QUOTE(liagusska @ 2013 05 08, 09:10)
Nebūtina rinktis Aušrį, kadangi jis tuo užsiima, tai naturalu, kad kitų darbą pakritikuoja, aš tai radau internete, kolkas rezultatais patenkinta, laukiu kol žolytė užžels, tada įkelsiu nuotraukas.vienas nr. 869833287
o kiek, jei ne paslaptis, uz 1a kaina gavosi ir koks gylis ?
QUOTE(SSDD @ 2013 04 21, 17:48)
Labai prašau patarimo
sorry, jei nuskambės juokingas mano kreipimasis
istorija tokia, kad pirkom namą iš ankstesnių šeimininkų, kieme buvo toks nedidukas a le baseinėlis iškastas ir išklotas celofanais. kadangi mums tas reikalas negražus, išardėm, o jame radom dvi žuvytes sėkmingai išžiemojusias. sugavom, įleidom į kibirą ir nežinom, ką su jomis toliau daryti... tokio paties celofaninio tvenkinio su dumblinu dugnu tikrai nebenoriu. vyras sako gal nupirti plastikinį mažą a le baseinėlį ir įkasti, ir paleisti ten tuos žuviukus. bet tada klausimas, ar žuvytėms tiks toks be dumblų gyvenamas plotas, ir kas bus su jomis žiemą, juk ten viskas įšals tame plastikiniame? antra, jei kažką panašaus ir įrengsime, kuo tuos žuviukus šerti? trečia - dviese gal joms ten liūdna, tada nupirkčiau daugiau - kur man jų dairytis tokiu atveju?
va kiek daug bėdų dėl dviejų mažų žuvyčių. bet nekyla ranka tiesiog išmesti, vistik gyvos, spurda
būčiau dėkinga, jei kas nors patartų

istorija tokia, kad pirkom namą iš ankstesnių šeimininkų, kieme buvo toks nedidukas a le baseinėlis iškastas ir išklotas celofanais. kadangi mums tas reikalas negražus, išardėm, o jame radom dvi žuvytes sėkmingai išžiemojusias. sugavom, įleidom į kibirą ir nežinom, ką su jomis toliau daryti... tokio paties celofaninio tvenkinio su dumblinu dugnu tikrai nebenoriu. vyras sako gal nupirti plastikinį mažą a le baseinėlį ir įkasti, ir paleisti ten tuos žuviukus. bet tada klausimas, ar žuvytėms tiks toks be dumblų gyvenamas plotas, ir kas bus su jomis žiemą, juk ten viskas įšals tame plastikiniame? antra, jei kažką panašaus ir įrengsime, kuo tuos žuviukus šerti? trečia - dviese gal joms ten liūdna, tada nupirkčiau daugiau - kur man jų dairytis tokiu atveju?
va kiek daug bėdų dėl dviejų mažų žuvyčių. bet nekyla ranka tiesiog išmesti, vistik gyvos, spurda

būčiau dėkinga, jei kas nors patartų

Sveiki, visi šaunieji Kūdrinukai

Nepykit, kad buvau šiek tiek apleidęs forumą - po ilgos ilgos žiemos visi iš karto pabudo. Nebespėju lakstyti po kūdras, ežerus ir kitas maloniai šlapias vietas

SSDD, plėvelinis baseinėlia, žinoma, nėra patikimiausias variantas. Tačiau iš to, kad dėta plėvelė, spėju, kad natūraliai kūdrai sklype vandens lygis bus per žemas.
Norint baseinėlio (ar net kūdriuko), galima kloti patikimą hidroizoliacinę membraną ir viską padaryti gana rimtai, tačiau tokios hidroizoliacijos kainelė gali kiek kandžiotis (~25 Lt/m2).
Šiaip, "maži žuveliokai" turėtų tilpti ir "mažame baseinėlyje", jame būtų galima "dėl linksmumo" įveisti ir koi-karoiukų, tačiau turėkite omenyje, kad sekliame (<1 m gylio) baseinėlyje žuvytės neperžiemos (vieni mano klientai tokius "laukinius" karpiukus žiemai nešasi namo į ~200 l akvariumą

Žodžiu, variantų, kaip žuveliokų neišmesti, neiškepti ir nesušerti katinui tikrai yra

