Įkraunama...
Įkraunama...

Ghee sviestas

QUOTE (Noriu buti mama! @ 2004 07 08, 09:44)
clap.gif O kaip fainai, kad atsirado daranciu wink.gif Tai ilgai tai kiek? Pagal ka tu sprendi, kad jis jau gatavas, ir kas ta ...baklava? g.gif

Baklava yra desertas. Dazniausiai ji gamina graikai ir arabai. labai skanu. Baklava yra gaminama su graikiskais, pistaciju ir dar ivairiais riesutais. Sviesta reikia pavirti kazkur apie valanda. Kartais parduotuveje buna pirkti jau paruostas. Tuomet jis tik pasildomas.
Atsakyti
Baklava skamba tiesiog nuostabiai, nooriu. O sviestas nesigavo sudege vos uz 10 min, ir ka as ne taip dariau ugnis buvo pati pati maziausia g.gif
Atsakyti
Ghi sviestas(lydytas sviestas)
wink.gif
Atsakyti
O kur tokio dalyko paragauti galima? Cia be to, kad pati pasigaminciau? unsure.gif
Atsakyti
QUOTE (eglek @ 2004 07 12, 22:03)
O kur tokio dalyko paragauti galima? Cia be to, kad pati pasigaminciau? unsure.gif

tu gee sviesto gali parduotuveje nusipirkti
Atsakyti
QUOTE (maya @ 2004 07 14, 18:42)
tu gee sviesto gali parduotuveje nusipirkti

Kokioje?
Atsakyti
QUOTE (ostra @ 2004 07 14, 19:04)
Kokioje?

kaune tai nezinau, as uzjuryje.... sorry wink.gif
Atsakyti
Nu tiksliai, juk cia yra lydytas sviestas normalus, toks koki kiekviena bobute moka pagamint. Kam ji vadint kazkaip mandriai? O siaip tai jis tikrai sveikas, skaiciau kad reikia kepti tik jame, o ne aliejuje.
Atsakyti
Seniai čia toj temoj kas nors besilankė.netyčia užklydusiems pateikiu savo patirtį.
Perku ~0,5kg sviesto,būtinai tik 82 proc.riebumo,sudedu į storadugnį puodą,geriau žemesnį,kad būtų patogiau putas graibyti ir šildau ant labai nestiprios kaitros.Kai atsiranda baltų putų,nugraibau per keletą kartų į atskirą indelį -tiks košei paskaninti.Šildymo trukmę nustatynėti ne pagal laikrodį,o pagal sviesto išvaizdą.Žiūrime kaip sviestas pradeda nusiskaidrinti,tampa lyg aliejus permatomas ,matosi kaip sviesto baltymai prilimpa dugne,o pauosčius jaučiasi labai malonus pakitęs kvapas.Aš įdedu keletą šalavijo lapeliu-šviežių arba džiovintų-labai pagerina aromatą.Supilu į indelį,nuosėdos lieka puodo dugne.
Nepamainomas produktas -į košes,kaip padažas virtinukams,varškėtukams,ant makaronų,ryžių,bulvių ,į sriubytes ir kt.
Bandykit ir skanaukit. thumbup.gif
Atsakyti
Pagal Ajurvedą:


Lydytas sviestas (Ghi). V↓ P↓ K↓. Trukmė 40 min.
1 kg sviesto

Sviesto lydymo tikslas yra atskirti riebalus nuo baltymų ir vandens. Tada jie (riebalai) sausoje vietoje gali stovėti be jokių šaldytuvų mėnesių mėnesius. Indijoje sakoma, kad šimto metų senumo ghi kainuoja tiek pat kiek auksas, o gydomosios savybės su laiku dar gerėja. Lietuvoje senoliai taip pat (o kai kur dar ir dabar) lydydavo sviestą, tik jie neatskirdavo baltymų ir, kad lydytas sviestas negestų, jį paprasčiausiai pasūdydavo.
Gaminimo laikas priklauso nuo jūsų viryklės, nuo puodo, nuo sviesto kiekio ir kokybinių savybių. Iš 1kg sviesto apytiksliai gauname 800gr lydyto sviesto ghi.
Perkame „tikrą“ sviestą iš parduotuvės, be jokių priemaišų, pagerintojų, konservantų, nesūdytą (šiuo metu ghi gaminti mes naudojame „Baltas“), arba nesūdytą kaimišką sviestą iš turgaus (jo pasirodo ne taip lengva gauti).
Sudedame sviestą į vidutinį, storu, bei sunkiu dugnu puodą ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kol užverda. Kai į paviršių iškyla baltos putos ugnį sumažiname. Retkarčiais pamaišome, kad neprisviltų. Neuždenkite puodo dangčių, nes mums reikia išgarinti vandenį. Po 15 – 20 min. sviestas pakvips spragintais kukurūzais ir pasidarys auksinės geltonos spalvos.
Kai susidariusi balta putelė sukietėja ir nusileidžia ant dugno – būkite pasiruošęs, dabar jau nėra kada nuo puodo atsitraukti. Sekame, kol iškritę pieno tirščiai rusvai pageltonuota, pasklinda specifinis kepintų riešutų kvapas ir tada iš karto nuimame nuo viryklės. Neperkaitinkite, kad tirščiai neprisviltų.
Leidžiame lydytam sviestui ghi truputį atvėsti, kol taps šiltu ir atsargiai perkošiame lydytą sviestą į per iš anksto paruoštą sausą molinę puodynę, uždengta drobe, ar kelis kartus sulenkta marle (mes renkamės drobę, nes ją lengviau išplauti). Kol visi riebalai iš drobulės nepersikošė, neskubėkite „pagreitinti“ košimosi proceso – nespaudykite, nes ... teks košti iš naujo. Nuosėdas išmetame. Jei nuosėdų papuls į sviestą ghi, ne tik pablogės jo kokybė, bet ir sutrupės garantinis laikas, gali atsirasti pelėsių.
Neuždengę atvėsinkite iki kambario temperatūros. Vėliau uždenkite, apsaugodami nuo drėgmės. Imdami iš puodynės sviestą ghi naudokite tik sausą šaukštą, nes patekęs vanduo sudarys sąlygas daugintis mikrobams ir sugadins sviestą.
Tai viskas, gintarinės spalvos lydytas sviestas Ghi yra paruoštas. Dabar jį galite naudoti valgiams gaminti. Be jo mūsų šeimoje neįsivaizduojami nei prieskonių pakepinimai, nei troškiniai, nei košės, nei sriubos. Kaitinamo ghi kvapas švelniai pasklinda po namus ir maloniai kutena skrandį, primindamas, kad netrukus galima bus smaguriauti maistu.
Sviestas ghi yra tridošinis, jis ramina Pita ir Vata, o nedideliais kiekiais tinkamas net ir taip jau riebalų reikalingiems vengti kapha tipo žmonėms. Ghi stiprina virškinimo ugnį, pagerina maisto įsisavinimą. Sviestas ghi maitina Odžą - subtilią visų kūno audinių substanciją, stiprina smegenis, sutepa jungiamuosius audinius ir daro juo lankstesnius. Sviestas ghi padeda pernešti vaistažolių gydomąsias savybes po visą kūną.


Šaltinis: www.ajurvedosnamai.lt
Atsakyti
Skaniausi blynai kepti ant šio sviesto. Jis nesvyla net esant aukštai temperatūrai. Ant šio sviesto kepdavau vaikams blynus. Produktas tikrai nepigus, bet sveikas.
Atsakyti
O gal kas žinot kur Vln galima būt nusipirkt šio sviesto? Pati cackintis tai tikrai tingiu blush2.gif
Atsakyti