Įkraunama...
Įkraunama...

Pomidorų namai

mmmm..... wub.gif
user posted image

user posted image

user posted image


Šiuo metu aktuali informacija:

Kodel pas mane sode pamidoru lapeliai rieciasi i virsu?
Dazniausiai del dregmes trukumo.

Viena iš gvildenamų problemų yra kodėl lapai susisuka vamzdeliu?

Tai čia nurodyta daug priežasčių:
1 - esant ypač aukštai oro temperatūrai (daugiau kaip 35 ) ir žemai oro drėgmei
Augalams yra pavojinga jeigu šaknų zonoje temperatūra yra žema, o viršūnė patiria aukštų temperatūrų stresą (tai va dėl ko reikia pomidorų kojytes pamulčiuoti )
2-tai gali būti, kad augalai susirgo bakteriniu vėžiu (susisukę apatiniai lapai vysta, ruduoja ir pamažu džiūsta (o siaube ) Po to ant lapkočių, lapų gyslų, taip pat ant stiebo atsiranda įtrukimų, žaizdelių...
3-maisto medžiagų trūkumas (fosforo trūkumas - viršutinė lapo pusė tampa tamsiai pilkai žalia, gyslos - violetiškai raudonos; sieros trūkumas - ant jaunų lapų atsiranda nekrotinių dėmių; boro trūkumas - jauni lapai sukasi į vidų, pritrūkę kalcio - sukasi į viršų, vaisių viršūnės atsiranda juodų dėmių, kalio - lapų kraštai riečiasi žemyn, ant jų atsiranda nekrotinių dėmių.

Kazkaip keistai su mano pomidorais-baigiasi keke,po keke lapai pradejo augt,ziuriu jau ziedai formuojasi.Nuspinti ar leisti augt?

Tą "prątęsimą" skink, nes ta žiedinė kekė išeikvos visą energiją ir pirmos kekės pomidorai nebeaugs. Arba ta antroji kekė pati išaugins špygos dydžio pomidorus...

Norejau paklausti ar gerai bus jei antras stiebas auga is augsciau nei pirmos kekes pazastis?

Šiaip antram stiebui augti reiktų žemiau, bet jei jau palikai taip, tegu būna. Nieko tam daigui nenutiks. Augs ir ant tos šakos pomidorai, o ne slyvos.. Tiesiog taip niekad neauginu - iš anksto apsisprendžiu keliais stiebais auginsiu
Pomidoras isleido dvi kekes ir i virsu nebeauga, nors salia ta pati veisle tuoj ir lubas rems...

Būna, kad nei iš šio, nei iš to pomidoras užsibaigia žiedine keke, tuomet šoninę atžalą leidžiame augti iš bet kokios vietos. Tokiu atveju gali ir dvi atžalas palikt, bet su dviem atžalom derės vėliau, nei su viena.. Gali rinktis kaip tau geriau

Gal kas pasakys ko trūksta pomidoram..į lapus auga kaip pasiute,o va pomidoriuku nelabai mezga..ko jiems trūksta... ?

manau atsakymas butu toks:sodink pomidorus ant dietos,nes per daug trasu gavo
Pradėjusius rausti nuskinat,kad kiti galėtų nokti,ar paliekat kekėje? Su mama aną dieną diskutavom..

Nežinau kaip kitos, bet aš nuskinu visus, net ir ružavus pomidorus. Biesas jų neima, jau kai pradeda rausti, tai nesustabdysi..

Labai sunkiai mezgas pomidorai,bet ne tame bėda. Bėda tame,kad vos jie paaugę įma pūti nuo apačios...nuruduoja apvaliai pusė pomidoro.... ties koteliu lieka sveikas... Kaip gydytis? Kodėl taip nutinka?

Tai neinfekcinė liga. Pomidorai serga viršūniniu puviniu. Tai dažniausiai nutinka, kai pomidorams trūksta kalcio. Gal dirva truputį nualinta, galima skystu galvijų mėšlu palaistyti, žodžiu reikia pomidorus pavitaminizuoti. Problema susitvarko Jei labai masiškai išplitę, kraštutiniu atveju reiktų palaistyti arba nupurkšti kalcio salietros 1% tirpalu.

