
mergikės, sąrašų nesudarinėsiu, po kokio mėnesiuko galit kreiptis, kam labai norisi
Tik iš anksto sakau - pasiimti turėsit pačios, niekur nevežiosiu ir nieko neieškosiu.

mergaites,o jus arbuzus ir melionus siltnamy auginat?mano melionai zydi,bet meta ziedus siltnamy. Kazi kodel?seti geguzes pradzioj
Baba mano arbūzams, nušienavo... Beliko džiaugtis didėjančiais moliūgėliais...
Temos pailiustravimui:



pilnas daržas dar neužsimezgusių miniukų:

ir specialiai Saintlinai- Delicata moliūgėliai:

Papildyta:
Su tokiais orais iš 3 augalų gal būt turėsiu tik vieną prinokusį Waltham Butternut vaisių (užsimezgė 08-20). Nepatiko- augalas galingas, žydėjimas negausus, vėlai mezga vaisius:

iliustruoju dirbtinai apvaisintus moliūgus:








pilnas daržas dar neužsimezgusių miniukų:

ir specialiai Saintlinai- Delicata moliūgėliai:

Papildyta:
QUOTE(Oli_vija @ 2012 08 22, 15:34)
šiemet tokio neturiu, bet pernai auginau daug "kriaušių" dviejose skirtingose vietose - pagrindinis vaisių mezgimas vyko rugpjūčio antroj pusėj/rugsėjį 

QUOTE(Skirte @ 2012 08 23, 17:59)
man kaip tik pernai rugpjucio pab. uzmezge ir puikus kriausiukas uzaugo.
Su tokiais orais iš 3 augalų gal būt turėsiu tik vieną prinokusį Waltham Butternut vaisių (užsimezgė 08-20). Nepatiko- augalas galingas, žydėjimas negausus, vėlai mezga vaisius:

QUOTE(yerena @ 2012 08 27, 00:39)
...apvaisinamas vaisius, kuris yra "pasmerktas žūti"...
iliustruoju dirbtinai apvaisintus moliūgus:


QUOTE(yerena @ 2012 09 06, 12:43)
oho, kokia ivairove ir grozis


O kokio dydzio Delicata moliugelis?

Ziuriu, kad pas mane tokios panasios formos yra daug, tik mazuteliai kol kas, nedidesni uz delna (Delicata buvo tarp sodintu). Turbut jau ir nebespes uzaugt.
Ir labai gaila, bet panasu, kad ner nei vieno Howdeen vaisiaus.. tokie grazus man jie..
Yerena, pasidalinkit tuo paciu, ka skanaus gaminat is tokios gausybes moliugu

Ai, ir dar vis knieti paklausti. Ar skiriasi, tarkim, sriuba ir skirtingu veisliu moliugu? Gal is vienu buna labai skani, o is kitu - ne? Ar gal vienam patiekalui tiktu vienokie moliugai, o kitokie isvis nenaudotini? Ar taip nera?
Ir dar - kokios spalvos prapjovus buna zaliasis moliugas?


QUOTE(yerena @ 2012 09 06, 12:43)
Temos pailiustravimui:
Šaunus derlius!
QUOTE(saintlina @ 2012 09 06, 13:12)
pasidalinkit tuo paciu, ka skanaus gaminat is tokios gausybes moliugu
Ai, ir dar vis knieti paklausti. Ar skiriasi, tarkim, sriuba ir skirtingu veisliu moliugu? Gal is vienu buna labai skani, o is kitu - ne? Ar gal vienam patiekalui tiktu vienokie moliugai, o kitokie isvis nenaudotini? Ar taip nera?

