Sveiki... (KJKG, is Jusu tikiuosi cia jau ypatingo demesio).
Pas mane bus santvaros, kurios bus gamyklines - kalibruotos ir visaip kaip apdorotos. Stogdengys tvirtina, kad murlotas, grebestai ir grebestukai (makaronai) turi buti ne dziovinti. Jo argumentas - tikrai niekas neissikraipys, isdzius mediena ant stogo puikiai. Jo nuomone dziovinimas ant sklypo yra blogis, nes mediena taps kreiva, su tuo sutinku - sakau, o dziovinta kameroj? Sako, tikrai tikrai nereikia, irgi tokia mediena tiesi nebus ir tai bus tik blogiau bei ismesti pinigai....
Mano sirdis sako, kad reikia murlotus, grebestus ir grebestukus deti dziovintus... Ka manot? Nesinoretu, kad butu sudarkytos santvaros.
Ir dar, kur Kaune galima nusipirkti kokybiskos - gerai dziovintos, gerai imirkytos medienos? aciu
Aš vėl su klausimu apie medžio apdailą (aš irgi KJKGdėmesio tikiuosi
)
Tą atskirą pamatuką medžio apdailai išmetėm, tas jau nebegadins nervų. Bet dabar vis tiek man pasakoja, kad neišeina pritvirtint medžio apdailos antram aukšte padoriai. Apačia ten atsiremia į balkoną, bet sako viršuj nėra kur tvirtint, reikia ankeruot į sieną. O tada arba kišt į sieną metalą (šalčio tiltai), arba dėt medį, bet tada siena būtinai turi būt šiltinta vata, ko visai nenoriu. Ar teisybę šneka? Tikrai nėr kitų galimybių?

Tą atskirą pamatuką medžio apdailai išmetėm, tas jau nebegadins nervų. Bet dabar vis tiek man pasakoja, kad neišeina pritvirtint medžio apdailos antram aukšte padoriai. Apačia ten atsiremia į balkoną, bet sako viršuj nėra kur tvirtint, reikia ankeruot į sieną. O tada arba kišt į sieną metalą (šalčio tiltai), arba dėt medį, bet tada siena būtinai turi būt šiltinta vata, ko visai nenoriu. Ar teisybę šneka? Tikrai nėr kitų galimybių?
Sveiki,
Gal turite patirties su Presto Duo kaminu? Renkames kamina, bet neturime komentaru is patirties

QUOTE(AnaDeizy @ 2012 06 12, 18:08)
tau gerai tada...........

QUOTE(LokysL @ 2012 06 12, 16:39)
daryt galima, bet tai kad nezinau ar dar namas stovi savo vietoj
gal jau puse stogo nera..... Bet kiek pamenu pagal plana pirma laukia zvejyba pas kai ka 

Stovi stovi, bent jau ketvirtadienį praeitą stovėjo

QUOTE(manjana @ 2012 06 12, 21:20)
)

O neina viršutinės karkaso dalies tvirtinti į tam sukonstruotas gegnes? Js neužmirškit pataisyto pamatuko mums parodyti

QUOTE(LokysL @ 2012 06 12, 16:39)
po 110kV synom
nuo kiaulienos jau baigiu atprasti,

Matai koks naudingas daiktas ta šyna - gali nuo kiaulienos atpratinti! O nebandėt jomis pvz alkoholizmo arba rūkymo gydyt?

