Įkraunama...
Įkraunama...

Vaismedžiai, vaiskrūmiai

Gal kas gali atsakyt,ar pernai atidarytas Skoro buteliukas dar būtų šiemet veiksmingas,ar pirkt naują? g.gif
Ačiū smile.gif
Atsakyti
QUOTE(relita @ 2012 04 21, 16:11)
laba diena,
ateinu su klausimu  blush2.gif gal kam pasirodys kvaila, bet... zodziu, mugej nusipirkom dvi obelaites - auksi ir alyvine. ir nepaklausem, ar jos zemauges, ar ne. zemaugiu nenorim.  schmoll.gif o gal situ tradiciniu veisliu nebuna zemaugiu?  g.gif  blush2.gif

Jeigu pirkote prie Senuku Banginio Vilniuje, tai aukstaugiu nebuvo..Nebuvo, net vidutinio augumo. Nebent Sodaitytes medelyno furgone dar buvo MM106 arba B118 poskiepio(vid. augumo)......Manau, kad jus, geriausiu atveju( nes ju buvo labai daug), nusipirkote M26 poskiepi.
Aukstauges - tai senovines seklinio poskiepio( tokios kokios auga senose sodybose). Auksis ar ne Auksis gali buti visokio poskiepio. Man tai keista kaip pardavejai zmogui nepapasakoja, nepaaiskina apie poskiepius...
M26 nera visiskai zemaugis, obelaites mazdaug iprastines obels puse aukscio. Bet siam poskiepiui reikalinga atrama ir ne tik jauname amziuje. Visada.
Is tu dabartiniu - vegetatyviniu poskiepiu geras yra B118 ir MM106.
Taip vadinamos vidutinio augumo.
Bet jeigu zeme prasta(o apie Vilniu dazniausiai tokia) tai tos vegetatyviniu poskiepiu obelaites( M26 ir t.t.) sunkiau auginti. Siems poskiepiams reikia geros zemes, jas reikia labiau geneti, reikalingos atramos( isskyrus B118 ir MM106)...
Bet jeigu norite austesnio medzio, sodinkite giliau, tai yra kad skiepo sujungimo vieta butu ne 5-10 cm( taip reikia sodinti obelaites, kriauses) virs zemes, o sulig zeme arba 1-2 cm po zeme.
Obelaite augs aukstesne, bet deres irgi veliau, nes praras savybes kas budinga vegetatyviniui mazaugiui poskiepiui M26. Bet Auksis isliks Auksiu ir t.t.t
Paziurekite sitos nuorodos paveiksleli, jame labai aiskiai parodyta poskiepiu auksciai http://www.lzuu.lt/t...chapter_6.1.htm
Beje, Babtu instituto medelynas http://www_lsdi_lt/medelynas.html
si rudeni tures senovinio-seklinio - aukstaugio poskiepio obelaiciu. Jos praktiskai isnyko is Lietuvos. Nes vis daugiau zmoniu nori tu tradiciniu aukstaugiu, kurios musu proanuku sulauks.
O tos visos naujoviskos M26 ir t.t. tai neilgaamzes..Ir po tokia obelim nepastatysi stalo, neatsisesi( nebent ant zemes:)).
As pati prisodinau pernai sodyboje MM106 ir B118 medelius( 26 vnt)smile.gif, bet kai atsiras tos seklines-senovines-aukstauges, dar kisiu.
Dar, beje, ant obelaites turi buti pasas( toks popieriukas), ten turi buti parasytas poskiepis..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo polonia: 22 balandžio 2012 - 01:57
QUOTE(saintlina @ 2012 04 18, 13:32)
man ju persikas taip ir neissprogo. Jokiu pretenziju neprieme.
Abrikosas nusalo.
Uztat as ir linkus pirkti normaliam medelyne, kurie garantuoja uz atsparuma salciui ar mielai pakeicia neissprogusi medeli.

Pritariu 200%. drinks_cheers.gif
Bet ir medelynai medelynams nelygus...Esu nukentejus nuo Vrublevskiu broliu medelyno.. Nezinau, gal tik man nepasiseke, bet tikrai ten kojos nekelsiu ir kitiems nepatariu..Fe, apgavikai( ypac antrasis brolis..). Sodaitytes medelynas labai patinka, daug pirkau, jokiu priekaistu.. Babtu instituto medelynas taip pat labai patinka.... Zapyskio nepatinka, nes daug lenkisku parduoda.. Siais metais kai pirkau tresne, paprasiau cekio ( juk patys tai neduoda) ir aiskiai pasakiau, kad tikrai sugrisiu, jeigu tresne neprigis, tai sutiko..
Zagares sodu medelyne siais metais pirkau, pirmas ispudis geras, ziuresim...
Prano Jackio SVAJONU SODO medelynas neblogas...
Siaip, esu isitikinus, kad sodinuku biznyje labai daug apgaules..Nu neprigijo, neauga, nesivysto, pirkejas kaltas, jo sklypo zeme kalta ir pan..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo polonia: 22 balandžio 2012 - 08:35
QUOTE(polonia @ 2012 04 22, 03:34)
Jeigu pirkote prie Senuku Banginio Vilniuje, tai aukstaugiu nebuvo..