Pajudinus lapus pasikelia mazu museliu debesis, sviesiu.. ?

Tai baltasparniai. Labai sunku su jais kovot. Nėra efektyvaus insekticido jiems, nes jie labai atsparūs visokiai chemijai. Dauginasi kosminiu greičiu.
Žinau tik vieną būdą: purkšti juos degtine su vandeniu santykiu 1:1. Tik, žinoma, vieno-dviejų kartų nepakaks...
Dar yra pirkti geltonų lipnių juostų, galit kažkiek jomis bent pabandyti.
Jei nieko nedarysit, su pomidorais galit atsisveikinti..

Foto :
user posted image

Nuotraukoje ant lapo ryškus magnio trūkumas,o lapų susisukimas gali būti veislės savybė arba staigus temp.pakilimas,esant mažam oro drėgnumui{per sausa}.Taip pat rekomenduojama nupurkšti pomid. boro rūgšties tirpalu-10l /2g b.r.
user posted image
user posted image

“Žiedų augimas ir vystymasis sutrinka ir dėl mangano trūkumo.Iš savo praktikos galiu pasakyti,kad aukštaūgiai pabarstydavo 3-4 kekę kaip nuotraukoje.Padėjo paliejimas kalio permanganato tirpalu.”
user posted image
foto su musele ir prie ziedo tie juodi smulkus taskiukai

Šiltnamiuose irgi kartais negausiai pasitaiko muselių prie pomidorų kotų, bet jos dažniausiai nuo mulčo atsiranda. O nuo ko vazonuose..

Jei nepadeda muilai (dar ūkišką muilą išbandyk), nupurkšk koka kola... neblogas nuodas čiulpikams. Jei musytės veisiasi pačioje žemėje, palaistyk kalio permanganato tirpaliuku. Ir pomidorams gerai, ir musytėms blogai
http://gardenofeaden...n-tomatoes.html
man panasu i rudaja demetlige. Bandyk pieno-vandens-jodo misiniu purksti. Stenkis ir lapu apacias nupurkst. Po savaiteles kartok. Labiau pazeistus lapus isskink. Butinas kuo geresnis vedinimas.
Atsiverčiau savo išminties knygas - panašūs požymiai į rudąją dėmėtligę arba kladiosporiozę.

Ligos požymius galima rasti taip pat ant stiebų, žiedų. Sergančių augalų derlius sumažėja, vaisiai lėtai noksta, bet pažeidžiami retai. Infekcijos plitimo greitis priklauso nuo santykinės drėgmės ir oro temperatūros. Jei drėgmė mažesnė nei 70 proc. augalai neužsikrečia. Žodžiu, VĖDINIMAS labai svarbus, ir čia taisyklė daugelio pomidorų ligų profilaktikai.

Aš galvočiau kaip pagerinti vėdinimą, neuždaryčiau jokiu būdu naktį ir purkščiau pienu su jodu pakaitom su dirviniais asiūkliais. Labiausiai pažeistus lapus išskinti reiktų. Ir visokiais būdais mažinti drėgmę šiltnamyje, kas išties nelengva užduotis, kai numatomi lietūs.

Tai grybinė liga, sausligės požymiai ant vaisių. Lapų nenufotkinai, bet, manau, ir ant jų yra juodų dėmių. Liga plinta sparčiai. Su visokiais ekologiškais purškaliukais vargu ar ką padarysi, purškimui kuo skubiau reiktų nusipirkti cheminio preparato Previkuro, Infinito.
http://www.supermama...?...&p=48140049