Sėkmės žuvyčių gelbėjimo darbuose!
Papildyta:
QUOTE(onmi @ 2013 04 22, 08:17)
Laba diena,
noreciau pasiteirauti, galbut kam nors teko susidurti su tvenkinio/kudros UZkasimu? Gal zinote, kur reiktu kreiptis, ar pirma reikia ispumpuoti vandeni, tada uzkasti? Ieskojau info internete, bet viskas tik apie iskasima
Buciau dekinga, jei pasidalintumete patirtimi.
noreciau pasiteirauti, galbut kam nors teko susidurti su tvenkinio/kudros UZkasimu? Gal zinote, kur reiktu kreiptis, ar pirma reikia ispumpuoti vandeni, tada uzkasti? Ieskojau info internete, bet viskas tik apie iskasima

Labas, Onmi,
Turbųt labai jau blogą kūdrą turite, kad kilo mintis ją užkasti

Aš, kaip kūdrų kūrėjas (ne kasėjas!), pradžiai norėčiau pasiteirauti, kodėl mąstote apie kūdros užkasimą - per sekli, uždumblėjusi, bloga vandens kokybė, per statūs šlaitai kelia pavojų vaikams?????? Jei tik tiek bėdos - kūdrą galima "pagydyti", o ne "nužudyti". Ir turbūt tai įmanoma už panašią ar net mažesnę (jei užkasimui reikės atvežti grunto) kainą, nei užkasimas

Na, jei vistik neperkalbėjau ir kūdriuką vis tiek ruošiatės užkasinėti, vandenį būtų sveika išpumpuoti. Taip mažiau skiesis į kūdrą pilamas gruntas, ant buvusios kūdros bus galima greičiau vaikščioti.
O užkasti ar užpilti kūdrą gali tie patys kasėjai ir/ar gruntą vežiojančių sunkvežimių vairuotojai...
Tačiau nežiūrint visko, labai siūlau dar kartelį pamąstyti: gal ta kūdra nėra toks jau didelis blogis, kurį reikia pajamti ir ažukasti.....
Papildyta:
QUOTE(Ku ku @ 2013 04 23, 06:21)
Laba diena
norėjau patarimo: kuo apsėti tvenkinio krantus, kad sulaikytų slinkimą.Tvenkinys jau pilnas, bet kadangi tvenkinys naujas ,tai krantai dar neapaugę. Gal yra kokia spec. veja šlaitams.
norėjau patarimo: kuo apsėti tvenkinio krantus, kad sulaikytų slinkimą.Tvenkinys jau pilnas, bet kadangi tvenkinys naujas ,tai krantai dar neapaugę. Gal yra kokia spec. veja šlaitams.
Labas, Ku ku
Tvenkinio šlaitams (jei jie žmoniško statumo) puikiai tiks žolės mišiniai, kuriuose bus bent 30-40% ilgašakniastiebinio avinio ar raudonojo eraičino. Kitos žolės mišinyje galėtų būti miglė, šiek tiek svidrės.
Sėkmės stabilizuojant eroziją!
Papildyta:
QUOTE(runchikas @ 2013 04 24, 12:01)
Aš taip pat norėjau paklausti dėl vandens augalų. Kur galima įsigyti kokių lelijų ar kitų vandens augalų.
Kitas klausimas ar yra tokių augalų kurių amūrai neėstų?
Kitas klausimas ar yra tokių augalų kurių amūrai neėstų?
Labas, Runcikai,
Vandens lelijas pardavinėja daugelis prekybininkų (kažkada net "Senukuose" mačiau), tačiau įiaip vandens augalai auga vandens telkiniuose. Reikia tik žinoti, kas kokiai kūdrai tinka, kokį kiekį sodinti ir kaip kontroliuoti augalo plitimą (tai gana individualus parinkimas, priklausantis nuo kūdros paskirties, morfometrijos, būsimos priežiūros galimybių ir t.t.).
Amūrai yra pakankamai aršūs ėdrūnai. Geriausiai jie "griaužia" minkštuosius makrofitus (nertis, elodėjas), vėlaiu ateina vandens lelijų, lūgnių, plūdžių eilė, joms pasibaigus, ryjamos viksvos, nendrės, švendrai ir kiti helofitai, o jei makrofitų kūdroje jau nebeliko, nenustebkite, kad amūrai šokinės ir bandys skabyti pvz., virš vandens palinkusio gluosnio lapus....
Todėl aš Kūdrinukams visada pabrėžiu, NORINT KŪDRĄ ŽUVINTI AMŪRAIS, MAKROFITŲ JOJE TURI BŪTI GEROKAI PER DAUG, antraip reikės šienauti pievą ir šerti amūrus žole (kaip karvutę

