Įkraunama...
Įkraunama...

Globėjai ir įtėviai kalba apie viską

QUOTE(Sunute @ 2013 04 16, 15:36)
pataisos ir naujas vertinimas (iš nuogirdų). Matematika Lapei Snapei?
Papildyta:

Nu kaip atiduoti vaiką į SUTRIKUSIO vystymosi kūdikių namus. Gi už sveikus mūsų valstybė mažiau moka globnamiui. Visa problema. Gal ir tiesa, gi bent savaitė kūdikiui be saugaus artumo, manyčiau, jau palieka pėdsakus. O dar neaškus nėštumas, kuomet mažų mažiausiai vaikas yra nenorimas. Keistas tikėjimas, kad yra VISIŠKAI sveikų vaikų. Yra tik vaikai, kurie gali sėkmingai realizuotis su raidos sutrikimais, su tais pačiais AS ir t.t... ir vaikai, kurių sutrikimai sunkiai įveikiami ar neįveikiami tiek, kad galėtų daugiau/mažiau sėkmingai eiti per gyvenimą.
Pykti nereikia. Potencialiems įtėviams/globėjams reikėtų giliau pasidomėti situacija ir ypatingai konkretaus vaiko.

Na, gal ne taip mane supratai. Aš nesakau, kad tikiu apie visiškai sveikus vaikus. Nei globnamy, nei nuosavus. Niekada nežinai. Mane užgavo tų darbuotojų pasipiktinimas, jog lietuviai nori sveikų vaikų g.gif Ir kodėl buvo pabrėžta - taip diagnozavom, bet ji yra sveika. Na, maždaug įrašėm ligą, kuri tikėtinai galėjo būt, bet jos kaip ir nėra... g.gif Nors iš kitos pusės, į tą konkrečią situacija neįlysi, pasakė tiek, kiek pasakė... doh.gif
Dėl to, jog reikia pasidomėti realia situacija kiekvienu konkrečiu atveju - TAIP. Esu tai įsitikinus, kad reikia pačiam domėtis. 4u.gif
Atsakyti
Nuoroda į laidą
Laidoje nebuvo nei vieno kalbančio iš įvaikinimo tarnybos (tik šiaip patikslinimas).

QUOTE(Amade @ 2013 04 16, 15:29)
Ir kaip tik savaitgalį per LRT radiją klausėm laidos Mes Moterys apie įvaikinimą. Ten diskutavo soc. darbuotojos (nepamenu tiksliai pareigų, na, bet iš įvaikinimo tarnybos) ir man susidarė vaizdas, kad joms baisiai pikta, jog lietuviai nori sveikų vaikų. Ir davė tokį pavyzdį - sako, būsimiems įtėviams, norintiems sveikos mergytės buvo pasiūlyta dviejų metukų mergytė su Alkoholinio sindromo įrašu kortelėje. Pamanyk, išsigando šeima, neėmė. Lyg minėjo, kad ne viena šeima atsisakė. O realiai mergytė buvo sveika, jai tik gimus prirašyta ta diagnozė (berods dėl girtuoklės motinos), nors realiai sveikai auganti mergytė. Vat ir piktinasi, kad žmonės neima. O
Atsakyti
QUOTE(Sunute @ 2013 04 16, 16:36)

Nu kaip atiduoti vaiką į SUTRIKUSIO vystymosi kūdikių namus. Gi už sveikus mūsų valstybė mažiau moka globnamiui. Visa problema. Gal ir tiesa, gi bent savaitė kūdikiui be saugaus artumo, manyčiau, jau palieka pėdsakus. O dar neaškus nėštumas, kuomet mažų mažiausiai vaikas yra nenorimas. Keistas tikėjimas, kad yra VISIŠKAI sveikų vaikų. Yra tik vaikai, kurie gali sėkmingai realizuotis su raidos sutrikimais, su tais pačiais AS ir t.t... ir vaikai, kurių sutrikimai sunkiai įveikiami ar neįveikiami tiek, kad galėtų daugiau/mažiau sėkmingai eiti per gyvenimą.
Pykti nereikia. Potencialiems įtėviams/globėjams reikėtų giliau pasidomėti situacija ir ypatingai konkretaus vaiko.

