Įkraunama...
Įkraunama...

Mūsų turtingas ir nuostabus daržas-17

QUOTE(madmuazele @ 2013 02 19, 10:06)
Kiek kartu sau dariausi atskirai-niekada nesigunde ir ragauti neprase  irnesakyk.gif Mesa troskinta valgoma su bambejimu...  lotuliukas.gif


analogiskai drinks_cheers.gif
Atsakyti
Laba diena.

QUOTE(Alekto @ 2013 02 19, 07:34)
Papasakokit,ką jūs darot su tom šparaginėm blush2.gif ? Kiek ragavus esu ir patroškintas,ir vakuotas,tai man nesusipratimas pasirodė blush2.gif Kur jas naudot?

Matyt kaip ir visos- saldau, po to i troskinius, sriubas.Aisku, pradzioj isdalinu visiems,o kas lieka tai saldau. Siemet pribrendau jau ir vakavimams. Drauges mama labai skaniai jas marinuoja, reikes iskvosti kaip.

QUOTE(madmuazele @ 2013 02 19, 07:50)
As megstu jas vienas valgyti pasikepusi anr sviesto... Dedu i omleta. Darau salotas: sparagines pupeles+agurkas-labai gaivios thumbup.gif  I troskinius imetu, sriuba. NA, tik, kad maniskiai buna pasispjaudo, tai as viena daznai valgau ax.gif

Reikes pameginti 4u.gif

QUOTE(vasarema @ 2013 02 19, 08:52)
Pas mus šparaginių dar niekada nebuvo per daug. Lieka agurkų, uogienių, mišrainių, o šparaginės susivalgo. Labiausiai patinka konservuotos saldžiarūgščiai. Gal kas Vilniuje aptiks vijoklinių šparaginių pupelių sėklų, praneškit prašau, ar ruošiasi atsisiųsti, prisidėčiau.

Gal galima recepta? Jei negalima cia rasyt, tai gal i az, jei nesunku 4u.gif

Pas mane dabar vyksta receptu medziokle visokiu vakavimu, net stiklainius rinkti pradejau. O zegnojausi, spjaudziau per peti, kad jau kuo kuo, bet jokiais marinavimais neuzsiimsiu. Vat ir prisispjaudziau biggrin.gif

Dar daug buvo kalbeta apie zirnius ir ju veises. Tai as kelinti metai perku sparaginius zirnius, juos net su luobele galima valgyti. Dabar jau jie vadinasi cukriniai, nebe sparaginiai man rodos.
Atsakyti
QUOTE(Kulke @ 2013 02 19, 13:28)
Gal galima recepta? Jei negalima cia rasyt, tai gal i az, jei nesunku  4u.gif

Pas mane dabar vyksta receptu medziokle visokiu vakavimu, net stiklainius rinkti pradejau. O zegnojausi, spjaudziau per peti, kad jau kuo kuo, bet jokiais marinavimais neuzsiimsiu. Vat ir prisispjaudziau  biggrin.gif

Gal nesupyks nieks - aš darau šparagines visada pagal šį receptą - labai greitai, paprastai ir skaniai gaunasi:
MARINUOTOS ŠPARAGINĖS PUPELĖS
(švelnaus skonio)

5 litrai (0,5 kibiro) pupelių
1,5 litro vandens
1 stiklinė 9% acto (aš pilu pusę stiklinės 6% vyno acto ir pusę 9% paprasto - gaunasi švelniau)
1 stiklinė aliejaus
1 stiklinė cukraus
2 šaukštai druskos

