Įkraunama...
Įkraunama...

Prieskoniai ir vaistažolės

QUOTE(zuikis5 @ 2013 04 22, 18:21)
Aš rozmariną gerokai apkarpau rudenį, įsinešdama į kambarį - tada gaunasi krūmas, ir žydi pavasarį - dabar pilnas pumpurų. Žiemą nusiskinu jei reik irgi lapukų... Irgi nuruduoja kažkiek jų, nukrenta per žiemą, bet pavasarį atželia


aciu uz patarimus 4u.gif
dar norejau paklausti, o dabar negalima apkarpyti, nekrauna maniskis jokiu pumpuru, ar laukt rudens ir tik tada apkarpyt.

pas mane 1 daigas vazonely bet didziulis.
Atsakyti
QUOTE(Astijuke @ 2013 04 24, 16:06)
aciu uz patarimus  4u.gif
dar norejau paklausti, o dabar negalima apkarpyti, nekrauna maniskis jokiu pumpuru, ar laukt rudens ir tik tada apkarpyt.

pas mane 1 daigas vazonely bet didziulis.


nėra už ką... manau, kad galit karpyt, kodėl gi ne? Mano rozmarinas jau kokių 4 metų, vasarą būna lauke pietų pusėje - gal todėl žydi g.gif

Foto dabar neturiu, gal vėliau įdėsiu.... dabr jis jau lauke ant palangės šildosi. Jis vienas vazone auga. Tai yra nemažas augalas medėjančiais stiebais - gimtuose kraštuose užauga didžiuliai krūmai
Atsakyti
Straipsnis apie populiarius prieskonius
http://www.alio.lt/s...dium=article_14
Atsakyti
Klausimukas, kas šiemet sėjot vaistinį šalaviją. Sėjau du pakelius. Iš vieno išdygo kaip priklauso. Iš kito kažkoks gauruotas, nu galvoju koks įdomus. Šiandien ėjau paragaut, nes kuo tolyn auga, tuo nepanašesnis darosi į vaistinį. Ir pasirodo kvapo visai nėr. Pragoglinau, tai įtariu , kad kvapusis šalavijas bus. Kam dar tokių pokštų šiemet ištiko ir galėtų patvirtinti mano spėjimą dėl šalavijo?
Atsakyti
gal galit paaiškinti kaip reikia melisą nuskinti džiovinimui žiemai? ar tik lapelius nskinti o kotus palikti gal ant jų užaugs nauji lapeliai? ar nupjauti su šakom jei taip tai iki žemės? blush2.gif noriu prisidžiovinti žiemai melisos. o gal dar anksti skinti? na gal kas papasakos pirmametei augintojai ax.gif
Atsakyti
QUOTE(crocus @ 2013 06 25, 19:23)
Klausimukas, kas šiemet sėjot vaistinį šalaviją. Sėjau du pakelius. Iš vieno išdygo kaip priklauso. Iš kito kažkoks gauruotas, nu galvoju koks įdomus. Šiandien ėjau paragaut, nes kuo tolyn auga, tuo nepanašesnis darosi į vaistinį. Ir pasirodo kvapo visai nėr. Pragoglinau, tai įtariu , kad kvapusis šalavijas bus. Kam dar tokių pokštų šiemet ištiko ir galėtų patvirtinti mano spėjimą dėl šalavijo?

Aš sėjau šiais metais,gan ilgai vegetavo, bet dabar jau įgauna augimo pagreitį.Sėjau vaistinį šalaviją toks ir išdygo.


QUOTE(padraika22 @ 2013 07 11, 11:01)
gal galit paaiškinti kaip reikia melisą nuskinti džiovinimui žiemai? ar tik lapelius nskinti o kotus palikti gal ant jų užaugs nauji lapeliai? ar nupjauti su šakom jei taip tai iki žemės?  blush2.gif noriu prisidžiovinti žiemai melisos. o gal dar anksti skinti? na gal kas papasakos pirmametei augintojai ax.gif

