sveikos,
kepiau duonele pagal aguoneles paskutini recepta, be galo skani duonele

. tikrai kaip aguonele raso paprasta, bet ne prasta

. tik as kaip visada dejau cukraus ir paivairinimui imeciau saujele moliugo seklu ir molasses del spalvos. rekomenduoju issikepti, tikrai nesigailesit
taip pat kepiau duonele pagal si recepta is malsenos tinklalapio. tik as kita karta bandysiu deti daugiau miltu, nes man per skysta tesla gavosi ir isvertus kepaliuka i skardele is kildinimo krepselio, ji man pasidave i sonus
NAMINĖ PLIKYTA DUONA1 dienos Plikinio paruošimui reikės:
1 stiklinės paruošto (išrūgusio) raugo;
2 stiklinių viso grūdo ruginių miltų;
1 valgomo šaukšto kmynų;
2.5 stiklinių verdančio vandens.
2 dienos tešlos paruošimui reikės:
pirmą dieną paruošto (išrūgusio) plikinio;
1 stiklinės viso grūdo ruginių miltų;
1 stiklinės kvietinių miltų (Malsena 550D);
3 valgomų šaukštų cukraus;
1 valgomo šaukšto natūralaus medaus;
2 arbatinių šaukštelių druskos;
1 valgomas šaukštas ruginio salyklo.
Paruošimas:
1 diena. Plikinio paruošimas
Į maišymo indą supilti viso grūdo ruginius miltus ir kmynus. Intensyviai maišant užpilti verdančiu vandeniu (maišant turi nelikti verdančiu vandeniu nepaveiktų miltų gumuliukų). Gautą plikinį palikti apsicukruoti ir ataušti (2-3 val.). Į ataušusį plikinį sudėti paruoštą raugą, išmaišyti iki vienalytės masės ir palikti rūgti 12 valandų.
2 diena. Tešlos ruošimas ir kepimas
Į paruoštą plikinį suberti viso grūdo ruginius ir kvietinius miltus, cukrų, druską, kmynus, salyklą, medų. Minkyti tešlą rankomis (drėkinant rankas vandenyje, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu. Maišant spiraliniu maišytuvu pradžioje maišyti 1-u greičiu kol neliks sausų miltų, tada 3-5 minutes 2-u greičiu kol tešla taps vienalytė. Suminkius tešlą rankomis suformuoti kepaliuką, kurį įdėti į kepimo popieriumi išklotą arba aliejumi išteptą formelę ir kildyti 3 valandas, laikant šiltai (apie 25°C). Iškilus tešlai pašauti formelę į iki 250°C įkaitintą orkaitę ir kepti 15 min, taip suformuojant duonos plutą. Sumažinti temperatūrą iki 200°C ir kepti dar apie 30 min.
Iškepusios duonos kraštai turi būti rusvi, atšokę nuo formelės. Iškepusią duoną išimti iš formelės ir nupurkšti plutą vandeniu, arba tiesiog apglostytyti duoną vandenyje sudrėkintais delnais, kad plutelė suminkštėtų. Uždengti duoną skepeta ir palikti ataušti.
noriu paklaustu tu kurios kildina duonele krepseliuose, ar buna jums taip kad duonele iskyla virs virsaus krepselio

? jei taip tai kaip tada isverciat duonele ant skardos, kad ji maziausiai pasizeistu (nezinau kaip cia issireiksti

). man paskutiniu metu iskilo duonele virs krastu ir kai dejau i skarda, tai skarda biski paplojo duonele atgal, nes as skarda dedu ant krepselio ir paskui krepselio turini isverciu apversdama krepseli

. gal kas gudriau sita reikala atlieka ir pasidalins savo patarimais