Įkraunama...
Įkraunama...

Stokholmas

Tik pirmadieni grįžome iš kelionės, kruizo. Nerealiai patiko tiek pati kelionė, tiek programa laive. O oras Stokholme buvo , kaip užsakytas mums. Išvykome iš Lietuvos sningant ir tikrai nesitikėjome nieko gero nuvykę, net gailėjomės, kad apsirengėm pavasariškais paltukais, o žieminę aprangą palikome namie. Tačiau iš ryto atsikėlus ir nuėjus pusryčiauti nuotaiką pakelė pro langus šviečianti saulutė. Pusryčiai super, nueini ir valgai kiek ko nori, pusryčiai nuo 8.30 iki 11.30 tai mes prasėdėjome geras dvi valandas grožėdamosis vaizdais ir bandydamos paragauti vėl kažko naujo.
Per tas kelias valandas kol buvome mieste, visada švietė saulutė. Spėjome apeiti visą senamiestį, pasigėrėti juo bei įsiamžinti smile.gif bilietus pirkome kelionių agentūroje ir su pusryčiais kiekviena sumokėjome po 155 Lt.
Šaunu! Būtinai kartosime šitą kelionę
Atsakyti
Sveiki,

kadangi prieš skrydį ieškojausi informacijos visur, taip pat ir SM, todėl jaučiuosi skolinga toms, kurios nepatingėjo ir parašė atsiliepimus, dalinosi informacija, todėl dalinuosi ir aš, gal kam pravers ax.gif

Pirkome Raynair bilietus, skrydis šeštadienį iš pat ryto, grįžimas antradienį iš pat ryto. Truputį blogai, būtų kur kas geriau, jei atgalinis būtų iš vakaro, o ne iš ryto, teko nakvoti Connect Hotel Skavsta Airport, o tai jau papildomos išlaidos. Dar svarstėme gal geriau likti naktinėti oro uoste, bet kadangi skrydis 8.20h, tai būtų visai be ryšio visą naktį blūdyti po oro uostą, dar paskaičiau Makaliaus komentarus, kad išlaidų vis tiek būna - kava, maistas ir pan. Todėl likome prie minties, kad tiek to. Viešbutukas tvarkingas, minusas, kad patalynę reikia patiems apsivilkti (nuvargus per dieną norisi tik griūti į ją, o ne dar apvilkinėti biggrin.gif ) ir kažkur nuo 4 ryto pradeda bumpsėti durys, mat kaimynai pradeda keltis ankstyviems skrydžiams, sienos "kartotinės", viskas girdisi. Bet iki 4h miegojome puikiai. Pusryčiai yra, man tai jie normalūs pasirodė; dviiejų rūšių mėsa, sūris, gal trijų rūšių duona, agurkai, pomidorai, sausi pusryčiai su pienu, kelių rūšių kava iš aparato, sultys iš aparato.

Turėjome pilnas tris dienas vaikštinėti po Stokholmą, oras buvo dvi dienas saulėtas, viena diena debesuota, todėl buvo šaltoka.Stockholme vėjuota (na, klaipėdiečiams turbūt tas vėjas būtų norma), keliais laipsniais šalčiau nei Lietuvoje, žolė vienu tonu rudesnė nei Lietuvoje. Todėl reiktų tai įvertinti galvojant apie aprangą. Todėl vienas didžiausių kelionės minusų ir buvo tai, kad norėjosi daugiau šilumos.

Prieš važiuodami susižymėjome kokius muziejus, vietas norimi aplankyti, susirašėme darbo laiką (būtinai atkreipkite dėmesį, daug kas nedirba pirmadieniais, kai kas ne sezonu - dabar dar ne sezonas, dirba labai trumpai, ar tik penktad-sekmad., o ir šiaip dirba iki 16-17h), susižiūrėjome kainas ir tada akivaizdžiai matėme, kad mums reikia miesto kortelės, ėmeme dviejų parų kortelę ir vien per lankytinas vietas sutaupėme per pusę, o kur dar transportas, apie jį bus vėliau.

Gyvenome senamiestyje, Gamla Stan, 300m nuo karalių rūmų, hostelyje Best Hostel Skleppsborn. Hostelis kaip hostelis, ėmėme dviejų vietų kambarį, WC ir dušai bendri, yra internetas, bet veikia praktiškai prie registratūros, nes labai storos sienos, yra pusryčiai, bet neapsigaukite, pusryčiai tai džemas, dviejų rūšių duona, sausi pusryčiai, pienas, kava, arbata. Pliusas, kad gali kavą ir arbatą vartoti kiek nori ir kada nori, dar gali naudoti jų makaronus, yra cukraus, druskos, aliejaus, šaldytuvas ir viryklė, indai. Bent jau mums, paskaičius apie švediškas kainas, kažkaip nelabai norėjosi kavinėsi vagyti, todėl buvome įsimetę duonos, dėšros, lašinių, studentų riešutų mišinio, šokolado, užpilamų košių, greitai paruošiamų sriubų. Pvz. parašysiu kainas, orientacijai, įeikite į valiutų kursus ir pasiskaičiuokite litinę išraišką: parduotuvėje 3 bandelės + keturi vidut.bananai - 34SEk, Macdonaldas - du Big Mac + didelė cola (1vnt., ne 2 biggrin.gif ) - 98SEK, Hotdogai nuo 15-35SEK/vnt., priklauso nuo dešros ir kurioje miesto dalyje perki, vanduo miesto centre - mažiukas buteliukas 20-22SEK, paprastos salotos senamiestyje - 160SEK, buvome nuošaliau užtikę kinų bufė, bet jau buvo praėjęs pietų metas, tai matėme, kad 105SEK, bet nežinome ko ten už tiek galima krautis. Kalbant apie vandenį, tą vieną nupirktą buteliuką vis papildydavome vandeniu iš krano, nes net karalių rūmų WC buvo padėta vienkartinių stiklinių, iš to supratome, kad ir jie geria iš krano, vanduo skanus. Galų gale, čia gi Švedija, su tiek vandens telkinių bigsmile.gif .

