Įkraunama...
Įkraunama...

Ar grižti į Lietuvą gyventi?

problemu isvaziavus ar grizus nepamazeja, jos tik pasikeicia.

Va butent
drinks_cheers.gif
Nei pamazeja nei padideja, papuoli i kita gyvenima ir gyveni kitokiom bedom ir kitokiais dziaugsmais
Atsakyti
QUOTE(Ode @ 2008 01 17, 15:26)
Gaila, bet dar nieko negaliu pasakyti. Gal kitais metais, o gal dar kitais (dar nenusprendėm, kada leisim). Gali forume paskaityti prie mokyklinių temų, gal šiek tiek susidarys vaizdas, kokia ta mūsų sistema dabar. Nors visgi manau, kad labai daug priklauso ir nuo konkrečių pedagogų, ir nuo konkrečios mokyklos... Kaip visur... smile.gif O ir nuo pačių tėvų bei vaikų prioritetų.
Mano pačios prisiminimai iš mokyklinių laikų yra tik teigiami, todėl baimės sistemai nejaučiu. Iš nuogirdų tik žinau, kad 'labai vaikai apkraunami'. Bet manau tai labiau skirta gimnazijoms - paskutinėms klasėms. Nes vien tai, kad daug kur pradinės mokyklos yra visai atskirtos, rodo, kad pradinukams skiriamas visai kitoks dėmesys, nei vidurinėj, kur visi trynėsi vienoj krūvoj. (nors kai kas mato tai ir kaip minusą)
Taip kad... Pats nepabandęs - nežinosi. O kai turėsim savo patirtį, būtinai parašysiu.  4u.gif Kol kas parengiamukų grupe darželyje esam labai patenkinti. smile.gif

PS O "megztukas už 80 Lt"... Nei aš JAV už tokias kainas prekinausi, nei čia tą darau (aš sau už tiek pirkdama 10 kartų pagalvoju, o čia vaikui, kuris kitą sezoną jau bus išaugęs). Yra ir pigesnių parduotuvių, ir neblogų išpardavimų, ir tų pačių 'skudurynų'. Šiuo atveju pritariu Baltic*girl: daug kas priklauso nuo auklėjimo. Ir toks argumentas sprendime "grįžti ar negrįžti į Lietuvą gyventi" yra mažų mažiausiai juokingas. Bet... pas kiekvieną savi prioritetai. smile.gif

QUOTE(baltic*girl @ 2008 01 18, 10:00)
Man atrodo, cia tikrai priklauso nuo mokytojos ar mokyklos politikos, nesvarbu kokioj saly. Mano darzeline pirmoj klasej apie 1985uosius mokytoja duodavo gelytes tiems, kas gaudavo 4 ir 5, dar padedavau spalvint wink.gif
O vidurinej uz daile ir fizini vertino daugiau pastangas, ir kiek zinau tie dalykai i bendra vidurki nesiskaiciuoja. Dar kai as baigiau, nebesiskaiciavo.
Dukra eina i darzeli ir esu patenkinta. Po Amerikos buvo soku, kad ne visad 2 zmones priziuri virs 10 vaiku, kad i tualeta eina berniukai ir mergaites kartu. Nori nenori lyginu dvi salis nes susiduriau su abieju darzeliais-mokyklelem. Taciau guodziuosi, kad aukletoja su maniske gali i WC nueiti kai JAV vaikas turi eiti vienas, kad per sventes atejo Kaledu Senis ir grupese buvo eglute, nes zinau UK ir daug USA vietu tokie dalykai nyksta.
Tad uz visus minusus yra ir pliusu.

O Gymboree pati pirkdavau tik ispardavimuose, man buvo per brangu isigyt viska nauja nesirenkant parduotuves. Lietuves dauguma JAV parduotuvese ir apsipirkineja  del itin palankaus kurso. Ne visos, bet ir amerikietes ne visos parduotuvese laika leidzia ar suk agalva del vaiko megztuko. Daug tevu du darbus turi, kad islaikyt stoga ir paduot valgi ant stalo, ir tikrai zinau tas nera tik Lietuvoje, pilna tokiu seimu ir uzsieny. Visur yra problemu, o grizti ar ne, cia labai asmeniska. Bet problemu isvaziavus ar grizus nepamazeja, jos tik pasikeicia.

