Įkraunama...
Įkraunama...

Policistukės

Susilaukti vaikelio TIKRAI įmanoma!!!

user posted image


PKS tipai:

* Tradicinis PKS -- anovuliacija, padidinti androgenai, nėra rezistencijos insulinui;
* Endokrininis X sindromas -- anovuliacija, padidinti androgenai, rezistencija insulinui arba II tipo diabetas;
* Netradicinis PKS I -- anovuliacija, normalūs androgenai, rezistencija insulinui arba II tipo diabetas, viršsvoris;
* Netradicinis PKS II -- su ovuliacija, padidinti androgenai, lengva rezistencija insulinui;
* Idiopatinis hirsutizmas -- su ovuliacija, padidinti androgenai, nėra rezistencijos insulinui.

Simptomai (gali buti visi, ar tik kai kurie iš jų, priklausomai nuo tipo):

user posted image

* Akne, riebi oda, spuogai.
* Padidėjęs svoris ir sunku numesti nereikalingus kg.
* Padidėjęs veido ir kūno plaukuotumas. Dažnai būna tamsesni ir šiurkštesni plaukai ant veido, daugiau plaukų ant krūtinės, pilvo, nugaros, šlaunų vidinio paviršiaus.
* Ploni ir slenkantys galvos plaukai.
* II tipo diabetas ar rezistencija insulinui.
* Nereguliarus ciklas: mažiau nei 9 mmm per metus, kai kurios moterys iš viso neturi mmm, kai kurių mmm labai gausios ir skausmingos.
* Vaisingumo problemos.
* Polinkis i depresiją.
* Daugelio moterų kiaušidėse susiformuoja daug mažų cistų.
* 3-5 c.d. hormonų tyrimai: padidėjęs testosteronas (bet dažnai ties viršutine riba), aukštas LH, LH/FSH santykis 2:1, E2 virš 80 pmol/l.

Rotterdam kriterijai PCOS nustatymui (turi būti bent 2 kriterijai):

* nevykstanti ar nereguliari ovuliacija;
* hyperandrogenizmas (plaukuotumas, akne, aukšti T, DHEAS)
* policistinės kiaušidės (tyrimo ultragarsu metu matoma 12 ar daugiau mažų cistų kiaušidėje)
Priežastys:

* Sutrikusi hormonų pusiausvyra. Manoma, kad del pogumburio liaukos cikliškų centrų sutrikimo.
* Paveldimumas. Pastebeta, kad moterų su PCOS giminėje dažnai yra sergančių II tipo diabetu, turinčių vaisingumo problemų. Taip pat būdinga, kad šeimos, turinčios dukrą su PCOS, sūnus anksti nuplinka.

Specifinio gydymo nėra, gydomi simptomai.

Rekomendacijos gyvenimo būdui:

user posted image

* Fizinis aktyvumas - rekomenduojama bent 5 dienas per savaitę po 30 min., mankšta, aerobika, dviratis, vaikščiojimas, bėgimas (pagal galimybes ir savijautą).
* Dieta - daržovės, vaisiai, neapdorotų grūdų produktai, ankštinės daržovės, žuvis, liesa mėsa (geriau balta), liesi pieno produktai. Mažiau valgyti riebios mėsos, riebios žuvies, sūrių, riebaluose virto maisto, makaronų, bulvių, bananų. Sumažinti iki minimumo saldumynus, kviečių produktus (balta duona, manų košė ir t.t.).
* Kontroliuoti kūno svorį. Idealus KMI 19-24. Kartais užtenka numesti 5 kg, kad atsistatytų normalus ciklas.
* Nerūkyti. Rūkymas didina androgenų kiekį!
Atsakyti
Aciu uz nauja temute 4u.gif smagu, kad musu nepamirsti, nors pati jau esi nestuke.gif
Atsakyti
QUOTE(Akva17 @ 2012 11 23, 12:46)
Aciu uz nauja temute  4u.gif smagu, kad musu nepamirsti, nors pati jau esi  nestuke.gif

Mano pacios pradzia buvo cia, todel man si temute miela. Ir puikiai suprantu visas merginas, zinau kaip ziauriai sunku...
Atsakyti
QUOTE(Lona @ 2012 11 23, 11:01)
Voresta, jei nesunku mestelkit pora dienu savo ir vyro valgiarasciu. As nezinau kaip apsiskaiciuoti angliavandenius, baltymus, riebalus maiste.