Papildyta:
QUOTE(madwifi @ 2013 04 24, 12:20)
ir as turiu klausima: kur starkiuku izuvinimui dabar galima butu nupirkt?
Na, starkių gaudymą mes lyg ir aptarėm telefonu, tik nežinau, kuo viskas baigėsi

Papildyta:
QUOTE(runchikas @ 2013 05 03, 08:05)
Aišku. Bet kaip supratau kad įžuvinimui žuvys parduodamos labai trumpai anksti pavasarį. Nesu tikras ar dar vis parduoda. Nes kaip man aiškino po to kai pakyla temperatūra rezervuaruose neišgyvena žuvys. Taip kad reikia paskubėti.
Musų kūdriukas iškastas prieš 2 metus, tačiau tik prieš mėnesį krantus sutvarkėme. Tai iškart po tvarkymo prileidau 1 kg metinukų amūrų, 1 kg metinukų plačiakakčių ir 1,5 kg mažų lydekaičių. Karosų prisiveisė per tuos du metus labai daug. Kūdros dydis ~15a. Žiūrėsim kas gausis.
Ar amūrai įkanda švendrus? Jie gi tokie kieti.
Musų kūdriukas iškastas prieš 2 metus, tačiau tik prieš mėnesį krantus sutvarkėme. Tai iškart po tvarkymo prileidau 1 kg metinukų amūrų, 1 kg metinukų plačiakakčių ir 1,5 kg mažų lydekaičių. Karosų prisiveisė per tuos du metus labai daug. Kūdros dydis ~15a. Žiūrėsim kas gausis.
Ar amūrai įkanda švendrus? Jie gi tokie kieti.
Dauguma žuvininkystės ūkių žuvį pardavinėja tik jos perkėlimo iš žiemojimo tvenkinių į vasarinius tvenkinius metu (rudenį - atvirkščiai). Tačiau randasi žuvininkystės ūkių, prisitaikančių prie pirkėjų ir žuvį parduodančių beveik visą vasarą. Bent jau užpernai girdėjau, kad taip prekiauja "Akvilegija" netoli Vilniaus. Gal kiti forumiečiai pasidalins patirtimi apie kitų ž.ū. prekybos ypatumus?
Amūrai švendrus išgrauš. Tikrai išgrauš.... Tačiau augalai kūdroje reikalingi kaip biofiltras, todėl, jei jau turime "1 kg amūrų", dalį jų (bent jau vertingesnius) siūlyčiau po vandeniu aptverti vielos tinkliuku. O šiai apsaugai nesuveikus, siūlau prisiminti, kad tie amūrai dar ir valgomi (skani balta mėsytė

Papildyta:
QUOTE(runchikas @ 2013 05 03, 12:43)
Augalai jau pirmą vasarą po kasimo pradėjo augti. Maisto manau užteks. Daugiausia švendrai... nežinau ką su jais daryti abejoju ar jie įkandami amūrams.
Dar vienas klausimas. Planuoju sekančiai žiemai jau oro tiekimą į kūdriuką, patiesiu šlangą. Kaip geriau, ar galingą burbuliatorių statyti ir kad įsijungtų porai valandų per dieną (tokį kompresorių turiu), ar silpną ir kad burbuliuotų ištisai (nežinau kur tokį įsigyti galima būtų)?
Dar vienas klausimas. Planuoju sekančiai žiemai jau oro tiekimą į kūdriuką, patiesiu šlangą. Kaip geriau, ar galingą burbuliatorių statyti ir kad įsijungtų porai valandų per dieną (tokį kompresorių turiu), ar silpną ir kad burbuliuotų ištisai (nežinau kur tokį įsigyti galima būtų)?
Eketei palaikyti pilnai užtenka PASTOVIAI VEIKIANČIO 3-5W galios kompresoriuko
Papildyta:
QUOTE(4robis @ 2013 05 08, 07:23)
Sveiki,
Esu naujokas. Ieškojau info apie tvenkinius ir papuoliau į Jūsų forumą. Gal galite duoti kontaktus gero, patikimo kasėjo? Nebūtinai pačio pigiausio (supratau, kad pigiausi čia negerbiami:). Planuoju maždaug 10 a. tvenkinuką. Veiksmo vieta 40 km. nuo Vilniaus Valkininkų link. Patiko Aušrio išsakytos mintys. Ar apsiimtumėt man pagelbėt?
Pagarbiai,
Robis
Esu naujokas. Ieškojau info apie tvenkinius ir papuoliau į Jūsų forumą. Gal galite duoti kontaktus gero, patikimo kasėjo? Nebūtinai pačio pigiausio (supratau, kad pigiausi čia negerbiami:). Planuoju maždaug 10 a. tvenkinuką. Veiksmo vieta 40 km. nuo Vilniaus Valkininkų link. Patiko Aušrio išsakytos mintys. Ar apsiimtumėt man pagelbėt?
Pagarbiai,
Robis
Sveiki, Robi,
Jei reikia - pagelbėsiu

