QUOTE(vikosiuks @ 2012 02 13, 22:16)
pirmine teisine pagalba (konsultacija rupimais klausimais) kiekvienoje savivaldybeje yra nemokama, einate i savivaldybe pas ten dirbanti jurista ir rastu uzklausiate jusu dominanciu klausimu, o jis jau jus pakonsultuos visais rupimais klausimais ir nukreips teisinga linkme.
Na ne visais atvejais zmones ja gali gauti. Taip, jie gali kreiptis i savivaldybe, bet ji gali buti paprasciausiai jiems nesuteikta.
Valstybes garantuojama teisine pagalba gali buti pirmine ir antrine.
Pirminė teisinė pagalba įstatymo nustatyta tvarka teikiama teisinė informacija, teisinės konsultacijos ir dokumentų, skirtų valstybės ir savivaldybių institucijoms, išskyrus procesinius dokumentus, rengimas. Be to, ši teisinė pagalba apima patarimus dėl ginčo sprendimo ne teismo tvarka, veiksmus dėl taikaus ginčo išsprendimo ir taikos sutarties parengimą. Pirminė teisinė pagalba neapima mokesčių administratoriui teikiamų deklaracijų pildymo.
Antrinė teisinė pagalba dokumentų rengimas, gynyba ir atstovavimas bylose, įskaitant vykdymo procesą, atstovavimas išankstinio ginčo sprendimo ne teisme atveju, jeigu tokią tvarką nustato įstatymai ar teismo sprendimas. Be to, ši teisinė pagalba apima bylinėjimosi išlaidų bylose, išnagrinėtose civilinio proceso tvarka, su bylos nagrinėjimu administracinio proceso tvarka susijusių išlaidų ir su baudžiamojoje byloje pareikšto civilinio ieškinio nagrinėjimu susijusių išlaidų atlyginimą.
Norint gauti pirminę teisinę pagalbą, neprivaloma deklaruoti savo pajamų ir turto. Tereikia kreiptis į savivaldybės vykdomąją instituciją pagal savo deklaruotą gyvenamąją vietą.
Antrinę teisinę pagalbą asmenys gauna tik tuomet, jei jų turtas ir metinės pajamos neviršija Vyriausybės nustatytų turto ir pajamų lygių teisinei pagalbai gauti pagal Lietuvos Respublikos valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymą.
Papildyta:
QUOTE(ieglius @ 2012 02 11, 14:28)
Laba diena, kaip suprantu čia galima kreiptis teisiniais klausimais ir sulaukti pagalbos

Situacija tokia: aš ir mano du mažamečiai vaikai eseme deklaravę savo gyvenamąją vietą mano tėvo sodyboje. Žiemos metu laikinai dėdė leido pagyventi savo bute, šiltuoju sezonu gyvename sodyboje, na ir tvarkomės po truputį pagal išgales, su mintim galutinai ten persikraustyti - remontą šiokį tokį pasidarem, vandenį pravedėm ir pan., dar reikia normalią šildymo sistemą įsirengti. Na bet čia ne esmė.
Esmė tame, kad mano tėvas užsimanė tą sodybą
parduoti. Ar jis gali tai padaryti be mano sutikimo ir iškeldinti mane besilaukiančią ir su dviem
nė penkerių neturinčiais pypliais? Mes kitos gyvenamosios vietos neturime, jokio nekilnojamo turto taip pat, dėdė priėmė laikinai. Mano vyras registruotas savo mamos bute, Vilniuje, šiuo metu uždarbiauja užsienyje.
Būčiau labai dėkinga, jei kas galėtų patarti..
kadangi tai yra jusu tevo asmenine nuosavybe, jis paprasciausiai jus isdeklaraves gali ja parduoti. Jei tai butu jusu asmenine nuosavybe, tada butu reikalingas teismo leidimas, norint parduoti.
O kodel jis nori ja parduoti, reikia pinigu? Gal galima butu su juo susitarti, kad pvz. jus is jo nupirktumet