Manau, kad vazoninius pomidorus netręštus labai sunku išaugint. Pirmą kartą patręšt liepos mėnesį būtų tikslinga, nes iš vazonų visos maisto medžiagos būna "išsrėbtos". Tokiu būdu pratęsi pomidoro sveiko gyvenimo, žydėjimo ir derėjimo laiką.
Jei trąšos ekologiškos, gali drąsiai kas dvi savaites reguliariai tręštnupurskiau su NeemAzal T/S tai atrodo kad labai pamazejo tu museliu, viena kita dar sedi bet jau nebe taip masiskai kaip buvo

user posted image

dėl žiedų pasidaryti tokų tirpaliuką: 1 arbatinį šaukštelį boro rūgšties ištirpink 10 ltr vandens ir nupurkšk sveikuosius, gražiai žydinčius žiedus.
Tik "neskalbk", "nemaudyk" žiedų, o tokia lengva dulksna nupurkšk. Ryte, kol saulė nekaitina.
Turėtų pasibaigti tokios bėdos

http://www.supermama...-1310295101.jpg
Neparašei kokia tai veislė. Gali tai būti ir hibrido ypatybė. Jei ne, tai reiškia, kad trūksta kalio ir magnio. Taigi jiems reikėtų vienanarių trąšų.
Galbūt persistengėt su azotinėm trąšom, gal kokio paukščių, triušių mėšlo per stipraus panaudojot, o būtent kalio pritrūko...

Pomidoru tresimas:

…pasodinusi,po kokių 2 sav perlieju karbamidu..
“O karbamidu viena karta liejat?Ir kokiu santykiu skiedziat(ant laistytuvo , sakykim,kiek sauju dedat)”

į 10 l laistytuvą šauktą sriubinį dedu ir perlieju su laistytuvu nuo viršaus ant lapų mes daugelį daržovių taip perliejam kalio permanganatą -apytiksliai imu apie 3gr ir pasidarau 20lt kibire tirpalą,tirpalo 2ltr pilu į 10ltr laistytuvą ,dapilu vandens ir vienu laist. palaistau 5-6 daigus.Pirmąkart,praėjus dviem savaitėms po pasodinimo, antrą kartą žydint antrai kekei{aukštaūgiams}.

BET: Tos, kurios mulčiuoja savo šiltnamius (daržus) ir tikisi gero mikroorganizmų darbo po mulču, kalio permanganato neturėtų naudoti. Jis - antiseptikas, ("chemija") naikinanti ne tik ligų sukėlėjus, bet ir geruosius grybus, kurie pūdo mulčą, išpurina dirvą, padeda augalams augti.. Jei kalio permanganatą savo darže naudojat pastoviai, ir profilaktikai, ir gydymui, tai jau yra tikimybė, kad jis neveikia ligų sukėlėjų. Nes patogenai turi savybę prisitaikyti, kasmet išlieka vis atsparesnių, kol galiausiai nebereaguoja į chemiją.

Magnio sulfato kiek reikia dėti į kibirą?Pardavėja parduotuvėje pasakė-1 šaukštą.Kitur perskaičiau 100gr į kibirą?

Ten,kur 100gr,kalbama apie purškima per lapus "Nubrauktas arbatinis šaukštelis miltelių kibirui vandens. Visada tokiu santykiu darydavau. Dar šiuo cheminiu klausimu konsultavausi su amarrile, sakė galima ir daugiau to magnio miltelių dėt. Bet kol kas pasilikau prie įprastos savo dozės.. O geriausia iterpti i dirva pries sodinant. Kazkur uzkliuvo toks patarimasBet nepamirškit, kad pomidorų lapai gali gelsti ne tik dėl magnio trūkumo, bet ir kai trūksta mangano, azoto ar geležies.
Kai dirvoje par daug azoto, per sausa, pradeda ryškėti magnio trūkumas.

Jei ant pomidorų lapų yra nestipri mozaika, G.Visockienė pataria juos nupurkšti tokiu tirpalu: litrą nugriebto pieno ir 2 g kalio permanganato sumaišyti su 9 l vandens.

