Gerbiamieji bendrazygiai
Vytas, Dzukiska pirkia, Giords.,
mano statybose imanomi 3 varijantai.
1. SIP gamintojai stato man "dezute". Tuomet jie spres visus klausimus ir man beliks tik kontroliuoti, kad kokybe atitiktu uzmanyma. Nedaug dedu vilciu i si varijanta, manau kaina bus nepakeliama. Bet uz keliu dienu suzinosiu, ecosip.lt ruosia pasiulyma.
2. Statau pats, kada vienas, kada su pagalbiniku/ais. Naudoju gatavus SIP, ispjaustytus pagal projekta, arba pjaustau pats. Varijantas imanomas, priklausys nuo SIP kainos.
3. Gaminuosi SIP pats ir statau pats. Pagal kaina butu pats pigiausias atvejis+ galimybe pilnai panaudoti visus savo sumanymus. Kelia abejoniu, gali uzimti daug laiko ir ar uzteks mano pensininko jegu. Kai kuriems darbams vis tiek reiks samdyti darbinikus, pvz stogo dengimui, fasado isores apdailai.
Labai smagu, kad prisijunge
Vytas , jau turintis praktines patirties. Jo patarimai ir uzduodami klausimai labai vertingi.
Dabar pabandysiu pasidalinti, kaip galvoju spresti jusu iskeltus klausimus.
Vyto tvirtinimas prie pamato. Nemanau, kad galima sugalvoti geriau.
Visi kiti klausimai priklausys nuo statybininku, jei statys "dezute". Jei statysiu pats, tuomet:
- saramos virs langu ir duru. Namuko konstrukcija stengiausi pritaikyti SIP matmanims. Todel derindamas 125 cm ploti, ir 250, 280 ir 300 cm aukscius, galiu vartyti SIP kaip noriu. Todel ant angu galiu paprasciausiai paguldyti SIP ant sono. Pvz 125 cm lango anga, paguldau 250 cm SIP ir turiu puikia sarama. Kadangi tik vieno lango anga 200 cm ir vienu duru 150 cm plocio, o kitos angos 125 cm ir maziau, su saramomis nematau problemu.
- patalpu auksciai, perdanga. Namuko architektura, matmenys, patalpu dydziai ir isdestymas gana grieztai uzduoda laiptu konstrukcija. O laiptai patalpu auksti. Numateme, kad nuo 1 auksto grindu iki mansardos grindu pavirsiaus bus 310 cm. Del stiprumo ir aukscio taupymo numates klijuoto taso sijas 10x25 cm, sijos matysis. Tai nuo 1 auksto grindu iki sijos 275 cm. Tarp siju kokia 10 cm panaudosiu garso izoliacijai ir elektros laidams, gal ileistiems sviestuvams. Tai aukstis iki lubu bus netoli 290cm. Sijas prie SIP tvirtinsiu metalinemis siju tvirtinimo kabemis, todel nebusiu priristas prie SIP aukscio ir nebus salcio tiltu. Rekupo ortaki teks vesti zemeje gerai apsiltinta, po grindu siltinimu. Mansardoje ortakiui daug vietos paciame virsuje, nes stogas 2-slaitis. Ecosip.lt siulo zeminti 1 auksta 9 cm, kad geriau isnaudoti OSB standartinius matmenis.
- kad stogui nenaudosiu SIP gal pasiskubinau pareiksti. Statant paciam, matau sunkumus uzkelti ir pritvirtinti. Jos pakankamai sunkios, arba reiks brigados, arba krano. Dar galvoju, nes sutinku del SIP stogo sandarumo ir siltumo. Gegnems tvirtinti galvoju 3 varijantus. Jei SIP darysiu pats, gali buti, darysiu ispjovas ir ileisiu gegnes. Tada stoga daryciau is ploniausio SIP ir storo papildomo siltinimo, kad pasidengtu gegnes ir pasinaikintu salcio tiltai.
124 mm 174 mm 224 mm 274 mm 324 mm 374 mm 424 mm
su EPS 22,12 /m² 25,21 /m² 28,31 /m² 31,40 /m² 34,50 /m² 37,59 /m² 40,69 /m²
su NEOPORAS 24,60 /m² 28,94 /m² 33,28 /m² 37,62 /m² 41,96 /m² 46,30 /m² 50,63 /m²
-
130 mm 180 mm 230 mm 280 mm 330 mm 380 mm 430 mm
su EPS 24,18 /m² 27,28 /m² 30,37 /m² 33,47 /m² 36,56 /m² 39,66 /m² 42,75 /m²
su NEOPORAS 26,67 /m² 31,01 /m² 35,34 /m² 39,68 /m² 44,02 /m² 48,36 /m² 52,70 /m²
Cia ecosip.lt paviesintos SIP kainos priklausomai nuo EPS storio. Kaip matote SIP brangsta 3 kas 5 cm EPS. Todel nera skirtumo at EPS bus SIP viduje, ar papildomai. Papildoma stora EPS sluoksni nera lengva patikimai pritvirtinti, matau gera sprendima prie 274 mm SIP viduje klijuoti 4- 5 cm EPS, uzdeti 1 ar 2 sluoksnius GKP ir prisukti medvarzciais. Medvarciu ilgis butu 25+50+12=90 mm. Kad "neissirautu" reiktu ieskoti su padidintomis galvutemis. Kadangi beveik tvirtai zinau, kad fasadas nebus tinkuojamas, tai galiu netgi tiesiai prie SIP kalti pvz medines dailylentes, gal net cementines.
- galvojau apie skydu jungima I-BEAM tvitejinemis. Sudetinga teisingai ispjaustyti EPS pagal ju forma, tai ir uzmeciau sia minti.
- kaip jungs skydus statybininkai, nezinau. Nors i klausima, kaip isvengs salcio tiltu be papildomo siltinimo is isores, kazkaip miglotai numyke, kad turi nauju technologiju. Jei jungsiu pats, stengsiuosi pasigaminti plonesnius SIP, arba darysiu ispjovas EPS ir kisiu OSB juostas ir suversiu. Kadangi statysime be banku "pagalbos", kas ardys mano sienas, kad paziuret ju konstrukcija. Mano projekte jos ir taip karkasines.
- garo izoliacijos nenagrineju. Jei klijuosiu is vidaus EPS, jis neimlus dregmei. Iki SIP putplastis neprileis dregmes. Jei abejosiu EPS siuliu sandarumu, klijuosiu lipnia juosta.
Daug prirasiau, gal turesite kantrybes skaityti