Papildyta:
QUOTE(AnaDeizy @ 2012 06 12, 21:11)
Ir dar, kur Kaune galima nusipirkti kokybiskos - gerai dziovintos, gerai imirkytos medienos? aciu
Kaune rasi džiovintos, bet jei tiks ne džiovinta - galiu tau prisukt kontaktą Lapėse. Džiovinti tai jie džiovina, bet kai prašysi murlotus džiovint tai 99proc pirštą pasukios prie smilkinio(džiovykloj tik išskirtinė mediena - uosis ąžuolas ir dar bž kas), nors jis labai mėgsta sakyti "liuboj kapriz - za vašy diengi".
Žali murlotai ir grebėstai yra per slabni, kad džiūdami santvaras kraipytų. Tai visiškai nerealu ir gali būt drąsus dėl to. Ar verta naudoti džiovintą statybinę medieną - abejoju. Kai man reikėjo 7m stygų tai Lapių chebra ieškojo tinkamo medžio kažkur miške palej Kelmę - reiškia gavau visai žalias. Tik garažo stygos buvo porai parų įkištos džiovyklon kad eitų padoriai nuobliuoti, visa kita - tik žaliu antiseptiku sutepė ir sukalė į vietą.
QUOTE(Vilienė @ 2012 06 12, 22:32)
Kaune rasi džiovintos, bet jei tiks ne džiovinta - galiu tau prisukt kontaktą Lapėse. Džiovinti tai jie džiovina, bet kai prašysi murlotus džiovint tai 99proc pirštą pasukios prie smilkinio(džiovykloj tik išskirtinė mediena - uosis ąžuolas ir dar bž kas), nors jis labai mėgsta sakyti "liuboj kapriz - za vašy diengi".
Žali murlotai ir grebėstai yra per slabni, kad džiūdami santvaras kraipytų. Tai visiškai nerealu ir gali būt drąsus dėl to. Ar verta naudoti džiovintą statybinę medieną - abejoju. Kai man reikėjo 7m stygų tai Lapių chebra ieškojo tinkamo medžio kažkur miške palej Kelmę - reiškia gavau visai žalias. Tik garažo stygos buvo porai parų įkištos džiovyklon kad eitų padoriai nuobliuoti, visa kita - tik žaliu antiseptiku sutepė ir sukalė į vietą.
aciu uz info . As vis tiek kol kas linkes rinktis dziovinta. Lapese pirkau mediena lentpjuvej kai reikejo sikana statyt, tada sake, kad medienos jie nedziovina (na nepagalvok, kad del sikano norejau dziovinta gauti, siaip paklausiau

QUOTE(LokysL @ 2012 06 12, 18:39)
tai kad pardavineti reiktu ne 180W o 5kW-8kW. plius markizes plotas didesnis, kuri gali naudoti terasai. Cia grynai seseliavimui kad nepatektu saule i kambarius prie to pacio gaunant energijos. Kaupti reiktu kazkur, aisku tas kaupimas batarkese, batarkes reikia priziureti, su normalia prieziura 12 metu gali atlaikyti, bet invertetis turi buti geras, kad su apsaugom butu nuo gilaus iskrovimo, nuo itampos padidejimo ir panas. Siaip nezinau ar yra kazkokie budai kontroliuoti kiekvienos batarkes busena, bet vienas is budu kiekvienais metais daryti ju iskrovima su srove kuri lygi I=Ah/10 ir tikrinti vidine varza ir itampa, taip pasimato kuri batarke pradeda mirti. Dar skaiciau kad norint apsissaugoti nuo gaisru ir tureti patikima sistema (cia tuo atveju jai planuojama investuoti ir gauti litu is LESTO) t.t turetu buti kiekvieno fotovoltinio elemento kontrole, kad jei numirsta tai jis atjungiamas is grandines ir lengvai pakeiciamas kitu. Vienu zodziu pries darant reiktu gerai isigilinti i visa ta reikala, nes yra daug slapuku kuriu nezinant galima prisizaisti.
net ir mažai suprantančiam žmogui aišku, jog savo reikmių tenkinimui tokia sistema niekada neatsipirks.
NEBENT
esi pamišęs dėl autonomiškumo
žavi crazy ir super inovatyvios idėjos
norisi išbandyti kažkokius tai vidinį pasitenkinimą teikiančius individualius planus
po visų svajonių įgyvendinimo pinigų liko daugiau nei gali sugalvoti kur juos padėti
ekologija ir priklausomybė nuo Rusijos neleidžia ramia sąžine palikti tas problemas spręsti ateities kartom
norisi įrodyti kad galima ir kitaip ...
visos priežastys kartu sudėjus
QUOTE(AnaDeizy @ 2012 06 12, 20:11)
Sveiki... (KJKG, is Jusu tikiuosi cia jau ypatingo demesio).
Pas mane bus santvaros, kurios bus gamyklines - kalibruotos ir visaip kaip apdorotos. Stogdengys tvirtina, kad murlotas, grebestai ir grebestukai (makaronai) turi buti ne dziovinti. Jo argumentas - tikrai niekas neissikraipys, isdzius mediena ant stogo puikiai. Jo nuomone dziovinimas ant sklypo yra blogis, nes mediena taps kreiva, su tuo sutinku - sakau, o dziovinta kameroj? Sako, tikrai tikrai nereikia, irgi tokia mediena tiesi nebus ir tai bus tik blogiau bei ismesti pinigai....
Mano sirdis sako, kad reikia murlotus, grebestus ir grebestukus deti dziovintus... Ka manot? Nesinoretu, kad butu sudarkytos santvaros.
Andriau, vyras kaip bordiūras, o nuomonės negali apginti