Dabar kodėl rinkomės hostelį, bet miesto centre, ogi todėl, kad taupytumėm laiką. Daug mus dominančių objektų buvo miesto centre, o ir smagu grįžti namo, užkąsti, ištiesti kojas ir vėl po kiek laiko eiti į miestą. Bet transporto vis tiek reikėjo - Drottningholm rūmai, TV bokštas, Erricson Globbe, Skansenas (nors mums tik už 3km). Vėliau važinėdavome ir trumpesnius atstumus, nes nuvargdavo kojos, todėl važinėjome ir metro, ir tramvajumi, ir autobusais. Pas juos nerealus yra metro, tai meno šedevrai, todėl būdavo ir taip, kad vakare nuvažiuojame į kokią stotelę, apžiūrime ir vėl kur nors važiuojame. Transportas išvystytas nerealiai, vienas malonumas važinėtis. Prie šių transporto rūšių dar pridėkite traukinius ir dviračius. Bilietų kainomis nesidomėjome, nes turėjome kortelę.

Iš lankytų vietų mūsų favoritai, tai Drottningholm rūmai, ten ir gyvena Karolis XVI Gustavas, lankoma tik su ekskursijomis, dabar buvo 14.15h ekskursija, o šiaip tikslinkitės internete. Fasadas ganėtinai santūrus, bet rūmai viduje tikrai puošnūs, nėra ką lyginti su Stockholme esančiais karalių rūmais, kurie irgi yra veikiantys, bet reprezentaciniai daugiau.

Labai patiko Erricson globbe apžvalga, vaizdai įspūdingi , o ir pats pateikimas - užkilimas įdomus.

Junibackenas, tai rojus vaikams, o traukinukas sužavėjo net ir mus, suaugusius. Nesu skaičiusi visų Astridos knygų, bet tikrai dar paskaitysiu, nes tikrai labai sudomino.

Sužavėjo sargybos keitimasis prie karalių rūmų, darbo dienom ir šeštadienį keičiasi 12.15h, vėl tikslinkitės, kai Jums reikės, sekmadienį lyg 13h.

Būtina pasiplaukyti laiveliu, gražu ir papasakoja keliom kalbom apie miestą, matomas vietas. Vėl su korta nemokamai.

Skansenas patiko - alia mūsų Rumšiškės sujungtos su vietinų gyvūnų zoologijos sodu, Trobos, turgaus aikštė, net bažnyčia perkeltos iš Švedijos skirtingų regionų, skirtingų laikmečių. Akvariumui jų irgi dedu didelį pliusą, pateikiama viskas taip, kad nesugalvotum taip, papūgos laisvos, kai kurios beždžionėlės laisvos, atrodo timpteltum už uodegos, bet negalima. O žiurkės įkurdintos senovinėje virtuvėje už stiklo, ant stalo padėtas dubenyje maistas ir jos šmirinėja visur, graužia maistą, vaizdas pritrenkiantis. "Alvinai" draugiškai gyvena su vėžliais ir paukščiukais. O mūsų zoo meškos ir vilkai tik pavydėtų gyvenamo ploto ir sąlygų jų gyvūnams.

Graži rotušė, vizitai tik su ekskursija, 10, 11, 12, 13, 14 ir 15h, anglų kalba. Bet jei yra šventės, nebūna ekskursijų, buvome ir šeštadienį, vestuvių metas, pažioplinėjome į nuotakas, visokių jų matėme, balta suknele, su nuometu, marga suknute, juoda suknute, žodžiu, įvairovė totali. P.S. Info pateikė mums apie rotušę lietuviškai.

Buvome siauriausioje gatvėje ir prie mažiausios statulėlės, jų beje, mieste tikrai daug.

Kaip jau turbūt supratote, tai nesužavėjo karalių rūmai Stokholme, gana paprasti, iš fasado išvis nesuprastum, kad čia tokia įstaiga. Bet verta pažioplinėti į jų lobių muziejų, nedidelis, bet man patiko. Nevažiuočiau į TV bokštą, jis ganėtinai už miesto ir miesto vaizdas iš jo toks nieko neypatingas. Katedra (protestantai) graži, bet nėra ką lyginti su mūsų bažnyčiomis ir rusų cerkvėmis. Riterių bažnyčios viduje nebuvome, tik išorę apžiūrėjome, nes uždaryta buvo. Vazą norėjome pamatyti, bet rekonstruojamas.

