QUOTE(stripulis @ 2014 06 05, 21:55)
gal galima šią frazę parašui pasiskolint, autorių nurodant?
prašom
QUOTE(Aimeja @ 2014 06 06, 08:49)
1. Esmė tame, kad kai vaikui paverčiamas gyvenimas pramoga, ateina laikas kai jo niekas jau nedomina, nejaudina, ,,nedirgina'' viduje, nelieka malonumo kažko išlaukti ir gauti, labai norėti, viskas išbandyta n kartų, patirta, tas pats pirkinėjimas- jau visi saldumynai įgrįsę, viskas išragauta, pats pirkimas ilgainiui nekelia jokios emocijos, juk ateina laikas kai kokiam dešimtmečiui ar truputį vyresniam nėra ką vEIkti, atsiranda problema, ką dovanoti gimtadieniui, ką pasiūlyti ir t.t.
2. Net neabejojau, kad taip atsakysi.

Tu perki ne saldumyną, tu perki ramybę ir draugystę. Gal todėl ir visos problemos iš to? Tie karpymai ir pykčiai. Na gavo tą sūrelį, suvalgė ir ką, 2 min. veiklos ir viskas, o gal geriau nepirkti, o pasivaikščioti, pagaliau tuos pinigus pataupyti didesnei pramogai,kurios vaikas lauktų, ką jinai labai mėgsta-kinas, pasivaikščiojimas, kokia miesto šventė ir pramogos ten, kokia kelionė prie jūros, ežero, va taip va , savaitgalį susikrauni sumuštinių ir ant kokio piliakalnio, išsidūksta, išsilieja, ar į mišką, paspygaut galėtų kiek nori ir t.t. Aš taip daryčiau.

Beje ir dariau ir darau. Veikia geriau nei sūrelis.
1.
Nebūtinai. Tas "pirkinėjimas" nebūtinai veda į narkotikų poreikį, jis gali vaikui būti kaip papildomas parodymas vaikui, kad jis svarbus, į jo norus atsižvelgiama.
Kai parkeliavo mano vaikas, jo antrasis noras gimtadieniui buvo katė. Nepasakyčiau, kad buvau sužavėta, siūliau šunį, tarėmės, kad kaime gyvens katė. Niekas nepadėjo, gimtadieniui buvo įteikta katė. Vaikas buvo tiesiog nustebęs - jis panorėjo ir namie atsirado katė. O gimtadienis buvo skirtas jai vienai ir ji viena gavo dovanas. Jos patirtis iki tol buvo visai kitokia.
Ji N kartų išbandė vienus ledus, įsiūliau kitus ledus, paskui trečius, paskui dar kažką naują. pasirodė, kad nauja - nebūtinai bloga.
Kažkaip keista, bet nei sūreliai, nei ledai (kad ir tie patys, seniai mėgstami) vaikui vis dar iššaukia entuziazmą ir žiburėlius akyse
2. Aš irgi - taip ir galvojau
Ar manai, kad tie, kurie kartais parduotuvėje nuperka vaikui pagal jo pageidavimą - neina į žygius, netaupo kelionėms, neina į kiną, nevažiuoja prie jūros?
Vat toks vienpusiškas mąstymas labai 'padeda" diskusijoms, ypač vaikų auklėjimo temomis.

Va dar galiu pasakyti - vasaros atostogų metas, susitvarkyti daiktus - pareiga, atlikti kai kuriuos kitus namų ruošos darbus - bonusas, už kurį atsilyginama - ledais, papildomomis pramogomis (nes tėvams lieka daugiau laiko). Dabar padarykite išvadą, kad mano vaikas negauna ledų ir pramogų.
Problema ne tame, kad vaikas laukia pramogų, aišku laukia

, ypač kai jis vienas namie, o tėvai dirba, problema tame, kad vaiko viduje kažkoks erzelis, vidiniai pykčiai, kurių jis nemoka išreikšti. Taip pat nerimas, kurio negali atsikratyti. Kad galima kai kuriuos dirgiklius pašalinti didesnėmis ar mažesnėmis pastangomis, bet kai kurie dirgikliai - pats normalusis gyvenimas, kuris nevyksta pagal vaiko pageidavimus, kai kurie iš egocentrizmo persiorientuoja greičiau, kai kurie - lėčiau, arba - per skausmą ir konfliktus...