Je, kaip faina, kad jūs visos čia esate, ir kad galima pasiskaityti tokių komentarų. Renku "bagažą" ateičiai 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Šypsena @ 2013 04 16, 12:48)
Liute, Jei del mano siulymo atskirti sias temas, tai mano mintis butent tik del to, kad formuotusi mazosios bendruomenes, globeju tampanciu iteviais, ir glebejai, kurie jais ir lieka.
Jei del problemu, tai startiniame variante jos visu vienodos. Bet skiriasi vaiko  statusas seimoje pabaigus proceduras.  Skirtumas ir tas, kad siulomi vaikai is skirtingu sarasu. Vaiko buvimo nuolatineje globoje, namo manymu problemu gali kilti ivairiu, ypac veliau kai vaikas vertins save, savo statusa. Bet cia yra grynai seimos apsisprendimas kuo tapti. Man neteko susidurti su seima, uri siektu buti nuolatiniais globejais, ir su ju problemonis. Taciau teko daug pagelbet seimoms, rasant prasymus, skundus del globes siekiant ivaikinti. Kalbant apie ivaikinima, ir pries tai skiriant globa, cia labai daug problemu sistemoje, kai vaiku namai nenori, o VTAT neskiria globos vaikui seimoje, nes taip iseina pinigai is vaiku namu. Kai vaikui nuolatine globa skiriama vaiku namuose, tai jis i seima gali patekti tik po ivaikinimo sprendimo isiteisejimo. O kodel ne seimoje? Kaip yra manipuliuojama vaiku sveikatos pazymomis. Kodel del sistemos netobulumo ir biurokratiniu bei asmenines naudos siekianciu valdininku sprendimu kencia vaikai? Va kokiomis problemomis as gyvenu jau paskutini pusmeti ir kovoju su vejo malunais.
Gal ir jus norite prisideti su savo istorijomis, gal pavyktu ka nors pakeisti busimiems iteviams ir globejams ateityje.

Oi aš už kuo daugiau gyvų temų smile.gif. Juk ta tikra auginančių ne bio vaikus patirtis yra labai labai svarbi ir vertinga visiem. Ir dar svarstantiem ir jau auginanatiem. Mane pačia prieš gerus penkis ar šešis metus patraukė viena tema šitam forume, nuo to laiko štai koks jau kelias nukeliautas.

Kuo toliau žiūriu tuo labiau man atrodo, jog vaikui nuolatinė globa yra geresnis dalykas nei įvaikinimas. Dėl to, jog globojamas vaikas žino TIESĄ - jo biotėvai, jo šaknys yra kitos nei šeimos, kuri jį myli ir augina. Žinodamas tiesą, net kūdikis, yra tiesoje pats su savimi, kalbu apie pasąmoninius dalykus. Tiesa bet kokiu atvėju yra pirmas žingsnis į atleidimą, o atleidimas į gyjimą baisiosios žaizdos - mane paliko, aš nereikalingas savo mamai, aš nevertas gyvent. Čia visiškai nesvarbu, kad vaikas neatsimena fakto, jog kažkada gyveno ne su jumis.
Atvirkštinis variantas duoda nuolatinę įtampą. Įtampą vaiko viduje, įtampą šeimoje. Norą vidujai nuneigti kažką, ko nesupranti, tai turėtų būti labai baisu. Juk nepripažinti tiesos apie savo biotėvus reiškia nepripažinti dalies savęs pačio.
Kai vaikas globojamas tai komunikuoja jam tokį dalyką: mes tavęs norim ir mylim tave taip labai, jog mums nesvarbu, kas tavo biotėvai. Mes žinom, kad tavo pavardė kita, bet tai jokia kliūtis tau būti tikru mūsų šeimos nariu. Čia taip pat labai svarbi yra globėjų/įtėvių nuostata būti tiesoje patiems su savim. Suvokimas, jog aš nesu savo sūnaus motina, yra nekliūtis meilei. O juk tai yra svarbiausias dalykas - meilė.

