Įkraunama...
Įkraunama...

Arbūzai, melionai, moliūgai, cukinijos..

QUOTE(0-0_lina @ 2012 11 10, 20:22)
Sėklų be kevalo tikrai galima nusipirkti Lietuvoje. Ne pirmus metus auginu. Moliūgas žalias su dryželiais lyg. Pats moliūgas man asmeniškai netoks skanus, kai geltonasis, o sėklos kaip ir visos. Pavadinimo nepasakysiu.

Sėkluvos asortimente toks moliūgas yra Miranda
http://www.sekluva.l...a...s/moliūgai
Atsakyti
QUOTE(Riolita. @ 2012 11 10, 21:20)
Sėkluvos asortimente toks moliūgas yra Miranda
http://www.sekluva.l...a...s/moliūgai

bigsmile.gif thumbup.gif a-ha, tokie thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Riolita. @ 2012 11 10, 21:20)
Sėkluvos asortimente toks moliūgas yra Miranda
http://www.sekluva.l...a...s/moliūgai

Ačiu uz pagalbą, kaip tik tokio ieškojau thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(vilka11 @ 2012 11 10, 23:06)
Ačiu uz pagalbą, kaip tik tokio ieškojau  thumbup.gif


Moliūgai, kurių sėklos be lukšto, bendrai vadinami aliejiniais, o tie mums įprasti - muskatiniais. Paskutiniame "Rasų" žurnale yra straipsnis apie moliūgus 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(rim @ 2012 11 11, 22:12)
Moliūgai, kurių sėklos be lukšto, bendrai vadinami aliejiniais, o tie mums įprasti - muskatiniais.

schmoll.gif Oj, ne, jokių būdu.
VISADA atkreipkite dėmesį į konkretaus moliūgo priskirimą prie tipo.
Aliejiniai (C. pepo)- tai būtent moliūgai, kurie yra auginami vien dėl sėklų be lukštų, iš kurių bus spaudžiamas aliejus.
O muskatiniai (C. moschata)- tai moliūgai, kurių minkštimas turi "muskatinį" skonį. Beje, šiems reikalingas ilgiausias augimo laikotarpis, norint sunokinti pilnaverčius vaisius. Lengviausia juos atskirti iš visos krūvos- tai rusvos ar balintos kavos spalvos matinė odelė (augimo metu- tamsiai žalia ar net į juodumą, butternut tipo moliūgai būna šviesiai žalsvos spalvos), galimas pilkšvos dėmės, lyg viršutinis sluoksnis pelytų.
Informacijos pailiustravimui galiu įdėti nuotraukų mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo yerena: 11 lapkričio 2012 - 22:15
QUOTE(yerena @ 2012 11 11, 22:13)

O muskatiniai (C. moschata)- tai moliūgai, kurių minkštimas turi "muskatinį" skonį. Beje, šiems reikalingas ilgiausias augimo laikotarpis, norint sunokinti pilnaverčius vaisius.

O ar mūsų vasaros jiems ne per trumpos ?Šiemet auginau Waltham Butternut, tai rugpjūčio pabaigoje nebuvo nei vienos užuomazgos. Žydėjo, bet nemezgė. Todėl išroviau. Dabar jau žinau, kad paskubėjau. Merginos rašė, kad jie labiausiai mezga vasaros gale-rudens pradžioje. O gal tik pas mane jiems nepatiko ?Ar ši vasara jiems nepalanki ? Dabar žvalgausi į Rouge Vif D'etampes.
Atsakyti
QUOTE(Riolita. @ 2012 11 12, 00:36)
O ar mūsų vasaros jiems ne per trumpos ?Šiemet auginau Waltham Butternut, tai rugpjūčio pabaigoje nebuvo nei vienos užuomazgos. Žydėjo, bet nemezgė. ... O gal tik pas mane jiems nepatiko ?Ar ši vasara jiems nepalanki ? Dabar žvalgausi į Rouge Vif D'etampes.

Auginau ir tokius muskatinius, kuriems reikėjo 150 dienų (5 mėn!!!)- ir buvo moliūgų, ir subrandino sėklas- viskas priklauso nuo vasaros ir rudens, nuo sėklų kokybės, nuo pasėjimo termino ir galbūt net mėnulio fazės cool.gif pati skeptiškai į tai žiūriu- nes kartais pasitvirtina, o kartais ir ne, bet karūna nenukris nuo galvos, jei pasėsiu tą gerą dieną.
Atsisakiau tų Waltham Butternut, nes tikrai žydi visą vasarą, augalai griozdiški, o užuomazgos atsiranda rudeniop. Gerai, jei šiltas rugsėjis, o jei apie 15 d. jau šalnas praneša??? g.gif
Iš tiesų moliūgai yra vieni iš nereikliausių daržovių, bet daugiausiai reikalaujančių maistinių medžiagų ir jautriai reaguojančių į temperatūrų pokyčius. Jei sąlygos tinkamos, augalai atsidėkoja max derliumi.
O kodėl pasirinkote Rouge Vif D'etampes? biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(yerena @ 2012 11 12, 01:05)