labai aciu uz issamu atsakyma. 4u.gif vakar siek tiek perverciau sia temute, radau tuos kodus, yra pasai ant obelaiciu, bet nieko panasaus nematau schmoll.gif pirkome Marijampolej, prie senuku. mes ir patys kalti, kad nepasiklausem. doh.gif blush2.gif pirma karta pirkom, visai is galvos isgaravo. na jau dabar kaip bus, taip, jau nusipirkom ir vakar pasodinom. blush2.gif
Atsakyti
laba

MRD o sodinant slyvas , tresnes, vysnias, obelis ir kriauses kieno skiepus uzkast , kieno palikt ? kai pirkau medelyne man sake vienaip, siandien per tokia laida sake atvirksciai unsure.gif tai esu labai pasimetus doh.gif viskas pasodinta tik pries pora dienu jei ka trauksiu lauk ka uzkasiau blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(*SIM*SIUS* @ 2012 04 22, 14:37)
laba

MRD o sodinant slyvas , tresnes, vysnias, obelis ir kriauses kieno skiepus uzkast , kieno palikt ? kai pirkau medelyne man sake vienaip, siandien per tokia laida sake atvirksciai  unsure.gif  tai esu labai pasimetus doh.gif  viskas pasodinta tik pries pora dienu jei ka trauksiu lauk ka uzkasiau blush2.gif

Viskas is principo sodinama sulig saknies kakleliu. Kaulavaisiai gali buti sodinami kiek giliau (galima netgi siek tiek uzkasti skiepo vieta) kade atzalos maziau augtu... Seklavaisiu pasodinimo gylis siek tiek itakoja auguma (giliau uzkasus, auga aukstesni), taip pat gylis priklauso nuo dirvos (lengvesnese sodinama giliau). Vegetatyvinio poskiepio obelis galima taip pat sodinti giliau, nes isleidzia vegetatyvines saknis ir suformuoja papildoma saknyna. Bet kuriuo atveju seklavaisiu skiepo uzkasti negalima.
Atsakyti
QUOTE(MRD @ 2012 04 22, 16:03)
Viskas is principo sodinama sulig saknies kakleliu. Kaulavaisiai gali buti sodinami kiek giliau (galima netgi siek tiek uzkasti skiepo vieta) kade atzalos maziau augtu... Seklavaisiu pasodinimo gylis siek tiek itakoja auguma (giliau uzkasus, auga aukstesni), taip pat gylis priklauso nuo dirvos (lengvesnese sodinama giliau). Vegetatyvinio poskiepio obelis galima taip pat sodinti giliau, nes isleidzia vegetatyvines saknis ir suformuoja papildoma saknyna. Bet kuriuo atveju seklavaisiu skiepo uzkasti negalima.

aciu uz atsakyma 4u.gif 4u.gif as slyvas ir tresnes uzkasiau bet nelabai daug, tai tada taip ir palieku g.gif
Atsakyti
man Vrublevskių medelyne pasakė, kad reik sodint per du pirštus virš šaknų - kitaip šaknys negaus oro. Ir visiškai nesvarbu, ar kaulavaisis, ar ne.
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2012 04 22, 20:01)
kad reik sodint per du pirštus virš šaknų - kitaip šaknys negaus oro. Ir visiškai nesvarbu, ar kaulavaisis, ar ne.

as siandien dar pazystamo klausiau kur siektiek ismano situos reikalus, tai jis man ir liepe visus palikt neuzkastus, ir sodint per rankos plastaka nuo saknu g.gif

neisivaizduoju visi skirtingai sneka biggrin.gif o as noriu vaisiu , nenoriu kad butu vien tik sakos biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2012 04 22, 19:01)
man Vrublevskių medelyne pasakė, kad reik sodint per du pirštus virš šaknų - kitaip šaknys negaus oro. Ir visiškai nesvarbu, ar kaulavaisis, ar ne.

Visiska nesamone... Visiskai skirtingi saknynai juk... Ar kraiuses saknys negaus oro, jei uzpilsiu zemes per tris pirstus ar penkis, o ne per du... Kraiuses saknys eina gilyn ir jai puses metro ar metro gylyje oro pakanka, jei tik gruntinio vandens nepasiekia... ir virsuje gali buti pieva, kompostas ar bet kas... galima ir trinkelem iskloti soda biggrin.gif
O paimkite P22 poskiepiu obelaite ir uzleiskite pomedyje pieva - uzdus iskarto...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo MRD: 22 balandžio 2012 - 21:48
MRD, turiu klausima - jeigu pernai pasodinta obelaite perkelsiu dabar i kita vieta, ar labai ja nuskriausiu?
Atsakyti
QUOTE(polonia @ 2012 04 22, 22:34)
MRD, turiu klausima - jeigu pernai pasodinta obelaite perkelsiu dabar i kita vieta, ar labai ja nuskriausiu?

Priklauso nuo to, kaip perkelsite. Kiek saknu nukaposite ir su kiek zemiu persodinsite... Pasinaudojant svertais, anklodemis ir kt. galima perkelti ir 6-10 metu medzius. Bet kuriuo atveju stipriau apgenekite po perkelimo, nes saknis daugiau ar maziau visviena apkaposite.
Atsakyti