Kalbant apie atvirą įvaikinimą, kai įvaikis bendrauja su savo biošeima, turbūt skirtumo jokio nebelieka. Nebent pavardė ir vardas. Bet tai, mano galva, yra vaiko savasties dalis ir tikrai nenorėčiau iš jo to atimti. Kalbant apie paveldėjimą, juk paveldima testamentu, į kurį jei noriu, galiu ir kaimyno vaikus įtraukti. Tas pat su galima nelaime, jei yra santykis su platesne šeima, koks skirtumas tas teisinis vaiko statusas. Jei seneliai myli vaiką, negi paliks jei jis - globotinis o ne įvaikis.

Labai įdomu dėl teisinių niuansų, kuriuos pasakojat. Mus mūsų VTAT patikino, jog galima imti kūdikius laikina globa su nesutvarkytu statusu ir nereikia palikt metus laiko vaikiuko kūdikyne. Rizika aišku išlieka, jog kūdikio motina apsigalvos, bet .. ačiū Dievui tada.
Atsakyti
QUOTE(liute @ 2013 04 17, 09:14)
Kuo toliau žiūriu tuo labiau man atrodo, jog vaikui nuolatinė globa yra geresnis dalykas nei įvaikinimas.

Suvokimas, jog aš nesu savo sūnaus motina, yra nekliūtis meilei. O juk tai yra svarbiausias dalykas - meilė.

Liute, mes irgi labai daug svarstėm, kol pasirinkom globą. Daug domėjausi kitų patirtim ir motyvais, bet pagridinis sprendimas atėjo tada, kai suvokiau, kad galiu mylėti savo vaiką nepririšdama jo prie savęs.

Bet aš esu savo sūnaus motina. Kitaip nesugebu nei sau, nei vaikui to sudėliot, tik esu viena iš dviejų.

Atsakyti
Liūte, o dabar pamėginkite surašyti ką komunikuosite savo vaikui KITAIP nei čia parašėte jei dėl kažkokių aplinkybių teks įvaikinti. Ką JŪS darysite kitaip, nei čia parašėte?

Nereikia klaidinti, kad įvaikinamam vaikui būtinai keičiama pavardė-vardas. Tai lieka įtėvių apsisprendimui. Jie gali vaikui duoti dvigubą pavardę palikdami buvusią ir pridėdami savo. Gali ir visai nekeisti pavardės.

Jei viską darysite taip pat, tai gal nereikia klaidinti kitų ką duoda vaikui įvaikinimas ir ką globa, o aiškiai įvardinti, kad vienu atveju įtėviams paliekama apsispręsti, o kitu atveju globėjai priverčiami tai daryti.

Jūsų minimais klausimais matau tik tokį skirtumą. Bet jei ta laisvė yra, tai nereikia pagal nutylėjimą manyti/duoti suprasti kad visi įtėviai būtinai tą laisvę naudoja prieš vaiko interesus.

QUOTE(liute @ 2013 04 17, 07:14)
Kuo toliau žiūriu tuo labiau man atrodo, jog vaikui nuolatinė globa yra geresnis dalykas nei įvaikinimas. Dėl to, jog globojamas vaikas žino TIESĄ.

Kai vaikas globojamas tai komunikuoja jam tokį dalyką: mes tavęs norim ir mylim tave taip labai, jog mums nesvarbu, kas tavo biotėvai. Mes žinom, kad tavo pavardė kita, bet tai jokia kliūtis tau būti tikru mūsų šeimos nariu.

Kalbant apie atvirą įvaikinimą, kai įvaikis bendrauja su savo biošeima, turbūt skirtumo jokio nebelieka. Nebent pavardė ir vardas. Bet tai, mano galva, yra vaiko savasties dalis ir tikrai nenorėčiau iš jo to atimti.

