Įkraunama...
Įkraunama...

"Kalėdinis,velykinis" kaktusai

Kalėdos ,kalėdos,o mūsų gražuoliai jau beveik nužydėję,bet...
toliau tęsiame apie juos thumbup.gif
I TEMA
II TEMA
III TEMA
IV TEMA
V TEMA
VI TEMA
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
PLOKŠTENIS (Schlumbergera truncata,bukleyi,zygokaktus)
user posted image
Tai epifitai, Rytų Brazilijoje augantys ant medžių kamienų ir šaknų. Gamtoje žydi vasarą, o šiaurės pusrutulyje tuo metu - žiema. Anksčiau buvo aprašoma tik viena rūšis, bet 1953 m. į gentį įtrauktos rūšys, minimos kaip Zygocactus. Kryžminant tikrąjį plokštenį (Schlumbergera truncata) su bukleyi(S. buckleyi) ir braziliniu (S. russeliana) plokšteniais, gauti dekoratyvūs hibridai, vadinami tiesiog kalėdiniais kaktusais. Visų stiebai nariuoti, svyrantys žemyn, panašūs į narenių. Bet žiedai kitokie - stambesni,ir jų spalvų paltė labai įvairi nuo balto iki purpurinio(taip tamsiai violetinis,ar geltonas). Žydi lapkričio-gruodžio-sausio mėnesiais.Kovo-balandžio.Ir neretai mažas žydėjimas būna liepos mėnesį.
PRIEŽIŪRA :
Plokšteniams reikalinga šviesi, mažai saulėta patalpa, nepasiekiama vidurdienio saulės spindulių. Vasarą gali būti lauke, pusiau šešėlyje. Pavasarį ir vasarą, augimo metu, laistomi reguliariai, tręšiami kas dvi tris savaites kaktusams skirtomis trąšomis. Rugpjūčio-lapkričio mėnesiais laistomi saikingai, išdžiūvus viršutiniam žemės sluoksniui. Rudenį laikomi įprastoje kambario temperatūroje.Spalio mėn.temperatūra mažinama iki +8-10*C. Pradėjus krauti žiedinius pumpurus, vėl laistomi reguliariai. Šiuo metu nereikėtų keisti apšvietimo ir augimo vietos. Po žydėjimo vėl reikalingas 4-6 savaičių ramybės periodas, laistoma mažai.
PERSODINIMAS
Persodinami jauni kereliai kasmet arba kas du metus, balandį-gegužės mėnesiais į kaktusams skirtą žemę su didesne kompostinės arba durpinės žemės dalimi.Didelių apimčių augalams,patariama atsargiai nuimti viršutinį substrato sluoksnį ,jį pakeičiant nauju(žemė keičiama kas 5-6 m).Nemėgsta skersvėjo,labai šlapio substrato.Kraunant pumpurams ir žydėjimo metu ,keičiant augalo padėtį krenta pumpurai.
DAUGINIMAS :
Dauginami plokštelėmis merkiant į vandenį ar sodinant į substratą.(padarius šiltnaminį efektą,plokšteles auginti ima žymiai greičiau)Dauginant šaklelėmis (ne mažiau kaip 3-4 plokštelės)žydės į antrus-trečius metus.
Kalėdukai žydi du kartus per metus,retsykiais tris!

