Koks dviratis yra normalus ?
Rėmas:
Na, pirma jo rėmas turi būti bent jau aliumininis. Geras rėmas turi aliuminio žymą 6061. Kuo tas skaičius mažesnis, tuo geresnis aliuminis panaudotas rėmo gamybai. Nenusipirkit dviračio per mažu rėmu, bus nepatogu važinėti. Kaip parinkti dviračio rėmo dydį? Geriausia yra apžergti dviratį. Stovint pilnom pėdom ant žemės, nuo rėmo iki klyno turi likti maždaug 10 cm. Mažesnis rėmas - bus nepatogu, nes sumažės tarpas tarp sėdynės ir vairo (teks labiau riestis). Didesnis rėmas - vyrukai, gal geriau nuo tokio dviračio sėdynės nenuslyskit...
Ratai:
Na mūsų dviračių takai dar nėra idealūs ir kartais taip tingisi nulipti nuo dviračio ir užkeltį jį ant bortelio, kad nesusilankstytų ratai. Dėl to perkant reikėtų atkreipti dėmesį į ratlankius. Jie turi būti dvigubi ir, žinoma, geriau aliumininiai (vėl tas svoris). Mačiau dviračių dvigubais diskais ir Maximoje.
Vairas:
žiūrėkit, kad būtų patogios rankenos. Patogiau kai jos minkštesnės, ne taip rankos pavargsta.
Bėgių perjungėjai:
Shimano yra gerai, bet maximiniuose dviračiuose tokių retai pasitaiko. Man asmeniškai yra patogiau, kai bėgiai perjunginėjami svirtelėmis, o ne pasukant ratuką. Kas nesupratot apie ką aš, tai kai pamatysit tokius ir tokius perjungėjus, tai tikrai suprasit.
Bėgių sistema:
Vėl gi, Shimano yra gerai. Maximiniai kartais gale turi Shimano bėgių sistemą ir labai retai ją turi priekyje. Visas mechanizmas turi būti patvarus, o Shimano vardas tai daug maž užtikrina (pasikartosiu, ne visuomet Shimano yra Shimano ). Pernai su draugu per Vingio parką nuo kalniuko palenktyniavom. Jam iškart subyrėjo galinio rato mechanizmas. Nors jis ir nekainavo daug (15 ar 25 Lt, nepamenu), bet tam vistiek reikėjo sugaišti laiko. Keletas Shimano sistemų nuo blogesnių iki geresnių: Acera, Alivio, Deore. Maximiniuose tokių nebūna.
Sėdynė:
maximiniuose ji labai jau kieta. Po to savą sėdynę skauda.
Nuo ko priklauso dviračio kaina ?
O ji remiasi į rėmo lengvumą, bei komplektuojančių dalių kokybę. Kuo lengvesnis ir kokybiškesnis rėmas, tuo dviratis brangesnis. Dar gan didelę dalį kainos atsiriekia visokie amortizatoriai t.y. geri amortizatoriai.
Optimalus dviratis:
Manau, kad tai būtų Baltik Vairo Panther dviračiai. Pasivažinėjimams mieste (t.y. nelaužant ir nevažinėjant visokiais laiptais) jie net labai geri, nors rėmus ir iš kažko iš Taivanio perka. Kam įdomu, jų katalogą rasite čia: http://www.baltikvairas.lt Malsit tokį dviratį kelis metus, ir dar po to padovanosti kam nors. O Maximiniai dviračiai nėra tokie blogi (kai negenda ). Tik viskas priklauso kaip juo važinėtis ruošiamasi. Vaikams labai tinka, o tokiam meiteliui kaip aš (189cm, 85kg), tai kiek silpnoki būtų. Jei nori nusipirkti dviratį tam, kad įsitikintum ar tikrai juo tiek važinėsi, kiek galvoji, tai gal geriau rinkis pigesnį. Jei užsikabliuosi, tai norėsi geresnio, tada jau žinosi pagal ką rinktis ir ko tau ištiesų reikia, o brangūs dviračiai nepasirodys tokie jau ir brangūs. "
www.banga.lt
P.s. man paciai patiko sis dviratukas "Rondo" - su begiais, geras remas, + kaina nedidele (329 Lt). Gal tiktai ratai mazoki ...