Įkraunama...
Įkraunama...

Duonelės kepėjos renkasi čia

Apklausa: Kodėl valgote duoną (arba nevalgote)? (135 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
QUOTE(salduke @ 2013 06 11, 08:27)
Atrodo jau išmokau kepti duoną, bet pastaruoju metu vis iškepusi pastebiu siaurų šlapių vietelių viduje. Laikau užmaišius kai dabar šilta apie 4-5 val. Kepu 1val. 200 l. Kame reikalas?

gal per mažai minkote?
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2013 06 11, 17:03)
gal per mažai minkote?

Gal ... g.gif nors anksčiau tiek pat minkydavau.
Atsakyti
Laba diena,
As taip pat kepu juoda duona su raugu. Mano receptas labai aiskus ir paprastas.
Duona gaunasi super, jokiu netiketumu.
Viska matuoju 0,5l. stiklainiu.
Receptas:
0,5 stiklainio pagramduko (praeito kepimo teslos)
1 stiklainis drugno vandens
2 arbat.saukst. druskos
5 arbat./s. cukraus
3 stiklainiai Ustukiu ruginiu rup.miltu
0,5 stiklainio skaldytu rugiu sumaisytu su selenomis.
1 v.saukstas nuplikytu kmynu.
Gaminimas:
Pagramduka ismaisau siltam vandenyje, sudedu druska + cukru, vel ismaisau.
Supilu miltus+grudus+selenas + kmynus. Tesla maisau su mikseriu ne maziau 10min.
Baigus maisyti islyginu pavirsiu, dubeni uzdengiu su dangciu ir palieku per nakti (apie 12val) kilti. Kita ryta nuo iskilusios teslos atkabinu 1/2 stiklainio teslos sek.kepimui (sandariai uzdengiu ir is kart i saldytuva).Likusi tesla keliauja i forma, teslos neminkau ir per daug nejudinu, tik islyginu virsu, pabarstau kmynais ir is karto kepu. Duona dedu i neikaitinta orkaite 1,45val. 200C. Mazdaug po 10 - 15 min kepaliuka isilgai ipjaunu. Duona valgyti pradedam rytojaus diena.
Kazkada ilgai zaidziau su raugu, pasakysiu tiek- tikras vargas. Si pavasari teko pabuvoti Arklio muziejuje prie Anyksciu, stai ten ir suzinojau kaip kepama Lietuviska duona . Kepant duona , teslos likutis(pagramdukas) paliekamas kubile iki sekancio kepimo, apie joki spec. paruosta rauga kalba neina, galu gale tame likutyje gyvena tos pacios bakterijos kaip ir rauge. Tiesa pabandziau kepti duona is Barscio miltu(Kauno grudai) bandziau 3kartus duona nesigavo g.gif . Grizau prie Ustukiu miltu ir vel valgom liuks duona. Turim ir gera duonkepe, bet ji kazkur nukista ir nenaudojama. Puse metu naudojomes, neprigijo. verysad.gif
Atsakyti
Aš iš Žemaitijos, bet savaitgalį teko lankytis Molėtuose ir ten ragavau "Ukmergės duonos" kaip ji man patiko, paskaičiau sudėtį - mielės, salyklas, miltai ir obuolių džemas. Gal kuri žinote jos receptą su tiksliais kiekiais? Reiks paeksperimentuoti, taip norisi ir namie ją kepti. Nes kepama plikyta jau baigia nusibosti.
Atsakyti
QUOTE(Meila @ 2013 06 18, 22:14)
Aš iš Žemaitijos, bet savaitgalį teko lankytis Molėtuose ir ten ragavau "Ukmergės  duonos" kaip ji man patiko, paskaičiau sudėtį - mielės, salyklas, miltai ir obuolių džemas. Gal kuri žinote jos receptą su tiksliais kiekiais? Reiks paeksperimentuoti, taip norisi ir namie ją kepti. Nes kepama plikyta jau baigia nusibosti.

Jau antri metai, kaip kepu plikytą duoną su obuoliene. Tik ne su mielėm, o su raugu.
Atsakyti
Sveikos, duonelės kepėjos 4u.gif Jungiuosi prie jūsų rato. Keletą metų svarsčiau pirkti duonkepę ar nepirkti, visgi pagaliau nusipirkau ... vakar biggrin.gif Kepu jau 4 -tą kepaliuką thumbup.gif bet vat sublūdijau paskutinį kartą ir nustačiau neteisingą svorį - 500g, o turi būti 750g. Kol kas tešlą kildina, galvoju gal pabandyti pakeisti nustatymuose svorį, bet ar nepaleis man programos iš naujo? Ar kas nors bandėte keisti svorį programos vidury? Būčiau dėkinga už atsakymus 4u.gif

Beje perverčiau dar kartą naudojimosi intrukciją, tai nieko neradau parašyta apie tokį variantą g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bumsik: 28 birželio 2013 - 20:17
QUOTE(Raimo @ 2013 06 16, 17:23)
Kazkada ilgai zaidziau su raugu, pasakysiu tiek- tikras vargas.