Dekui uz atsakymus 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(* Linužė * @ 2008 01 17, 13:13)
gal tu ir teisi, bet man prisiminimai truputi seuba kelia, kaip mus mokydavo, vertindavo... na nzn kad ir daile, ar kokie bureliai, kaip koki dvejeta iraito, o kaip tu gali vertinti vaiko mena ?? arba kaip vaikas gryzta su lipduku, sako miss patti dave, sakau uz ka, ai kad sultytes isverciau(jis labai "clumsy" pas mane:))) sako paskui isvaliau, ir dave....nezinau ar suprasi ka norejau pasakyti.... tik tas stabdo, sistema pati mokymo, bet gal as nusisneku, nes is dalies vaikai gi greitai prisitaiko...
Papildyta:
as beveik viska perku is gymboree lelkom, ir esu eiline, nedirbanti...zinoma ziuriu seilus, bet ir ne... na cia pliusas jav-skudurai pigus...bet s ne apie tai, as sutinku tai nera prioritetas.
mane domina mokyklos...ne sjei gryzt, a sjau ir mazdaug zinau kur leisti, bet siaip gal mamytes pasisakys, ar daugiau laisves, vertinimo sistema lankstesne, ar is vaiko bando padaryti vaikstanti vadovely, ar vertina kurybinguma...ai nekreipkit demesio i mane unsure.gif

Tikrai dabar jau mokyklose Lietuvos viskas pasikeite. Vat pavyzdziui kur mano mama dirba, pradineje mokykloje, vaikams net pazymiu neraso (negali rasyti), turi zodziais aprasyti ir ivertinti, kad neiskaudintu vaiko smile.gif Ir siaip labai daug reikalvimu yra mokytojams, pilna kursu ir viso kito, nes sistema svietimo tai tikrai keiciasi. daug nauju jaunu mokytoju su naujomis idejomis ir naujais metodais, kurie sakyciau sukurti vien tik kuribingumo lavinimui ir pan. (sneku cia is savo mokslu patirties smile.gif )
Jau tikrai nepergyvenk , kad bus taip kaip buvo tau, sistema isties pasikeitusi. As jau kaip sakiau jei noreciau grizti tai tik del vaiku mokslu smile.gif
Atsakyti
Aciu uz atsakyma 4u.gif

Is kitos puses, as ir cia niekuo nesiskundziu, mokyklos man tinka,ir net labai, keik su tuo siuo metu susiduriam, tikrai ne del svietimo vaziuociau i Lietuva, nes manau ir cia yra protingu issilavinusiu zmoniu, ir didesniu galimybiu nei LT.... cia turbut is didelio ilgesio seimai, ir sunaus pastoviu klausimu apie senelius. Nuvaziuosim vasara ir aplankysim, ir matysim. Dar karta dekui, tavo nuomone pasitikiu, nes manau tikrai is patirties sneki 4u.gif
Atsakyti
na, ko tu cia grisi?? O jei tikrai nori, grizk, bet labai greit susipakuosi ir vel noresi ten kur dabar esi. Mes sparciai augam, bet iki kitu saliu - mums dar labai toli!!!
Atsakyti
QUOTE(Edeja @ 2008 01 19, 11:10)
na, ko tu cia grisi?? O jei tikrai nori, grizk, bet labai greit susipakuosi ir vel noresi ten kur dabar esi. Mes sparciai augam, bet iki kitu saliu - mums dar labai toli!!!