Ai, ir dar vis knieti paklausti. Ar skiriasi, tarkim, sriuba ir skirtingu veisliu moliugu? Gal is vienu buna labai skani, o is kitu - ne? Ar gal vienam patiekalui tiktu vienokie moliugai, o kitokie isvis nenaudotini? Ar taip nera?
Ir aš norėčiau to paties paklausti Yerenos.
Ačiū merginos
Man asmeniškai moliūgai yra pati gražiausia daržovė pasaulyje. Tuo pačiu ji yra dekoratyvi, ilgaamžė (jei įmanoma taip išsireikšti apie daržovę), universali; min darbo reikalaujantis augalas ir...pateikiantis siurprizus, jei gautos sėklos kryžmintos
1. Delicata yra apie 20 cm ilgio ir 10 cm storio, ji jau nebeaugs, o tik noks. Yra labai daug užsimezgusių vaisių, kurie telpa į delną, bet jie jau nebespės užaugti ir tinkamai pasiruošti žiemai. Delicata dažniausiai kepu orkaitėje, įdarytą, kiekvienam po puselę.
2. Dėl Howdeen- auginau, nenustebino augimu ir derlingumu, užtat pakeičiau į Jack O'Lantern- kitas reikalas- augo kaip pasiūtę, Helovyno šventės buvo vykusios visiems
3. Moliūgų auginu daug, bet ne milžinus, kai kurie vaisiai sveria tik ~200 g. MB susilažino, kad užaugins milžiną, bet ką su tokių 150 kg drambliu daryti virtuvėje???
Ačiū D. jam šiemet vėl nepavyko
Mano auginamų rūšių vaisiai siekia 5-6 kg- kaip tik vienam kartui- jokių likučių šaldytuve, jokių galvos skausmų ką su juo daryti- čia ramu- supjaustei, nulupai, o kartais ir ne (odelė kai kurių rūšių yra valgoma), išvalai vidų, gamini ir suvartoji.
Kai kuriuos valgome žalius, kaip melionus arba arbūzus, kai kuriuos auginu vien dėl sėklų (jos be lukšto)- tokių moliūgų minkštimas bevertis. O gaminu sriubas; troškinius; spaudžiu sultis; blynelius; košes paskaninu; kepu orkaitėje kaip garnyrą ar pilnavertį patiekalą. Iš saldžių patiekalų- gaminu džemus; konservuoju gabaliukus sirupe, kuriuos išvalgome iš stiklainių arba gardinu ledus, mielinį pyragą žiūr. čia (#32, #35 ir #45); kepu duonelę; keksiukus. Moliūgo nešaldau, nes man atrodo, kad tai tik vietos šaldiklyje užėmimas- jis puikiausiai išsilaiko iki vėlaus pavasario (niekam netaikau- čia tik mano asmeninė nuomonė).
4.Iš esmės visi moliūgai yra valgomi, kalbu ir apie dekoratyvinius, bet pastarieji sunokę yra kieti ir beskoniai, užtat jų paskirtis- džiuginti akį. Sriuboms tinkami ne visi- geriausia sriuba gaunas, kai moliūgo minkštimas yra tankus, ryškiai oranžinės spalvos, gan sausokas ("krakmolingas") ir kvapnus. Saldokos rūšys netinka pikantiškoms sriuboms- nebent vaikiškoms saldžioms. Iš vandeningų ir beskonių moliūgų sriuba būna skystoka, ne kreminė, purvinos geltonos spalvos, be būdingo moliūginio akcento.
Taip, kiekvienam patiekalui reiktų parinkti moliūgą- akivaizdus pavyzdys- troškinyje norėtųsi, kad moliūgas išliktų gabaliukais, o ne pavirstų skystoka koše. Sultims tinka tik sultingi, dideli moliūgai- mažiau paruošiamųjų darbų lyginant su mažais moliūgais, duonelei renkuosi sausesnę rūšį ir t.t.
5. Priklausomai nuo veislės, žalias, pilkai-sidabrinis ir melsvas moliūgas viduje būna nuo šviesiai geltonos iki tamsiai oranžinės spalvos.
Prince of Crown-
pasirinkimas. Tik man atrodo, kad tai F1 veislė... Minkštimas gan tankus, saldus, storas, labai tinka desertams. Vaisiai būna 5-8 kg, puikiausiai išsilaiko- 6-8 mėn.
Prirašiau

QUOTE(saintlina @ 2012 09 06, 14:12)
oho, kokia ivairove ir grozis
Sakau, kad pradedu isimylet moliugus
1. O kokio dydzio Delicata moliugelis?
Teko ragaut jau?
Ziuriu, kad pas mane tokios panasios formos yra daug, tik mazuteliai kol kas, nedidesni uz delna (Delicata buvo tarp sodintu). Turbut jau ir nebespes uzaugt.
2. Ir labai gaila, bet panasu, kad ner nei vieno Howdeen vaisiaus.. tokie grazus man jie..
3. Yerena, pasidalinkit tuo paciu, ka skanaus gaminat is tokios gausybes moliugu
4. Ai, ir dar vis knieti paklausti. Ar skiriasi, tarkim, sriuba ir skirtingu veisliu moliugu? Gal is vienu buna labai skani, o is kitu - ne? Ar gal vienam patiekalui tiktu vienokie moliugai, o kitokie isvis nenaudotini? Ar taip nera?
5. Ir dar - kokios spalvos prapjovus buna zaliasis moliugas?
Sarmata, neturiu supratimo..
O auga pas mane Prince of Crown, berods.