Pupeles nuplauti, būtinai nupjauti galiukus, galima supjaustyti arba nepjaustyti. Užvirinti vandenį, sudėti visus priedus ir dar kartą užvirti. Tada dėti į verdantį marinatą pupeles ir pavirti apie 15-20 min., kol pupelės suminkštės. Karštas sukimšti į stiklainius, užpilti marinatu, užsukti ir apversti dugnais aukštyn. Uždengus leisti lėtai atvėsti. Skanaus!
Atsakyti
Aciu uz recepta 4u.gif Ai dar, kurias sodinat - zalias ar geltonas sparagines? Ar abejas?
Atsakyti
Aš vis svarstau,kodėl mane taip atgrąso tos šparaginės biggrin.gif Tai pasikapsčiau smegeninėj ir atsiminiau, kad kažkada mano paauglystėj mama buvo primarinavus jų.Gyvenom bute.Sustatė kokią 10 litrinių stiklainiukų tamsiam kambarėlyje. O jie velniai ėmė ir nušaudė cool.gif Kokį pusmetį namai dvokė vėmalais doh.gif lotuliukas.gif nieko į svečius negalėjom pasikviest,nes atrodė,kad tik ką visas skrandžio turinys išbėgęs lotuliukas.gif Tai net pagalvojau,kad aš jų iš vis nesu ragavus jokiam pavidale g.gif Kažkada šaldžiau,kai vaikai leliukai buvo,tipo košelėm,bet kažkaip nesuvirdavo jos man,guminės likdavo. Tai viską išmesdavau. O ir kvapas šaldytų ir virtų keistas buvo.



O šiaip, Madmuazele ir Saintlina, pas mus analogiškai su mėsa ir daržovėm biggrin.gif Vaikai iš vis pripažysta tik agurkus (žalius,marinuotus ir raugintus). Aš dažnai įvairias daržoves valgau, bet būtinai su mėsa blush2.gif Labai geras patiekalas Beatos yra Vištienos pyragas. Tai net savo vyriškiui įsiūlau ir cukinijų ir žirnelių, ir net salierų lapkotinių biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Kulke @ 2013 02 19, 12:56)
Ai dar, kurias sodinat - zalias ar geltonas sparagines? Ar abejas?

As abejas pernai, siemet irgi zadu abejas, tik siek tiek daugiau auginsiu nei pernai blush2.gif pernai tik saldziau, bet megstu ir marinuotas, tik paciai dar neteko marinuoti. Man superinis dalykas sparagines pupeles, lb skanu ir i sriuba tokia ale charcio, astresnei tinka lb. Mano visa seimyna megsta
Atsakyti
Zuikis 5, mano receptas praktiškai toks pat, tik įdedu dar čiliuko gabaliuką ir actą naudoju obuolių.
Kulke, mums labiau patinka geltonos (esu tik krūmines auginusi). Pernai buvo prastas pavasaris, neuždengiau agroplevele ir sudygusios pupelės apšąlo. Tuomet negavau pirkti geltonų, nusipirkau kas buvo - IKI žaliąsias šparagines pupeles. Nepasižymėjo nei derliumi, nei skoniu. Gerai, kad buvo likę iš pirmos sėjos geltonų... Gal kitų patirtis kitokia unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(natariuxi @ 2013 02 19, 13:23)
As abejas pernai, siemet irgi zadu abejas, tik siek tiek daugiau auginsiu nei pernai  blush2.gif  pernai tik saldziau, bet megstu ir marinuotas, tik paciai dar neteko marinuoti. Man superinis dalykas sparagines pupeles, lb skanu ir i sriuba tokia ale charcio, astresnei tinka lb. Mano visa seimyna megsta


Aš irgi šiemet daugiau abiejų rūšių sodinsiu - tiek geltonų, tiek žalių. Pernai pasodinau po 1 pakelį kiekvienos, tai daug prisiskynėm. Bet deja, jau prieš Kalėdas nebeliko, labai jau jos skanu troškinukuose ir marinuotos. Aš šaldydama net neblanširuoju. O marinuotos, tai pirmiau už agurkus išgaravo biggrin.gif Galėsiu pasidalinti receptu, jeigu kam bus įdomu wink.gif
Papildyta:
QUOTE(zuikis5 @ 2013 02 19, 12:35)
Gal nesupyks nieks - aš darau šparagines visada pagal šį receptą - labai greitai, paprastai ir skaniai gaunasi:
MARINUOTOS ŠPARAGINĖS PUPELĖS
(švelnaus skonio)

5 litrai (0,5 kibiro) pupelių
1,5 litro vandens
1 stiklinė 9% acto (aš pilu pusę stiklinės 6% vyno acto ir pusę 9% paprasto - gaunasi švelniau)
1 stiklinė aliejaus
1 stiklinė cukraus
2 šaukštai druskos

Pupeles nuplauti, būtinai nupjauti galiukus, galima supjaustyti arba nepjaustyti. Užvirinti vandenį, sudėti visus priedus ir dar kartą užvirti. Tada dėti į verdantį marinatą pupeles ir pavirti apie 15-20 min., kol pupelės suminkštės. Karštas sukimšti į stiklainius, užpilti marinatu, užsukti ir apversti dugnais aukštyn. Uždengus leisti lėtai atvėsti. Skanaus!


thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2013 02 19, 10:31)
tiesa pasakius, as jom irgi labai nesizaviu  smile.gif  Patinka tik sezono metu svieste pakeptos. Veliau tiek saldytos, tiek konservuotos pas mus stovi praktiskai nejudinamos. Na, imetu kartais i koki troskini, susivalgo, bet kad labai kam patiktu, tai ner..