Papildyta:
QUOTE(liagusska @ 2013 05 08, 08:10)
Nebūtina rinktis Aušrį, kadangi jis tuo užsiima, tai naturalu, kad kitų darbą pakritikuoja, aš tai radau internete, kolkas rezultatais patenkinta, laukiu kol žolytė užžels, tada įkelsiu nuotraukas.vienas nr. 869833287
Labas Liagusska,
Esate absoliučiai teisi, ieškant kūdros kasėjo, Aušrį rinktis ne tik kad "nebūtina", bet net ir nepatartina. Jau vien dėl to, kad Aušrys neturi burzgiančių vikšrinių kastuvėlių, o rankomis kasioja tik savo sodą ir tik savo malonumui

O "kitų darbą pakritikuoja" Aušrys todėl, kad jis yra hidrobiologas, per porą darbo dešimtmečių matęs įvairiausių natūralių ir dirbtinių vandens telkinių, šiek tiek daugiau už ekskavatorininkus nusimanantis, kaip funkcionuoja vandens telkiniai ir kaip teisingai įrengtos bei prižiūrimos kūdros galima nevalyti nuo dumblo bent 25-30 metų.....
Laukiam sužėlusios žolytės nuotraukų

Sėkmės visiems, gero pavasario ir ... nepiktų amūrų

Aušrys

QUOTE(Ausras @ 2013 05 12, 00:54)
Amūrai švendrus išgrauš. Tikrai išgrauš.... [
Na sugryžo Aušrys - atgijo forumo tema.
Ačiū už patarimus.
Beje, planas įžuvinimas pavyko tik iš dalies. Išdvėsė matyt visi amūrai ir viena lydekaitė. Švendrai liko stovėti kaip stovėję - niekam jų nereikėjo, o padvėsusius amūrus rinkau vos ne kasdiena. Manau jeims nepatiko vandens kokybė. Kūdra tvarkyta buvo daugiau nei savaitė prieš įžuvinimą, tai matyt dar vanduo nebuvo nusistovėjęs. Nzn. Švendrus teks rankom rauti.
O kas liečia negyvą lydekaitę - jos žabtai buvo pilni dumblo/molio. Kiek žinau lydekos mėgsta švarų vandenį, tačiau negalvojau kad jos nemėgsta dumlėto dugno. Ir šiaip, ko jos rausiasi tame duble? Buožgalvius turėtų gaudyti gi.
laba diena
gruodžio mėnesį išsikasėm prie būsimo namo kūdra-tvenkini
kažkur apie 7 arai gavosi, vandens jau yra, bet kokia problema - vienas krantas pradėjo ciuosti, siaip pas mus molis ten visur, o butent nuo namo puses toks kaip "slynas" lyg melsvas, ir ten ibridus klimsta kojos, ir nzn ka daryti, kaip ji tvirtinti? nes paciuoze jau siektiek, o uzlipus tai zliuksi kaip kempine

