i saraso virsu kilsteleti, nes jau tikrai intriguojat... g.gif
Atsakyti
oho, kokios diskusijos užvirė, smagu tokią gyvą temą matyti thumbup.gif

Jungiuosi su pavėluotais gimtadienio sveikinimais Rasmai ir tutelei 4u.gif 4u.gif 4u.gif

QUOTE(Vasara @ 2012 01 26, 10:39)
Laba diena, norėčiau ir aš prie jūsų prisijungti smile.gif

junkis junkis, pasakok, kokios knygos tau patinka, kokias dabar skaitai ir t.t. 4u.gif

QUOTE(Brūkšniukas @ 2012 01 26, 14:58)
Jeigu jau pradedam jaudintis dėl to, ką jaunimas perskaitys, ir kaip tai pekeis jų gyvenimą.... hmm..... g.gif tada mes gyvenam ne ten, ne tada ir ne taip.
neklauskit daugiau mano nuomonės šitais klausimais ph34r.gif

yra, kas jaudinasi - pvz., mane labai nustebino straipsniukas vienos Coelho knygos (berords "Prie Piedros upės...") pabaigoje, kuriame jo autorė (ten buvo toks kaip ir redaktoriaus žodis ar pan, rašė lietuvė) būgštavo, kad ši knyga gali skaitytojus į sektantizmą pastūmėti ar pan - nors aš skaitant nieko 'tokio' nepastebėjau ir man tai net nebūtų užkliuvę, jei ta autorė nebūtų to paminėjusi rolleyes.gif

QUOTE(svetima @ 2012 01 26, 14:59)
Keista, kad katalikiškam krašte vos ne gėda pasidarė prisipažint, kad esi katalikas... 4u.gif Kur kas madingiau yra skaityt kokią pseudo-evangeliją ir tokiu būdu jaustis labai progresyviu..Juk tik tamsuoliai skaito šiaip Šventą Raštą.. doh.gif

man labai įdomu, kiek žmonių šiame mūsų katalikiškame krašte yra skaitę Šventą Raštą? (netaikau tau, tiesiog šiaip bendras pastebėjimas)
Pvz., aš vaikystėje/paauglystėje tik visokias "Biblijas vaikams" skaičiau, pačio ST ir NT - ne. Nuo-iki esu tik visas keturias evangelijas perskaičiusi, o kai prieidavau iki "Apaštalų darbų", pasidarydavo nuobodu ir kantrybė baigdavosi blush2.gif Tai ST ir NT tik ištraukas ir žinau. Man patinka juos viešbučiuose paskaitinėti (pagal tradiciją daugumos Europos ir JAV /su kitais kraštais nebuvau susidūrusi/ viešbučių kiekviename kambaryje staliuko stalčiuje būna Biblija - dažniausiai tik NT, bet esu ir visą radusi).
Brūkšniuk, o kaip tavo projektas visą Šventąjį Raštą perskaityti? Ar jau baigei?

Bet kartais keista matyt, kad žmonės tokias knygas priima už gryną pinigą tiek istorine, tiek idėjine prasme-jie jomis tiesiog įtiki..Galbūt tai tiesiog lengviau negu įtikėt pačiu Jėzum ir tikrąja Evangelija? Čia man tikrai klaustukas...

kadangi kaip tik šiandien skaičiau diskusiją susijusia tema Carrière ir Eco "Nesitikėkite atsikratyti knygų", praleisiu progą patylėti ir įsiterpsiu (nes mėgstu 'kabinėtis prie žodžių' blush2.gif ) cool.gif
O kas yra 'tikroji Evangelija'? Kaip Carriere ar Eco sakė, mums išliko būtent šios keturios evangelijos. Taip nusprendė Bažnyčia berods IV amžiuje. O tų evangelijų buvo ir daugiau. Bet kanonizuojant kitos buvo paskelbtos eretiškomis, atrinktos būtent šios keturios. Šis sprendimas priimtas praėjus keliems šimtams metų po Jėzaus mirties.
Full disclosure (maždaug 'visiškas interesų atskleidimas' ar pan): nesu uoli katalikė, daug kas katalikų Bažnyčioje kaip organizacijoje, jos kanonuose man nepatinka/nėra priimtina, nesuprantu tiesiogiai priimančių Šventojo Rašto žodžius (kaip kai kur JAV pietinėse valstijose doh.gif ), netapatinu katalikų Bažnyčios ir krikščionybės (nes ji apima kur kas daugiau).

QUOTE(langana @ 2012 01 26, 15:45)
Esu pries bet kokiu knygu uzdraudima, deginima: skaitantieji patys atsirinks.

ar taip jau visai prieš bet kokių?

Man tai knygų draudimo tema (nesvarbu, ar jas draustų/degintų katalikai, ar musulmonai, ar naciai, ar dar kas nors) labai susijusi su žodžio laisvės tema.
Žodžio laisvė nereiškia, kad galima viešai kalbėti/skelbti ką tik užsigeidi.
Bet jei Saramago knyga neskatina neapykantos krikščionims, paskaitę ją neužsidegs noru mušti/žudyti ar kitaip jiems kenkti, tai pagrindo draudimams nelabai yra.
Na, aišku, yra visokių pseudoreliginių, sektantiškų, pseudopsichologinių knygų, kurios linkusiems pasiduoti įtakai/įtaigai skaitytojams tikrai gali pakenkti. Bet kaip atrasti tą ribą, kas ją nustatys?

Pvz., neseni pavyzdžiai - Vokietijoje po ilgos pertraukos išleidžiama Hitlerio "Mein Kampf" (tiesa, kiek supratau iš žinių reportažo, tai jos ištraukos su moksliniais paaiškinimais ar pan.).
Va tokios knygos draudimui pritariu.
Jei kas išleistų knygą, kurioje būtų raginama eiti ir žudyti, pvz., latvius ar mėlynakius (ir be jokio humoro, rimtų rimčiausiai, ir aiškinamos priežastys,
kodėl tai reikia daryti), tai tokios knygos draudimui irgi pritarčiau. Kaip ir knygoms, kuriose būtų skatinama prievarta prieš moteris, vaikus ir t.t.
Atsakyti