Pomidorų maro homeopatinis gydymas
Sužinojau, kad konstitucinis homeopatinis vaistas pomidorų ligų gydymui (tame tarpe ir marui) yra Ocimum basilicum. Praėjusį sezoną laistydavau pomidorus ištirpindama po žirnelį homeopatinio vaisto kibire vandens. Rezultatai buvo stulbinantys! Pomidorų stiebai ir lapai išliko nepažeisti ligos iki rugsėjo pabaigos, paskutinį derlių nuskyniau spalio viduryje, tik visai keli vaisiai buvo su tamsia demele (nuo rusėjo žymiai rečiau laistydavau, rečiau podidorai gaudavo ir savo vaisto).

Dėl bazilikų. Jais laistyti vertėtų du-tris kartus per sezoną. Geriau yra bazilikų nuoviru pomidorus nupurkšti, tuomet neina taip į lapus ir saugo nuo ligų. Ir purkšti galima dažniau. 1 litras normalaus stiprumo nuoviro 5 ltr vandens. Tai nėra stipru. Tas "normalus" gaunasi į trilitrinį stiklainį su vandeniu įdėjus keletą pasmulkintų baziliko šakų ir parą laiko palaikius. Paskui reik nukošti ir pavirti. Viskas tas pats, kaip ir su dirviniu asiūkliu.

Trasu ruosimas pagal EX:

Aš į trilitrinį stiklainį prikemšu dirvinio asiūklio, truputį pasmulkinu jį, dar įdedu pora šakelių baziliko, irgi pasmulkinu, užpilu vandeniu kad apsemtų, palaikau parą laiko, nukošiu, užverdu ir paverdu apie 15 min ant silpnos ugnies. Atvėsinu, gautą nuovirą (apie du litrai man gaunasi) supilu į kibirą, dapilu beveik iki viršaus vandens, t.y. atskiedžiu ir drožiu purkšti savo pomidorų. Šitas mixas saugo nuo grybinių ligų. Va ir visas mokslas Tik nepamirškit, kad vieno purškimo negana. Per sezoną kartokit keletą kartų. Profilaktiškai. Gal ir nuobodžiai skamba, bet geriau nepatingėt linksmai papurškinėt keletą kartų žolytėm, nei su liūdesiu kartą chemija purkšt. O kam tau tą žolės pliurzę daryt? Mums purškimui reikia žolės ištraukos (toks ir tikslas), o ne kisieliaus..
Taigi, palaikius žoles parą vandenyje ir nukošus gaunasi ištrauka. Verdame, darome jos koncentratą. Nusistovėjusį, atvėsusį filtruojame. Po to skiedžiame, kad gautume jį reikiamos koncentracijos..

Čia citata iš vieno straipsnio apie marą:

"Augalus genėkite tik ryte, kad pažeistos vietos spėtų apdžiūti. Pastebėję pirmuosius maro požymius ar sužinoję, kad liga plinta, augalus purkškite fungicidais. Stipriai susirgusius augalus geriau pašalinti. Net pažeistų lapų, vaisių šalinimas sumažina galimybes ligai plisti. Jei pomidorai serga, tenka juos laikyti kuo sausesnius, net kurį laiką nelaistyti. Geriausias „vaistas“ – žema santykinė oro drėgmė, aukšta temperatūra ir vėdinimas".

Kiaulpienių lapai, Arbūzai, bananai, pienas, vynuogės - kalio šaltiniai. kadangi nekainuoja tik pienių lapai tai siūlyčiau juos parauginti ir palieti.
Derėjimo metu augalams reikia daugiausia maisto, todėl formuojantis užuomazgoms papildomai tręškime kas 10-12 dienų. Retas, gausus tręšimas augalams žalingas. Prieš tręšdami dirvą būtinai palaistykim

Tiek česnakai, tiek bazilikai apsaugo pomidorus nuo daugelio ligų. Pastebėta kad bazilikas, augantis šalia pomidorų, saugo nuo fitaftoros. Jeigu sąlygos plisti ligoms palankios, tai pomidorus papildomai purškiu česnakų antpilu arba dirvinio asiūklio nuoviru. Taip pat galima purkšti atskiestu liesu (ne pasterizuotu) pienu, įlašinti į jį jodo. Arba pagaminti išrūgų su jodu.