trenk kumščiu į stalą ir sakyk : bus taip kaip aš noriu ir širdis liepia.
o jei rimtai, tai pamastykim logiškai
OKSIOMA mediena galų gale privalo būti sausa
TEOREMA ant stogo mediena džius ne taip kokybiškai kaip džiovykloje
TEORIJA
apie drėgnumą medienoje:
mediena turi laisvąjį drėgnumą, kuris užpildo ląstelių ir indų vidų bei tarpląstelinius tarpus, ir higroskopinį drėgnumą, kuris plonais sluoksniais susirangęs gyvena ląstelių sienelėse. Džiovinant lauke mes su laiku pašaliname laisvąją drėgmę ir gerokai sunkiau dalį hidroskopinio drėgnumo ir pasiekiame orasausį drėgnumą, kuris priklausomai nuo metų laikotarpio gali būti 15 20% ar net daugiau. Džiovykloje statybinė mediena yra išdžiovinama iki ~12%. atvežta į objektą ir pakankamai ilgai laikoma jame ji įgaus pusiausvyros drėgnumą, kuris priklauso nuo oro santykinio drėgnumo ir temperatūros.
ĮRODYMAS
perkame nedžiovintą medieną (tiesią anot Jūsų statybininko) ir paliekame ją džiūti sklype ir ji staiga tik pyst (vartotinas ištiktukas) ir pasidaro bloga ir susiraičius ir jau iš jos nieko nebepadarysi, perkame antrą partiją žalios medienos, užkeliame ją ant stogo, prikalame ir paliekame džiūti - stebuklas - ji nesiraito ir išdžiūva kokybiškai ir lieka tiesi. Ar tikrai? iš fizikos žinome kad jokia energija iš niekur neatsiranda ir niekur nedingsta, reiškia ji persiduoda į tvirtinimo furnitūra ir džiūdami atskiri mediniai elementai plyšinėja sujungimo vietose. ar mums to reikia?
dabar nusiperkame jau džiovintos medienos ir dedame ją sau ant stogo ir nebedžioviname nieko, bet iš karto dengiame danga. Niekas niekur nesiklaipo, bet jei ši mediena išdžiovinta per daug - sudrėkę kai kurie konstrukcijų elementai padidėja. Vėl blogai?
IŠVADA medieną reikia parinkti tokio drėgnumo, kuris atitiktų būsimas jos eksploatavimo sąlygas.
KĄ DARYTI ANDRIUI
1. džiovinti ant konstrukcijos ir tikėtis kad mediena bus išpjauta radialinė, ir nesiklaipys tiek daug, kaip tangentine kryptimi pjauta mediena - pigu, bet rizika kad taip nebus, o kur dėsis laisvoji drėgmė ir kaip greitai mediena įgaus taip norimą pusiausvyros drėgnumą niekas nežino, o jeigu apšiltinsim ne iki galo išdžiūvusią mediena neoporu, gali konstrukcija ir uždusti
2. džiovintis ją lauke ir kelti ant stogo tik nesusiklaipiusią medieną - bus kažkiek nepanaudotų lentų, bet gal jos sueis į stelažus, bet stelažams tokia mediena kaip ir per brangi. Nežinia kiek bus broko ir kokia reali kubo kaina
3. pirkti džiovintą ir kelti ją ant stogo. Darbu vadovas sakė kad pinigai į balą ir mediena nebus tiesi. bet galima pirkti tik tiesią, arba iš karto matant jos kreivumą, spręsti ar ji tinkama toje vietoje, ar ne.
4. pirkti džiovintą/klijuotą mediena, ir nesukti smegenų, kaip nesuka didesnioji dalis MEGOS stogo - liuks, bet kaina

ką darytų KJKG: imtų džiovintą, nes medienos kubo kaina ne aukso kilogramo kaina. netgi jos atvežimas iš toliau nei 200-250km jau gali kainuoti pusę pačios medienos kainos. Ir dėtų ją ant stogo, nes mediena, kuri išdžiovinta iki ~12% gana nesunkiai įgaus pusiausvyros drėgnumą ir geriausiai atitiks būsimas eksploatacijos sąlygas. Įgerti lengviau nei išgarinti, o be to, kokybiškai išdžiovintos medienos ląstelės pasikeičia ir drėgmę įgerinėja kur kas mažesniu kiekiu nei natūraliai iki orsausio drėgnumo "pradžiovinta mediena.
beje, kuo mažesnis medienos skerspjūvis, tuo visos deformacijos turi mažesnę "jėgą", todėl į "makaronų" drėgnumą, ypač jei jie bus virš difuzinės plėvelės, galima dalinai ir nusispjauti

Papildyta:
QUOTE(AnaDeizy @ 2012 06 12, 20:11)
mano žiniomis niekur
Papildyta:
QUOTE(manjana @ 2012 06 12, 20:20)
)

aš galbūt galėčiau padiskutuoti KOKIĄ mediena vertėtų dėti, bet KAIP ją dėti - čia jau virš mano kompetencijos. Jeigu gerai Jus supratau, medines dailylentes reikia dėti ant karkaso, kurį nėra kaip įrengti ant polistirolo ir ruošiatės ankeruoti dailylentes ar bent jau karkasą joms? skamba įdomiai. gal ir įmanoma, bet ar to reikia?