Pabandykit taip pagaminti: saldytas apverdu, nusunkiu supjaustau gabaliukais ir kepu ant aliejaus alyvuogiu( galima ir sviestom, bus dar skaniau) su svogunais , salieru lapais , krapais ir butinai ciliu priberiu o ant galo uzberiu dziuveseliu, man skaniausias valgis ziema.
Atsakyti
he, ot galima apsukti aplink pirštą net kiečiausius mėsėdžius tongue.gif Šeimyna įpratus, atvažiuoja svečiai ir net negalvodama darau tai, ką ir patys valgom (nesam jokie vegetarai, bet santykis tarp daržovių ir mėsos, yra daržovių pusėj). Pasirauko, lyg ir bando knibinėt. Nepratus svetimų klausinėt ar skanu. Ai, ne mano bėdos, jei yra kažkokie zabavonai. Na ir ką, praeina kiek laiko, juokais klausiu būsimų svečių, ką pagamint... prašo tų pačių, mums tradicinių lotuliukas.gif Vėliau ima gandai sklist kaip Gaudvilės firminiai, bo namie patiems nesigauna, tai nors pas mus dabar jau drąsiai valgo.

Beje, kad ir tokia eilinė trinta moliūgų ar cukinijų sriuba (žiemą ypatingas gardumėlis wub.gif ) gali būti pagardinama virtos ar troškintos mėsos gabalėliais ar pakepintomis tigrinėmis krevetėmis. Uf, tuoj pati seilėtis pradėsiu biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2013 02 19, 12:46)
he, ot galima apsukti aplink pirštą net kiečiausius mėsėdžius  tongue.gif

Beje, kad ir tokia eilinė trinta moliūgų ar cukinijų sriuba (žiemą ypatingas gardumėlis  wub.gif ) gali būti pagardinama virtos ar troškintos mėsos gabalėliais ar pakepintomis tigrinėmis krevetėmis. Uf, tuoj pati seilėtis pradėsiu  biggrin.gif

Tikrai taip. Man taip buvo su Sonatinos cukiniju apkepu biggrin.gif Padaviau MB, tas suraite pasigardziuodamas, veliau pasakiau ka valge, o jis man: nu niekad nebuciau galejes pagalvot, kad is tokio sudo(taip jis takart apibudino cukinijas) galima toki skanu patiekala pagaminti biggrin.gif

Va su moliugais kazkaip dar nesusidraugauju, gal todel,kad niekad neauginau biggrin.gif Tik is vaikystes paenu, kad mociute kepdavo blynus su jais. O dabar suzinojau, kad ir sultys su jais skanu, ir cukatus daro, va ir sriubas kaip matau.. Reikes siemet sodint kelis..
Atsakyti
Ex, Schetelig'e mačiau tokias pupeles.
Alekto, mūsų rate šparaginės greičiausiai susivalgo vasarą- apvirtas porą min ir atvėsintas (perpilu šaltu vandeliu) supjaustyti/sukarpyti ~4 cm ilgio vamzdeliais, pagal skonį įspausti česnako+ plonų pusgriežinėlių žalio, saldaus svogūno, viską pagardinti obuolių actu, neutralaus kvapo aliejumi bei druska ir pipirais. Tegu skoniai persipina ~pusvalandį. Idealus variantas prie keptos grilyje mėsos thumbup.gif Šaltuoju metų laiku daug šaldytų pupelių ankščių ir žirnelių sueina į indiškus curry patiekalus.
vasarema, vijoklinių šparaginių yra Schetelig'e arba pvz. Erfurto sėklose (Mombacher Speck, Markant, Neckarkönigin, Goldelfe, Weise Riesen, Desiree, Preisgewinner, Butler).
Atsakyti