Padeda apsaugoti nuo ligų ir beržo grybas, pušų pumpurų nuoviras. Atsimenu, kaime senelė, augindama pomidorus, šalia pasodindavo kelis kanapių krūmelius, todėl pomidorai augdavo tiesiog lysvėje, sunokdavo ir nesirgdavo jokiomis ligomis.

Štai keletas receptų nuo fitoftoros:

a) 1 l pieno (nepasterizuoto),
9 l vandens,
20 lašų jodo.

Arba naudoti tokius pat kiekius išrūgų arba parūgusio kefyro, jodo. Purkšti kas 10 dienų.

1,5 stiklinės sumaltų česnako galvučių arba 3 stiklinės žiedstiebių ir laiškų,
1,5 g kalio permengenato,
2 valgomi šaukštai ūkinio muilo,
10 l vandens.

Sumaltus česnakus užpilti vandeniu. Palaikyti parą, tada perkošti, nuspausti, ištirpinti muilą, kalio permengenatą ir purkšti pomidorus taip, kad sušlaptų apatinė lapų pusė (kiekvienam augalui ne mažiau kaip stiklinė tirpalo). Purkšti kas dvi savaites.

c) 100 g išdžiovinto susmulkinto beržo grybo,
1 l verdančio vandens.

Užpilti verdančiu vandeniu ir pakaitinti vandens vonelėje apie 30 min., tuomet leisti ataušti, perkošti ir purkšti kas 10–14 dienų.Taip pat galima sauso grybo milteliais pabarstyti aplink pomidorų krūmelius ir ant pačių krūmelių.

d) 1 kg šviežios dirvinio asiūklio arba 150 g džiovintos žolės,
10 l vandens.

Asiūklių žolę užpilti vandeniu, palaikyti parą laiko, po to pavirinti 30 min. ir atvėsinti. Purkšti pomidorus kas 10–14 dienų.

e) 1 dalis pušų pumpurų (jei pumpurų 1 l, tai vandens 2 l),
2 dalys vandens.

Anksti pavasarį, kada dar pumpurai yra lipnūs, prisiskinti ir laikyti tamsioje šaltoje vietoje (kad ir šaldytuvo apatinėje lentynėlėje) ne trumpiau nei 10 dienų. Susmulkinti, užpilti vandeniu, statyti virti, o užvirus pavirinti apie 3 min. Kai ataušta, perkošti. Antpilą, maišytą su vandeniu 1/5 dalimis, purkšti kas 10 dienų.

P. S. Į visus purškiamus skysčius galima dėti ūkinio muilo iki 40 g 10 l vandens, kad skystis geriau priliptų prie augalų lapų. Artėjant rudeniui, kada pomidorų vaisiai yra užaugę, o naktimis prasiseda rūkai, nupurškiu juos 10% valgomos druskos tirpalu. Nuo to dalis pomidorų lapų nudžiūva, bet vaisiai pasidengia druskos plėvele ir neužsikrečia fitaftora. Nuskynus dar neprinokusius vaisius, kuriuos nokinu namie, nuplaunu karštu vandeniu (vandens temperatūra turi būti tik iki 60 laipsnių). Sausai nušluostau ir padedu nokti.

Augalai prieš grybines ligas• Asiūklių nuoviras • Česnakų ištrauka• Svogūnų nuoviras• Krienų ištrauka• Dirvinių pentinių ištrauka•

Augalai kovai su kenkėjais• Pelynų nuoviras • Dilgėlių ištrauka• Plačialapių paparčių ištrauka• Plačialapių paparčių nuoviras• Bitkrėslių nuoviras• Varnalėšų ištrauka• P. tabako ištrauka• P. tabako nuoviras• P. tabako dulkės ir dūmai• S. rūgštynių šakų ištrauka• Didžiųjų pentinių ištrauka• Sėjamųjų kanapių nuoviras• Pušų spyglių koncentratas• Karčiosios paprikos vaisių nuoviras
Ir siaip :
Vasaros rūkai negriebia pomidoru, tik rudeniniai.
Virsunes reikia nukirpti rugpjucio men. Apie 1O-15d.
Manau, pagrindinis dalykas išauginti sveikus pomidorus, tai kuo geresnės sąlygos vėdinimui, skersvėjui sudaryt.


