QUOTE(Lakštingala @ 2014 04 02, 12:46)
***Nuodėmė, ne nuodėmė. Kad jūs ko gero irgi nepasakysit kiek šilumos aš prarasčiau darydama 2 kolektorius ir iki 2-ojo eidama su vienu tranzitiniu vamzdžiu lyginant su variantu: 1-as kolektorius, o dalį tranzito koridoriuje tiesiog izoliuočiau.
Vamzdukų ir kolektorių paskirtis ir yra "prarasti" šilumą, t.y. perduoti šilumą ir šilumos šaltinio namui. Vamzdelių išvedžiojimas neįtakoja šilumos praradimų, nes šiluma iš namo niekur nedingsta.
Viso vedžiojimo esmė yra tolygiai paskirstyti šilumą name.
Apšiltiniti vamzdeliai ne tik kad neduoda naudos, bet ir duoda neigiamų pasekmių - padideję hidrauliniai nuostokiai tose kilpose ir padidėja temperatūrų skirtumas tarp pradžios ir galo.
Pasirenkant kolektorių išdėstymą galima optimizuoti šilumos paskirstymą po grindis.
**** ne per didelis d32 diametras pagalbiniam kolektoriui? Pas mumi magistralė d32, tai ten jaučiu kokio d25 pilnai užtektų.
Jungtis tarp dviejų kolektorių ir yra magistralė.
O dėl tų kiaurų/šiltų namų tai turiu savo nuomonę. Nors čia ir ne ta tema.
Variantas su šiltu namu, bet grindiniu šildymu, man atrodo pinigų išmetimas į balą. Reikėtų tada labai skrupulingai paskaičiuoti iki kokios ribos šiltinti sienas, kad nebūtų per daug net ir menkiausio grindinio šildymo. Nes nu nevedžiosi gr.šildymo kas 50 cm?, tada jokio komforto. O jei vedžioji kas 30/40 cm, tai kam tada tas sienas taip izoliuoti ir sandarint namą.
Ypač gerai apšiltintas namas toleruoja šilumos paskirstymo po namą trūkumus ir defektus, nes šiluma sklinda savaime pakankamai efektyviai, kai ją pakankamai efektyviai izoliuoja išorės atitvaros (sienos, stogas, grindys) ir komfortas išlieka aukštas.
Kai vedžiojom grindinį šildymą pas mane nesilaikydami jokių taisyklių ir tik kas ~40cm, daug kas kritikavo, bet dėl rezultato aš nepergyvenu. Jeigu bus kažkoks juntamas temperatūrų skirtumas grindų zonose - būtinai parašysiu.
Tiesa, šiltame name yra viena problema - neišeina atšaldyti miegamojo vien jo nešildant, nes šiluma priteka iš gretimų kambarių. Tenka apšilinti vidines sienas bent kažkiek norint, kad miegamojo nešildymas duotų efektą.