Sveikos.
Drugelį, nesielvartauk. Ir man neseniai teko rankioti, bet ne žieveles, o džiovintas mėtas, kurias įdėjau (visą laiką dėjau šviežiai pjaustytas mėtas virimo pabaigoje, o dabar neturėjau, tad ir nusprendžiau, kad džiovintos irgi tiks), o jos liko nesukramtomos, todėl iš jau paruoštos slėgimui masės šakute rankiojau ir vistiek iki galo nesurankiojau, bet džemas vistiek turėjo lengvą mėtų skonį. Bet mėtos - buvo ne vienintelė problema to virimo. Nors nežinomos rūšies obuoliai ir buvo nelupti bei gerai išsivirė be jokių kietų dalelių, bet po 5 val virimo vistiek buvo džemas. Teko virti iš kitų obuolių - ,,Bogatyr" (jie manęs bent niekada taip žiauriai ,,neišdavė")
Nelupu ir obuolius ,,Bogatyr" rūšies.
Salvute, sustingęs džemas - ar dar iki galo neišdžiuvęs sūris, ar ne visai išvirta sūrio masė. Man labiau panašu, kad tai ne visai tinkamai išvirta sūrio masė, nes man buvo analogiškai, kai masė atrodė, kaip kietokas džemas, kurį galima buvo pjaustyti. O džemas man buvo, kai viriau iš netinkamos rūšies obuolių, kurie, kaip paskui paaiškėjo (Silsta rašė iš savo patirties), turėjo mažai pektino, kuris yra savotiškas natūralus tirštiklis. Neseniai rašiau, kad kai masė tinkamai išvirta, puode ji ,,stovės" taip, kaip tu ja ten ją pastatysi ir neatšoks atgal. Kai 5 val viriau netinkamus obuolius, masės ,,pastatyti" buvo neįmanoma, ji grįždavo atgal vėl prie puodo sienelių.
Ruta1992, tavo močiutė šaunuolė. Labai malonu turėti tokias močiutes! Tačiau kiekvienas turi savo skonį (man, pvz. gvazdikėlių kvapas nepatinka, todėl tokių prieskonių nenaudoju, stengiuosi prisitaikant prie kitų skonio nenuskriausti ir savęs,t.y., kad ir pati paskui galėčiau valgyti), o kitam norėtųsi paįvairinti, nes tas pats skonis nusibosta ir norisi kažko naujo. Imbieras irgi ne visiems patinka taip pat kaip, pvz., čili.
Prieskoniai - maža smulkmena, palyginus su didelę sūrio gaminimo patirtimi (tokios neturiu), nes jei nemoki gaminti šio sūrio, tai ir jokie prieskoniai neišgelbės. Jaučiasi, kad tavo močiutė -tikra sūrio gaminimo profesionalė! Taigi, mokykis ir tu iš jos, kad paskui galėtum visus džiuginti, kaip tavo močiutė!
Man, pvz., nebuvo iš ko pasimokyti (žinojau tik teoriškai), o jei turėčiau tokios močiutės gyvas pamokas, neturėčiau tiek ,,blynų" savo ne visai malonioje patirtyje.
Man, pvz., maloniau pasakyti: Čia aš tokį skanų sūrį pagaminau! Bet kol kas taip pasigirti dar negalėčiau. Kol kas galiu tik prisipažinti: Čia mano sūrio ,,blynas"...