4u.gif Tęsiam pokalbius nurinkinėjant derlių 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo diuni: 03 rugsėjo 2012 - 15:25
Ačiū už naują temą 4u.gif
Atsakyti
biggrin.gif niu...ir kur visos dingusios...ar pomidorų maras ar konservavimas visas pribaigė biggrin.gif
4u.gif
Atsakyti
QUOTE(diuni @ 2012 09 03, 17:40)
biggrin.gif niu...ir kur visos dingusios...ar pomidorų maras ar konservavimas visas pribaigė  biggrin.gif
4u.gif


ir tas ir tas biggrin.gif apžiūrėjau vakar šiltnamiukus maras kaikur jau yra. Na bet prisidarėm tiek pomidorų.............. ir savose sultyse, ir žele, ir visokiausių rūšių padažų (su bazilikais, garstyčiom, paprika...... ir dar bilekuo). Tai kad absoliučiai ramu ir širdies neskauda. teks išraut, pomidoriukus susiskint ir pasinokint namuose mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Avijacija @ 2012 09 03, 18:07)
ir tas ir tas  biggrin.gif  apžiūrėjau vakar šiltnamiukus maras kaikur jau yra. Na bet prisidarėm tiek pomidorų.............. ir savose sultyse, ir žele, ir visokiausių rūšių padažų (su bazilikais, garstyčiom, paprika...... ir dar bilekuo). Tai kad absoliučiai ramu ir širdies neskauda. teks išraut, pomidoriukus susiskint ir pasinokint namuose  mirksiukas.gif

biggrin.gif 4u.gif ax.gif papasakok, prašom , plačiau apie padažus rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(diuni @ 2012 09 03, 18:37)
biggrin.gif  4u.gif  ax.gif papasakok, prašom , plačiau apie padažus rolleyes.gif


pagooglini ir turi smile.gif praeitais metais viriau tai super patiko karštiem sumuštiniams, picom. Nėra ką lyginti su pirktiniais. Šiandien tikiuosi paskutinį padažiuko virimą dariau(paprastas su svogūnais). Jau gana doh.gif ale va vis gaila pomidorus mest lauk biggrin.gif mesdar aštriai mėgstam tai kaikur čili dedu- kaip kokia nuotaika smile.gif šiaip man patiko beatos antroj knygoj rastas receptas padažo su čili, kepta paprika, pomidorais...... mmmm...... supermamose tas receptas padažų temoj lygtais yra. Nusipirkau tiem padažam blenderį ir tuo bais patenkinta....... dar savonė nusipirkt daržovių vaisių džiovyklę. Bet kolkas pinigiukų striuka. Bet kitiem metam manau ir tas reikalas bus. Džiovinsiu pomidoriukus ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Avijacija @ 2012 09 03, 20:58)
pagooglini ir turi smile.gif praeitais metais viriau tai super patiko karštiem sumuštiniams, picom. Nėra ką lyginti su pirktiniais. Šiandien tikiuosi paskutinį padažiuko virimą dariau(paprastas su svogūnais). Jau gana  doh.gif  ale va vis gaila pomidorus mest lauk  biggrin.gif  mesdar aštriai mėgstam tai kaikur čili dedu- kaip kokia nuotaika smile.gif šiaip man patiko beatos antroj knygoj rastas receptas padažo su čili, kepta paprika, pomidorais...... mmmm...... supermamose tas receptas padažų temoj lygtais yra. Nusipirkau tiem padažam blenderį ir tuo bais patenkinta....... dar savonė nusipirkt daržovių vaisių džiovyklę. Bet kolkas pinigiukų striuka. Bet kitiem metam manau ir tas reikalas bus. Džiovinsiu pomidoriukus  ax.gif

blush2.gif o gal turi užsiseivinus tą Beatos receptą...mestelk, prašau...
šiandien viriau ir aš ketčupą...nusūdžiau , man rodos tikrai...vis ragaujant maža atrodė druskos...o dabar jau kaip ir sūru doh.gif doh.gif doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo diuni: 03 rugsėjo 2012 - 20:24
Beatos:

