sveiki, perskaičiau visą temą, bet taip ir neatradau mane dominančios informacijos - ar yra įstaigu, kurios galetu nuolatos prižiūrėti tokius ligonius?
situacija yra tokia, kad vyro tėtis serga šia liga. aišku, jis to dažniausiai nepripažįsta, vaistus geria nereguliariai ir ne tokiomis dozėmis, kaip kad nurodę gydytojai (dažniausiai daugiau nei reikia). taip pat vartoja alkoholį, nemoka elgtis su pinigais (blogiau uz maza vaika) ir pan.
Anyta su juo gyvent jau nebeturejo sveikatos - pačiai sveikata pablogejo, nes gyveno nuolatiniame strese ir baimėje (vyras darydavosi agresyvus, diena miegodavo, o nakti blūdina, kažkada vos gaisro nesukėlė, nes paliko virti valgį ant vyryklės, o pats nuėjo miegot ir pan,), todėl išsiskyrė ir išsikraustė laikinai pas seserį.
Anyta atrado kur gyvent, o tuo tarpu uošvis ne.
Tėtis yra tėtis.
Sąlygų pas save priimt gyvent nėra (keturiese vieno kambario butuke gyvenam).
Prieš tėvų skyrybas klausėm, ar turi kur gyvent, ar nereikia padėt ir pan. - ne, viskas ok, jus dėl manęs nesirūpinkit, aš turiu kur eit. tačiau taip nėra, be to, jis nemoka savim pasirūpint (gudresni iš jo pinigus traukia, pats ir leidžia ne būtinoms reikmėms, bet savo malonumui), todėl jam reikalinga nuolatinė priežiūra. žinoma, jis to nepripažįsta.
Kaip būtų galima tokiam žmogui padėt?
situacija yra tokia, kad vyro tėtis serga šia liga. aišku, jis to dažniausiai nepripažįsta, vaistus geria nereguliariai ir ne tokiomis dozėmis, kaip kad nurodę gydytojai (dažniausiai daugiau nei reikia). taip pat vartoja alkoholį, nemoka elgtis su pinigais (blogiau uz maza vaika) ir pan.
Anyta su juo gyvent jau nebeturejo sveikatos - pačiai sveikata pablogejo, nes gyveno nuolatiniame strese ir baimėje (vyras darydavosi agresyvus, diena miegodavo, o nakti blūdina, kažkada vos gaisro nesukėlė, nes paliko virti valgį ant vyryklės, o pats nuėjo miegot ir pan,), todėl išsiskyrė ir išsikraustė laikinai pas seserį.
Anyta atrado kur gyvent, o tuo tarpu uošvis ne.
Tėtis yra tėtis.
Sąlygų pas save priimt gyvent nėra (keturiese vieno kambario butuke gyvenam).
Prieš tėvų skyrybas klausėm, ar turi kur gyvent, ar nereikia padėt ir pan. - ne, viskas ok, jus dėl manęs nesirūpinkit, aš turiu kur eit. tačiau taip nėra, be to, jis nemoka savim pasirūpint (gudresni iš jo pinigus traukia, pats ir leidžia ne būtinoms reikmėms, bet savo malonumui), todėl jam reikalinga nuolatinė priežiūra. žinoma, jis to nepripažįsta.
QUOTE(viktepikte @ 2011 05 06, 23:54)
kazkaip sita tema senokai pamirsta. Bet jusu atveju, jei zmogus jau nesugeba pats savimi pasirupintoi, kelia pavoju tai kvieciat greitaja ir isveza ji i ligonine.
Musu atvejis kiek sudetingesnis, jau net nebezina kuom imtis. Tetis paranojine sizofrenija susirgo pries 2,5 metu pasigyde ligonineje menesi ir toliau gydesi namie, vaiksciojo pas gydytojus. Bet siuo metu jam pablogejimas, gydytis nenori, pas gydytojus neina, su mama skirtis nori, nes ji jam tapo didziausiu priesu (ligos padariniai), jau ir apie savizudybe kalba. Gydytojai jam primigtynai siulo gydytis, o jis nesutinka, nes mano kad yra sveikas. Buvo uzsibarikadaves namuose, neileido nei greitosios. Greitosios siaip kviest negalim, nes jis juk ramus tuo metu buna. Plius jei pati kviesiu greitaja tapsiu jo didziausiu priesu, jei greitoji tuo metu jo neisves, nezinia ka sau pasidarys. Jau tokios mintys kyla, gal kaimynu prasyt, kad greitaja isviestu, nes siom dienom vienas gyvena. Gal kas susidure su panasia situacija? Kaip elgtis? Laukti kol jam pabloges ir prades vel su peiliais sokti tikrai nesinori, nes ir baisu buti salia jo, kai nezinai kada ir kas jam uzplauks. Gal tuomet policijai skundus rasyt? O tada jie atvaziuoja ir isveza i ligonine. Bet vel isejus jam is ligonines, kazin ar su seima nores bendrauti.
QUOTE(daktarehause @ 2012 03 09, 00:39)
Sveikos,
ar dar yra cia besilankanciu ? man lb sunku ir noriu pasipasakoti,bet jei tik viena kalbesiu,tai neverta...
ar dar yra cia besilankanciu ? man lb sunku ir noriu pasipasakoti,bet jei tik viena kalbesiu,tai neverta...
Visada verta pabandyt, pasipasakok...
Sveikos,
Keliu ir aš temą, įtariu, kad mano artimas žmogus serga šizofrenija
Kaip padedat tokiems žmonėms?
Pabendraukim, kurios susidūrė su šia baisia liga