Džiovinimui renkama melisos žolė.Geriausia būtų prieš žydėjimą.Skindama palik, 15-20 cm ir žiūrėk, kad būtų iš ko šoniniams ūgliams augti.Tokiu atveju galima iš gan nedidelio kiekio augalų padoriai prisirinkti.Paskui paaugusius ūglius vėl nuskini ir taip iki rudens.
Sėkmės 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rikara: 11 liepos 2013 - 11:16
QUOTE(padraika22 @ 2013 07 11, 13:01)
gal galit paaiškinti kaip reikia melisą nuskinti džiovinimui žiemai? ar tik lapelius nskinti o kotus palikti gal ant jų užaugs nauji lapeliai? ar nupjauti su šakom jei taip tai iki žemės?  blush2.gif noriu prisidžiovinti žiemai melisos. o gal dar anksti skinti? na gal kas papasakos pirmametei augintojai ax.gif


Aš melisas (kaip ir mėtas, raudonėlį, katžolę, bazilikus ir man.) nupjaunu viršūnes (maždaug po pusę stiebo) kai pradeda žydėti, surišu pundeliais ir pakabinu. Išdžiūvusių nubraukiu lapukus su žiedynais, o stiebus išmetu. o krūmas paskui atželia, norint galima dar skinti...
Atsakyti
QUOTE(zuikis5 @ 2013 07 11, 12:14)
Aš melisas (kaip ir mėtas, raudonėlį, katžolę, bazilikus ir man.) nupjaunu viršūnes (maždaug po pusę stiebo) kai pradeda žydėti, surišu pundeliais ir pakabinu. Išdžiūvusių nubraukiu lapukus su žiedynais, o stiebus išmetu. o krūmas paskui atželia, norint galima dar skinti...


Patikėk, daug gėrio išmeti.
Atsakyti
QUOTE(crocus @ 2013 06 25, 19:23)
...Ir pasirodo kvapo visai nėr. Pragoglinau, tai įtariu , kad kvapusis šalavijas bus. Kam dar tokių pokštų šiemet ištiko ir galėtų patvirtinti mano spėjimą dėl šalavijo?

Tikriausiai tai kvapusis ( muskatinis) šalavijas. Lapai gana dideli jokio kvapo ir auga kupstu. Jei tai tas, palaukite kitų metų., kai pražys. Žiedyno susiformavimas man įspūdingas. Nuo nulinkusios kekės iki išsišakojusio didelio žiedyno. Kai pražysta, atsiranda stiprus kvapas. Net pirštai limpa prie stiebo nuo aliejaus gausos augale.
Atsakyti
QUOTE(Rikara @ 2013 07 11, 14:46)
Patikėk, daug gėrio išmeti.


išmetu ir dar daugiau, nes tų kur susirenku tesunaudojam gal 20 procentų smile.gif nelabai kas geria pas mus vaistažolių arbatas, tik jei sveikatai reik... tai prisiruošiu atsargų kur kas daugiau nei reikia, dėl visa ko... ir tik dalį augalų skinu, palieku kitus žydėt, bitėms ir drugeliams wub.gif
baisiai greitai plečiasi mano vaistažolių daržas....
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zuikis5: 11 liepos 2013 - 14:51
QUOTE(zuikis5 @ 2013 07 11, 14:50)
išmetu ir dar daugiau, nes tų kur susirenku tesunaudojam gal 20 procentų  smile.gif  nelabai kas geria pas mus vaistažolių arbatas, tik jei sveikatai reik... tai prisiruošiu atsargų kur kas daugiau nei reikia, dėl visa ko... ir tik dalį augalų skinu, palieku kitus žydėt, bitėms ir drugeliams  wub.gif
baisiai greitai plečiasi mano vaistažolių daržas....


A, tada suprantama smile.gif
Atsakyti
Mes melisą, dašį, raudonėlį ir kitas vaistažoles, prieskonius kerpam arti žemės. Nešamės tik nupjautus ir skabom lapelius, viršūnėles. Tuščius stiebus išmetam. Kai kurie traukiasi link viršūnių, o dašis nuo viršūnės žemyn(kad neskint po lapelį). Nuskintus lapelius, viršūnėles vėdinamoje patalpoje džiaunam. Dažniausiai tai būna namie bute ant popieriaus ar audinio gabalo.
iš visų džiovinamų gal tik krapų kotus naudojam (verdamom bulvėm paskaninti arba kai pritrūksta marinuojant).
Žinoma, kiekis gaunasi mažesnis, darbo daugiau, bet bent tikrai lapelių arbata ar prieskoniai, kuriuos kavamale sumalam. Nepersistenkit ilgai malti, nes greitai perdega..Kasmet po 1 kavamalę sudeginu, nors ir saugau, ilgai nemalu..
Atsakyti