Sveikos, orchidėjų augintojos,
tikiuosi labai nesupyksit, jeigu paklausiu to, kas tikriausiai ir taip daugumai aišku, bet aš dar tik neseniai gavau orchidėją, todėl nežinau, kaip elgtis. O orchidėją pirmąją gavau dovanų prieš mėnesį laiko. Kai tik gavau, ją su trąšomis pamirkiau. Šaknys tapo žalios, gražios, žydėjo puikiai (violetiniai žiedai, phelenopsis). Tada tris savaites nieko jai nedariau, nes vis dar buvo rasos lašeliai ant vazonėlio ir šaknys tik pamažu ėmė pilkėti. Po trijų savaičių nugelto du jos lapai, vienas jau nukrito, o kitas jau vos laikosi. Pakalbėjau su teta, ji gana seniai augina šias gėles, nuramino, sako taip būna. Gal ji nuo gabenimo patyrė stresą ir numetė lapelių...
Kaip tik po to pokalbio teta patarė pamirkyti gėlę vėl. Aš ją ir pamirkiau pagal jos patarimus su trąšomis, karštame vandenyje per naktį. Paskui ryte leidau nusivarvėti. Dabar nepraėjo dar nė savaitė nuo mirkymo, bet matau, kad vazone per daug drėgmės. Vazonėlyje daug rasos lašelių, taip pat matau ant kai kurių žalių šaknų baltų taškelių, lyg pūkelių, na man atrodo, kad tai pelėsis. Jo nėra daug ir dar tik šiandien pamačiau. Gėlę laikydavau ant spintelės prie palangės. Langai rytinėje pusėje. Dabar pastačiau ant palangės, galvoju gal per mažai orchidėja gaudavo šilumos, šviesos, per daug jai drėgmės prisikaupė dėl to.
Patarkit, ar reikia kažką daryti, reabilituoti jauną orchidėja? Ar savaime dar ta drėgmė išsigaruos ir dings tie baltumai vazono viduje?
Labai lauksiu atsakymų.