labai paprastai suskaičiuoja http://www.kalorijos.lt/

vakar ilgai buvau užsiėmusi ir pirmą kart valgiau tik apie 15 val, o vakare visai nesinorėjo tai ir tebuvo vienas valgymas su~ 1500 kalorijų, kur buvo ~ 20 proc angliavandenių 40 riebalų ir 40 baltymo. Toks mano racionas. Įprastai valgau porą kartų. nesvarbu kalorijos, svarbu A B R santykis. O angliavandenių sumažinimas mityboje padeda net irbeviltiškais atvejais

Mano vyro problemos buvo didesnės. jo dietoj baltymo ~20, angliavandenių~ 30, riebalo 50. Ir va su tokia mityba biggrin.gif mažėja cholesterolis ir cukrus
tik nereikia žiūrėti į jų rekomendacijas toje skaičiuoklėje (rekomendacija civilizacinei mitybos piramidei), net į kalorijas nėra reikalo kreipt dėmesį. Vos krenta išskiriamo insulino kiekis, niekas nebesaugo riebalų atsargų ir jos keliauja į degyklą.

QUOTE
O kaip tada del teorijos, kad butina valgyt 3k.per diena arba idealu 5k - pusryciai, pietus, vakariene plius 2 uzkandziai. Kad svori su PKS konkreciai man reik mest taip. Bet neteisingai numetus dideli priaugimo tikimybe. Man jau ne kart taip buvo. Nu vnz, teorijos teorijos.


3valgymai+ porą užkandžiavimų yra civilizuoto žmogaus, gyvenančio pertekliuje, išmislas. Piramidė, kurios pagrinde angliavandeniai- bulvės ir krakmolas , taip pat yra civilizacinės mitybos piramidė .Kur ji atvedė jus ir kitus žmones, matot? Su tokia mityba svoris krenta labai kankinantis ir vos tik dėmesys nukrypsta , greit atsistato, nes priežastis- per didelis insulino išskyrimas nėra pašalinama.

Mityboje, kuri padeda suvaldyti insuliną, ir atstatyti sveikatą, numesti svorį, nėra žemdirbystės-civilizacijos dovanų, visų pirma koncentruoto krakmolo(bulvių ir grūdinių) aliejų (jų mums reikia labai mažai it tinkami tik labai nedaug)ir vaisių( dėl didelių cukraus ir kenksmingos fruktozės kiekių juose)
QUOTE
Pagrindinis evoliuciškai pagrįstas žmogaus racionas yra augaliniai angliavandeniai iš įvairių šakniavaisių, silpnai apdoroti gyvūniniai riebalai ir silpnai apdoroti gyvūniniai baltymai.



Taip žmogus maitinosi vos ne milijoną metų, iki žemdirbystės eros. O mityba angliavandeniais labai tinka kiaulėms penėti per metus nuo mažo paršelio užauga stora 150 kg sverianti kiaulė. Kuo dažniau šeriamos, tuo labiau tunka.

Atsakyti
Na man jau tai panasu i kazkoki pamisima doh.gif Juk mes nesame parseliai. Ir as manau daugumai cia esanciu merginu svoris auga tikrai ne del persiedimo (sorry blush2.gif ), o del hormonu sutrikimo. Nesakau, kad visa tai, ka jus parasete, yra netiesa, bet mes esam zmones ir negyvenam pagal vienas taisykles. As visada buvau liekna, bet pas mane vis tiek buvo insulino rezistentiskumas. Tikrai ne pas viena specialista lankiausi, bet niekas apie joki diabeta ar kitas ligas, isskyrus PKS, nieko nesake. As turiu vilti, kad po gimdymo viskas susitvarkys.
Kaip suprantu, siu postu autore su PKS nieko bendro net neturi g.gif
Atsakyti
O, nauji namuciai thumbup.gif Labai tikiuosi, kad nei viena cia ilgai neuzsibusim ir iseisim nestuke.gif Buvau vakar pas savo seimos gydytoja, klausiau del metformino, sako, kad nereik tau jo, cukriukas 6,3, siandien issiprasiau, kad dar karta patirtu ji, tai pirmadieni matysiu.. Praeita karta pries tyrimus ta diena ziauriai norejos kazko saldaus, sulapnojau gabaliuka torto is vakaro, galvoju gal tai itakojo ta cukru... Gavau dar siuntima pas endokrinologa, noriu pasirodyti, nes buvau pas ji tik 2008m ax.gif Tiesa, seniau eidavau i Mazyli pas ginekologe, kaip manot, ar verta ir dabar ten eiti del nevaisingumo? Kiek maciau ju tinklapy, kad konsultuoja nevaisingumo klausimais, gal kas einat ten ir galetumet rekomenduoti tam tikslui daktaryte kokia?
Atsakyti
QUOTE(aikstinga @ 2012 11 23, 14:37)
O, nauji namuciai  thumbup.gif  Labai tikiuosi, kad nei viena cia ilgai neuzsibusim ir iseisim  nestuke.gif  Buvau vakar pas savo seimos gydytoja, klausiau del metformino, sako, kad nereik tau jo, cukriukas 6,3, siandien issiprasiau, kad dar karta patirtu ji, tai pirmadieni matysiu.. Praeita karta pries tyrimus ta diena ziauriai norejos kazko saldaus, sulapnojau gabaliuka torto is vakaro, galvoju gal tai itakojo ta cukru... Gavau dar siuntima pas endokrinologa, noriu pasirodyti, nes buvau pas ji tik 2008m  ax.gif  Tiesa, seniau eidavau i Mazyli pas ginekologe, kaip manot, ar verta ir dabar ten eiti del nevaisingumo? Kiek maciau ju tinklapy, kad konsultuoja nevaisingumo klausimais, gal kas einat ten ir galetumet rekomenduoti tam tikslui daktaryte kokia?