Atsakyti
Paskaicius kai kuriu globeju postus, ypatingai Germines, man vaizdas susidaro, kad globa vaikams 100% ne i nauda. Nezinau, kur jus cia ta nauda matot?
Atsakyti
Galima įtraukti. Bet neesu girdėjusi nei vieno tokio atvejo (niekas nesigyrė kad padarė patys, nepasakojo, kad žino, neaprašė spaudoje, etc.), kad šeima gautų globos teisę ir iš karto tai padarytų. Gal būt tai daro, bet nesigiria, nežinau.

Beje, mano didelei nuostabai mano paauglė labai gerai suvokia teisinius įvaikinimo ir globos skirtumus, nors namie niekada apie tai nekalbėjome (tiksliau kalbėjome apie tai ką reiškia įvaikinimas ir visiškai nekalbėjome ką reiškia globa). Spėju, kad mokykloje ar kitur susidūrusi su globotiniais ir bendravusi). Dar vienas jos galimas žinių šaltinis - spauda ir tv.

Seneliai jei myli nepaliks, bet formaliai jie skaitysis ne artimiausi giminės globotiniams ir jiems reikės eiti mokymus, vertinimus, etc. Artimiausiems giminėms (kokiais jie tampa įvaikinimo atveju) to nereikia.

Kalbant apie paveldėjimą,  juk paveldima testamentu, į kurį jei noriu, galiu ir kaimyno vaikus įtraukti. Tas pat su galima nelaime, jei yra santykis su platesne šeima, koks skirtumas tas teisinis vaiko statusas. Jei seneliai myli vaiką, negi paliks jei jis - globotinis o ne įvaikis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ute: 17 balandžio 2013 - 08:54
QUOTE(Ute @ 2013 04 16, 17:14)
Nuoroda į laidą
Laidoje nebuvo nei vieno kalbančio iš įvaikinimo tarnybos (tik šiaip patikslinimas).

blush2.gif Na, bet kažkokia pareigūnė kalbėjo tuomet vis tiek ax.gif

1. Oi aš už kuo daugiau gyvų temų smile.gif. Juk ta tikra auginančių ne bio vaikus patirtis yra labai labai svarbi ir vertinga visiem. Ir dar svarstantiem ir jau auginanatiem. Mane pačia prieš gerus penkis ar šešis metus patraukė viena tema šitam forume, nuo to laiko štai koks jau kelias nukeliautas.

2. Kuo toliau žiūriu tuo labiau man atrodo, jog vaikui nuolatinė globa yra geresnis dalykas nei įvaikinimas. Dėl to, jog globojamas vaikas žino TIESĄ - jo biotėvai, jo šaknys yra kitos nei šeimos, kuri jį myli ir augina.

1. drinks_cheers.gif labai sutinku. Man asmeniškai labai daug naudos duoda šie Jūsų pokalbiai. Net šiek tiek keista kursuose būna, kad teoriškai kaip ir nieko naujo (kol kas) nepasakė. Nors kitos šeimos vakar kaip tik akcentavo norą gauti praktinių-gyvenimiškų istorijų. Sako - internete nelabai yra doh.gif blush2.gif Vos nesusilaikiau nepareklamavus SM 4u.gif Nes iš tikro labai svarbu skaityti, susidaryti realaus gyvenimo vaizdą, dėliotis, atsirinkti iformaciją, kuri yra vienų gal patirštinta, kitų - pagražinta. O juk galų gale - visi vaikai, šeimos skirtingos... Tiesiog matyti įvairovę, realybę...

2. Bet juk kursuose kaip tik yra akcentuojama - VAIKUI REIKIA KALBĖTI APIE JO KILMĘ. Nesvarbu, įvaikintas ar globojamas... unsure.gif
Atsakyti
Maži vaikai svajoja apie įvaikinimą. Nori būti "tikrais" vaikais.
Tą esu patyrusi ir globos namuose, ir bendraudama su šeimose globojamais vaikais.
Nežinau, kokios suaugusiųjų klaidos, netinkamos nuostatos suformuoja tą ilgesį "tikros" mamos ir "tikro" tėčio.
Na, lyg globėjai būtų nelabai "tikri" tėvai.