Negali isivaikint nauju artimuju, kulturos, ir ne visu prioritetai yra bendra valstybes gerove. Laime labai salyginis dalykas, ne nuo salies ji priklauso, yra kas ir Lietuvoje uzdirba tiek kiek uzdirbtu uzsieny, o cia pigiau gyventi (tebunie maistas brangus, bet busto nuoma cia moki litais kai kitur tiek pat doleriais ir eurais), be to kaip sakiau - artimuju negali su savim issivezti, vaikas augs visai kitoj aplinkoj nei kai kuriems (kaip man) priimtina, kad augtu butent tarp lietuviu, tad tiems kas grizta, linkiu visokeriopos sekmes 4u.gif
Atsakyti
Mes irgi su vyru gyvenam uzseny, tiksliau Airijoje. Va jau 5 metai praejo kai ten sedim. Abu labai norim i Lietuva sugrizti, kadangi issiilgom seimos ir draugu. Aisku truputi prisibijom, nes zinom ka mes turime cia, ten tiek neturesim. Tai lieka rinktis arba pinigai ir geras darbas arba maziau pinigu ir artimi zmones.
Galiu is savo patirties pasakyti kai esi toli artimus zmones pradedi labiau vertinti, negu kai esi salia.
Bet cia kiekvieno teise rinktis, sekmes! 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Zuika Padukele15 @ 2008 01 19, 05:43)
Tikrai dabar jau mokyklose Lietuvos viskas pasikeite. Vat pavyzdziui kur mano mama dirba, pradineje mokykloje, vaikams net pazymiu neraso (negali rasyti), turi zodziais aprasyti ir ivertinti, kad neiskaudintu vaiko smile.gif Ir siaip labai daug reikalvimu yra mokytojams, pilna kursu ir viso kito, nes sistema svietimo tai tikrai keiciasi. daug nauju jaunu mokytoju su naujomis idejomis ir naujais metodais, kurie sakyciau sukurti vien tik kuribingumo lavinimui ir pan. (sneku cia is savo mokslu patirties smile.gif )
Jau tikrai nepergyvenk , kad bus taip kaip buvo tau, sistema isties pasikeitusi. As jau kaip sakiau jei noreciau grizti tai tik del vaiku mokslu smile.gif

tikrai pasikeite... smile.gif kodel tik pamirsai pamineti, kad nebera tu mokytoju mokyklose-ziauriai truksta, nes uz 800 Lt atlyginima dirbti zema... as pati esu su 2 pedagoginiais diplomais, bet taip ir negalejau dirbti sio darbo... padaveja dukart daugiau uzdirbau... kol truko kantrybe .... dabar gyvenu ir esam laimingi bei saugus finansiskai.. zinoma, grizt norisi,, bet .. viskam savas laikas... man-dar tikrai ne laikas grizt i ta nesusitupejusia nei ekonominiu nei moraliniu aspektu sali .. smile.gif
hihihi.gif
Atsakyti
QUOTE(Domke @ 2008 01 19, 19:18)
tikrai pasikeite...  smile.gif    kodel tik pamirsai pamineti, kad nebera tu mokytoju mokyklose-ziauriai truksta, nes uz 800 Lt atlyginima dirbti zema...  as pati esu su 2 pedagoginiais diplomais, bet taip ir negalejau dirbti sio darbo...  padaveja dukart daugiau uzdirbau... kol truko kantrybe ....  dabar gyvenu ir esam laimingi bei saugus finansiskai.. zinoma, grizt norisi,, bet .. viskam savas laikas...  man-dar tikrai ne laikas grizt i ta nesusitupejusia nei ekonominiu nei moraliniu aspektu sali ..  smile.gif
hihihi.gif

Papriestarausiu, kad 800 i rankas gauna tik keletas, dauguma mokytoju gauna daugiau wink.gif
Jei skundziasi alga, manau si profesija ir kitur turtu nesukrauna. Pazinojau por amokytoju JAV, tai tikrai is vienos algos nenusipirktu namo, nevazinetu masina kurios nori. Tiesiog mokytojo darbas yra daugiau labdarinis, kaip ten bebutu, juk ne verslas.

Nesakau, kad neturetu algu kelti - lai keliasi, bet kad uzsieny mokytojai susikrove turto tai netiesa.
Atsakyti
QUOTE(baltic*girl @ 2008 01 19, 18:25)

nežinau kodiel Tu visoms ir visada prieštarauji,nežinau kodiel Tu palikai JAV,kodiel Tu visom keturio už LT??? g.gif ...ale kaip nori taip prieštarauk,užsieny visviena geresnė gyvenimo kokybė,bent jau kolkas 4u.gif nesam gi aklos mirksiukas.gif kolkas į LT tikrai gera pargrįžti,bet tik paatostogauti,žinoma ir palieki LT su skaudančia širdimi...ale, bet vieną kartą gyvenam,tai ir stenkimės gyventi kuo geriau,kuo kokybiškiau,kad nevaikčiotumėm susiraukę nuo nepritekliaus ir t.t. ir t.t. mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(skruzde @ 2008 01 19, 19:49)
nežinau kodiel Tu visoms ir visada prieštarauji,nežinau kodiel Tu palikai JAV,kodiel Tu visom keturio už LT???

