Įkraunama...
Įkraunama...

Orchidėjų priežiūros tema

QUOTE(Savvy @ 2013 07 15, 23:36)
...ir vėl tęsiu savo gyvenimo pamokas.

Supratau vieną dalyką. Sėdi pas mane ant šito augalo koks tai grybas. Mat naujai išleistos šaknelės truputį gausiau palaisčius - iškart nurudo ir kaip pasekmė - sudžiūvo. Įsižiūrėjusi supratau, kad tai ten-tai ten visur matosi mažučiai balti rutuliukai, spėju, grybo kolonijos.
Nusipirkau previcur (ar kažkaip. fungicidą). Keliskart apdorojau. Kadangi močiutė per atostogas į vazoną žemių primetė, kad augalas nevirstų  doh.gif tai galiausiai išvis išlupau iš vazono ir pakabinau ore. Nelaistau.  verysad.gif  Tik apipurškiu ir tai ne kasdien. Nežinau, man rodos grybas galutinai neišnyko, augimas bet koks sustojo... ar bežaisti toliau.... kažkaip ranka nekyla mesti augalą, kuris dar gyvas, bet...

Labiausiai bijau, kad man kitų augalų neužkrėstų. Hibridas mini falenopsis (šaunuolis toks nerealus - auga į visas puses) nudžiovino vieną šaknį, tikiuosi, kad priežastis ne ta pati....

o kodėl JŪs jo nenorite persodinti į naują substratą?
Papildyta:
QUOTE(Luna__ @ 2013 07 16, 09:28)
Gelininkes, turiu klausimą ....

Pries gerą pusmetį mano orchidėja sugebėjo per naktį numesti visus žiedus,o po kelių dienų pastebėjau, jog vienas stiebas ėmė ruduoti ir visas nupuvo. Dabar yra likęs vienas stiebas, kuris veža visą žiedų karavaną. Remiu, griūna, lūžta, nes nebeišlaiko svorio. Tai turiu klausimą, kaip išauginti naują stiebą? Nes tas kuris nudžiuvo dabar yra ties lapais ir toks sumedėjęs net. O nudžiuvo matyt dėl mano kaltės.. persistengiau su trąšomis ... Tai dabar noriu ištaisyt savo klaidą, bet neįsivaizduoju kaip sad.gif

kam jai leisti dabar naują žiedyną jei ji ir taip žydi? tą sumedėjusį pabandykite dar žemiau nukirpti.
Atsakyti
Kad ten nelabai yra ką kirpti ..
Aš nieko nesakau, ji puikiai žydi ir dabar, tiesiog kažkaip gaila, kad ta vieną stiebą numarinau ir domiuosi ar išvis yra galimybė nauąj išauginti, nes šaknys tai auga puikiai, bet va stiebas niekaip nesivysto.. wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Luna__ @ 2013 07 16, 10:05)
Kad ten nelabai yra ką kirpti ..
Aš nieko nesakau, ji puikiai žydi ir dabar, tiesiog kažkaip gaila, kad ta vieną stiebą numarinau ir domiuosi ar išvis yra galimybė nauąj išauginti, nes šaknys tai auga puikiai, bet va stiebas niekaip nesivysto.. wub.gif

nieko jus nenumarinot, orchidėja nužydėjo, "numetė" seną žiedynstiebį ir tiek.
pailsėjus, esant tinkamai priežiūrai, orchidėja žydės vėl.
Atsakyti
Sveikos mamytes , gal galetumet imest foto (ypac tos kur Anglijoj gyvenat) kokiomis trasomis tresti orchidejas, kad skatintu zydejima. Man susidaro toks ispudis, kad mano trasos yra skatinancios lapu klestejima, bet ne zydejima unsure.gif
Atsakyti
Sveikos 4u.gif Norėčiau Jūsų patarimo smile.gif turiu 5 orchidėjas, dvi iš jų mažytes, auga puikiai, žydi, na žodžiu problemų jokių. o trys didelės ir visai bėda su jomis unsure.gif buvau palikusi pas mamą 2 mėn, tai ji prisiskaitė kažkur, kad reikia jas nuolatos laikyti vandenyje, tai aišku man visos šaknys išpuvo. parsigabenau namo, pašalinau visas supuvusias šaknis, persodinau. tai 2 mėn styrojo jos man baisios, visų trijų lapai suglebę, stiebai stiprūs, bet nieko neleidžia ir nesiruošia. tai vienai visai nukirpau stiebus, atsigavo lapai, na atrodo viskas tvarkoj, o kitos dvi vėl persodinau, nes baisiai širdį skaudėjo, nes kažkokį nelabai substratą nusipirkau prieš tai, vienos žemės, tai vakar nusipirkau normalų substratą ir susiruošiau persodint, tai pastebėjau, kad viena iš viso šaknų nebeturi, tik vieną orinę, tai viskas pašalinau, liko tik ta viena (tai įdėjau į maišiuką su kiminais, gal atsigaus unsure.gif ) kita irgi tokia mirštanti. abiejoms nukirpau stiebu nors jie buvo žali ir gražūs ir ant vienos (kuri šaknų visai nebeturėjo) vienas žiedas buvo pražydęs. tai norėjau paklaust, ar nepaskubėjau viską čia taip nukirpus...dabar širdį dar labiau skauda verysad.gif bet gal bus geriau? dar ant paviršiaus kiminų pridėjau ir galvoju karštą dušą bandyt. kaip manot Jūs? unsure.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Ateneja @ 2013 07 17, 09:50)
... ir galvoju karštą dušą bandyt. kaip manot Jūs? unsure.gif  4u.gif