O man jokio vargo kažkodėl biggrin.gif
Raugas man patogiau todėl, kad duoną kepu ne tik sau, todėl pagrandukas su visomis sudedamosiomis dalimis man netiktų - yra kas nemėgsta vienų ar kitų priedų, o draugė alergiška riešutams. Raugas - tik miktai ir vanduo, tinka bet kokiam receptui smile.gif
Atsakyti
QUOTE(bumsik @ 2013 06 28, 20:15)
galvoju gal pabandyti pakeisti nustatymuose svorį, bet ar nepaleis man programos iš naujo?


Tai kaip, pakeitėt programą? Aš būčiau keitus ir žinojus kitam kartui ax.gif

QUOTE(Miaška @ 2013 06 30, 00:30)
O man jokio vargo kažkodėl biggrin.gif
Raugas man patogiau todėl, kad duoną kepu ne tik sau, todėl pagrandukas su visomis sudedamosiomis dalimis man netiktų - yra kas nemėgsta vienų ar kitų priedų, o draugė alergiška riešutams. Raugas - tik miktai ir vanduo, tinka bet kokiam receptui smile.gif


Man irgi drinks_cheers.gif Patogiau raugas, nors pradžioj tik pagrandukus turėjau. Dabar galvoju, ad gal ir kvietinį pasidaryt g.gif O naudojant ruginį raugą galima naudot tešlai pvz. vieno malimo kvietinius miltus? Turbūt, kad taip g.gif Tik atvirkščiai (su kvietiniu raugu naudot ruginius miltus tešlai) negalima?
Atsakyti
QUOTE(Hippie @ 2013 06 30, 15:26)
Tai kaip, pakeitėt programą? Aš būčiau keitus ir žinojus kitam kartui ax.gif


Ne, nekeičiau, kadangi programa buvo jau įsibėgėjus, tai nenorėjau sugadinti kepinio, tiesiog kai pabaigė kepti, dar užstačiau papildomą kepimą 10 min, viskas puikiai iškepė thumbup.gif Jau ir suvalgėm, vėl kepu biggrin.gif O naktį duoną kepiau, net miegoti negalėjau, vis bėgau pažiūrėt lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Hippie @ 2013 06 30, 15:26)
O naudojant ruginį raugą galima naudot tešlai pvz. vieno malimo kvietinius miltus? Turbūt, kad taip g.gif Tik atvirkščiai (su kvietiniu raugu naudot ruginius miltus tešlai) negalima?

Esu taip dariusi, su ruginiu raugu maišiau kveitinių miltų tešlą, pagalvojau, kad nieko blogo neturėtų nutikt - ir kuo puikiausiai iškepė smile.gif
Tiesa, kepinukas paprastas buvo, pusryčių bandelės be nieko.

Turiu tą vieną raugą, ruginių miltų, laikau puslitriuką jo visad. Anksčiau, prieš kepdama duoną, pamaitindavau raugą, dabar darau atvirkščiai: stengiuosi raugo turėti pakankamai, kad tą pat dieną galėčiau duoną užsimaišyt, kai man reikia, o jau po to primaitinu raugą, kad liktų tas pats kiekis, ir po paros kišu šaldytuvan.
Atsakyti
Dar toks smulkus klausimas dėl kepimo duonkepėj. Kai dedate sviestą - ar jį pašildote, kad suminkštėtų? Suabejojau ar gerai dėti šaltą sviestą, tai vis pašildau. Kaip daro patyrusios kepėjos? Ar yra skirtumas šiltą ar šaltą dėti?
Atsakyti
QUOTE(Miaška @ 2013 06 30, 15:57)


Turiu tą vieną raugą, ruginių miltų, laikau puslitriuką jo visad. Anksčiau, prieš kepdama duoną, pamaitindavau raugą, dabar darau atvirkščiai: stengiuosi raugo turėti pakankamai, kad tą pat dieną galėčiau duoną užsimaišyt, kai man reikia, o jau po to primaitinu raugą, kad liktų tas pats kiekis, ir po paros kišu šaldytuvan.



drinks_cheers.gif

aš irgi panašiai darau, kai ruošiuos kept šaukštą pasiimu, o kitas lieka šaldytuve, kai jau mažai lieka pamaitinu ir vėl turiu keliems kartams

QUOTE(bumsik @ 2013 06 30, 16:06)
Dar toks smulkus klausimas dėl kepimo duonkepėj. Kai dedate sviestą - ar jį pašildote, kad suminkštėtų? Suabejojau ar gerai dėti šaltą sviestą, tai vis pašildau. Kaip daro patyrusios kepėjos? Ar yra skirtumas šiltą ar šaltą dėti?


žiūrint ką darau.
Jei reikia minkšto sviesto ir neturiu laiko prieš tai jį palaikyt kambario temperatūroj, kol suminkštės, tiesiog užpilu verdančiu vandeniu (nedidelę dalį, iš to kur reikia pagal receptą, pašildau) ir turiu minkšta betirpstantį sviestą.
Atsakyti