lotuliukas.gif Nesu as visom uz LT, yra labai daug ko JAV pasiilgstu, ir zmones yra to saraso pirmam trejetuke wink.gif

Negaliu tik nesusijuokt-nepriestaraut kai nesamones raso, kaip kad Lietuvoj prastas mokymas vaikai vos nemusami ar bent jau zeminami kaip asmenybes, ligonines tik uzsieny atseit geros (su tuo irgi nesutinku) paskui dar sulygina SKIRTINGAS profesijas doh.gif Toks ir priestaravimas, be to 75% pasisakiusiu uz uzsieny jauciamas pasilikimo tikslas - pinigai, nes tik jie kai kuriem nuperka ta gyvenimo kokybe. Jei jums nesiseke Lietuvoj, nereiskia visiems nesiseka, del kai kuriu dalyku jauciuosi patriote ir kai nesutinku parasau biggrin.gif
Va ir cia pasijuto - esi lietuve, sedi Lietuvoj, tai ir buk nusiminus, nerasyk kaip tau LT gerai ar patinka, nes esi neteisi lotuliukas.gif
Papildyta:
QUOTE(skruzde @ 2008 01 19, 19:49)
Kolkas į LT tikrai gera pargrįžti,bet tik paatostogauti,žinoma ir palieki LT su skaudančia širdimi...ale, bet vieną kartą gyvenam,tai ir stenkimės gyventi kuo geriau,kuo kokybiškiau,kad nevaikčiotumėm susiraukę nuo nepritekliaus ir t.t. ir t.t. mirksiukas.gif

Atsakyk tada man, kodel visi kas cia raso galvoja Lietuvoj like pusbadziu gyvena bigsmile.gif Jei butu uzteke pinigu cia, nevaziuotum g.gif Kodel skauda sirdi tada, juk "gyvenimas vienas", gal skauda nes baiges atostogos...

Neuzpyk. Tik nesuprantu kuo tau bloga kai rasau pastebejimus, kad man uztenka grizus pavalgyt? Apsirengt? Vaikai sveiki, noriu juos leist i lietuviska (tik) mokykla, cia jie turi mociute - senai planuota grizti, bandyta. Yra nemazai kas negrizta nes kitos puses ne lietuviai, tenka rinktis; yra dalis kas susikure namus ir turi pastovu darba tai Lietuvoj, zinoma, del amziaus nebegaletu pradeti visko is naujo. Bet jei kazkam pasiseke Lietuvoj - tai dziaukis uz juos, nors is tos puses nebuk lietuve kuri tiems, kas iskelia gimtoj saly galvas, net is uzsienio sugeba plaktuku per jas suduoti, kad butume lygus ir nusimine lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(baltic*girl @ 2008 01 19, 20:25)
Papriestarausiu, kad 800 i rankas gauna tik keletas, dauguma mokytoju gauna daugiau wink.gif
Jei skundziasi alga, manau si profesija ir kitur turtu nesukrauna. Pazinojau por amokytoju JAV, tai tikrai is vienos algos nenusipirktu namo, nevazinetu masina kurios nori. Tiesiog mokytojo darbas yra daugiau labdarinis, kaip ten bebutu, juk ne verslas.

Nesakau, kad neturetu algu kelti - lai keliasi, bet kad uzsieny mokytojai susikrove turto tai netiesa.

na, kas del mokytoju atlyginimu ir pan. esi neteisi... schmoll.gif
LT tik nedaug LABAI NEDAUG , mokytoju gauna kiek daugiau nei 1200 lt. pirmus 5 metus atlyginimas yra 800-900 LT. tik po to kyla... nezinau nei vieno mokytojo, kuri turi pilna kruvi ir t.t. kuris gauna daugiau nei 1200-1300 Lt. !!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jei kalbetume apie Airija-tai jei minimumas cia yra apie 9 eurus uz valanda, tai mokytojas vidutiniskai turi apie 35 eurus per val. (arba daugiau)... priklauso velgi nuo laipsniu ir pan.
kiek zinau cia mokytoju vietiniu-patikek, kiekvieno svajone butu dirbti cia mokytoju ir "nesusikrauti tokiu turtu " kaip tu rasai
hihihi.gif
Atsakyti