Nesu žinovė,tik bandau susidraugauti. Parašysiu ką patyriau, gal padės.
Iš vienos SM mamytės įsigijau 06 mėn. 7 phalaenopsius. Vargšai buvo, nes ten nebuvo sąlygų jau auginti. Persodinau tik 6, o du iš jų tik su 1 ar 2 sveikom šaknim. Po 3 savaičių palaikymo ir aklimatizavimosi dariau jau du kartus 10 d. intervalu karštą dušą. Šaknys lenda.. Senų šaknų galai matosi kad augti pradėjo, naujos šaknytės formuojasi ir gausiai. Lapai tai dar apvytę tų kur beveik be šaknų, bet nauji lapai jau formuojasi. Kai kurioms po apatinį lapą nugelto - atsikratė matyt.
Atsakyti
Kai kurioms po apatinį lapą nugelto - atsikratė matyt.
[/quote]

Na aš dabar irgi galvoju, kad reikia reguliariai karštą dušą bandyt, gal atsigaus mano vargšiukės rolleyes.gif tik kažkaip galvoju, ar nieko tokio, kad tuos stiebus nukirpau, nors jie buvo sveiki ir gražūs, bet manau, kad orchidėjai per daug krūvio, jeigu turi du didžiausius stiebus, o lapai baisūs, šaknų beveik irgi nematyt unsure.gif o tą karštą dušą jūs paprastai darot? ta prasme, vonioje apliejat karštu vandeniu orchidėjas, nuvarvinat ir patręšiat? nes kiek ieškojau visur rusiškai rašo, o aš neskaitau rusiškai, tai nežinau, kaip čia man google vertėjas išvertė biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Ateneja @ 2013 07 17, 10:19)
... tą karštą dušą jūs paprastai darot? ta prasme, vonioje apliejat karštu vandeniu orchidėjas, nuvarvinat ir patręšiat? nes kiek ieškojau visur rusiškai rašo, o aš neskaitau rusiškai, tai nežinau, kaip čia man google vertėjas išvertė  biggrin.gif

Taip dariau prisiskaičiusi rusų tinklapiuose, nors ir RS bei orchids.lt forumuose buvo rašyta. Na nesmagu čia man aiškinti pradedančiai, dal ką ir ne taip darau.
Parašysiu kaip dariau. Statau į vonią ant grotelių ir perlieju visas drungnu dušu. Tegul nusivarva 5-10 min, o aš per tą laiką susiderinu 46-48 laipsnių temperatūrą dušo galvutėje.Man tai daryti nesunku, nes turime lazerinį momentinį termometrą. Galima gal pilti į kriauklę ar indą ir ten pasitikrinti temperatūrą.
Po to kiekvienam augalui 5-10 sekundžių dušas ant galvos. Dar ant substrakto šiek tik pilu, kad per apačią jau karštas bėgtų. Nusivarva 10-15 min. Tada kiekvieną keliu ir statau į "taziką" ir perpilu vandeniu su trąšomis. Iškeliu ir statau nuvarvinti. Į tą dubenį statau tam, kad neišpilt gero daikto - bus kitom gėlėm palaistyti.
Viskas užtrunka gal, bet efektas matomas. Po 1-o dušo prieš 2-ą jau buvo pradėję lysti šaknelės . Trečią kartą iš eilės nedariau, bet po pertraukos vėl dušą suruošiu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo amba41: 17 liepos 2013 - 10:40
kokios dazniausiai priezastys kai sustoja augti ziedstiebis, arba kai sukrauti pumpuriukai staiga ima dziuti ir nubyra ? doh.gif
Atsakyti
Trečią kartą iš eilės nedariau, bet po pertraukos vėl dušą suruošiu.
[/quote]

tai aš panašiai taip ir darau smile.gif tik nestatu į tą indą, nes neturiu tokio, kurį galėčiau tam reikalui naudoti:) o kas kiek kartų darot tą dušą?smile.gif
Atsakyti
Jau rašiau "Po 3 savaičių palaikymo ir aklimatizavimosi dariau du kartus 10 d. intervalu karštą dušą." Na tada, kai laistyti prireikia.
Nuo trečio karto iš eilės susilaikiau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo amba41: 17 liepos 2013 - 12:20
[quote=amba41,2013 07 17, 12:18]
Jau rašiau "Po 3 savaičių palaikymo ir aklimatizavimosi dariau du kartus 10 d. intervalu karštą dušą." Na tada, kai laistyti prireikia.
Nuo trečio karto iš eilės susilaikiau.
[/quote

Supratau:) na tikiuosi man pavyks atgaivinti savo mažyles:) Ačiū už pagalbąwink.gif 4u.gif
Atsakyti