QUOTE(Šypsena @ 2013 04 16, 12:48)
Liute, Jei del mano siulymo atskirti sias temas, tai mano mintis butent tik del to, kad formuotusi mazosios bendruomenes, globeju tampanciu iteviais, ir glebejai, kurie jais ir lieka.
Jei del problemu, tai startiniame variante jos visu vienodos. Bet skiriasi vaiko statusas seimoje pabaigus proceduras. Skirtumas ir tas, kad siulomi vaikai is skirtingu sarasu. Vaiko buvimo nuolatineje globoje, namo manymu problemu gali kilti ivairiu, ypac veliau kai vaikas vertins save, savo statusa. Bet cia yra grynai seimos apsisprendimas kuo tapti. Man neteko susidurti su seima, uri siektu buti nuolatiniais globejais, ir su ju problemonis. Taciau teko daug pagelbet seimoms, rasant prasymus, skundus del globes siekiant ivaikinti. Kalbant apie ivaikinima, ir pries tai skiriant globa, cia labai daug problemu sistemoje, kai vaiku namai nenori, o VTAT neskiria globos vaikui seimoje, nes taip iseina pinigai is vaiku namu. Kai vaikui nuolatine globa skiriama vaiku namuose, tai jis i seima gali patekti tik po ivaikinimo sprendimo isiteisejimo. O kodel ne seimoje? Kaip yra manipuliuojama vaiku sveikatos pazymomis. Kodel del sistemos netobulumo ir biurokratiniu bei asmenines naudos siekianciu valdininku sprendimu kencia vaikai? Va kokiomis problemomis as gyvenu jau paskutini pusmeti ir kovoju su vejo malunais.
Gal ir jus norite prisideti su savo istorijomis, gal pavyktu ka nors pakeisti busimiems iteviams ir globejams ateityje.
Oi aš už kuo daugiau gyvų temų

. Juk ta tikra auginančių ne bio vaikus patirtis yra labai labai svarbi ir vertinga visiem. Ir dar svarstantiem ir jau auginanatiem. Mane pačia prieš gerus penkis ar šešis metus patraukė viena tema šitam forume, nuo to laiko štai koks jau kelias nukeliautas.
Kuo toliau žiūriu tuo labiau man atrodo, jog vaikui nuolatinė globa yra geresnis dalykas nei įvaikinimas. Dėl to, jog globojamas vaikas žino TIESĄ - jo biotėvai, jo šaknys yra kitos nei šeimos, kuri jį myli ir augina. Žinodamas tiesą, net kūdikis, yra tiesoje pats su savimi, kalbu apie pasąmoninius dalykus. Tiesa bet kokiu atvėju yra pirmas žingsnis į atleidimą, o atleidimas į gyjimą baisiosios žaizdos - mane paliko, aš nereikalingas savo mamai, aš nevertas gyvent. Čia visiškai nesvarbu, kad vaikas neatsimena fakto, jog kažkada gyveno ne su jumis.
Atvirkštinis variantas duoda nuolatinę įtampą. Įtampą vaiko viduje, įtampą šeimoje. Norą vidujai nuneigti kažką, ko nesupranti, tai turėtų būti labai baisu. Juk nepripažinti tiesos apie savo biotėvus reiškia nepripažinti dalies savęs pačio.
Kai vaikas globojamas tai komunikuoja jam tokį dalyką: mes tavęs norim ir mylim tave taip labai, jog mums nesvarbu, kas tavo biotėvai. Mes žinom, kad tavo pavardė kita, bet tai jokia kliūtis tau būti tikru mūsų šeimos nariu. Čia taip pat labai svarbi yra globėjų/įtėvių nuostata būti tiesoje patiems su savim. Suvokimas, jog aš nesu savo sūnaus motina, yra nekliūtis meilei. O juk tai yra svarbiausias dalykas - meilė.
Kalbant apie atvirą įvaikinimą, kai įvaikis bendrauja su savo biošeima, turbūt skirtumo jokio nebelieka. Nebent pavardė ir vardas. Bet tai, mano galva, yra vaiko savasties dalis ir tikrai nenorėčiau iš jo to atimti. Kalbant apie paveldėjimą, juk paveldima testamentu, į kurį jei noriu, galiu ir kaimyno vaikus įtraukti. Tas pat su galima nelaime, jei yra santykis su platesne šeima, koks skirtumas tas teisinis vaiko statusas. Jei seneliai myli vaiką, negi paliks jei jis - globotinis o ne įvaikis.
Labai įdomu dėl teisinių niuansų, kuriuos pasakojat. Mus mūsų VTAT patikino, jog galima imti kūdikius laikina globa su nesutvarkytu statusu ir nereikia palikt metus laiko vaikiuko kūdikyne. Rizika aišku išlieka, jog kūdikio motina apsigalvos, bet .. ačiū Dievui tada.