Įkraunama...
Įkraunama...

Orchidėjų priežiūros tema

QUOTE(asmodeja @ 2013 06 21, 21:36)

Ir dar merginos, kur Jus isigyjate sveikus falenopsius, visose senukuose, ermitazuose ar maksimose siaubingai supudytos geles  doh.gif

Esu daugybę phalaenopsių (tikrai ne dešimt, o žymiai daugiau) įsigijusi ir Senukuose, ir Ermitaže, ir Maximose - visų jų šaknų būklė buvo nuo vidutinės iki puikios. Tikrai supūdytomis šaknimis esu pirkusi gal vieną ar du ir tai žinodama bei matydama, kad jos tokios ir planuodama tas orchidėjas reanimuoti.

Jei tik atvežtos ir nenukainuotos, tai iš vis puikiausiai matosi kokiomis šaknimis - permatomuose vazonėliuose matosi, kad daugumos šaknys puikios ir jų daug. Kas vazonėlio viduje aišku nematyti, bet tų šonuose matomų puikiausiai pakanka gėlei puikiai augti ir žydėti, o jei reikia papildomai, tai tinkamai auginamas phalaenopsis jų su laiku užsiaugina.

Kad siaubingai supūdytos, tai man naujiena (apžiūriu Senukų ir Ermitažo asortimentą minimum kartą per dvi savaites, nes dirbu netoliese) - esu tokių mačiusi nukainuotų augalų lentynoje, bet tokios orchidėjos jau būna ilgokai pastovėję. Vėl gi nereikia norėti stebuklo už penkis ar dešimt litų mirksiukas.gif

Kalbant apie konkretų atvejį, tai tikriausiai pas jus ir šilta, ir labai sausa, kad substratas greitai išdžiūna. Tokiu atveju kiminai tikrai yra gerai. Bet vėl gi drėgmė iš niekur neatsiranda - jei jau ji ilgai laikosi, vadinasi reikėtų laistyti rečiau.

Ir nespręskite apie substrato drėgnumą vien iš sienelių rasojimo - rasoti sienelės gali dėl temperatūros pokyčio (kaip rytais rasoja langai), o vazonėlio viduje substratas gali būti drėgnas. Įsmeikite pagaliuką ir pagal jį pastebėkite substrato pradžiuvimą 4u.gif
Atsakyti
Šitą paveiksliuką rekomenduoju įdėti temos pradžioje tongue.gif
user posted image
Atsakyti
QUOTE(kambliukas @ 2013 06 24, 20:41)
Šitą paveiksliuką rekomenduoju įdėti temos pradžioje  tongue.gif

Ir su prierašu pačiomis didžiausiomis raidėmis - mėlyni phalaenopsiai, tai ne kažkokia ypač reta ir brangi veislė, o tiesiog rašalo prifarširuotos gėlės doh.gif
Atsakyti
QUOTE(zuzla @ 2013 06 06, 20:24)
kai šaknys paaugs, nupjaukite su žiedynstiebio dalimi, tarkim po 1-1,5 cm iš kiekvienos pusės, ir sodinkite smile.gif

'keikiai' turi vis dar po vieną šaknytę. Ar jau galima juos atskirti nuo stiebo ? 4u.gif
Atsakyti
sveikos, turiu klausima apie keikio atskyrima. kur teko skaityti, visur raso tik apie keikio nupjovima nuo ziedstiebio, o kaip atskirti keiki nuo orchidejos kamieno? realiai net neaisku kokio dydzio tos saknytes "vaikucio", matosi kad yra trys ir bent jau 2 cm, taip pat turi du lapelius ir leidzia 3. kiek mazdaug laiko auga keikis prie motininio augalo? ir kaip atlikti pjuvi? kazkur teko skaityti kad ispjaunant nedideli gabaleli senojo augalo, neva taip apsaugoti keiki nuo supuvimo. ar kam teko atskirti nuo kamieno? blink.gif
Atsakyti
QUOTE(kastya @ 2013 06 28, 19:44)
sveikos, turiu klausima apie keikio atskyrima. kur teko skaityti, visur raso tik apie keikio nupjovima nuo ziedstiebio, o kaip atskirti keiki nuo orchidejos kamieno? realiai net neaisku kokio dydzio tos saknytes "vaikucio", matosi kad yra trys ir bent jau 2 cm, taip pat turi du lapelius ir leidzia 3. kiek mazdaug laiko auga keikis prie motininio augalo? ir kaip atlikti pjuvi? kazkur teko skaityti kad ispjaunant nedideli gabaleli senojo augalo, neva taip apsaugoti keiki nuo supuvimo. ar kam teko atskirti nuo kamieno?  blink.gif