Apie ta klinika nieko negaliu pasakyti, bet pas endokrinologe laniausi KMUK (Krasauskiene). Man labai patiko si gydtoja. Bet kadangi ji padariusi visus tyrimus ir panaudojus Metformina niekuo an negalejo padeti, todel dave siuntima pas gine. Pirmasis vizitas buvo taip pat KMUK, bet stimuliuojant niekaip nepavyko suderinti laiko, tad teko kreiptis i VK.
Atsakyti
QUOTE(Ramune! @ 2012 11 23, 15:26)
As visada buvau liekna, bet pas mane vis tiek buvo insulino rezistentiskumas.


taip, mano vyras irgi lieknas( 200 ūgis ir 80 kg svoris) kai susituokėm prieš ~ 30 metų svėrė 95, ir liesėjo labai daug valgydamas. Angliavandenių, kurie virsta cukrumi.
QUOTE
Jei organizmas yra ilgai veikiamas tokiomis didelėmis cukraus dozėmis ir kartu didelėmis insulino koncentracijomis, išsivysto apsauginė reakcija. Gali atsirasti audinių nejautrumas insulinui. Jei ląstelės nėra jautrios insulinui, tai jos labai sunkiai priima naujas gliukozės molekules. Kadangi gliukozė į ląsteles patenka sunkiau, tai energijos gamybai daugiau naudojami riebalai. Apie tokį žmogų sako, kad „kuo daugiau jis valgo, tuo labiau jis lysta“. Toks medžiagų apykaitos sutrikimas vadinamas ketogeniniu arba tiesiog II tipo (įgytu) diabetu.

pas jį buvo šitas variantas. Toks žmogus kvėpuoja retai (mažiau nei 15 kartų.min) ir nekvėpavęs gali išbūti labai ilgai (maniškis iki 2,5 min)
QUOTE

Tikrai ne pas viena specialista lankiausi, bet niekas apie joki diabeta ar kitas ligas, isskyrus PKS, nieko nesake.

tai dar ir nėra diabetas, tik lėta kelionė į jį. Suskaičiuok savo kvėpavimą ir užsirašyk, jei po metų, kitų kvėpavimas bus dar sulėtėjęs, o oro sulaikymas dar ilgesnis nei dabar, vadinasi tu. tebeeini toliau artyn jo, jei pasikeitė, vadinasi kažkas pasikeitė medžiagų apykaitoje ir tu nebeeini į jį.

QUOTE
Kaip suprantu, siu postu autore su PKS nieko bendro net neturi  g.gif

o jei neturiu, negaliu nė savo informacija, kuri turi ryšį su PKS, pasidalinti?
Manęs klausė, atsakiau. Galima neskaityti.
Atsakyti
Galima pasidalinti, bet as nemanau, kad mums, paprastoms mirtingosioms, reiketu taip giliai kapstytis. Taip galima ir is proto iseiti doh.gif
Mano kvepavimas normalus ir as niekada neisbuvau ilgiau nekvepavusi, nei turbut kokias 30 sek. O ir siaip, manau kad tai yra daugiau pratybu ir istvermes klausimas.
Atsakyti
Labai įdomią diskusiją užvedėt smile.gif

Apie dažną valgymą, angliavandenius ir insuliną ir aš dažnai gaunu pamokymų iš savo vyresnės sesers. Ji ir jos draugas labai rūpinasi mityba, valgo tik naudingą maistą. Kai aš svečiuojuosi, tai irgi gaunu 3 k. per dieną baltymų dozės biggrin.gif Jie valgo 3 k.