1. O kokio dydzio Delicata moliugelis?

Ziuriu, kad pas mane tokios panasios formos yra daug, tik mazuteliai kol kas, nedidesni uz delna (Delicata buvo tarp sodintu). Turbut jau ir nebespes uzaugt.
2. Ir labai gaila, bet panasu, kad ner nei vieno Howdeen vaisiaus.. tokie grazus man jie..
3. Yerena, pasidalinkit tuo paciu, ka skanaus gaminat is tokios gausybes moliugu

4. Ai, ir dar vis knieti paklausti. Ar skiriasi, tarkim, sriuba ir skirtingu veisliu moliugu? Gal is vienu buna labai skani, o is kitu - ne? Ar gal vienam patiekalui tiktu vienokie moliugai, o kitokie isvis nenaudotini? Ar taip nera?
5. Ir dar - kokios spalvos prapjovus buna zaliasis moliugas?


QUOTE(V&E Mamytė @ 2012 09 06, 14:24)
Man asmeniškai moliūgai yra pati gražiausia daržovė pasaulyje. Tuo pačiu ji yra dekoratyvi, ilgaamžė (jei įmanoma taip išsireikšti apie daržovę), universali; min darbo reikalaujantis augalas ir...pateikiantis siurprizus, jei gautos sėklos kryžmintos

1. Delicata yra apie 20 cm ilgio ir 10 cm storio, ji jau nebeaugs, o tik noks. Yra labai daug užsimezgusių vaisių, kurie telpa į delną, bet jie jau nebespės užaugti ir tinkamai pasiruošti žiemai. Delicata dažniausiai kepu orkaitėje, įdarytą, kiekvienam po puselę.
2. Dėl Howdeen- auginau, nenustebino augimu ir derlingumu, užtat pakeičiau į Jack O'Lantern- kitas reikalas- augo kaip pasiūtę, Helovyno šventės buvo vykusios visiems

3. Moliūgų auginu daug, bet ne milžinus, kai kurie vaisiai sveria tik ~200 g. MB susilažino, kad užaugins milžiną, bet ką su tokių 150 kg drambliu daryti virtuvėje???


Kai kuriuos valgome žalius, kaip melionus arba arbūzus, kai kuriuos auginu vien dėl sėklų (jos be lukšto)- tokių moliūgų minkštimas bevertis. O gaminu sriubas; troškinius; spaudžiu sultis; blynelius; košes paskaninu; kepu orkaitėje kaip garnyrą ar pilnavertį patiekalą. Iš saldžių patiekalų- gaminu džemus; konservuoju gabaliukus sirupe, kuriuos išvalgome iš stiklainių arba gardinu ledus, mielinį pyragą žiūr. čia (#32, #35 ir #45); kepu duonelę; keksiukus. Moliūgo nešaldau, nes man atrodo, kad tai tik vietos šaldiklyje užėmimas- jis puikiausiai išsilaiko iki vėlaus pavasario (niekam netaikau- čia tik mano asmeninė nuomonė).
4.Iš esmės visi moliūgai yra valgomi, kalbu ir apie dekoratyvinius, bet pastarieji sunokę yra kieti ir beskoniai, užtat jų paskirtis- džiuginti akį. Sriuboms tinkami ne visi- geriausia sriuba gaunas, kai moliūgo minkštimas yra tankus, ryškiai oranžinės spalvos, gan sausokas ("krakmolingas") ir kvapnus. Saldokos rūšys netinka pikantiškoms sriuboms- nebent vaikiškoms saldžioms. Iš vandeningų ir beskonių moliūgų sriuba būna skystoka, ne kreminė, purvinos geltonos spalvos, be būdingo moliūginio akcento.
Taip, kiekvienam patiekalui reiktų parinkti moliūgą- akivaizdus pavyzdys- troškinyje norėtųsi, kad moliūgas išliktų gabaliukais, o ne pavirstų skystoka koše. Sultims tinka tik sultingi, dideli moliūgai- mažiau paruošiamųjų darbų lyginant su mažais moliūgais, duonelei renkuosi sausesnę rūšį ir t.t.
5. Priklausomai nuo veislės, žalias, pilkai-sidabrinis ir melsvas moliūgas viduje būna nuo šviesiai geltonos iki tamsiai oranžinės spalvos.
Prince of Crown-

Prirašiau

Aciu, Yerena, uz toki issamu paaiskinima
Bet supratau, kad man moliuginiam tobulejime dar augti ir augti
Ir, tuo paciu, eksperimentuoti ir ragauti.. Kad ir atrast, kuris moliugas troskinyje isliks gabaliukais
O tie, kuriuos paprastai kaip arbuzus valgot, tai ir yra saldoko skonio?
Ir pasakykit man tada kaip pavyzdi. Minetas Prince or Crown- kam labiau tinkamas? Troskiniui? Sriubai? Desertui?
Ir man jau tampa aisku, kad teks Jums mane konsultuot, kokiu pavadinimu moliugus uzsisakinet kitiems metams