user posted imageuser posted image
user posted image


NARENIS (Rhipsalidopsis) velykinis kaktusas,

user posted image
Dauguma šios genties kaktusų panašūs į Rhipsalis gentį, todėl dažnai painiojami. Literatūroje rasite ir kitą genties vardą - Hatiora. Populiariausias Gertnerio narenis (Rhipsalidopsis gaertneri), dar vadinamas Velykiniu kaktusu (Easter cactus). Epifitinių rūšių nariuoti stiebai svyra žemyn, todėl geriausia auginti pakabinamuose vazonuose. Narelių viršūnėse pavasarį išauga rausvi, raudoni, violetiniai žiedai. Žydi labai gausiai.
PRRIEŽIŪRA
Mėgsta šviesias, mažai saulėtas, bet šiltas vietas. Vidurdienio saulė pavojinga. Vasarą galima laikyti lauke, pusiau šešėlyje.
LAISTYMAS
Augimo ir žydėjimo metu, pavasarį, nareniai laistomi reguliariai.Vanduo turi būti minkštas be kalcio ir magnio druskų.Šitie kaktusai mėgsta drėgnoką orą. Praėjus mėnesiui po žydėjimo laistomi rečiau, tik išdžiūvus viršutiniam žemės sluoksniui. Žiemą laistomi labai mažai. Tręšiami pavasarį ir vasarą, kartą per mėnesį, kaktusams skirtomis trąšomis.Spalio-sausio mėnesiais laikant vėsiai (10 °C) skatinamas žydėjimas.Nuo vasario mėn.velykinukai pernešami į šiltėsnę vietą.
PERSODINIMAS
Persodinami jauni nareliai kasmet arba kas du metus, balandį-gegužės mėnesiais į kaktusams skirtą žemę su didesne kompostinės arba durpinės žemės dalimi su perlito ir sfagnumo priemaišu.Ripsolodopsiu šaknys paviršinės ir labai jautrios bei pažeidžiamos.Didelių apimčių augalams,patariama atsargiai nuimti viršutinį substrato sluoksnį ,jį pakeičiant nauju(žemė keičiama kas 5-6 m) į kaktusams skirtą žemę su didesne kompostinės arba durpinės žemės dalimi.
DAUGINIMAS
Dauginami nareliais merkiant į vandenį ar sodinant į substratą(padarius šiltnaminį efektą,narelius auginti ima žymiai greičiau).Dauginant šaklelėmis (ne mažiau kaip 3-4 nareliai)žydės į antrus-trečius metus.
Rhipsalidopsis yra atsparus grybelinėms ir kitoms ligoms taip pat kenkėjams.

LIGOS
http://public.fotki....mberger-kalduk/
Atsakyti
user posted image

Su Šv. Kalėdom

Auginkite savo kalėdukus ir aukite kartu su jais.
Žydėkite ir stebinkite kitus savo žydėjimu.
wub.gif wub.gif wub.gif wub.gif wub.gif
Atsakyti
Sveikinu visas su N. Metais 4u.gif
su mergos pagalba pavyko pražydinti savo " užsispyrėlį", bandau įdėti foto ( pirmą kartą, nežinau ar pavyks... ax.gif )[attachmentid=226099]deja, labai idelė įsikėlė, pirmas blynas ...prikepė, siunčiu foto mergai, gal įkels...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo voras34: 01 sausio 2013 - 16:20
QUOTE(voras34 @ 2013 01 01, 17:16)
Sveikinu visas su N. Metais  4u.gif
su mergos pagalba pavyko pražydinti savo " užsispyrėlį", bandau įdėti foto ( pirmą kartą, nežinau ar pavyks... ax.gif )[attachmentid=226099]deja, labai idelė įsikėlė, pirmas blynas ...prikepė, siunčiu foto mergai, gal įkels...

bandau, pagal nijole0619 pasiūlymą, ačiū už pagalbą 4u.gif biggrin.gif
http://i023.radikal....1d4d28b0d7e.jpg
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo voras34: 02 sausio 2013 - 19:54
Labai gražiai išaugintas ir žiedai lyg dovana šventėms. thumbup.gif

Sveikinu Voriuką su pasiekimais 4u.gif
Atsakyti
Ši TEMA dar nebaigta rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(voras34 @ 2013 01 02, 19:53)
bandau, pagal nijole0619 pasiūlymą, ačiū už pagalbą 4u.gif  biggrin.gif


user posted image
tą nuorodą įdėkit prieš tai paspaudę IMG( žemesnė eilutė, virš jos šriftą galima pasirinkti),o tik tada dėti tą nuorodą
labai gražiai žydi wub.gif ir dar nuotrauka tokia meniška... thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nijole0619: 02 sausio 2013 - 22:21
ačiū už pagyrimus 4u.gif tai dabar paaiškinkit ką aš auginu, kalėdinuką ar vėlykinuką....
Atsakyti
Su praėjusiom newyear.gif ir atėjusiais Naujaisiais drinks_cheers.gif

Evora tavo tiesiog auksinė nuotrauka thumbup.gif

QUOTE(voras34 @ 2013 01 03, 09:30)
ačiū už pagyrimus 4u.gif  tai dabar paaiškinkit ką aš auginu, kalėdinuką ar vėlykinuką....


Kalėdukas wub.gif
Atsakyti
QUOTE(voras34 @ 2013 01 02, 19:53)
bandau, pagal nijole0619 pasiūlymą, ačiū už pagalbą 4u.gif  biggrin.gif
http://i023.radikal....1d4d28b0d7e.jpg


Įkelsiu tik į seną temukę mirksiukas.gif
Atsakyti
jei teisingai suprantu tai vėlykinis kaktusas žymiai gausiau žydi..o kur jį gauti ir kokių spalvų būna... ax.gif
Atsakyti
gavau dovanų vieną, bet kažkaip labai greitai žiedeliai nubyrėjo. Kiek laiko jo žydėjimas trunka? ax.gif
Atsakyti