QUOTE(runchikas @ 2013 05 13, 07:54)
Na sugryžo Aušrys - atgijo forumo tema.
Ačiū už patarimus.
Beje, planas įžuvinimas pavyko tik iš dalies. Išdvėsė matyt visi amūrai ir viena lydekaitė. Švendrai liko stovėti kaip stovėję - niekam jų nereikėjo, o padvėsusius amūrus rinkau vos ne kasdiena. Manau jeims nepatiko vandens kokybė. Kūdra tvarkyta buvo daugiau nei savaitė prieš įžuvinimą, tai matyt dar vanduo nebuvo nusistovėjęs. Nzn. Švendrus teks rankom rauti.
O kas liečia negyvą lydekaitę - jos žabtai buvo pilni dumblo/molio. Kiek žinau lydekos mėgsta švarų vandenį, tačiau negalvojau kad jos nemėgsta dumlėto dugno. Ir šiaip, ko jos rausiasi tame duble? Buožgalvius turėtų gaudyti gi.
Ačiū už patarimus.
Sveiki, Runchikai,
Na, kad išdvėsė amūrai, labai neliūdėkite. Išsiraukit švendrus (tam labai tinka paprasčiausios daržo šakės) ir galėsim galvoti apie "padoresnę" kūdros augaliją.
Lydekaitė dugne knaisiotis kaip ir neturėjo - labai jau jai turbūt blogai buvo, jei molio prisirijo iš nevilties.....
Kol kas siūlau kūdriuką palikti ramybėje, niekuo daugiau nežuvinti ir palaukti, kas bus toliau (nenustebsiu, jei bus koks vandens žydėjimas ar dar kokių problemų, jei jis toks drumstas, taigi su įžuvinimu palaukim).
Sėkmės ir kantrybės!
Aušrys

Papildyta:
QUOTE(dolee @ 2013 05 13, 11:36)
laba diena
gruodžio mėnesį išsikasėm prie būsimo namo kūdra-tvenkini
kažkur apie 7 arai gavosi, vandens jau yra, bet kokia problema - vienas krantas pradėjo ciuosti, siaip pas mus molis ten visur, o butent nuo namo puses toks kaip "slynas" lyg melsvas, ir ten ibridus klimsta kojos, ir nzn ka daryti, kaip ji tvirtinti? nes paciuoze jau siektiek, o uzlipus tai zliuksi kaip kempine 

Labas, Dolee,
Bandau įtarti, kad po tuo "šlynu" slepiasi kita bėda - dribsmėlis arba "plavūnas". Jei šlaitas jau (dalinai) nučiuožė, reiktų nučiuožusį gruntą iškasti, o tuo pačiu pagal galimybes sulėkštinti šlaitus. Tada jiems bus mažiau pagundos čiuožti, o ir tvirtinti (jei to iš viso reikės) bus paprasčiau

Sėkmės!
Aušrys

QUOTE(Ausras @ 2013 05 13, 15:00)
..., taigi su įžuvinimu palaukim.
Ok, ačiū. Taip ir padarysiu

QUOTE(juozas 1 @ 2013 05 16, 22:15)
sveiki niekur nerandu tvenkiniu kasimo istatymo, domina kokia kudra galiu kasti be leidimu, projektu, gal kas pagelbetu 

pagal mane iki 10a. zr ministro isakyma
Prisiminiau kad nepasidalinau su jumis info:
Kai prieš gerą menęsį ilgastrėlis tvarkė mano kūdros krantus, atvažiavo pas mani žalias džipukas. Išlipęs vyriškis prisistatė aplinkos apsaugos inpektoriumi ar pan, ir iškarto pareikalavo projekto. Pradėjau diskutuoti, kad nesaugomose teritorijose ir pan projekto kūdrai nereikia, kad niekas jo nederina, tai man labai gražiai paaiškino, kad mano informacija pasenusi ir kad yra naujas ministro įsakymas, pagal kurį net ir vieno aro kūdrai reikalingas projektas suderintas savivaldybėje. Gerai, kad kai kasiau kūdrą prieš tris metus savo noru buvau pasidaręs projektuką tai nuvežiau, parodžiau, tiko.
Taigi laikas kai galėjome kastis be popierių praėjo.
Kai prieš gerą menęsį ilgastrėlis tvarkė mano kūdros krantus, atvažiavo pas mani žalias džipukas. Išlipęs vyriškis prisistatė aplinkos apsaugos inpektoriumi ar pan, ir iškarto pareikalavo projekto. Pradėjau diskutuoti, kad nesaugomose teritorijose ir pan projekto kūdrai nereikia, kad niekas jo nederina, tai man labai gražiai paaiškino, kad mano informacija pasenusi ir kad yra naujas ministro įsakymas, pagal kurį net ir vieno aro kūdrai reikalingas projektas suderintas savivaldybėje. Gerai, kad kai kasiau kūdrą prieš tris metus savo noru buvau pasidaręs projektuką tai nuvežiau, parodžiau, tiko.
QUOTE(runchikas @ 2013 05 17, 08:59)
Prisiminiau kad nepasidalinau su jumis info:
nu tai kad pagal mano auksciau nurodyta 2012 ministro isakyma iki 0.1ha kaip ir nereikia, o iki to isakymo berods riba buvo 0.5ha.