Bet supratau, kad man moliuginiam tobulejime dar augti ir augti


O tie, kuriuos paprastai kaip arbuzus valgot, tai ir yra saldoko skonio?
Ir pasakykit man tada kaip pavyzdi. Minetas Prince or Crown- kam labiau tinkamas? Troskiniui? Sriubai? Desertui?
Ir man jau tampa aisku, kad teks Jums mane konsultuot, kokiu pavadinimu moliugus uzsisakinet kitiems metams

QUOTE(saintlina @ 2012 09 06, 16:17)
Aciu, Yerena, uz toki issamu paaiskinima
Bet supratau, kad man moliuginiam tobulejime dar augti ir augti
Ir, tuo paciu, eksperimentuoti ir ragauti.. Kad ir atrast, kuris moliugas troskinyje isliks gabaliukais
O tie, kuriuos paprastai kaip arbuzus valgot, tai ir yra saldoko skonio?
Ir pasakykit man tada kaip pavyzdi. Minetas Prince or Crown- kam labiau tinkamas? Troskiniui? Sriubai? Desertui?
Ir man jau tampa aisku, kad teks Jums mane konsultuot, kokiu pavadinimu moliugus uzsisakinet kitiems metams

Bet supratau, kad man moliuginiam tobulejime dar augti ir augti


O tie, kuriuos paprastai kaip arbuzus valgot, tai ir yra saldoko skonio?
Ir pasakykit man tada kaip pavyzdi. Minetas Prince or Crown- kam labiau tinkamas? Troskiniui? Sriubai? Desertui?
Ir man jau tampa aisku, kad teks Jums mane konsultuot, kokiu pavadinimu moliugus uzsisakinet kitiems metams

Gabaliukais lieka termiškai apdirbami Marina di Chioggia, acorn tipo moliūgai, Triamble, Jarrahdale, visi hubbard'ai. Į troškinį suberiu gabaliukus, kai jau viskas beveik paruošta ir patroškinu ~10-20 min.
Žalius valgome acorn tipo moliūgus- saldoki, su ryškiu riešutu skoniu, Sweet Meat, visus muskatinius (kuo ilgiau jis laikomas- tuo saldesniu tampa ir ryškėja riešutų skonis), Prince of Crown, Jumbo Pink Banana...
Sriuboms- kabocha, muskatiniai moliūgai.
Asmeniškai man PoC labiausiai tinka saldiems patiekalams- su mėsa jis nesiderina. Kepu keksiukus, darau moliūgų pyragą.
Beje, Jūsų PoC kokios jau spalvos?
O dėl konsultacijos- visada prašom

QUOTE(yerena @ 2012 09 06, 15:46)
pasakyt galesiu tik po savaitgalio

Papildyta:
QUOTE(yerena @ 2012 09 06, 15:46)
Asmeniškai man PoC labiausiai tinka saldiems patiekalams- su mėsa jis nesiderina. Kepu keksiukus, darau moliūgų pyragą.
na va, ir nezinok zmogau, taigi gera moliuga ir lauk galima ismest ne ten pavartojus


Yerena, o 3,4,5 foto kas tokie? 3 ir 4 - cia jau uzauge tokie?
Va cia tai bent
as apie Snieginukus
is 5 seklyciu, taip sumedziotu SM, neturiu nieko
apsiseilejau beziuredama
saunuoles
ech, seklyciu but smagu








saunuoles




QUOTE(saintlina @ 2012 09 06, 17:58)
pasakyt galesiu tik po savaitgalio 
Papildyta:
na va, ir nezinok zmogau, taigi gera moliuga ir lauk galima ismest ne ten pavartojus
Jau keksiuku is jo 100 procentu pati nebuciau sugalvojus kept 
Yerena, o 3,4,5 foto kas tokie? 3 ir 4 - cia jau uzauge tokie?

Papildyta:
na va, ir nezinok zmogau, taigi gera moliuga ir lauk galima ismest ne ten pavartojus


Yerena, o 3,4,5 foto kas tokie? 3 ir 4 - cia jau uzauge tokie?
Aha, tikra tiesa. Man pirmą kart gaminant moliūgų gabalėlius sirupe- gavosi saldi košė stiklainiuose

O nuotraukose Blue Kuri, Baby Blue ir Black Futsu. Jie visi jau suaugę- pirmieji du- ~15 cm skersmens, iki 1 kg- telpa į delną, paskutinis- ~30 cm (po kairę matos du burokėlių lapai), svoris ~3 kg.