QUOTE(asmodeja @ 2013 06 21, 21:36)
Ir dar merginos, kur Jus isigyjate sveikus falenopsius, visose senukuose, ermitazuose ar maksimose siaubingai supudytos geles

Esu daugybę phalaenopsių (tikrai ne dešimt, o žymiai daugiau) įsigijusi ir Senukuose, ir Ermitaže, ir Maximose - visų jų šaknų būklė buvo nuo vidutinės iki puikios. Tikrai supūdytomis šaknimis esu pirkusi gal vieną ar du ir tai žinodama bei matydama, kad jos tokios ir planuodama tas orchidėjas reanimuoti.
Jei tik atvežtos ir nenukainuotos, tai iš vis puikiausiai matosi kokiomis šaknimis - permatomuose vazonėliuose matosi, kad daugumos šaknys puikios ir jų daug. Kas vazonėlio viduje aišku nematyti, bet tų šonuose matomų puikiausiai pakanka gėlei puikiai augti ir žydėti, o jei reikia papildomai, tai tinkamai auginamas phalaenopsis jų su laiku užsiaugina.
Kad siaubingai supūdytos, tai man naujiena (apžiūriu Senukų ir Ermitažo asortimentą minimum kartą per dvi savaites, nes dirbu netoliese) - esu tokių mačiusi nukainuotų augalų lentynoje, bet tokios orchidėjos jau būna ilgokai pastovėję. Vėl gi nereikia norėti stebuklo už penkis ar dešimt litų

Kalbant apie konkretų atvejį, tai tikriausiai pas jus ir šilta, ir labai sausa, kad substratas greitai išdžiūna. Tokiu atveju kiminai tikrai yra gerai. Bet vėl gi drėgmė iš niekur neatsiranda - jei jau ji ilgai laikosi, vadinasi reikėtų laistyti rečiau.
Ir nespręskite apie substrato drėgnumą vien iš sienelių rasojimo - rasoti sienelės gali dėl temperatūros pokyčio (kaip rytais rasoja langai), o vazonėlio viduje substratas gali būti drėgnas. Įsmeikite pagaliuką ir pagal jį pastebėkite substrato pradžiuvimą