| QUOTE (Saga @ 2004 08 12, 09:08) |
| nezinau kiek man zinomi sispareigojimai, tai atsitikus nelaimei t.y. mirus tevams auginti vaika (nors cia mazai tiketina, paprastai buna seneliai ir daug kitu giminiu), ir krikscioniskai aukleti, o kad dovanas pirkti, gyventi priimti ir t.t. cia jau tokiu isipareigojimu nezinau...... |
pagrindinis isipareigojimas butu bendrauti su krikstavaikiu, bet kai kam tai atrodo per sunkios pareigos.
Tik nesuprantu, kam tada reikia sutikti i krikstatevius eiti?
| QUOTE (Noa @ 2004 07 24, 14:58) |
| Nesciom negalima krikstyt, nes tada kazkuriam is vaikuciu bus kazkas negerai, tipo, laime ar meile ar koki biesa atimi, zodziu, visi zino, kad labai negerai, tik nzn kodel Papildyta @ [mergetime]1090673972[[b]*lauma rgetime] [/b] E, o tu negali kokia slapta info tarp pazistamu paskleist, kad tavo vyras i Jehovos liudytojus isirase, ir i katalikybe spjove seilemis, vach vach, ka man dabar daryt? |
O ką daryti, jei sutikai krykštyti, supirkai viską ir prieš pat krikštynas sužinai sužinai kad esi ne viena. Negi ir čia tas prietaras galioja? Aš kažkaip nemanau kad tokiu atvejų reikia atsisakyti.
Nėščiom moterim negalima būti krikštamotėm,net ir kunigai to neleidžia,aišku,jei pamato.Sako,kad vienas iš vaikų bus silpnos sveikatos.Ir žinau ne vieną pavyzdį.Kad ir mano mama,jos krikštamotė buvo nėščia,tik niekam apie tai nesakė.Ogal skaitėt ,kai Sabonis norėjo krikštyt dukrą,tai kunigas sužinojęs,kad krikšto mama nėščia liepė laukt,kol pagimdys.Ir jie laukė.
Bet įdomu, ar neleidimas eiti krikštamotėmis laukiantis
susijęs tik su kažkokiais senoviniais lietuviu prietarais, kaip laimės nužiūrėjimas, sveikatai kenkimas ir pan., ar yra kažkoks realus pagrindas - pvz., gal kokiame Šventame Rašte parašyta konkrečiai, kad negalima. Be to, ne gi bažnyčia nemodernėja ir vis remiasi 600 metų senumo prietarais (tik spėju amžių, nebarkit, jei neteisi
)? Aš tai kažkaip galvoju, jei krikštamotei nesunku, jos sveikata leidžia ir ji gerai jaučiasi, tai manau šis draudimas, ištikrųjų, tik prietarai, kurie nėra realus pagrindas drausti. Be to kaip paaiškinti, kad bažnyčia pageidauja, kuo greičiau vaiką pakrikštyti ir kaip suderinti, kad krikštatėviai tikrai turi būti ne bet kas, o tie žmonės, kurie nori ir gali prisiimti krikštatėvių įsipareigojimus? Ir jei bandant taip suderinti, krikšto mama
pvz., kokiam pirmam trimestre
Tai kaip tada?
Mano broliene laukesi kai planavom sunu krikstyti. nu ir ka? ogi laukem kol pagimdys. pagimde, tada ir krikstijom, bet jau abu vaikus- ji mano- as- jos. neblogai visai gavosi. tik maniskiui, kadangi jau buvo beveik 2 metukai, tai reke kauke kaip skerdziamas. o praejusi savaitgali pamates kuniga(per metines) irgi dudas leido tiek baznycioj , tiek kapinese. Negeras jam tas dede pasirode ir nepamirsta:)
visgi gimines sake, kad vaika krikstyti reikia kuo anksciau. arba tada laukti kol jo protelis suaugs.
visgi gimines sake, kad vaika krikstyti reikia kuo anksciau. arba tada laukti kol jo protelis suaugs.
