Pertrumpas virimas galėjo būti kaltas, nevisą vandenį nugarinai virdama, tai per minkštas gal. Kita vertus, naminiai sūriai ir nebūna tokie elastingi, kaip, tarkime, maksimoje pirktas obuolių sūris, nes ten deda visokių cheminių brudų- tirštiklių, standiklių ir t.t., tai naminis jis toks paprastesnis būna.
Kita vertus, ką tik pagamintas, ypač jei nepakankamai ilgai džiovinai orkaitėje, jis visada būna toks minkštesnis, džiovinant be orkaitės, minkštokas gali būti dar labai ilgai. Gal orkaitėje buvo per žeme temperatūra (jei sūris šlapias ir minkštas, labiau primena marmeladą), arba peraukšta (jei sausas, bet trupa pjaunant ar yra oro tarpų), arba tiesiog pertrumpai orkaitėje džiovinai- reikia džiovinti taip beveik pastoviai- ta prasme, kai gaminiesi valgyti, palikti atsuktą ir orkaitę, ir šiaip papildomai pakaitinti dar jį orkaitėje per dieną kelis kartus, ir taip kelias dienas.
Dar galėjo būti, kad jau gerai padžiūvusį bandei papildomai stipriai paslėgti, ir tas nėr gerai, nes tada viduje atsiranda oro tarpų, deformuojasi, atsiranda sueižėjimų, pasidaro trapus.
Jei matai, kad vis dar minkštas, bandyk vėl suminkyti tą masę, į kepimo skardą įklok kepimo popieriaus, kad jis pridengtų ir skardos sienas, ne tik dugną, ir ant skardos vidurio išplok masę taip, kad ji neliestų skardos sienų, ir gerai padžiovink ant silpnos ugnies- tam gali prireikti ir kelių dienų, arba vienos, bet taip visą dieną pajunginėti periodiškai- nu pagal situaciją, masės būklę-kai matysi, kad žymiai sutirštėjo ir pasausėjo, ir kad gali vos ne rankomis lipdyti iš jos, tada vėl dėk į sūrmaišius- pradžioje celofaninius, paskui medžiaginius, o jei masė labai sausa, kartais ir iškart į medžiaginius išeina . Labai perdžiovint masės nereikia, nes gali trupėti, nesusiklijuoti. Arba gali bandyti toliau savo sūrius tiesiog mėginti orkaitėje laikyti, jų neperminkydama, o palikdama kokie yra- bet jei juose likę l. daug drėgmės, tai sudžiūvę jie gali susiraukšlyti kaip senukai, ir deformuotis
Dar gali būti, kad sūriai tavo iš vasarinių obuolių- jei nedžius, ir nutarsi perminkyt iš naujo, tai gali apsidrausti į masę įminkydama uogienių tirštiklio pektino- jis iš natūralių vaisių pagamintas, būna visose pard. prie želatinos ir prieskonių, panašiuose pakeliuose. Jei obuoliai vasariniai, jiems trūksta pektino, tai reik dadėti.
Vėl pervirti puode aš neužsiimčiau- svils labai, ir maišyt bus sunku, o orkaitė garina tolygiai, iš visų pusių, todėl efektyviau drėgmė šalinasi, puodo gi tik dugnas kaista. Tik temper. orkaitėje reik pareguliuot savo nuožiūra- jei perkaršta- svils, jei per šalta- labai ilgai teks džiovinti. Aš neviršyčiau kokių šešiasdešimt laipsnių, ir nemažiau kaip trisdešimt nustatyčiau, bet pas visus skirtingai kaista, pas ką sena orkaitė, pas ką nauja, tai reik pagal situaciją žiūrėt.
Dar, gal cukraus permažai dėjai- tada irgi nebūna labai elastingi- arba būna perminkšti, kol švieži, o kai sudžiūsta- pernelyg kieti ir trapūs.
Pasidalinau, kaip aš daraydavau tokiais atvejais, ir kaip man pasiteisindavo- gal pravers kokia idėja, nes šiaip, visos skirtingai daro ir keikvienai patogiau kaip ji įpratusi

(mano atsakymas skirtas forumietei rasiux, bet tinka visoms, kurioms gaunasi perminkštas sūris, nedžiūsta, ir pan.)