O kodėl pasirinkote Rouge Vif D'etampes?  biggrin.gif

Pasirinkimo kriterijai tai labai blondiniški doh.gif 1.Patiko spalva. Kažką panašaus buvau nusipirkusi turguje, kepiau blynus, viriau sriubą, patiko. 2. Sėklų galima nusipirkti LT. Siųstis iš užsienio dar nesubrendau. Tik prieš porą metų susidomėjau moliūgais, tai dar ir vietinis asortimentas neišbandytas. 3. Rašo, kad tai viena geriausių maistinių veislių doh.gif smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Riolita. @ 2012 11 12, 13:19)
Pasirinkimo kriterijai tai labai blondiniški doh.gif
1.Patiko spalva. Kažką panašaus buvau nusipirkusi turguje, kepiau blynus, viriau sriubą, patiko.
2. Sėklų galima nusipirkti LT. Siųstis iš užsienio dar nesubrendau. Tik prieš porą metų susidomėjau moliūgais, tai dar ir vietinis asortimentas neišbandytas.
3. Rašo, kad tai viena geriausių maistinių veislių  doh.gif  smile.gif

QUOTE(yerena @ 2012 04 27, 15:57)
Rouge Vif D‘Etampes- „Pelenės moliūgas“- gan didelis, oranžinis moliūgas, vidus vandeningas, beskonis, daug sėklų, graži namų dekoracija, nepatiko- neauginsiu...

Dėl 3 punkto galima ginčytis, tiesos tame yra vien dėl minkštimo spalvos- kuo minkštimas tamsesnis, t.y. kuo labiau oranžinis, tuo jame daugiau beta karoteno.
Atsakyti
QUOTE(yerena @ 2012 11 11, 23:13)
schmoll.gif Oj, ne, jokių būdu.
VISADA atkreipkite dėmesį į konkretaus moliūgo priskirimą prie tipo.
Aliejiniai (C. pepo)- tai būtent moliūgai, kurie yra auginami vien dėl sėklų be lukštų, iš kurių bus spaudžiamas aliejus.
O muskatiniai (C. moschata)- tai moliūgai, kurių minkštimas turi "muskatinį" skonį.




Čia ištrauka iš Aleksandro Stulginskio universiteto mokslininkės Juditos Černiauskienės, praėjusiais metais apsigynusios daktaro disertaciją apie aliejinius moliūgus, straipsnio:
Aliejinių moliūgų sėklos, skirtingai negu didžiųjų ir kitų paprastųjų, yra be lukšto arba su peršviečiamu plonu lukštu“, – sako Judita Černiauskienė.
...
„Maistui dažniau vartojami muskatiniai moliūgai, tačiau mano tikslas buvo įrodyti, kad galima puikiai vartoti ir aliejinius, mat juose net daugiau ląstelienos, taip pat kalio ir geležies“, – sako Judita.

Visas straipsnis;
http://verslas.delfi...1#ixzz2C0Usf3sg
Atsakyti
QUOTE(rim @ 2012 11 12, 14:36)
Čia ištrauka iš ... straipsnio:
Aliejinių moliūgų sėklos, skirtingai negu didžiųjų ir kitų paprastųjų, yra be lukšto arba su peršviečiamu plonu lukštu“, – sako Judita Černiauskienė.
...
„Maistui dažniau vartojami muskatiniai moliūgai, tačiau mano tikslas buvo įrodyti, kad galima puikiai vartoti ir aliejinius, mat juose net daugiau ląstelienos, taip pat kalio ir geležies“, – sako Judita.

schmoll.gif aš nesakiau, kad aliejinių negalima vartoti- visi moliūgai, net dekoratyviniai, yra valgomi, tik pastarieji sunokę būna kartoki. Tik tiek. O dėl aliejinių- kam valgyti beskonį, termiškai dorojant virstantį į vandeningą košę minkštimą, jei yra tiek puikių, skanių, kvapių ir formą laikančių veislių??? bigsmile.gif
Kaip tik vakar gaminau vištienos filė troškinį su pievagrybiais ir moliūgo kubeliais grietinėlės padaže- moliūgo dėka padažas sutirštėjo ir įgavo geltonai-oranžinę saulėtą spalvą, kubeliai laiko savo formą.

P.S. Jei yra norinčių, šiandien pjaunu dalį aliejinių moliūgų- sėklos man, minkštimą atiduodu (Vilnius).
Atsakyti
aha, man Pelenės moliūgai irgi labai gražūs, bet valgyt jų nieks nenori.. Mama paršelius jais šeria ir džiaugiasi, kiek anie vitaminų gauna biggrin.gif

O aš turiu parsivežusi gražų Crown of Prince, bet vis nepjaunu, galvoju, ką su juo daryt reiks. Gal cukatas?..
Atsakyti