Sekmės visoms ir visiems, kurie ten vyks 4u.gif Gražus miestas, verta pamatyti mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo KarlasGustavas: 24 balandžio 2013 - 21:16
sveiki,
geguzes pab.planuojam kelione Ryga- Stokholmas- Ryga.masina norim palikt mokamoj aikstelej prie Rygos uosto.gal kas zinot kokios ten aiksteles kainos galetu but?
beje- ka rekomenduotumet aplankyt bunant Stokholme per 4-5 valandas?aciu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(devolesa @ 2013 04 28, 19:24)
sveiki,
geguzes pab.planuojam kelione Ryga- Stokholmas- Ryga.masina norim palikt mokamoj aikstelej prie Rygos uosto.gal kas zinot kokios ten aiksteles kainos galetu but?
beje- ka rekomenduotumet aplankyt bunant Stokholme per 4-5 valandas?aciu  4u.gif


Aš būtinai paplaukiočiau laiveliu, pvz. Royal canal Tour ir kadangi laiko ne daug, tai gal dar pasiimčiau autobusinę apžvalgą (yra 1,15h trukmės), aprodytų įžymias vietas, papasakotų apie jas. Pvz. čia

http://www.stromma.s...s/?...)when(2)1

Arba rinkčiausi laivelį + pasivaikščiočiau po miestą, senamiestį, būtinai pažiūrėčiau sargybos kaitimąsi prie rūmų. Mažai laiko, jei eiti į muziejus, tada galite taip ir nematyti miesto.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo KarlasGustavas: 30 balandžio 2013 - 19:36
Būsimiems ir esamiems Stokholmo lankytojams
http://www.lrytas.lt...je-karusele.htm
Aš, deja, šiek tiek prisibijau karuselių ir tikriausiai nesisuksiu blush2.gif
Na, o ši naujiena jau nelabai naujiena http://www.lrytas.lt...as-muziejus.htm
Yra ir internetinis puslapis muziejaus, buvau susiradusi, bet dabar kažkur pamečiau nuorodą biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Jolė***: 07 gegužės 2013 - 13:24
Jeigu niekas nesupyks, kelios gaivios Stokholmo nuotraukos:

user posted image

user posted image
Atsakyti
Labas Mergytes 4u.gif
Ar kasnors man gali pasakyti kokia yra Taksi kilometro kaina Stokholme? 4u.gif Aciu.
Atsakyti
Sveiki.Gal teko kam keliauti C klases kajutese ax.gif ar tikrai labai tie varikliai uzia?
Atsakyti
QUOTE(smalyze59 @ 2013 06 23, 16:51)
Sveiki.Gal teko kam keliauti C klases kajutese  ax.gif  ar tikrai labai tie varikliai uzia?

manau daugelyje kajuciu tas uzimas jauciamas.na nebent lukse ne ax.gif
Atsakyti
4u.gif Sveiki,
Gal kas skubiai atsakytu i AZ kaip naujasis keltas Isabelle?
Esame plauke Romantic, dabar galvojam ar verta su Isabelle, ar vistik Romantica imt?
Atsakyti
Sveiki,
kovo pabaigoje pusdieni busime Stokholme. Galvoju, kur geriau su vaikais (amzius tarp 4.5, 6 ir 15 metu) nueiti? Realiai laiko uzteks tik vienam objektui. Skansen? Technikos muziejus? Junibacken? Vaza?
Apie Junibacken, Skansen i Vaza atsiliepimus maciau. Kaip del technikos muziejaus - ar kas buvo? Ar daug veiklos, kai vaikams leidziama viska ciupineti ir kazka veikti?

Atsakyti
QUOTE(ejau_pro_sali @ 2014 01 30, 13:24)
Sveiki,
kovo pabaigoje pusdieni busime Stokholme. Galvoju, kur geriau su vaikais (amzius  tarp 4.5, 6 ir 15 metu) nueiti? Realiai laiko uzteks tik vienam objektui. Skansen?  Technikos muziejus?  Junibacken?  Vaza?
Apie Junibacken, Skansen i Vaza atsiliepimus maciau. Kaip del technikos muziejaus - ar kas buvo? Ar daug veiklos, kai vaikams leidziama viska ciupineti ir kazka veikti?


Prisijungiu prie užklausos, kad "stipriau" būtų lotuliukas.gif

Nežinau ar nepaskubėjom bilietus pirkdami, bet kai mes viską darom ekspromtu...
Plaukiam į Stoholmą kovo 7-9 dienom su vaikais, vienam 7 metai, kito 10-tasis gimtadienis (kelionė ta proga).
Dabar pergyvenu dėl pačios kelionės keltu, girdėjau atsiliepimų, kad labai supa...nesam jautrūs supimams, bet esu iš tų panikuojančių doh.gif

Kas geriau - technikos muziejus, ar Junibacken? Laiko turėsim tik vienam objektui.
Atsakyti