O ką atsakytumėte kokiam septynmečiui į klausimą, kodėl manęs neįvaikinate?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Virvytė: 17 balandžio 2013 - 09:05
Tik spėjimas. Globos nuslėpti negali.

O tai gali reikšti, kad aplinkiniai gali netyčia padėti vaikui suformuoti tokią nuomonę. Tiek ką nors vaikui pasakydami tiesiogiai, tiek netiesiogiai kai vaikas nuklauso pvz. mokytojų/auklėtojų/kaimynų. Kokie nors kaimynai plepėdami prie laiptinės suskels, kad va padauža vaikas ir žiūrėk dar ta šeima ims ir atsisakys globotinio jei nesusitvarkys ir pan.

QUOTE(Virvytė @ 2013 04 17, 08:57)
Maži vaikai svajoja apie įvaikinimą. Nori būti "tikrais" vaikais.
Tą esu patyrusi ir globos namuose, ir bendraudama su šeimose globojamais vaikais.
Nežinau, kokios suaugusiųjų klaidos, netinkamos nuostatos suformuoja tą ilgesį "tikros" mamos ir "tikro" tėčio.
Beje gal čia tik mano tokia patirtis...

Atsakyti
Na kazkaip paskaicius kelis paskutinius postus, sutrikau.
Kazkaip man nesueina galai del pasisakymu g.gif
Svarstymai kas geriau, kazkaip isvis nelabai etiskai atrodo. Geriau yra vaikui augti biologoneje seimoje. O visa kita yra alternatyvos.
Man kyla klausimas, kiek globojamu vaiku bendrauja su biologine seima???? ?? ? Mano galva vienetai. Juk ne veltui toms moterims yra neterminuoti apribota motinos valdzia. Negi Jus vezate vaikus kad jie pamatytu moteri kuri ji paliko ar is kurios jis buvo atimtas, ar mociutei, kuriai nebuvo leista jo auginti???/
Kazkaip nesirisa cia viskas.
Pasisakymai apie saknis, atviruma, tiesa, skaudulius ir isgyjimus, mano galva vel ne taip cia kazkas. Niekam nieko cia neskauda. Jei vaikas nuo mazumes zino tiesa, tai nera soko, yra naturalus susigyvenimas su esama situacija. Rysys su bio, mano galva vaikui net ir nereikia jo kurti, nes tai ji kaip tik traumuoja.
O jei jau deliojant aspektus nuolatines globos ir ivaikinimo, tai vaiko poziuriu naudingiau, mano galva, vienareiksmiskai ivaikinimas.
Argumentai:
1. Teisiniai aspektai kaip ten bebutu yra labai svarbus. Statusas seimoje, paveldejimas, pavarde.
2. emocinis: stabilumas, saugumas, kad jis yra seimos dalis ir niekas, niekaip, jokiomis aplinkybemis negali pasikeisti. Kad ir kam trenktu perkunas per galva, jis yra seimoje. Jis yra keturiu asmenu seimoje (cia mano atvejis) kur visi turi viena pavarde, ir nereikia niekam aiskinti (darzelyje, mokykloje, pas daktara, oro uoste, kieme draugams) kodel skiriasi pavarde ir pateikineti globos doku.
man taip patrodo, kad vaikai, vyresni, apie 10m. kai jau analizuoja situacija, jie vertina, kad juos paliko, ju atsisake, kad jie buvo paiimti is bio, ir kad jie yra seimoje, kur juos myli, jais rupinasi, bet vienu atveju myli besalygiskai, o kitu ne tiek daug, kad ivaikintu. Man atrodo as taip jausciausi g.gif
Todel as vienareiksmiskai pasisakyciau uz ivaikinima, ir labai dziaugiuosi, kad mano sutiktos seimos, kurios ryzosi apkabinti vaika is vaiku namu, tai daro ivaikindamos thumbup.gif
Atsakyti