Ir pilnai sutinku su voresta. Jeigu tik sugebėtume, tai reikėtų kiekvienam taip maitintis. Nes visi einame link diabeto, bet vieniems jis išsivysto, kitiems ne. Kitiems kitų virškinimo organų ligų būna.
O toms, kas turi PKS, tai tikrai yra aktualu šitas dalykas, apie kurį kalba voresta, nes daugumai yra problemos su svoriu. Kurioms šito nėra, tada mažiau aktualu. Nors, iš tikrųju, tai turėtų būti aktualu kiekvienam žmogui smile.gif Deja, pati apie tai tik žinau, bet nelabai tuom vadovaujuos. Sunku atsisakyti užkandžiavimo, liko įprotis nuo nėštumo ir maitinimo laikų. Stengiuosi mažinti. Žiūriu, kad kasdien gaučiau baltymų, ir vaikas, kad gautų.

Bet kas dėl Metformin'o, tai prie PKS jis skiriamas nebūtinai dėl svorio, bet dėl to, kad padeda įvykti ovuliacijai - išsilaisvinti kiaušialąstei iš apvalkalo, berods... Dėl to ir aš jį vartojau.

QUOTE(" voresta " @ 2012 11 23, 09:11)
Dabar mūsų su vyru mityboj jų yra ne daugiau 40-60 gr per parą.

Geras, ir kaip pavyksta? Gal išvis nedaug valgote? Nes labai jau daug baltymų tuomet reikia suvartoti į angliavandenių vietą ax.gif Aišku, baltymai duoda daugiau energijos. Čia, turbūt, reikia atprasti nuo pilno skrandžio.
Atsakyti
QUOTE(regata @ 2012 11 23, 15:11)
O toms, kas turi PKS, tai tikrai yra aktualu šitas dalykas, apie kurį kalba voresta, nes daugumai yra problemos su svoriu. Kurioms šito nėra, tada mažiau aktualu. Nors, iš tikrųju, tai turėtų būti aktualu kiekvienam žmogui smile.gif Deja, pati apie tai tik žinau, bet nelabai tuom vadovaujuos. Sunku atsisakyti užkandžiavimo, liko įprotis nuo nėštumo ir maitinimo laikų. Stengiuosi mažinti. Žiūriu, kad kasdien gaučiau baltymų, ir vaikas, kad gautų.

As tai ir turejau omenyje, visi turi rupintis savo sveikata. Ir visiem yra rizika susirgti diabetu, veziu ar plauciu uzdegimu. Bet tai tikrai nereiskia, kad mes dabar visi turim pulti maniakiskai kapstytis kazkur giliau ir ieskoti sau butu ar nebutu ligu. Vien nuo to galima susirgti.
As esu pries chemija, bet man mano nueitas kelias link tikslo yra priimtinesnis, nei tas, apie kuri kalba voresta.
Man cia skamba kaip is tos pacios serijos, kaip vaiku neskiepijimas butinaisiais skiepais. Uzaugom mes, gal dar ir pries mus kiek kartu ir nieko neatsitiko. O dabar uzejo mada neskiepyti.
Atsakyti
QUOTE(Ramune! @ 2012 11 23, 15:23)
As tai ir turejau omenyje, visi turi rupintis savo sveikata. Ir visiem yra rizika susirgti diabetu, veziu ar plauciu uzdegimu. Bet tai tikrai nereiskia, kad mes dabar visi turim pulti maniakiskai kapstytis kazkur giliau ir ieskoti sau butu ar nebutu ligu.

Man atrodo, kad voresta norėjo duoti patarimą toms, kurioms sunku mesti svorį ir toms, kurioms jį reikia mesti 4u.gif Nes dažnai, numetus svorio, PKS sindromai sušvelnėja, atsiranda ciklas, moteris pastoja smile.gif
Na, tavo ir mano atveju tai netinka. Bet tokia mityba irgi nepakenktų biggrin.gif Tik iš kur tos valios gaut doh.gif
Atsakyti