2 litrams reikės:

1 kg. raudonos paprikos (aš turėjau geltoną)
3 kg. pomidorų
500 gr. svogūnų
8 šaukštai alyvuogių aliejaus
5 didelės galvos česnako
2 aitrios paprikos
5 šaukštai raudono vyno acto
3 šaukštai balzaminio acto
šaukštas cukraus
šaukštas druskos\rozmarino

Paprikas sudėti į skardą ir šauti į 200 C įkaitintą orkaitę. Kepti 30 min. Nublanširuoti pomidorus. Svogūnus supjaustyti grуžinėliais ir apkepti puode ant aliejaus. PO 30 min. paprikų kepimo kaitrą sumažinti iki 150 C ir šalia sudėti česnako galvas, kepti dar 40 min. Iškepus nuo paprikų nulupti odeles ir sudėti papriką į dubenį su svogūnais ir pomidorais. Visas daržoves susmulkinti blenderio pagalba ir statyti ant nedidelės ugnies troškintis.
Česnakas turi suminkštėti, tuomet išspausti košelę į puodą su visa mase permaišyti.
Į padažą pilame actą, cukrų, druską ir beriame rozmarino lapelius. Verdame maišant apie 45 min. Supilstome į iškaitintus stiklainius.

Mano pastebėjimai: skanu bet darbo palyginus nemažai............... ypatingai tas paprikų kepimas ir lupimas. Bet užtai išbėga kepimo metu daug vandens iš jų ir padažas gaunasi netbe ilgo virimo toks tirštokas....... ir pati labai pamėgau balzaminį actą. Pradėjau dėti ir į kitus padažus ar kai marinuoju kokią vištieną....... rozmarino nedėjau....... bet nieko ir netrūko smile.gif
Papildyta:
na dar toks nieko,jis man picų padam tiko bais:

POMIDORŲ TYRĖ ŽIEMAI
Reikia:
• 4 kg. “mėsingų” prinokusių pomidorų
• 1 kg. raudonos paprikos
• 3 svogūnų galvučių
• 1 didelės galvutės česnako
• aliejaus kepimui
• 1/2 stiklinės 10% acto
• 3 v. šaukštai druskos
• 1/2 stiklinės cukraus
• šviežiai maltų pipirų
Svogūnus supjaustome kubeliais ir pakepiname ant aliejaus. Sudedame į puodą, suberiam pjaustytas išvalytas paprikas bei supjaustytus kubeliais pomidorus. Verdame taip ilgai, karts nuo karto pamaišant kol išgaruoja dalis sulčių ir paprikos su pomidorais suverda. Baigiant virti sudedame išspaustus česnakus bei supilame marinatą – actą, druską, pipirus bei cukrų. Paverdame apie 5-10 min. Išjungiame ir visą masę sublenderiuojame iki vientisos masės. Supilstome į iškaitintus stiklainius, užsukame ir apverčiame dangteliais į apačią. Paliekame kol atvės, o vėliau paslepiame žiemai

Papildyta:
o štai toks šiandien buvo gaminamas:
3 kg. pomidorų,
10 svogūnų,
žiupsnelis juodųjų pipirų maltų,
3 šaukštai druskos,
1 stiklinė cukraus, (irgi truputuką galima mažiau)
1 stikslinė acto (9 %). Galima truputį mažiau.
Pomidorus merkiame į karštą vandenį, po to atvėsiname, nulupam odeles, svogūnus nulupam, susmulkinam. Pomidorai kadangi buvo labai sunokę tai sutraiškiau rankom. Pomidorus su svogūnais puodan - viriau atidengtą puodą apie 1-1.5 val sublenderiavau tada. Sudėjau prieskonius ir actą užkaitinau ir į stiklainius viską.