| QUOTE (island @ 2004 08 24, 13:32) |
| Bet įdomu, ar neleidimas eiti krikštamotėmis laukiantis |
Prietarai prietarais... bet kai pagalvoji, kad gi ne siaip sau zmones juos sugalvojo. Antras dalykas, savo vaikui rinkdamiesi kriksto tevus atsizvelgiam kazkiek ir i prietarus, o jeigu issipildys???? Bus velu. Tai kam tampyt liuta uz usu
tai va , nei viena taip ir neatsakėt, ką daryti jei krikštynos suplanuotos ir užsakytos, o likus savatėlei - nėštumo testas teigieamas
Man irgi iškilo ta pati problemėlė. Tačiau štai ką radau katekizme:
"Pirmas įsakymas draudžia garbinti kitus dievus, išskyrus vienintelį Viešpatį, kuris apsireiškė savo tautai; draudžia prietarus ir nereligingumą. Prietarai yra tam tikra prasme nenormalus religingumo perteklius, o nereligingumas jo trūkumas, prieš religingumo dorybę nukreipta yda.
Prietarai
2111 Prietarai yra iškreiptas religinis išgyvenimas ir jį lydintis elgesys. Jie gali brautis ir į tikrojo Dievo garbinimo apeigas, kai, pavyzdžiui, vieniems ar kitiems apskritai teisėtiems arba būtiniems veiksmams teikiama kokia nors magiška reikšmė. Maldų ar sakramentinių ženklų veiksmingumą priskirti vien tik išorinei jų pusei, paliekant nuošaly jiems būtiną vidinį nusiteikimą, reiškia pasiduoti prietarams"
Tai dabar ir žinok, katekizme kaip ir sako, nesivadovauti prietarais, o kunigai vis tiek neleidžia krikštyti nėščiosioms
"Pirmas įsakymas draudžia garbinti kitus dievus, išskyrus vienintelį Viešpatį, kuris apsireiškė savo tautai; draudžia prietarus ir nereligingumą. Prietarai yra tam tikra prasme nenormalus religingumo perteklius, o nereligingumas jo trūkumas, prieš religingumo dorybę nukreipta yda.
Prietarai
2111 Prietarai yra iškreiptas religinis išgyvenimas ir jį lydintis elgesys. Jie gali brautis ir į tikrojo Dievo garbinimo apeigas, kai, pavyzdžiui, vieniems ar kitiems apskritai teisėtiems arba būtiniems veiksmams teikiama kokia nors magiška reikšmė. Maldų ar sakramentinių ženklų veiksmingumą priskirti vien tik išorinei jų pusei, paliekant nuošaly jiems būtiną vidinį nusiteikimą, reiškia pasiduoti prietarams"
Tai dabar ir žinok, katekizme kaip ir sako, nesivadovauti prietarais, o kunigai vis tiek neleidžia krikštyti nėščiosioms
| QUOTE (DAUKVILE @ 2004 11 04, 21:10) |
| Nemanau, kad reikėtų atsisakyti,jei tavęs prašo, juk renkami į tokias pareigas labai atsakingi žmonės. |
atsisakyti verta jei nezadi i savo prisiimtas pareigas rimtas ziureti.
Jau tada geriau atsisakyti, nei vaiko tevams tokia kiaule pakisti.
Gaila nera galima krikstateviu pakeisti.
O ar ką nors reiškia įvairūs žaidimai per vestuves? Per mano vyro brolio vestuves vyko žaidimas, kai buvo surištos įvairios dovanos, o gale virvė ir mazgas. esmė tasme, pas ką lieka mazgas, tas ir krikštatėviais tampa. Žodžiu liko pas mano vyrą, o jis buvo vyriausia pora kartu su jaunosios sese. Ar tai jau kažkoks įsipareigojimas? Ar jis gali atsisakyti?
Jei kunigai draudžia krikštyt nėščioms, tai gal yra koks bažnyčios apribojimas dėl krikšto vaikų skaičiaus? Mes su vyru turim 5(!) nes manau, kad negalima atsisakyti, be to visi tikrai mieli, bet dėmesio visiems skirti tikrai nepajėgiam tiek kiek norėtume- savus tris auginam. Tiesa, kai krikštijom paskutinę mergaitę, atvirai pasakiau mamai, kad nesugebėsim pareigų atlikt, kaip turėtume, bet ji vis tiek prašė. Sutikom, o dabar vis tiek sąžinė graužia