šiaip tai medinį karkasą kokybiškai užpildyti polistirolu - misija sunkai įgyvendinama, vata čia skamba žymiai paprasčiau, bet įtariu Vilienė mane nužudys už tokius žodžius.
Gal kaip kompromisas galima būtų rinktis eko vatą? nors negaliu čia Jums patarti, Tarp gegnių sukiša neoporą, gal galima pamėginti ir su juo pažaisti????
mes dėjome vatą.
P.S. kažkodėl širdis kužda, jog galima rasti ir paprastesnį medienos dailylenčių karkaso tvirtinimo būdą. reikia brėžinių, nuotraukų arba kepamos mėsytės vilionių

(LokyL, stebuklingas žodis jau nuskambėjo kokius 3-4 kartus, statistiškai nebeilgai liko laukti

QUOTE(kad ji kur galas @ 2012 06 13, 01:02)
Andriau, vyras kaip bordiūras, o nuomonės negali apginti

reiskia, mano sirdis buvo teisi. Cia turbut antra karta gyvenime (pirma karta kai issirinkau zmona irgi pagal sirdi

Bet Jusu pasakymas, kad nera kur Kaune gauti medienos dziovintos vel mane nuzude - tai kur ieskot? Gal zinot kokia padoria vietele Lietuvoj, arciau Kauno? Prioritetai - kokybe. Aciu
QUOTE(Vilienė @ 2012 06 12, 23:32)
Matai koks naudingas daiktas ta šyna - gali nuo kiaulienos atpratinti! O nebandėt jomis pvz alkoholizmo arba rūkymo gydyt?
ar čia ne šynoj bet įtampoj esmė?
Papildyta:

Papildyta:
synos po itampa gali atpratinti ir nuo alkoholizmo, nuo rukymo, bet tai bus pirmas ir paskutinis kartas, ir dar nuo gyvenimo gali atpratinti

Del medienos labai gincytinas klausimas, visi deda mediena zalia nes ji pigesne, as sau asmeniskai deciau dabar dziovinta. Pas mus del zalios medienos siek tiek islinko gegnes (danga cerpes), nes papildomai kreipiausi i konstruktoriu, perskaiciavo apkrovas, sako viskas normaliai, tik galejot stygas dvigubas sudeti, bet sako didele tikimybe kad tai del zalios medienos. Realus pavyzdys: guli antram aukste murlotas, buvo zalia mediena, nepanaudotas, 6 m, po metu susisukes kaip graztas. Po metu apziurejau stogo tvirtinimo elementus, 90% varztu kurie tvirtino gegnes, ir murlota prie ziedos galima buvo atsukti su ranka, nes mediena isdziuvo, susitrauke, ten kur gegne jungiasi su murlotu, dedasi kampai, tose vietose visus vinis reikejo dakalti. Tik aisku klausimas del mulrotu, ar dziovyklose isdziovintu tokia medzio mase, gegnes ir kitus elementus tikrai isdziovintu. Kas liecia grebestus, ant ju dedasi stogo danga, todel nusipirkus dziovinta lygia mediena maziau vargo lyginant stogo pavirsiu, nes grebestai eina paskutiniai ir su jais lyginama stogo plokstuma.
Giedruole aciu uz namo apziura

QUOTE(AnaDeizy @ 2012 06 13, 05:41)
reiskia, mano sirdis buvo teisi. Cia turbut antra karta gyvenime (pirma karta kai issirinkau zmona irgi pagal sirdi
Bet Jusu pasakymas, kad nera kur Kaune gauti medienos dziovintos vel mane nuzude - tai kur ieskot? Gal zinot kokia padoria vietele Lietuvoj, arciau Kauno? Prioritetai - kokybe. Aciu

Jūs klausėt ar yra Kaune KOKYBIŠKOS, DŽIOVINTOS ir MIRKYTOS medienos. Jei pasirinktumėt mažiau reikalavimų - be problemų