O dėl to savo padažiuko persūdimo dar nenusimink. Gal karšta skanavai? kai atvėsta visas skonis prigęsta. Dingsta ir tas actas ir druska taip nesijaučia. Turi padažiukas susistovėt - atšalti šaldytuve. Tada tik pasimatys tikrasis skonis 4u.gif
Atsakyti
Bet kolkas pinigiukų striuka. Bet kitiem metam manau ir tas reikalas bus. Džiovinsiu pomidoriukus ax.gif
[/quote]
Džiovinti pomidorai thumbup.gif thumbup.gif Tik džiovyklėj tai man nepatiko,nes prilenda į tas padėklų skylutes,plauk,krapštyk paskui doh.gif Orkaitėj ant kepimo popieriaus skardose,šiek tiek pravėrus dureles daug paprasčiau.
Radau savo sultyse pomidorų vieną dangtuką iškeltą.Supanikavau,kad visi neišpyškintų,nes baisiai man jie gardūs,tai dabar mamos,uošvių ir mano šaldytuvai prištabeliuoti stiklainių.MB jau burba,kad namie du šaldikliai,šaldytuvas iki lubų,o alaus skarbonkės nėr kur atsišaldyt aggressive.gif Tegul kokią šaldytą braškę ar vyšnią įsimeta ir vsio irnesakyk.gif
Atsakyti
Avijacija book.gif notworthy.gif notworthy.gif Ot ačiū 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(adija5 @ 2012 09 03, 22:37)
Tik džiovyklėj tai man nepatiko,nes prilenda į tas padėklų skylutes,plauk,krapštyk paskui doh.gif Orkaitėj ant kepimo popieriaus skardose,šiek tiek pravėrus dureles daug paprasčiau.


Tai ir ant džiovyklės padėklų galima kepimo popierių užtiest, kad į tarpus neprilįstų kol šlapi pradžioj, o kai apdžiūsta tai niekas ten niekur nebelenda mirksiukas.gif o elektros sąnaudos daug mažesnės džiovyklėje thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo verkne: 04 rugsėjo 2012 - 08:49
Labas rytas , hi.gif ko gi visos tylit , negi persivalgėt pomidorų , o gal nusiragavot makalošes beverdant ? Beje , kad tos pom. tyrės , pastos , ketčupai , ar kaip kitaip bevadintum , būtų tirštesnės be krakmolo - galima daryti taip : daržovių (pomidorų , parikos , svogūnų , baziliko ... ) derinį pavirti apie 1val. , palaikyti puode nemaišant kelias val., tada tirščiai nusėda , o paviršinį skystį atsargiai nupilti į kitą indą ir sunaudoti (į sriubas , gal. užkoncervuoti , aš tai beveik visas išgėriau , labai gero skonio tas skystimukas ) . Tada tą tirštesnę dalį pertrinti ar sublenderiouti , dėti druską , cukrų , actą ir vėl virti (aš viriau virš val. ) iki norimos konsistencijos , pilstyti , uždaryti . Padauginau druskos , reik ragaut , nepasikliaut kas kur parašyta , bet šiaip labai sodrus skonis gavosi .
Žiūrėjau tokį [URL=https://beta.lt/kaunas/akcija/19444475/pasirupinkite-kokybiska-augalu-prieziura-10-litu-uz-26-litu-vertes-grikiu-lukstu-mulciu-medeliams-is-imones-ekofrisa?utm_source=supermama&utm_medium=constant&utm_content=300x500&affiliate=supermama&utm_campaign=Infoblokas rugsejis]mulcas[/URL] kaži gal tiktų kitiems metams pomidorams šiltnamy , šiemet neturėjau kuom mulčiuot ,
tai sudomino . Gal bandėt tuos lukštus pomidorams ?
Gražios dienos !

assa.gif
Atsakyti