Man teko atskirti keikį nuo orchidėjos kamieno g.gif Ilgą laiką nepastebėjau, kad prie kamieno auga vaikutis, o kai pastebėjau ir supratau, kas tai, vaikutis jau gerai subujojęs buvo ir turėjo nemenkas šakneles:)Ilgai galvojau kaip atskirti vaikutį nepažeidus mamytės ax.gif Vieną kartą įsidrąsinau ir nupjoviaus keikį nuo kamieno, persodinau į atskirą vazonėlį ir po šiai dienai, o jau praėjo pora mėnesių, kuo puikiausiai auga smile.gif
Atsakyti
Gal kas auginat Bulbophyllum carunculatum? Musiskis (vezonelyje 13 gumbu, vienas jau metai be lapo) po 4 metu tiesiog augimo (bet jis paliktas augti be jokios ypatingesnes prieziuros, palaistomas kai prisimenu, nors ir stengiuosi siek tiek dazniau, nei phalaenopsius) pradejo leisti 3 ziedus bigsmile.gif dabar aisku kruva klausimu kyla:
- ar keisti prieziura? is vienos puses noretusi padeti, kad tie ziedai ir prazystu, is kitos puses nesinori labai kazko keisti, kad nesustresuotu. bet patresti matyt reiktu? siuo metu kelis menesius netrestas.
- ar tie ziedai del dregmes trukumo gali sudziuti ir neprasiskleisti, kaip phalaenopsiu?
- per kiek laiko ziedai gali issiskleisti? lyg tycia po 2 dienu isvaziuojame porai savaiciu atostogauti..
- kiek laiko zydi? ar spesim dar pamatyti, kazin.
- ar labai baisus tas ju specifinis kvapas? biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(ritatita @ 2013 06 28, 21:46)
Man teko atskirti keikį nuo orchidėjos kamieno g.gif Ilgą laiką nepastebėjau, kad prie kamieno auga vaikutis, o kai pastebėjau ir supratau, kas tai, vaikutis jau gerai subujojęs buvo ir turėjo nemenkas šakneles:)Ilgai galvojau kaip atskirti vaikutį nepažeidus mamytės ax.gif Vieną kartą įsidrąsinau ir nupjoviaus keikį nuo kamieno, persodinau į atskirą vazonėlį ir po šiai dienai, o jau praėjo pora mėnesių, kuo puikiausiai auga smile.gif

dziaugiuosi uz jusiski, tikiuosi ir man pasiseks, nes vasaros pabaigai jau tikrai planuoju tai atlikti. o sakykite, i koki vazoneli sodinote keiki, i substrata ar kaip kitur rekomenduoja kiminus? g.gif
Atsakyti
QUOTE(kastya @ 2013 06 29, 10:23)
dziaugiuosi uz jusiski, tikiuosi ir man pasiseks, nes vasaros pabaigai jau tikrai planuoju tai atlikti. o sakykite, i koki vazoneli sodinote keiki, i substrata ar kaip kitur rekomenduoja kiminus?  g.gif

Kadangi mano jau buvo didžkis, nes kol galvojau, kas tai prie hibridas prilipęs prie kamieno, jis augo ir stiprėjo, užaugino nemažas šaknis, tai aš jį persodinau į normalų orchidėjoms skirtą substratą smile.gif O Jūsiškis, turbūt, dar nedidelis, tai po atskyrimo siūlyčiau sodinti į kiminus g.gif Sėkmės mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(ritatita @ 2013 06 29, 12:52)
Kadangi mano jau buvo didžkis, nes kol galvojau, kas tai prie hibridas prilipęs prie kamieno, jis augo ir stiprėjo, užaugino nemažas šaknis, tai aš jį persodinau į normalų orchidėjoms skirtą substratą smile.gif O Jūsiškis, turbūt, dar nedidelis, tai po atskyrimo siūlyčiau sodinti į kiminus g.gif Sėkmės mirksiukas.gif

na taip, manasis dar neisbujojes, kelios sakneles ir pora lapeliu smile.gif aciu uz patarimus ir kad pasidalijote patirtimi 4u.gif
Atsakyti
Merginos prasau Jusu isminties smile.gif
Ar galima reanimatoriuje esanciu phalenopsiu lapus papurksti trasu tirpalu? Kazkaip nenori jie man kabintis i gyvenima, nors ir karsta dusa suorganizuoju. Jeigu galima tai idomu kaip daznai g.gif
Atsakyti
Sveikos, turiu dideli Phalenopsi, nuo kovo zydejo ant triju sakeliu (pagrindinio stiebo ir dvi is sonu,dabar nuzydejo,persodinau ir ka toliau dayt su tais stiebeliais,kad vel suzydetu, palikt ar nupjaut? Ir jei pjaut tai dvi sonines visiskai o pagrindine kazkiek ar nuo kamieno uz trecio narelio pjaut (kazkur skaiciau kad uz trecio reikia) rolleyes.gif
Nu ka zinau,visokias geles as auginu, priziuriu, bet dazniausiai budavo nezydincios ir gavus orchideja kazkaip net pasimeciau, issigandau kad nemokesiu priziuret. Na truputi pasiskaitinejau apie prieziura, bet bijau persistengt.
Atsakyti