QUOTE(Wildberry @ 2012 04 22, 10:52)
Sveikos,

Labas,
medikai turi nustatyti diagnoze.
Tokiems zmonems sunku padeti. Bent mano atveju- tai neimanoma. Serga 21metus. Gyvena savame pasaulyje- velniai, robotai, elektriniai sunys ir t.t Susigraudinu kaskart aplankant

Sveiki, kaip suprantu, mano mama serga šia baisia liga, normali, tvarkinga moteris atrodo, kol nepradeda pasakoti, kaip ją stebi ir t.t. Gydytojai, dar nepatvirtino diagnozės, ryt tik keliausim į konsultaciją, bet iš požymių diagnozė aiški. Ji, žinoma, to niekada nepripažins, ir visi aplinkiniai bus prieš ją nusistatę. Man tik kilo vienas klausimas, kaip reaguoti į jos visas kalbas, pritarti, neigti, sakyti, kad ji serga, ar kaip? Gal atsakys, kas su tuo susidūrę, nes tikrai, visi aplinkiniai esam pasimetę, kol kas pritariam viskam ką sako, bet gal blogai darom?..
QUOTE((ne)svarbu @ 2012 05 13, 15:34)
Sveiki, kaip suprantu, mano mama serga šia baisia liga, normali, tvarkinga moteris atrodo, kol nepradeda pasakoti, kaip ją stebi ir t.t. Gydytojai, dar nepatvirtino diagnozės, ryt tik keliausim į konsultaciją, bet iš požymių diagnozė aiški. Ji, žinoma, to niekada nepripažins, ir visi aplinkiniai bus prieš ją nusistatę. Man tik kilo vienas klausimas, kaip reaguoti į jos visas kalbas, pritarti, neigti, sakyti, kad ji serga, ar kaip? Gal atsakys, kas su tuo susidūrę, nes tikrai, visi aplinkiniai esam pasimetę, kol kas pritariam viskam ką sako, bet gal blogai darom?..
Kazkada neigdavau viska, sakydavau yra ne taip, aiskindavau. Bet veltui viskas. Dabar viskam pritariu- palinksiu galva ir pakeiciu tema. Neskaudinu jos, neerzinu, nes pradetu pergyventi kitaip.
Parasykit ka gydytojai diagnozavo.
QUOTE(Jorinte @ 2012 05 19, 20:55)
Kazkada neigdavau viska, sakydavau yra ne taip, aiskindavau. Bet veltui viskas. Dabar viskam pritariu- palinksiu galva ir pakeiciu tema. Neskaudinu jos, neerzinu, nes pradetu pergyventi kitaip.
Kadangi mama atsisakė eiti pas gydytojus, tai nuėjom mes be jos. Pasikalbėjom, papasakojom kokia yra situacija, sakė požymiai panašūs, bet nepatvirtino diagnozės, vis tiek turi ją pamatyti, su ja pasikalbėti, pasiūlė vieną variantą, kaip apgaulės būdu ją atsiviliot pas tą gydytoją, tą ir bandysim daryti pirmadienį. Dar sužinojom, kad negalima pritarti tom jos kalbom. O aš vis tiek nesuprantu, jei ji pati nesupras kad serga (o kol kas tikrai nesupranta ir panašu, kad niekada tam nepritars), kaip ji tada vartos vaistus. O man taip skaudu girdėti ir matyti viską, nes tie "stebėjimai" ją pačią labai kankina.
QUOTE((ne)svarbu @ 2012 05 19, 23:06)
Kadangi mama atsisakė eiti pas gydytojus, tai nuėjom mes be jos. Pasikalbėjom, papasakojom kokia yra situacija, sakė požymiai panašūs, bet nepatvirtino diagnozės, vis tiek turi ją pamatyti, su ja pasikalbėti, pasiūlė vieną variantą, kaip apgaulės būdu ją atsiviliot pas tą gydytoją, tą ir bandysim daryti pirmadienį. Dar sužinojom, kad negalima pritarti tom jos kalbom. O aš vis tiek nesuprantu, jei ji pati nesupras kad serga (o kol kas tikrai nesupranta ir panašu, kad niekada tam nepritars), kaip ji tada vartos vaistus. O man taip skaudu girdėti ir matyti viską, nes tie "stebėjimai" ją pačią labai kankina.
Esu buvusi su savo mama pas psichiatra kabinete- viskam pritare gydytojas- ka mama kalbejo. Ligonineje kur buna mama- taip pat pritaria jos snekoms gydytojos.
Mano mamos atveju- niekada nepageres liga. Gal uztad ir nesistengia itikinti jos. Vaistu tokie zmones negeria patys, reikia grieztos kontroles. Jie juk sveiki- taip patys galvoja.
Kadangi mes buvom pas šeimos gydytoją tik ir tai užsienyje, tai nenustebčiau, jei ji pati nežinojo kaip elgtis. Labiausiai liūdina tai, kad mamą gali tekti vežtis į Lietuvą ir prižiūrėti, nors ten ji viską turi ir jaučiasi laiminga, o mes pastoviai su ja būti negalime. Aš dar kartais pagalvoju, kad gal ji supras, kad serga, juk šiaip tai protinga moteris yra, va tada būtų lengviau, bet čia, turbūt, tik svajonės. O geriant vaistus, tie balsai ir visa kita išnyksta?
QUOTE(Jorinte @ 2012 05 20, 09:48)
Esu buvusi su savo mama pas psichiatra kabinete- viskam pritare gydytojas- ka mama kalbejo. Ligonineje kur buna mama- taip pat pritaria jos snekoms gydytojos.
Mano mamos atveju- niekada nepageres liga. Gal uztad ir nesistengia itikinti jos. Vaistu tokie zmones negeria patys, reikia grieztos kontroles. Jie juk sveiki- taip patys galvoja.